TT
Razmišljao sam. Zvaću iduće nedelje da vidim je l gubim garanciju. Uzmem ATE 30 eura po osovini, iznajmim dizalicu i celu radionicu na benzinskoj pumpi za 10e po satu i sredim. Samo da proverim oko garancije.Saša napisao:Zameni sam te pločice, 15 minuta posla po točku u vrh glave.
TT
Pa eto, suma sumarum... Sve je to u našim glavama ipak.goblin napisao:Bas bi voleo da znam prave prednosti njihove gradnje (u Americi, ono sto sam i licno gledao) naspram gradnje koja se ovde preferira.
Ulazio sam tamo i u luksuznije vile koje su gradjene od drveta, gde vlasnici insistiraju na drvetu kao prirodnom materijalu i to navode kao glavnu prednost.
Ali kada vidim kako razvlace instalacije pa samo zatvore sper plocom, pa trakasti temelji kao da ce da dizu baraku a ne veliku kucu... i onda kad cujem cifru za koju prodaju takve vile nije mi dobro (rodjaci iz Amerike se bave time pa sam isao sa njima na gradilista).
Ja im kazem da bi kod nas za takvu cenu morali da rokaju i sipove i pune temelje sa gomilom aramture, kompletna kuca da se digne od betona marke kao za podvodno betoniranje sa gomilom aramture da unutra nema signala za mobilni![]()
Krov da bude isto betonski. Pa da se naroka jedno 3 vrste izolacije sa ventilirajucim kamenom na kraju. Sve opsivke, cokle, ograde... od komadnog kamena. Da objekat po projektu moze da trpi visoka staticka opterecenja.
Unutra da se ne ugradi ni jedna klasicna keramicka plocica, vec sve da idu velike ploce granita sa specijalnom podlogom.
Ograde kamen/inoks visoke klase/pampleks staklo..... (u principu sve sto predstavlja visoki kvalitet gradnje)
Oni me gledaju u fazonu a zasto prosipati toliko sredstava na stvari koje se prakticno i ne vide i koje cak nece ni doci do izrazaja po kvalitetu na period od 20-30 godina.
Ali eto, to je njihova filozofija, da nije potrebno ici u taj stepen kvaliteta koji ce se pokazati tek nakon npr. 20-30 godina posto ce oni do tada svakako raditi velika renoviranja mozda i par puta, a za 40-50 godina ce svakako da se rusi od cega god da se pravi. A sto se tice ekstremnih situacija (zemljotresi, uragani...), zbog toga jednostavno placaju osiguranje.
Kada se tako saslusaju njihovi argumenti, onda to ima neke logike, ali opet u mojoj glavi nikada ne bi izabrao njihov stil gradnja naspram kvaliteta koji se preferira u Evropi.
Naravno, imaju i oni luksuznih objekata koji se ne rade od drveta, ali primetio sam da je cak i u takvim objektima masovno prisutni montazni delovi, pregrade... sto mi nikako ne ide u skladu sa visokim kvalitetom.
Ne, samo mi "glupi Srbi" (to si ti etiketirao, ne ja) mislimo da će 20cm giter bloka i otkriven serklaž biti bolja kućaMladen7 napisao:Jel to samo mi glupi Srbi tako mislimo, ili može biti dobar deo Evropebeton, cigla, kamen.
Preživeće i drvena zemljotres, ali će poplava i uragan jednako uništiti i betonsku koju je posle mnogo teže srušiti jer neće biti za život...Mr.Rotor napisao:Kuću koju je matori pravio ne bih menjao ni za jednu američku.
Za sada je uspešno preživela zemljotres od 5,4 rihtera bez da kvrcne bilo šta.
U koje vreme je bilo ovo? Ništa nisam osetio.Delija napisao:Osetili zemljotres?
Drmate se pomalo ceo dan, ali je ipak severnije bio epicentar.