Dobro veče
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Re: Dobro veče
A možda jednostavno vole da za svaki odlazak u neku istituciju nose sa sobom i pokazuju venčani list!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
A sta ima uopste da ide u inostranstvo sa detetom bez muza??
Mogao je on njeno prezime da uzme. 
Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
Po zakonu nemaju pravo naši to da traže, imaš sve na sajtu MUP.samo polako napisao:Recimo imam prijateljicu koja je zadržala svoje prezime. Svaki put kada putuje sa detetom preko grane mora da traži i nosi pismenu saglasnost muža sa kojim je u braku. Na granici kada vide različita prezimena proveravaju, sem u Crnoj Gori.
Granična policija vidi iz dečijeg pasoša ko su roditelji i da li putuje sa roditeljem ili ne. Čak nismo ni venčani, potpuno nebitno za dete.
MK i GR policija nam to nikad nije tražila, za ostale zemlje ne znam.
Da ne kažem da smo vodili i tuđu decu (imali smo saglasnost) ali jednostavno niko ne gleda to.
Inače, ta saglasnost je na ćirilici, baš me zanima ko će to po belom svetu da čita.
Ivan napisao:Mislim da zadrzavanje prezimena uglavnom demonstracija emancipacije.
Smesno mi je kada se mesaju tradicionalne I moderne tekovine.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
Ne bas uvek. Postoji mali procenat koje bi zadrzale svoje prezime, jer nemaju brace npr.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
A to ocuvanje prezimena i "loze" je izuzetno bitno... 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
-
- Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04
Moja supruga je zadrzala svoje prezime, 7 godina smo u braku a zajedno smo 19 god. Ima razloga zasto je zadrzala svoje prezime, meni ne smeta. Kada putujemo zajedno ja i mali se zezamo da ne poznajemo gospodju.
Sent from my iPhone using Tapatalk

- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Ma totalno je nebitno - kako se kome svidja.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Meni je nebitno za druge ljude, bas me briga kako neko uredjuje svoja prava u braku... bio sam na svadbama gde zena zadrzava svoje prezime...
Medjutim u mom slucaju iskreno to ne bi proslo. Hvala bogu pa zena nije ni imala takve ideje, ali i da je imala jednostavno ne bi proslo.
Isto tako ne bi bas voleo da sutra dozivim da mi se sin zeni i da njegova zena zadrzi prezime ili da mi se cerka udaje i trazi da zadrzi svoje prezime. Naravno da ne bi pravio skandal od toga, to su njihovi zivoti, ali isto tako gledacu da ih vaspitavam i usmeravam tako da to nije bas prihvaceno.
A da je na mojoj svadbi zena rekla da zadrzava prezime, ne znam sta bi sa njom bilo, ali ja ne znam ni kako bi ja zivu glavu izvuko...
Nekada su mi smetala neka "moderna" pravila u brakovima, ali vidim da je toga sve vise i jednostavno vise ne obracam paznju, nek svako zivi svoj zivot kako misli da je najbolje...
Ja sam malo odbojan za te neke "moderne" navike u brakovima, ali imam srece sto je zena odrasla u slicnom okruzenju i imamo jako slicne stavove po tom pitanju, tako da nismo imali problema sa uskladjivanjima po tim pitanjima.
Medjutim u mom slucaju iskreno to ne bi proslo. Hvala bogu pa zena nije ni imala takve ideje, ali i da je imala jednostavno ne bi proslo.
Isto tako ne bi bas voleo da sutra dozivim da mi se sin zeni i da njegova zena zadrzi prezime ili da mi se cerka udaje i trazi da zadrzi svoje prezime. Naravno da ne bi pravio skandal od toga, to su njihovi zivoti, ali isto tako gledacu da ih vaspitavam i usmeravam tako da to nije bas prihvaceno.
A da je na mojoj svadbi zena rekla da zadrzava prezime, ne znam sta bi sa njom bilo, ali ja ne znam ni kako bi ja zivu glavu izvuko...

Nekada su mi smetala neka "moderna" pravila u brakovima, ali vidim da je toga sve vise i jednostavno vise ne obracam paznju, nek svako zivi svoj zivot kako misli da je najbolje...
Ja sam malo odbojan za te neke "moderne" navike u brakovima, ali imam srece sto je zena odrasla u slicnom okruzenju i imamo jako slicne stavove po tom pitanju, tako da nismo imali problema sa uskladjivanjima po tim pitanjima.
-
- Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04
Da li je jugo brzi od nove 540i ??? http://serbiancarfans.x10.mx/the-230hp-yugo-gvx-r/
Goblin opet razume ali ne opravdava, kao u nekoj od prethodnih diskusija.goblin napisao:Meni je nebitno za druge ljude, bas me briga kako neko uredjuje svoja prava u braku... bio sam na svadbama gde zena zadrzava svoje prezime...
A da je na mojoj svadbi zena rekla da zadrzava prezime, ne znam sta bi sa njom bilo, ali ja ne znam ni kako bi ja zivu glavu izvuko...![]()

Имам једно потпитање...
Jbg cinjenica da je tako u zaostalim sredinama. Kod mene u selu kad bi se pojavio neko da mu zena zadrzi svoje prezime svi bi se krstili.
Ne treba mesati pojam zaostale sredine i patrijahalnijeg okruzenja uz potenciranje na nekim tradicionalnim vrednostima.
Samo sto se neke savremene/moderne navike (npr. eto to da nevjesta zadrzava prezime) ne uklapaju u moj licni stav i vaspitanje, tako da to ne bi praktikovao u svojoj kuci, a iskreno ne bi bio srecan da neko iz mojeg uzeg okruzenja ima slicne ideje (majka, sestra, cerka, snaja...) ali to ne znaci da bi zbog toga pravio problem.
Nisi me dobro razumeo. I razumem i opravdavam, neka rade ljudi kako im volje i neka svako oranizuje svoj zivot/porodicu po svojim stavovima... nema nista protiv.elMaestro napisao: Goblin opet razume ali ne opravdava, kao u nekoj od prethodnih diskusija.
Samo sto se neke savremene/moderne navike (npr. eto to da nevjesta zadrzava prezime) ne uklapaju u moj licni stav i vaspitanje, tako da to ne bi praktikovao u svojoj kuci, a iskreno ne bi bio srecan da neko iz mojeg uzeg okruzenja ima slicne ideje (majka, sestra, cerka, snaja...) ali to ne znaci da bi zbog toga pravio problem.
A ako ne budu želeli da se venčaju, šta onda?
Ne mora sredina biti nerazvijena da bi bila zaostala. I da, takvi stavovi su uobicajeni za zaostale sredine(duhovno, civilizacijski).
Poslednja izmena od ftj u 14 Okt 2016, 17:15, izmenjeno 1 put ukupno.