Koliko troši?

Iskustva sa gorivima i uljima
Odgovori
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Re: Koliko troši?

Post od cozmo »

dragan napisao:a posto je korola aerodinamicna kao kutija cipela ( bez uvrede ali tako je ) tesko da moze da trosi ispod 7l na 120 ili 130kmh koliko vec bese...
ali ajde sad...
i ja pricam o odrzavanju konstantne brzine, a kozmo kaci klipove kako reno 5 vuce prikolicu :kuku:
i rest my case... :pivo:
Nemoj se frljamo :mrgreen: Drag coefficient za EE90 Corollu je 0.34

A Reno 5 je zezancija breee :)
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ji 4Tze napisao:Zato sam merio i uzbrdo i nizbrdo.
Ok ali kazem samo da podatak o potrosnji nizbrdo nista ne govori.
Sta znam, meni je prosek za 6000km voznje i po gradu, i po autoputu (normalno i veoma brzo), magistrala (normalno i zustro) 5.9l i to mogu da iznesem kao podatak o potrosnji. Koliko on trosi uzbrdo, nizbrdo, pri nekoj brzini je manje bitno. Meni recimo na autoputu sa tempomatom na 125km/h, mereno nekih 150km, pokazuje 4.4l i to u comfort (ne eko) modu...da li je stvarno toliko ne bih znao ali ovaj gore podatak se otprilike poklapa sa cep metodom.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dragane, nema sta da se raspravljamo,5-oro ljudi ti je barem reklo,a neki i strucno pokazali kako nisi u pravu.
Sta sam ja rekao za prenos i chip? viewtopic.php?f=32&t=651&start=180
Ako sam i rekao nesto negde,verovatno sam posle i priznao gresku,ali se ne secam zaista...
Ja sam ako se dobro secam,negde rekao da se povecava maximalna brzina cipom...

Pridodajes meni konstantno tvoju osobinu koju ja nemam.
A to je nedokazanost. Meni kada neko objasni nesto i kada uvidim da sam pogresio,ja priznam i produzim dalje,ti to ne radis,sto je ocigledno.
kozmo jos samo objasni kakve veze ima potrosnja pri konstantnoj brzini sa tezinom auta... ?
Ovo je tvoj post,a jasne podatke kako utice si dobio vise puta...
Najprostiji je ona slika grafikona sa procentima...
Corolla nema nista losiji CD od modernih Hatchbackova...
To koliko ce tezina da utice na potrosnju je za svaki auto razlicito...
Verovatno ce C350 CDI manje osetiti tezinu od C180 CDI i manje ce uticati tezina na potrosnju...
Ali takodje moze i dosta da utice.
Pogotovo ono o cemu je Cozmo pricao,a to je njegov put,ne savrsena horizontala i konstantna brzina...

Ne znam vise sta bih ti rekao,a da ti priznas otvoreno ono sto si skapirao jos pre par strana,a to je da si pogresio...
Mislim,ne bi mi ni bitno,da ti konstantno ne pokusavas da ja ispadnem blesav ovde...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Floyd napisao:
Ji 4Tze napisao:Zato sam merio i uzbrdo i nizbrdo.
Ok ali kazem samo da podatak o potrosnji nizbrdo nista ne govori.
Floyde, govori jer je put specifičan, kad kažem "penjanje na planinu" ne znači da vozim satima dok stignem do vrha. Možda 10-ak min ima ozbiljnijeg uspona.
Od Kruševca (aerodrom) do Kopaonika preko jezera Ćelije, Brusa, Brzeća ima 80 i kusur km. Četvrtina toga je malko veći uspon/pad a ni polovina toga ozbiljnije sa serpentinama, ni 10km, ma ni toliko.
U brzinama tj. stepenima prenosa, od aerodroma na izlasku iz Kruševca do Ćelija je peta ili šesta, do Brusa stepen niže, do Brzeća treća i četvrta a do vrha druga i treća i to deo dok se ne izađe na 1700m tad može i treća i četvrta. Na celoj trasi ima pravaca gde može i 150 da se vozi (nisam prelazio 120, ne volim) a ima i gde treba u prvu. Podloga je dobra, trasa zanimljiva.
Možda tebi ne znači, meni je značilo da isprobam potrošnju sa više režima vožnje - i različite vrste, magistralni, usponi, autoput a pritom sa različitim načinom vožnje i opterećenjem. Ono malo grada tj. naselja se i ne primeti jer su mesta mala.
Brojke sam preneo ovde, ne da bih parirao vama sa dizelima već da podelim svoja iskustva.
A sa 6. brzinom, na 120ak km/h je potrošnja još i najmanja i to je brzina koju sam i najmanje održavao.
Autoput ko autoput, s tim da je od BG-a do Mladenovca maltene bila kolona u levoj traci na 130 km/h.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Veceras, uzorak 120km NS-ZR-NS, lagano.
Ka Zrenjaninu sam vozio lagano,100- 110 potrosnja po bordu 5.2l kad sam usao u ZR, prosao ceo ZR pa se vratio opet na drugi kraj do kuce 5.3l. Nije bila guzva kroz grad a i isao sam magistralom zrenjaninskom-bulevar da tako nazovemo.
Kad sam se vracao, krenuo od kuce, bez guzve, od izlaza do Kaca vozio 120 konstantno, kod Kackog nadvoznjaka spustio na 100-110, kod Kacke petlje, na 90-100, ulaz u grad i koliko ima do stana nekih 5-6km normalno gradska voznja bez guzve, kako inace bude u 23.30h. 5.5l kad sam stigao kuci, 5.7 kad sam bio kod Kaca, dok nisam izasao iz grada(ZR) oko 7.5l do poslednjeg kruznog.

Dok sa ga drzao 120, sto znaci celim putem na otvorenom potrosnja isla od 4.7-5.7 zavisno od puta, a inace je ravnica. Vecim delom je bila oko 5.2l.
1.9TDI 130KS
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

@Ji 4Tze

Ma ok, mozes ti da vodis neku statistiku cisto radi sebe ali kontam da u ovoj temi treba da se napise prosecna potrosnja koja se dobije na min 3-4000km umerenom voznjom. To koliko neki auto moze najmanje i najvise da potrosi je relativno i zavisi od mnogo faktora...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ok, prođi sam kroz temu pa vidi šta svi pišu.
140KS u benzincu, sa tako malom potrošnjom, zanima me da vidim bolje a ne sitničave primedbe vozača dizela :kezo:
Boringly average, but also perfect for school run mums
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Nisam mislio samo na tebe nego i na sve ostale koji se trude da nekim kratkim merenjema pokazu da neki auto moze da trosi malo. Bilo je tu dosta nelogicnih podataka koji su pokazivali kako su atmo benzinci u stvari i stedljiviji od turbo dizelasa te su neki s'razlogom krenuli u zustriju raspravu. Ja nemam kome sta da dokazujem jer moja potrosnja kosta samo mene te znam da dizel koji sam vozio trosi manje od ekvivalentnog benzinca a tako je i sa ovim. To koliko ce koji da potrosi na duzem putu kojih u toku godine nema puno je nebitno u odnosu na svakadnovnu voznju od kuce do posla i nazad sto podrazumeva voznju u spicu itd. Tu kada sve stavis na papir, na duzi period ce svaki benzinac izaci mnoooogo skuplje od dizela. Ko auto koristi samo za vangradsku voznju par puta godisnje, njemu ovo sve nije ni bitno ;)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Možda sam već jednom i spomenuo, da sam otprilike računao koliko me košta automobil po 1km, ako godišnje prelazim oko 30,000km, što se ispostavilo kao neka prosečna godišnja kilometraža.
1250din je ta cifra trenutno za 100km. Od toga 950din gorivo :)
Nisam računao vanredne troškove, samo redovno održavanje do nekih 200,000km.

Tako da je gorivo ipak veliki udarac na budžet, makar litru manje trošio na 100km, ostvarićeš neku solidnu uštedu.
Poslednja izmena od nikaragva u 15 Avg 2012, 08:18, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

@heroj - ma sve je ok, samo kad bi ti stvarno citao moje postove...da si bar ovaj poslednji procitao shvatio bi sta sam i zasto sam to napisao...

ja slusao godinama aerodinamiku i fiziku u srednjoj i na faksu i ti sad dodjes i kazes da je sve to bulja i da je najbitnije za potrosnju ( onu o kojoj pricamo, pri konstantnoj brzini od 120kmh, evo valjda ces sad procitati :) ) da ne vozis jos 3 debeljona pored sebe u autu...
u pravu si, ja sam pogresio :pivo:
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Eto,toliko si nedokazan,da pocinjes da izmisljas stvari koje nikada nisam rekao...
Konstantno pokusavas da prikazes mene kao klovna,umesto da si lepo dokazao kako to masa ne utice na potrosnju pri konstantoj brzini...
To da li se ja sa tobom raspravljam oko toga ili neko drugi,zaista nije bitno...
Moras malo manje da se koncentrises na osobu,a malo vise na temu,ovako ispadas smesan ubacujuci neke gluposti iz drugih tema o meni,najvise netacne i govoreci neke izmisljotine o mom karakteru,koje su apsolutno netacne...
To nije nacin da dobijes raspravu,barem ne sa mnom.
Jedini nacin jeste da mi dokazes da sam pogresio,ali posto je to nemoguce u ovom slucaju,ti si poceo o meni licno da pricas i nekim drugim nebitnim stvarima...
Na primer kako si ti isao na fakultet i u srednju skolu,kako sa mnom ne moze da se raspravlja,kako ja ne citam tvoje postove,a tek izmisljotine koje nikada nisam izjavio necu da komentarisem.
Da,znam da si ti pogresio,samo bih voleo da umes to da prihvatis kao zreo covek ,a ne kao dete.
Cela ova rasprava ne bi ni bila toliko bitna da je ti nisi razvukao u nedogled iz licne sujete...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
steva_anya
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:29
Garaža: Honda Civic 1.8 Sport 2011

Post od steva_anya »

Od ukljucenja kod sajma na auto-put, pa do Zmaj pumpe i iskljucenja na auto-put za NS:
- 7.3 km
- vozeno do 90km/h
- prosecna brzina 81km/h
- prosecna potrosnja 3.5L

Punto 1.3 mjet kad bi imao tempomat podesen na 90km/h trosio bi 3.5L/100km.

Evo klipa View My Video , snimio sam cim sam stao na Zmaj pumpu.
Vidi se kako kroz ceo klip opada prosecna brzina, prva je bila 81km/h, pa 79km/h, pa 74km/h ...

http://tinypic.com/player.php?v=2iqz8r4&s=6
stomatologija na drugaciji nacin: tomorrow tooth
https://www.facebook.com/LegeArtisDrKopanja
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

@heroj - :pivo:

@tema konacno - juce sam malo obracao paznju na trenutnu potrosnju kod fokusa po bordu, nekad na 80kmh pokaze i 4,8-5l, pretezno 5,2...
e sad, to je sve lepo kad bi se stalno odrzavala konstantna brzina, ali posto je voznja jedan ciklus promene rezima kretanja, prosek ispadne i do 50 posto veci, zavisi od same voznje...
vec nekoliko hiljada km se krece 7,2-7,4 u kompletnoj voznji...
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

nikaragva napisao:makar litru manje trošio na 100km, ostvarićeš neku solidnu uštedu.
Usteda je veca od litre i u najboljem slucaju razlika je 30% u korist dizela dok je realno (dosta gradske voznje) bar 50%.
Naravno pricam o autima iste klase, ekvivalentne zapremine i snage motora a nije mi ideja da poredim BMW 5icu dizela i npr. Megana benzinca...
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Sta ti imas protiv Megana benzinca? Sa njim makar nece maloletnik da ubije coveka.
...sad ovde smajli koji koluta ocima... :)

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Odgovori