Zanimljivi novinski i drugi članci
Re: Zanimljivi novinski i drugi članci
Детроит половних аутомобила
У Шапцу се годишње прода више од пет хиљада половних аутомобила. Сваки даном све је више ауто-плацева и посла за пратеће делатности, што тај град чини продајним центром аутомобила у Србији.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... +++++.html
У Шапцу се годишње прода више од пет хиљада половних аутомобила. Сваки даном све је више ауто-плацева и посла за пратеће делатности, што тај град чини продајним центром аутомобила у Србији.
http://www.rts.rs/page/stories/ci/story ... +++++.html
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy ... _id=645675
Ceo grad pustio vodu u isto vreme
http://www.b92.net/putovanja/zanimljivo ... _id=645671
Put oko sveta koji traje 23 godine
Ceo grad pustio vodu u isto vreme
http://www.b92.net/putovanja/zanimljivo ... _id=645671
Put oko sveta koji traje 23 godine
Nije zabranjeno da ti pričaš s nekim preko neta, ali nije dozvoljeno da pružaš usluge drugima.nikaragva napisao:http://www.pressonline.rs/kategorija/re ... ke-prevare
Zar je kod nas to zabranjeno?
Ne znam bas u cemu je ovde problem.
Problem bi mogao biti ako rade na crno, dakle zaradjuju a ne placaju poreze...
Medjutim to sto su telekomunikacione kompanije ostecene jer su uskracene za internacionalne pozive, to zaista ne treba da bude niciji problem sem njihov.
Takodje kada racunaju ove gubitke zestoko lupetaju, jer uzmu pa izracunaju koliko je prometa napravljeno pa pomnoze sa svojom cenom internacionalnog poziva. Zanemaruju cinjenicu da bi po njihovim cenama prometa zapravo bilo 10x manje jer je jako skup. Takodje zbog toga sto je opste ostvaren taj povacan promet tel. komunikacione kompanije takodje imaju koristi jer su naplatili bar lokalni saobracaj (koga inace ne bi bilo), nego oni insistiraju na monopolu i pljackanju na intenacionalnim pozivima.
Problem bi mogao biti ako rade na crno, dakle zaradjuju a ne placaju poreze...
Medjutim to sto su telekomunikacione kompanije ostecene jer su uskracene za internacionalne pozive, to zaista ne treba da bude niciji problem sem njihov.
Takodje kada racunaju ove gubitke zestoko lupetaju, jer uzmu pa izracunaju koliko je prometa napravljeno pa pomnoze sa svojom cenom internacionalnog poziva. Zanemaruju cinjenicu da bi po njihovim cenama prometa zapravo bilo 10x manje jer je jako skup. Takodje zbog toga sto je opste ostvaren taj povacan promet tel. komunikacione kompanije takodje imaju koristi jer su naplatili bar lokalni saobracaj (koga inace ne bi bilo), nego oni insistiraju na monopolu i pljackanju na intenacionalnim pozivima.
Upravo je u tome problem. Nemaju firmu ili bar nemaju firmu registrovanu za pružanje telekomunikacionih usluga. Licncu za takve usluge nisu mogli ni da dobiju sve i da su je tražili.
Za cifre se slažem.
Za cifre se slažem.
Slazem se potpunom, nego se uvek iznerviram kad vidim "strucna" objasnjenja novinara, ministara, premijera i sl.
Iz ove price treba izbaciti Telekom i sl, jedini prekrsaj im je sto su radili na crno i za to treba da odgovaraju, kakva steta telekomu i sl...
Realno, nisu radili nista lose, svima je to odgovaralo, problem jeste to sto za tako nesto ne mozes dobiti dozvolu... Monopol je cudo, voleo bih da ga i ja imam na nesto
Takodje razmisljam kako bi se to moglo odraditi, na kraju krajeva oni i ne pruzaju direktno tel komunikacione usluge vec samo posreduju. Ako tako gledamo, onda bi i svaki internet kafe koji ima Skype mogao da se optuzi za pruzanje telekomunikacionih usluga.
U principu ja sam jako protiv bilo kakvog vida kriminala, ali ovo mi je onako, ne mogu ni da svrstam pod kriminal, problem je sto se to ne moze legalizovati.
Iz ove price treba izbaciti Telekom i sl, jedini prekrsaj im je sto su radili na crno i za to treba da odgovaraju, kakva steta telekomu i sl...
Realno, nisu radili nista lose, svima je to odgovaralo, problem jeste to sto za tako nesto ne mozes dobiti dozvolu... Monopol je cudo, voleo bih da ga i ja imam na nesto

Takodje razmisljam kako bi se to moglo odraditi, na kraju krajeva oni i ne pruzaju direktno tel komunikacione usluge vec samo posreduju. Ako tako gledamo, onda bi i svaki internet kafe koji ima Skype mogao da se optuzi za pruzanje telekomunikacionih usluga.
U principu ja sam jako protiv bilo kakvog vida kriminala, ali ovo mi je onako, ne mogu ni da svrstam pod kriminal, problem je sto se to ne moze legalizovati.
Šta god da su radili, nije u pitanju bila "internet prevara", a verovatno nije ni krivično delo.
Ђенерал Јанковић
U članku je opisana klasična terminacija voip poziva kojim se kod nas pojedine firme manje/više polulegalno(uz prećutno odobrenje koga treba) bave već 13-14 godina. Mada ja mislim da je ovde u pitanju nešto drugo, pominje se sim box fraud i pozivanje inostranih hot lajnova i slično. Poput onih prevara kada vas cimne neko sa inostranog broja a vi ga okrenete i onda vam stigne veliki račun kao i hakovanje ip telefonskih centrala i pozivanje inostranih brojeva. Kako su oni uključeni u priču ne možemo da znamo iz ovih članaka ali ako su rekli da je u pitanju 27,000 sim kartica to sigurno nije bila klasična voip terminacija.
Kod nas je pružanje voip usluga legalizovano pre par godina ali osim jeftinijeg pozivanja inostranstva ništa drugo nije omogućeno kao npr. numeracija voip brojeva. Ako se sećate i telenor je dobio licencu za fiksnu telefoniju i od toga nije bilo ništa.
Kod nas je pružanje voip usluga legalizovano pre par godina ali osim jeftinijeg pozivanja inostranstva ništa drugo nije omogućeno kao npr. numeracija voip brojeva. Ako se sećate i telenor je dobio licencu za fiksnu telefoniju i od toga nije bilo ništa.
Ne znam, nista od toga sto ti pominjes ne pise u linkovanom clanku (moguce da postoji nesto sto nije objavljeno).
Ali ako je ovo sto pise u clanku sve...
Kazes da je VOIP legalizovan, ali ovo nije voip, posto se u pricu ukljucuje redovan telefon sa obe strane, ne bi me iznenadilo da zbog nerazumevanja problematike ovo nije isto i da je jedno legalno a drugo nije...
Sad mi je palo na pamet, pa i Skype ima opciju zvanja telefona koja radi pretpostavljam na nacin opisan u tekstu. Ja mislim da bi Skype trebalo zabraniti u Srbiji
Telenor nikada nije zapravo ni hteo da se bavi fiksnom telefonijom, oni su tu licencu kupili (za sitne pare, reda milion e) jer im je to bio najjeftiniji nacin za nesto... (ne secam se sta, mozda je imalo neke veze sa postavljanjem repetitora)
Ali ako je ovo sto pise u clanku sve...
Kazes da je VOIP legalizovan, ali ovo nije voip, posto se u pricu ukljucuje redovan telefon sa obe strane, ne bi me iznenadilo da zbog nerazumevanja problematike ovo nije isto i da je jedno legalno a drugo nije...
Sad mi je palo na pamet, pa i Skype ima opciju zvanja telefona koja radi pretpostavljam na nacin opisan u tekstu. Ja mislim da bi Skype trebalo zabraniti u Srbiji

Telenor nikada nije zapravo ni hteo da se bavi fiksnom telefonijom, oni su tu licencu kupili (za sitne pare, reda milion e) jer im je to bio najjeftiniji nacin za nesto... (ne secam se sta, mozda je imalo neke veze sa postavljanjem repetitora)
Mislim da u ugovoru kada kupujes sim karticu stoji da je ne mozes koristiti za to za sta su je oni koristili.
Takodje, niko ti ne brani da nesto slicno napravis kod sebe u firmi recimo.
Da se preko firmine centrale, svi odlazni pozivi filtriraju:
1. domaci pozivi normalno
2. pozivi ka mobilnim brojevima, preko mobilne mreze
3. pozivi ka inostranstvu preko voip
To je sve legalno.
Edit: mislim da nesto slicno postoji u tarketu, jer kada me neko odande zove (sa fiksnog) na mobilni meni pise da je poziv sa mobilnog, ali ja taj broj posle ne mogu da nazovem.
Takodje, niko ti ne brani da nesto slicno napravis kod sebe u firmi recimo.
Da se preko firmine centrale, svi odlazni pozivi filtriraju:
1. domaci pozivi normalno
2. pozivi ka mobilnim brojevima, preko mobilne mreze
3. pozivi ka inostranstvu preko voip
To je sve legalno.
Edit: mislim da nesto slicno postoji u tarketu, jer kada me neko odande zove (sa fiksnog) na mobilni meni pise da je poziv sa mobilnog, ali ja taj broj posle ne mogu da nazovem.
Sav glas koji ide preko interneta je voip. Međunarodni govorni saobraćaj ide preko međunarodnih telekomunikacionih vodova i kada neko iz Azerbejdžana nazove nekog Srbina na mobilni, telenor naplati korišćenje svog voda azerbejdžanskom telekomu odnosno to su obično neke velike firme koje su zadužene za prodaju međunarodnih minuta. Tu nastupi treća firma(iz Srbije) koja potpiše ugovor sa tom firmom koja prodaje međunarodne minute i umesto da saobraćaj ide preko međunarodnih vodova on ide internetom do firme iz Srbije koja posle putem gsm gejtveja ili lokalnih telefonskih priključaka zove nekog u Srbiji tako da je ukupan trošak samo internet + lokalni poziv što je neuporedivo jeftinije nego zakup međunarodnih vodova(1 mb interneta možeš prodati 30x a 1 mb iznajmljene linije samo jedanput i zato je glas preko takve veze uvek bolji nego preko neta)
Nezakonito je to što telenor ili telekom tebi nije dozvolio da ti sa njegovom sim karticom pružaš telefonski saobraćaj i to naplaćuješ.
Nezakonito je to što telenor ili telekom tebi nije dozvolio da ti sa njegovom sim karticom pružaš telefonski saobraćaj i to naplaćuješ.
Misli da vec odavno sav ili da se ogradim, vecina medjunarodnog telefonskog saobracaja putuje internetom.
Cujem da u engleskoj hoce do ne znam koje godine pstn telefoniju skroz da ukinu.
Sad je fazon sto je cena paprena, kao da ide kroz prekookeanske kablove, a zapravo ide netom, i nas telekom tako radi, odnosno radio je. Sad vidim da imaju u ponudi, ne znam koliko dugo, nego voip varijantu.
Da, upravo to sto je ftj pomenuo stoji da ne mozes da radis sa sim karticom.
Cujem da u engleskoj hoce do ne znam koje godine pstn telefoniju skroz da ukinu.
Sad je fazon sto je cena paprena, kao da ide kroz prekookeanske kablove, a zapravo ide netom, i nas telekom tako radi, odnosno radio je. Sad vidim da imaju u ponudi, ne znam koliko dugo, nego voip varijantu.
Da, upravo to sto je ftj pomenuo stoji da ne mozes da radis sa sim karticom.
Pa i net ide prekookeanskim kablovima
Ali jeste, naš telekom je nekada gurao naš odlazni saobraćaj kroz net a naplaćivao regularnu cenu, sada ima opcija da biraš i ako ide preko voipa znatno je jeftinije. Na mnogo načina se nekad moglo zaraditi preko telekoma pa otud i razlog zašto je telekom oduvek bio najveći finansijer političkih partija i najveći partijski plen.