Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Re: Dobro veče

Post od samo polako »

A možda jednostavno vole da za svaki odlazak u neku istituciju nose sa sobom i pokazuju venčani list!
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

A sta ima uopste da ide u inostranstvo sa detetom bez muza??
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Mogao je on njeno prezime da uzme. :)

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

samo polako napisao:Recimo imam prijateljicu koja je zadržala svoje prezime. Svaki put kada putuje sa detetom preko grane mora da traži i nosi pismenu saglasnost muža sa kojim je u braku. Na granici kada vide različita prezimena proveravaju, sem u Crnoj Gori.
Po zakonu nemaju pravo naši to da traže, imaš sve na sajtu MUP.
Granična policija vidi iz dečijeg pasoša ko su roditelji i da li putuje sa roditeljem ili ne. Čak nismo ni venčani, potpuno nebitno za dete.
MK i GR policija nam to nikad nije tražila, za ostale zemlje ne znam.
Da ne kažem da smo vodili i tuđu decu (imali smo saglasnost) ali jednostavno niko ne gleda to.

Inače, ta saglasnost je na ćirilici, baš me zanima ko će to po belom svetu da čita.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Ivan napisao:Mislim da zadrzavanje prezimena uglavnom demonstracija emancipacije.

Smesno mi je kada se mesaju tradicionalne I moderne tekovine.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk

Ne bas uvek. Postoji mali procenat koje bi zadrzale svoje prezime, jer nemaju brace npr.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

A to ocuvanje prezimena i "loze" je izuzetno bitno... :kuku:
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Zarkofinska
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04

Post od Zarkofinska »

Moja supruga je zadrzala svoje prezime, 7 godina smo u braku a zajedno smo 19 god. Ima razloga zasto je zadrzala svoje prezime, meni ne smeta. Kada putujemo zajedno ja i mali se zezamo da ne poznajemo gospodju.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ma totalno je nebitno - kako se kome svidja.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Meni je nebitno za druge ljude, bas me briga kako neko uredjuje svoja prava u braku... bio sam na svadbama gde zena zadrzava svoje prezime...

Medjutim u mom slucaju iskreno to ne bi proslo. Hvala bogu pa zena nije ni imala takve ideje, ali i da je imala jednostavno ne bi proslo.
Isto tako ne bi bas voleo da sutra dozivim da mi se sin zeni i da njegova zena zadrzi prezime ili da mi se cerka udaje i trazi da zadrzi svoje prezime. Naravno da ne bi pravio skandal od toga, to su njihovi zivoti, ali isto tako gledacu da ih vaspitavam i usmeravam tako da to nije bas prihvaceno.
A da je na mojoj svadbi zena rekla da zadrzava prezime, ne znam sta bi sa njom bilo, ali ja ne znam ni kako bi ja zivu glavu izvuko... :mrgreen:

Nekada su mi smetala neka "moderna" pravila u brakovima, ali vidim da je toga sve vise i jednostavno vise ne obracam paznju, nek svako zivi svoj zivot kako misli da je najbolje...
Ja sam malo odbojan za te neke "moderne" navike u brakovima, ali imam srece sto je zena odrasla u slicnom okruzenju i imamo jako slicne stavove po tom pitanju, tako da nismo imali problema sa uskladjivanjima po tim pitanjima.
Zarkofinska
Reactions:
Pridružio se: 11 Jul 2016, 01:04

Post od Zarkofinska »

Da li je jugo brzi od nove 540i ??? http://serbiancarfans.x10.mx/the-230hp-yugo-gvx-r/

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

goblin napisao:Meni je nebitno za druge ljude, bas me briga kako neko uredjuje svoja prava u braku... bio sam na svadbama gde zena zadrzava svoje prezime...

Medjutim u mom slucaju iskreno to ne bi proslo. Hvala bogu pa zena nije ni imala takve ideje, ali i da je imala jednostavno ne bi proslo.
Isto tako ne bi bas voleo da sutra dozivim da mi se sin zeni i da njegova zena zadrzi prezime ili da mi se cerka udaje i trazi da zadrzi svoje prezime. Naravno da ne bi pravio skandal od toga, to su njihovi zivoti, ali isto tako gledacu da ih vaspitavam i usmeravam tako da to nije bas prihvaceno.
A da je na mojoj svadbi zena rekla da zadrzava prezime, ne znam sta bi sa njom bilo, ali ja ne znam ni kako bi ja zivu glavu izvuko... :mrgreen:
Goblin opet razume ali ne opravdava, kao u nekoj od prethodnih diskusija. :D
Имам једно потпитање...
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Jbg cinjenica da je tako u zaostalim sredinama. Kod mene u selu kad bi se pojavio neko da mu zena zadrzi svoje prezime svi bi se krstili.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ne treba mesati pojam zaostale sredine i patrijahalnijeg okruzenja uz potenciranje na nekim tradicionalnim vrednostima.
elMaestro napisao: Goblin opet razume ali ne opravdava, kao u nekoj od prethodnih diskusija. :D
Nisi me dobro razumeo. I razumem i opravdavam, neka rade ljudi kako im volje i neka svako oranizuje svoj zivot/porodicu po svojim stavovima... nema nista protiv.
Samo sto se neke savremene/moderne navike (npr. eto to da nevjesta zadrzava prezime) ne uklapaju u moj licni stav i vaspitanje, tako da to ne bi praktikovao u svojoj kuci, a iskreno ne bi bio srecan da neko iz mojeg uzeg okruzenja ima slicne ideje (majka, sestra, cerka, snaja...) ali to ne znaci da bi zbog toga pravio problem.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

A ako ne budu želeli da se venčaju, šta onda?
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Ne mora sredina biti nerazvijena da bi bila zaostala. I da, takvi stavovi su uobicajeni za zaostale sredine(duhovno, civilizacijski).
Poslednja izmena od ftj u 14 Okt 2016, 17:15, izmenjeno 1 put ukupno.
Odgovori