Corona virus
Re: Corona virus
Sta ta tabela znaci da je umrlo preko 3000 vise od proseka, a to nije uracunato kao korona, jer i nije, a mi sumnjamo da jeste ili obrnuto?
Uopšte nije bitno od čega su umrli, da li su bili direktno zaraženi, ili im nije mogla biti pružena neka druga nega, korona je u svakom slučaju uzrok.
Interesantno ce biti analizorati ovo kada se ukinu sve mere, dodje vakcina ili kad korona nestane. Da li ce onda neko vreme biti manja smrtnost.
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Svakako da hoće, može čak da se desi korekcija trenda ka manjoj smrtnosti, jer je kao kolateral događaja usledila edukacija za deo populacije.
-
- Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15
grujicd napisao: 29 Okt 2020, 22:05 Danas vadili krv i bili na kontroli, nekih 10 dana od početka simptoma i nedelju dana od pozitivnog testa. Meni su rezultati ok, ali ženi povišen CRP (12, normalne vrednosti su do 5), što ukazuje da upalni proces i dalje traje. Dobila je još jednu dozu antibiotika, i evo sve se nervira što je dobila antibiotike za virus. Ja sa druge strane smatram da to nije tako crno belo i da imaju razloga zašto preventivno pokrivaju antibioticima kod bolesti koja jako brzo može da se iskomplikuje. Inače prvu dozu antibiotika je dao jedan lekar, a ovu sada drugi, oboje relativno mladi, nisu stara garda pred penzijom koja je to radila stalno. Pored toga, jako se potencira strogo mirovanje.
Ovo sve ne pišem da bi ljudi sa foruma pratili kako je konkretno nama dvoma i da bi nas nešto ohrabrivali ili sažaljevali (stvarno nema potrebe za tim), već da podelim iskustvo koje može da znači nekom u narednim nedeljama i mesecima. Pogotovo kada krenu neki prvi simptomi a još nisu bili kod doktora, i razmišljaju da li treba ili da preguraju na nogama. Mnogo se ljudi plaše kroz medije što nekad napravi i kontra efekat pa bude "sve je to izmišljeno i svetska zavera", "to je kao i prehlada", "nemoj samo da me strpaju u bolnicu bez razloga", "samo da me ne stave u izolaciju a nije mi ništa"... Mislim da ovo nije nešto što treba pregurati na nogama, ali i da veliku razliku pravi ako te od početka prate i reaguju po potrebi a ne da odeš prvi put kad se boriš za dah.
Mislim i da je naš zdravstveni sistem dosta spreman za covid, pre nego za mnoge druge stvari. Jednostavno, sad je sav fokus na tome. Na primer u kovid ambulanti na Senjaku sad rade dva doktora i dve sestre paralelno, za razliku od prošle nedelje kad je bio samo po jedan u smeni. Sve deluje dosta uhodano. Vađenje krvi i rendgen su odvojeni fizički za pacijente sa sumnjom na covid, itd, uputi i nalazi (sem slike rendgena) idu elektronski. Sigurno nije bajno u celoj Srbiji, ali je utisak da su spremni koliko god je to moguće u našim uslovima.

Zbog jos jedne stvari moze da se desi manja smrtnost: vecina slabih na korak do smrti je nazalost umrla ranije, takoreci korona je proredila redove.nidza napisao: 30 Okt 2020, 11:39 Svakako da hoće, može čak da se desi korekcija trenda ka manjoj smrtnosti, jer je kao kolateral događaja usledila edukacija za deo populacije.
Kvalitetni podaci.ljuba napisao: 30 Okt 2020, 10:07 Evo kako izgleda za Holandiju slican grafikon a prvo je prisustvo korone u kanalizaciji...
Ovo sa kanalizacijom je ono sto je za mene znacajno.
Ovo donekle potvrdjuje par stvari.
1. Sad se testira puno vise, zato je puno vise zarazenih nego u martu, ali je stanje na terenu uporedivo.
1.a Ovo implicira da je smrtnost slicna, i da se ne smanjuje spram prvog talasa ,bar ne koliko brojke tvrde.
2. kolektivni imunitet trenutno nema znacajan korektivni predznak(jednu stvar sam ovde zanemario, moguce da je zaista vise ljudi zarazeno nego u martu, ali da usled kolektivnog imuniteta, u sledecem ciklusu zaraze, imaju manju produkciju virusa, manje su infektivni - ako je ovo tacno onda pada se sto sam pisao u ovom Postu).
3. otvorena pitanja koja ce dobiti odgovore na kraju ovog talasa, da li su deca znacajan vektor, da li ce talas biti cunami, ili ce se usporiti za 30 dana
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Meni i dalje nije jasno kako asimptomatski sire virus nenormalno.
Ako ne kasljes ne izbacujes kapljice, ne smrcas i slicno.
Pljuvanje dok se prica i uopste ostavljanje pljuvacke i ogrizaka po meni nije toliko znacajno za prenos, koliko se prica o brutalnom prenosu. Ispada da cim te pogleda neko sa koronom, ti si zarazen.
Zato mislim da deca, ako su uopste inficirana nece masovno prenositi virus, dok god nemaju simptome.
Ako ne kasljes ne izbacujes kapljice, ne smrcas i slicno.
Pljuvanje dok se prica i uopste ostavljanje pljuvacke i ogrizaka po meni nije toliko znacajno za prenos, koliko se prica o brutalnom prenosu. Ispada da cim te pogleda neko sa koronom, ti si zarazen.
Zato mislim da deca, ako su uopste inficirana nece masovno prenositi virus, dok god nemaju simptome.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Eto na mom slučaju dobili smo virus pre nego što je kuma imala simptome. To je možda tih 48 sati kad funkcionišeš normalno i ništa ne sumnjaš. Nije ni kašljala ni kijala, nismo se ni ljubili s njom, ali jesmo boravili u istom zatvorenom prostoru bez maski, pričali, prolazili pored nje... Zarazila je još jednu ženu s kojom je sedela za stolom i pričala lice u lice, ono kao što se obično i radi u kafiću. To je verovatno kombinacija disanja i mikro kapljica koje izbacuješ tom prilikom. Da kreneš da kijaš i kašlješ to je sigurno još gore, ali u zatvorenom i na manjoj udaljenosti je izgleda i obično disanje dovoljno. Kad kažem zarazila ne mislim optužujuće, kad imaš temperaturu i kašlješ a odeš negde i još bez maske to je skroz nedgovorno. A a ovo da prenosiš a da ne znaš, to nam svima visi nad glavom od marta, mesecima vagamo rizike šta raditi šta ne raditi, pretvorio nam se život u risk menadžment.
Ja recimo nemam predstavu gde i kako sam dobio virus. Nisam sa nikim bio posebno blizu rukovanje je maximum blisko i pricanje sa ljudima.
Doduse dosta kontakata u toku dana ali niko nije bio sumnjiv..
Doduse dosta kontakata u toku dana ali niko nije bio sumnjiv..
@grujicd ,
Hvala na najkorisnijem postu u temi.
Objašnjava čemu služi maska i razrešava svaku dilemu kako se treba ponašati do daljnjeg.
Hvala na najkorisnijem postu u temi.
Objašnjava čemu služi maska i razrešava svaku dilemu kako se treba ponašati do daljnjeg.
E sad ostaje pitanje svih pitanja, da li bi ste se zarazili da ste imali maske, u istoj relaciji komunikacije.grujicd napisao: 30 Okt 2020, 14:37 Eto na mom slučaju dobili smo virus pre nego što je kuma imala simptome. To je možda tih 48 sati kad funkcionišeš normalno i ništa ne sumnjaš. Nije ni kašljala ni kijala, nismo se ni ljubili s njom, ali jesmo boravili u istom zatvorenom prostoru bez maski, pričali, prolazili pored nje... Zarazila je još jednu ženu s kojom je sedela za stolom i pričala lice u lice, ono kao što se obično i radi u kafiću. To je verovatno kombinacija disanja i mikro kapljica koje izbacuješ tom prilikom. Da kreneš da kijaš i kašlješ to je sigurno još gore, ali u zatvorenom i na manjoj udaljenosti je izgleda i obično disanje dovoljno. Kad kažem zarazila ne mislim optužujuće, kad imaš temperaturu i kašlješ a odeš negde i još bez maske to je skroz nedgovorno. A a ovo da prenosiš a da ne znaš, to nam svima visi nad glavom od marta, mesecima vagamo rizike šta raditi šta ne raditi, pretvorio nam se život u risk menadžment.
Teoretski ljubav lepo zvuci, malcice je drukcije u praksi....
Šta ti misliš?
Nemam pojma, iskren da budem ja sam moju kumu video napolju, nisam zeleo da sedimo u zatvorenom.
https://www.itv.com/news/2020-10-27/fir ... -in-humans
Kazu mozda jedan od proboja....
Trenutno i dalje nas ovo razbija, i ide nekoliko koraka ispred nas, ali i dalje sam ubedjen da ce neko da iznedri proboj, koji ce promeniti stvari na bolje.
https://www.itv.com/news/2020-10-27/fir ... -in-humans
Kazu mozda jedan od proboja....
Trenutno i dalje nas ovo razbija, i ide nekoliko koraka ispred nas, ali i dalje sam ubedjen da ce neko da iznedri proboj, koji ce promeniti stvari na bolje.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Evo sa terena. U Covid ambulantama i laboratorijama osoblje nosi obične hiruruške maske, nikog nisam video sa N95. Svi nose i navlake za odeću i kosu, ali ne i rukavice, sem jedne sestre na vađenju krvi. Doktori nose i zaštitne naočare, poneko vizir... Niko nije u onim skafanderima. I njima uđe dnevno po 20-30 covid pacijenata sa simptomima, većina sa tim običnim hirurškim maskama. I onda ih i skinu na par sekundi kad se pregleda grlo ili uzima bris.
E sad, jeste tu uvek otvoren prozor, ali suštinski se svede na to da ti je satima neko sa covidom u istoj prostoriji. Izgleda da ipak puno znače i obične hirurške maske kad ih obe strane nose. Doduše zdravstveno osoblje ih verovatno na kraju smene pravilno skine i baci, sigurno i češće peru ruke...
E sad, jeste tu uvek otvoren prozor, ali suštinski se svede na to da ti je satima neko sa covidom u istoj prostoriji. Izgleda da ipak puno znače i obične hirurške maske kad ih obe strane nose. Doduše zdravstveno osoblje ih verovatno na kraju smene pravilno skine i baci, sigurno i češće peru ruke...