Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Re: Servis - Razno

Post od OMP »

ljubitelj napisao: 28 Avg 2020, 08:53Samo konstatacija da dnevna sveta i trebaju tako da budu podešena ako su već automatska.

Ovo nisu dnevna svetla jer taj auto ih nema a oborena ne treba da budu tako podesena jer to nije default i nisu automatska vec je neko tako namestio da ne mora da razmislja. To sto je kod nas takav zakon ne znaci da tako treba da budu namestena svetla. Svetla treba da se pale i gase po potrebi ne da stalno svetle i da ne mogu da se ugase, mozda ti nekad treba da ih ugasis a ne mozes.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Meni je na Aurisu 2009. bilo tako, automatski se pale oborena nakon startovanja auta, i to nije bilo moguce iskljuciti dijagnostikom, kako su mi rekli u Tojoti. To je tako za nase trziste, fabricko setovanje.

CMax 2015, isto nov iz Srbije, isto je imao automatska oborena svetla, takodje nije bilo moguce iskljuciti za nase trziste, kako su mi rekli u Fordu.

Sada sam u DE kupio CMax, 2018, ali je za HR trziste, isto tako, ne moze da se iskljuci, valjda ima neki modul za to, ali i ne pokusavam.

Izgleda da zavisi od trzista, kao i da nije svugde opcija u meniju, nego modul.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

lami
Reactions:
Pridružio se: 19 Feb 2017, 15:34

Post od lami »

Za PSA grupaciju se kod starijih, preko 5 godina, to podesava dijagnostikom, bira se da li ti se ukljucuju samo oborena ili pozicije pozadi. Kod novijih ne znam da li i kako, ali pretpostavljam isto.
Smatram da je to korisno, jos jedna stvar za koju ne razmisljas, samo kresnes, on automatski upali sve. Jedina razlika izmedju "dnevnog" i oborenog je kad je dnevno unutra ne svetli pozadinsko osvetljenje i duga ne mozes da ukljucis, vec samo da blicas, sto je dobro, jer ima ljudi koji tako idu po danu sa dugim svetlima, nisu svesni da su im ukljucena(pri tom ne mislim na one koji su prespojili da im duga glume dnevna).

Послато са SM-N960F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
Momčilo
Reactions:
Pridružio se: 21 Mar 2020, 22:44

Post od Momčilo »

Ja prošle nedelje išao da mi upale automatska svetla, da ne bih stalno razmišljao o njima. :D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

OMP napisao: 28 Avg 2020, 10:17
ljubitelj napisao: 28 Avg 2020, 08:53Samo konstatacija da dnevna sveta i trebaju tako da budu podešena ako su već automatska.

Ovo nisu dnevna svetla jer taj auto ih nema a oborena ne treba da budu tako podesena jer to nije default i nisu automatska vec je neko tako namestio da ne mora da razmislja. To sto je kod nas takav zakon ne znaci da tako treba da budu namestena svetla. Svetla treba da se pale i gase po potrebi ne da stalno svetle i da ne mogu da se ugase, mozda ti nekad treba da ih ugasis a ne mozes.
Oborena jesu rešenje za dnevna svetla (po zakonu i po fabrici) i treba tako da budu podešena kao defualt a prema ZOBS jer se auto koristi u Srbiji.
Namestio ih tako jeste neko, fabrika VW.
Stalno svetle, ne mogu da se ugase u vožnji a što je u skladu sa pravilnikom i zakonom.

Tako je i meni na Volvou 940 identično rešenje i to zato što je taj primerak, prodat u zemlji gde je isti zakon kao što je kod nas kasnije ZOBS uveo.
A isti model 940 prodat u recimo Italiji ili nekog drugoj zemlji nema default paljenje automatski oborenih svetala.

Volvo je ostavio mogućnost da se odabere hardverski rešenje, osigurač ubaciš na mesto broj 25 i automatski se pale svetla preko releja ili izvadiš osigurač i svetla su u manuelnom modu.

ps. verovatno i Golf ima 2 položaja kontakta, prvi na kome su radio, prozori, brisači itd i drugi na kome je motor tj u kome se vozi i tek na tom položaju su aktivna dnevna svetla dok na prvom položaju kontakta nisu.
Ovo imaju mnogi automobili još od 80tih a otprilike tada su i uvedena dnevna svetla u nekim zemljama.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

Da oborena svetla imaju tu ulogu ne bi se u zadnje vreme izmisljala dnevna led svetla nego bi se koristila oborena
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Definisano je u zakonu da jeste tako a i rešeno na konkrektnom Golfu 5 o kojem se i povela priča.
Ništa novo, ništa posebno, ništa izdvojeno već se koristilo rešenje i kod drugih.
Korisnikov avatar
friend
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 17:49

Post od friend »

Oborena svetla za namenu dnevnog svetla jesu zakonsko ali iznudjeno resenje da bi obuhvatilo sto veci broj postojecih vozila.
Niti su predvidjena za tu namenu jer snop bije u pod, niti su tehnicki opravdana, niti energetski efikasna.

Trebalo bi da mogu da su iskljucena dok na parkingu u autu cekam satima zenu sa upaljenim autom, ukljucenom klimom dok gledam Dzems Bonda na displeju :klanjamse:
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ja upravo o tome pisem ali ljubitelj tera neku svoju pricu kako tako treba da bude, pa treba da bude kad nemas drugo resenje ali nije im takva prevashodna namena
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Nešto si pobrkao šta je tema, dnevna svetla treba da se pale automatski kod vozila konfigurisana za upotrebu u Srbiji i tako treba da bude.
To sam napisao i to je logično rešenje paljenja svetala.

Ikac2000 je lepo objasnio na više primera različitih modela.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

gde u zakonu pise da treba da se pale automatski???
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Nigde, odakle ti to?
Korisnikov avatar
friend
Reactions:
Pridružio se: 28 Feb 2016, 17:49

Post od friend »

Jbg, usao si na klizav teren ali guras svoju pocetnu misao tvrdoglavo i bez milimetra korekcije pred argumentima.
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:

Post od OMP »

ljubitelj napisao: 29 Avg 2020, 15:05 Oborena jesu rešenje za dnevna svetla (po zakonu i po fabrici) i treba tako da budu podešena kao defualt a prema ZOBS jer se auto koristi u Srbiji.
ljubitelj napisao: 30 Avg 2020, 19:36 Nigde, odakle ti to?
pa ti si napisao, zato i pitam...mada ti si zacrtao u svojoj glavi da treba biti tako i dzabe palamudimo dalje, navikli smo vec na tvoja teoretisanja koja cesto nemaju smisla ni logike tako da sto se mene tice over and out na ovu temu.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

I šta tu nije jasno?
Jedino logično je da se automatski pale i time ispuni zakonska obaveza da su upaljena.

Da treba da bude podešeno default da se pale su zacrtali u glavama očigledno i proizvodjači automobila , imaš koju poruku iznad nekoliko primera novih vozila kupljenih ovde da je podešeno automatsko paljenje.

ps. kada nemaš argumente za svoje mišljenje onda kreneš ad hominem.

---------------------
Kojim argumentima, nema nijednog?
Odgovori