Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Dobro veče

Post od Saša »

Zameni sam te pločice, 15 minuta posla po točku u vrh glave. :D

TT
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Bas bi voleo da znam prave prednosti njihove gradnje (u Americi, ono sto sam i licno gledao) naspram gradnje koja se ovde preferira.
Ulazio sam tamo i u luksuznije vile koje su gradjene od drveta, gde vlasnici insistiraju na drvetu kao prirodnom materijalu i to navode kao glavnu prednost.
Ali kada vidim kako razvlace instalacije pa samo zatvore sper plocom, pa trakasti temelji kao da ce da dizu baraku a ne veliku kucu... i onda kad cujem cifru za koju prodaju takve vile nije mi dobro (rodjaci iz Amerike se bave time pa sam isao sa njima na gradilista).

Ja im kazem da bi kod nas za takvu cenu morali da rokaju i sipove i pune temelje sa gomilom aramture, kompletna kuca da se digne od betona marke kao za podvodno betoniranje sa gomilom aramture da unutra nema signala za mobilni :mrgreen:
Krov da bude isto betonski. Pa da se naroka jedno 3 vrste izolacije sa ventilirajucim kamenom na kraju. Sve opsivke, cokle, ograde... od komadnog kamena. Da objekat po projektu moze da trpi visoka staticka opterecenja.
Unutra da se ne ugradi ni jedna klasicna keramicka plocica, vec sve da idu velike ploce granita sa specijalnom podlogom.
Ograde kamen/inoks visoke klase/pampleks staklo..... (u principu sve sto predstavlja visoki kvalitet gradnje)

Oni me gledaju u fazonu a zasto prosipati toliko sredstava na stvari koje se prakticno i ne vide i koje cak nece ni doci do izrazaja po kvalitetu na period od 20-30 godina.
Ali eto, to je njihova filozofija, da nije potrebno ici u taj stepen kvaliteta koji ce se pokazati tek nakon npr. 20-30 godina posto ce oni do tada svakako raditi velika renoviranja mozda i par puta, a za 40-50 godina ce svakako da se rusi od cega god da se pravi. A sto se tice ekstremnih situacija (zemljotresi, uragani...), zbog toga jednostavno placaju osiguranje.
Kada se tako saslusaju njihovi argumenti, onda to ima neke logike, ali opet u mojoj glavi nikada ne bi izabrao njihov stil gradnja naspram kvaliteta koji se preferira u Evropi.

Naravno, imaju i oni luksuznih objekata koji se ne rade od drveta, ali primetio sam da je cak i u takvim objektima masovno prisutni montazni delovi, pregrade... sto mi nikako ne ide u skladu sa visokim kvalitetom.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Saša napisao:Zameni sam te pločice, 15 minuta posla po točku u vrh glave. :D

TT
Razmišljao sam. Zvaću iduće nedelje da vidim je l gubim garanciju. Uzmem ATE 30 eura po osovini, iznajmim dizalicu i celu radionicu na benzinskoj pumpi za 10e po satu i sredim. Samo da proverim oko garancije.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

goblin napisao:Bas bi voleo da znam prave prednosti njihove gradnje (u Americi, ono sto sam i licno gledao) naspram gradnje koja se ovde preferira.
Ulazio sam tamo i u luksuznije vile koje su gradjene od drveta, gde vlasnici insistiraju na drvetu kao prirodnom materijalu i to navode kao glavnu prednost.
Ali kada vidim kako razvlace instalacije pa samo zatvore sper plocom, pa trakasti temelji kao da ce da dizu baraku a ne veliku kucu... i onda kad cujem cifru za koju prodaju takve vile nije mi dobro (rodjaci iz Amerike se bave time pa sam isao sa njima na gradilista).

Ja im kazem da bi kod nas za takvu cenu morali da rokaju i sipove i pune temelje sa gomilom aramture, kompletna kuca da se digne od betona marke kao za podvodno betoniranje sa gomilom aramture da unutra nema signala za mobilni :mrgreen:
Krov da bude isto betonski. Pa da se naroka jedno 3 vrste izolacije sa ventilirajucim kamenom na kraju. Sve opsivke, cokle, ograde... od komadnog kamena. Da objekat po projektu moze da trpi visoka staticka opterecenja.
Unutra da se ne ugradi ni jedna klasicna keramicka plocica, vec sve da idu velike ploce granita sa specijalnom podlogom.
Ograde kamen/inoks visoke klase/pampleks staklo..... (u principu sve sto predstavlja visoki kvalitet gradnje)

Oni me gledaju u fazonu a zasto prosipati toliko sredstava na stvari koje se prakticno i ne vide i koje cak nece ni doci do izrazaja po kvalitetu na period od 20-30 godina.
Ali eto, to je njihova filozofija, da nije potrebno ici u taj stepen kvaliteta koji ce se pokazati tek nakon npr. 20-30 godina posto ce oni do tada svakako raditi velika renoviranja mozda i par puta, a za 40-50 godina ce svakako da se rusi od cega god da se pravi. A sto se tice ekstremnih situacija (zemljotresi, uragani...), zbog toga jednostavno placaju osiguranje.
Kada se tako saslusaju njihovi argumenti, onda to ima neke logike, ali opet u mojoj glavi nikada ne bi izabrao njihov stil gradnja naspram kvaliteta koji se preferira u Evropi.

Naravno, imaju i oni luksuznih objekata koji se ne rade od drveta, ali primetio sam da je cak i u takvim objektima masovno prisutni montazni delovi, pregrade... sto mi nikako ne ide u skladu sa visokim kvalitetom.
Pa eto, suma sumarum... Sve je to u našim glavama ipak.
Postavio si pitanje u postu i sam odgovorio.
Mladen7 napisao:Jel to samo mi glupi Srbi tako mislimo, ili može biti dobar deo Evrope :think: beton, cigla, kamen.
Ne, samo mi "glupi Srbi" (to si ti etiketirao, ne ja) mislimo da će 20cm giter bloka i otkriven serklaž biti bolja kuća :) a realno je đubre.
U Evropi fasadu završe i ne ostavljaju nedovršenu i neefikasnu fasadu zarad sprata više.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

Iakko sam potpuni laik za građevinu, to mi je jasno.
Što kažeš giter blok je pre svega gradivni element.
Dobra izolacija mnogo znači, ili je bolje reći neophodna, tako sam čuo od svakoga ko se razume u materiju. :thumbup:
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Kuću koju je matori pravio ne bih menjao ni za jednu američku.

Za sada je uspešno preživela zemljotres od 5,4 rihtera bez da kvrcne bilo šta.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Nabio 12-icu i ne mrda :mrgreen:
A šesticom vezivao tu 12-icu :kezo:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

@Ji
Nisam odgovorio, vec samo preneo njihov stav koji sa moje tacke gledista ima logike ali ne pije vodu.
Sto znaci da bi uvek pre potrosio daleko vise sredstava i napravio kvalitetnu kucu po "evropskim standardima" nego radio objekat koji je u americkom stilu.

Ako budem ponovo u prilici da zidam kucu (posto sam jednu vec zidao pa na pola radovao prodao :mrgreen: mada se nisam pokajao), to ce biti iskljucivo po gore pomenutim standardim u predhodnom postu. Izuzetno cu insistirati na visok kvalitet gradnje, izolacije, obloga, instalacija... iako sam svestan da najveci procenat tog kvaliteta verovatno ni za zivota ne bi osetio.

Evo moj otac je radio kucu iz koje smo svi odselili pre nekih 10 godina. U kucu niko nije usao nekih 5-6 godina, bukvalno nijednom otvorio ni da se proluftira. I kada sam dobio cerkicu zeleo sam veselje da napravim bas u toj kuci. Usli smo unutra sa ocekivanjem da ce biti posla da se dovede u red, ipak je to 5-6 zima a da kuca nije odrzavana, mozda vlaga, neke pukotine, stolarija radi, vremenom sve propada.....
Otvorili smo kucu i jedino sto je trebalo uraditi jeste da cistacice detaljno sve srede, a sve ostalo stoji kao da smo bukvalno taj dan izasli iz nje. Nigde ni najmanjih tragova propadanja, vremena, neke pukotine, da nesto zariba... prosto neverovatno.
Mogu misliti na cega bi licile te drvene kuce kada bi bile ostavljene jednu deceniju bez ikakvog odrzavanja i obilazenja...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Oni bi prodali nepokretnost koju ne koriste 10 godina i kasnije kupili drugu po potrebi.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Kvalitetna gradnja tamo zahteva i kvalitetnu (tj. vrednu) lokaciju. Neće zidati sebi za 300 godina. Svaki novi kupac nekretnine ima normalno šansu da preuredi parcelu i kuću na njoj a ne mora da kupi uzalud bačeni beton i gvožđe.
Kod nas se zida kuća i sprat i još viška da "deci ostane" a posle deci a ni unucima to naravno ne treba, svakako ne onako kako su roditelji zamišljali da im treba.

Mr.Rotor napisao:Kuću koju je matori pravio ne bih menjao ni za jednu američku.

Za sada je uspešno preživela zemljotres od 5,4 rihtera bez da kvrcne bilo šta.
Preživeće i drvena zemljotres, ali će poplava i uragan jednako uništiti i betonsku koju je posle mnogo teže srušiti jer neće biti za život...
Naši standardi apsolutno pokrivaju svaki vid potresa i problemi (pukotine) se javljaju kad se oni ne poštuju u gradnji. To zna svaki kršten građevinac...
Boringly average, but also perfect for school run mums
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Kapiram ja njihove stavove, napisao sam i da ima logike.
Oni prave kuce koje ce kompletno renovirati na svakih 10 godina, a posle 40-50 godina skroz srusiti i raditi nesto savremenije sto pripada novom vremenu.
Pritom su dovoljno kvalitetne da period izmedju sanacija nece pokazivati znacajne znakove losijeg kvaliteta gradnje.
A slabiju konstrukciju i osetljivos na spoljnje uticaje peglaju kroz polise osiguranja. U principu, na sve to gledaju bez emocija i dobro proracunato.

Ali, ja na gradnju kuce nikada ne bi mogao da gledam na taj nacin.
Eto imam tu kucu na selu sto je otac gradio, koja gradjevinski i po opremi vredi dosta, ali zbog lokacije se ne moze postici trzisna vrednost koja bi pokrila samo gradjevinske radove na njoj, pa sam opet prosle godine odbio ponudu opstine i crkve da odkupe kucu od mene (hteli su da ta kuca pripadne crkvi) iako je cena bila mozda i rekordna za taj kraj.
Ali dzabe kad sam ja tamo odrastao, pa iako je ne koristim i nicemu mi ne sluzi, sasvim mi je dovoljno da za ceo zivot odvedem decu nekoliko puta da za mene ima neprocenljivu vrednost.

Isto tako kada bi zidao sebi kucu, isao bi na visok kvalitet gradnje upravo zbog toga da nemam potrebu renoviranja cak ni na tih 10 godina i da kuca ostaje kvalitetna za duzi vremenski period.
A danas postoje gradjevinske tehnike i materijali (barem sto se tice grube gradnje i obloga) koji prakticno ne mogu biti prevazidjeni, tako da jednom kvalitetno sazidana kuca, bice kvalitetna i utegnuta i za 50 godina, a rusenje mi nikada ne bi palo na pamet.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

Glavni razlog americke gradnje je potrosacki koncept. Investitori grade kuce na obodima grada I prodaju se kao stanovi kod nas. Ti objekti imaju jedan jedini cilj profit. Profit im donosi zavrsni radovi I sminka.

Beton je daleko skuplji. Nemaju ga po ceni kao mi. Radna snaga zidari I armiraci su skupi kao zlato. Tesari su daleko jeftiniji. Armatura je skupa. Nemaju opeke...

Brzina gradnje zidane kuce je skupa.

Montazna kuca je sistem potrosnje zidana nije.

Vek trajanja montazne kuce je oko 100 godina.

Ja gradim panelne montazne sisteme I zidane kuce I razlika je u pristupu I prioritetima za fond kojim se raspilaze.
Sve je u pristupu. Sve je u ceni. Neko hoce montaznu sa italijanskom keramikom neko hoce zidanu sa kanjizinom keramikom.

Rezime :)

Americki pristup je zasnovan na opremanju I potrosnji

Ukratno I pomalo nabacano ali to je to

Sent from my HUAWEI M2-801L using Tapatalk
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Delija napisao:Osetili zemljotres?
Drmate se pomalo ceo dan :), ali je ipak severnije bio epicentar.

Slika

Slika

Slika
U koje vreme je bilo ovo? Ništa nisam osetio.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Pa vidi se sa grafikona - 9:25 GMT iliti 11:25 po lokalnom vremenu.
BTW, zaboravih da napomenem - link-ovi pokazuju na grafikone koji se update-uju svakih par minuta, tako da ce za sat i po poceti novi dan :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Raki_Audi
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2014, 20:24

Post od Raki_Audi »

Ma kakve montazne kuce, kaki bakraci :)
Mnogoo gvozdja kao npr 18ica sto se koristi za mostove i povezano sve to 12 i mrezom i plus mnogo betona
Slika
Odgovori