Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Re: Mobile uploads :)

Post od LukaMaletin »

Janez evo ti pa čitaj plan i program
http://citymagazine.si/dogodek/prizigan ... mber-2017/

Nisam u it, budući ekonomista, računovođa kako za sad stvari stoje :)

Sent from my XT1635-02 using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

A poređenje sa ns? :)
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:

Post od LukaMaletin »

Pa šta znam , recimo da se najviše razlikuju ljudi. Ovde svi nešto žure , jure, studentarija uglavnom radi što se za Novi Sad ne može reći ,pa je samim tim manje tog nekog noćnog života. Nije da ga nema, ali prosto nije to to.
Ono što mi je zasmetalo kada sam došao prošle godine je konstantna sumaglica , pričam o jesenjem i zimskom periodu.
Uređeno jeste, samo prosto vremenom kreneš da uočavaš neke stvari , koje ranije nisi primećivao, pa više nije to to.
Isto je mnogo sigurniji grad. Po Novom Sadu kada noću šetam po Detelinari i tako tim kvartovima stalno se okrećem oko sebe i jako vodim računa o tome , ovde uopšte nemam tih briga. Ne kažem da nema toga , ali je prilično marginalizovano.
Stvar koja mi je jako smeta je rasprostranjenost marihuane , to je ovde skoro pa kao da je legalno, masovno ljudi konzumiraju. Ja sam u studentskom domu i ludim od toga. Ni dileri se nešto posebno ne kriju ,šta znam ...
Umoran sam da pišem još , ali mislim da sam ti malo približio grad.
Ah da , da pomenem i saobraćaj , nije toliko loše , u špicu mi treba oko 25 min sa kraja na kraj (8km). Najgori period je petak oko 16, tada bukvalno sve stane. Svi krenu kući, pa se naprave baš velike gužve.

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

A zaboravis kad krene kisica da pada. :-)

Sent from my SM-N950N using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

LukaMaletin napisao: 14 Nov 2017, 00:35

Stvar koja mi je jako smeta je rasprostranjenost marihuane , to je ovde skoro pa kao da je legalno, masovno ljudi konzumiraju. Ja sam u studentskom domu i ludim od toga. Ni dileri se nešto posebno ne kriju ,šta znam ...

Nije to ni kod nas drugačije ništa, nego nemaš dodira sa tim stvarima, ne interesuje te-pa i ne znaš.

Moje neko iskustvo sa našim ljidima ovde na MT je da recimo najmanje 80% koristi marihuanu, hašiš više puta nedeljno.

Te navike nisu stekli ovde, nego su ih doneli iz SRB
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Planiras da ostanes tamo?
Kako ti se cini sistem, birokratija?
Jel se oseti neka razlika u boljem standardu zivota ili je slično preživljavanje?
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kako takva stvar moze jako da ti smeta, cesto osecas miris u prolazu ili sta? Ili se drogeri uduvaju pa prave sranja?
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Jesi naučio šta znači reč scegetavcek :-)
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:

Post od LukaMaletin »

member napisao:Jesi naučio šta znači reč scegetavcek :-)
Ahahahhaa Jesam :D
Darko napisao:Planiras da ostanes tamo?
Kako ti se cini sistem, birokratija?
Jel se oseti neka razlika u boljem standardu zivota ili je slično preživljavanje?
Za ostajanje čisto sumnjam , imam papire pa me ništa ne koči da idem dalje. Prosto ako već nisam više u domovini , treba ići na još bolje ,mada doduše imam neke kombinacije, možda se i vratim :D
Sistem je bolji, birokratije ima i to dosta , mada je nekako lepše to servirano. Evo ti primer , npr. Neki zahtev za povrat poreza su mi rešavali 4 meseca , predugoo. Generalno je bolje , ne treba ti toliko veza da rešiš neke uobičajene stvari.
Što se tiče života , bolje je nego u Srbiji, manje je nezaposlenih , plate nisu neke, ali se opet živi bolje i dve prosečne plate u Ljubljani ti neće doneti neki Bog zna kakav život. Negde van Ljubljane je već druga priča ,Ljubljana je baš skupa što se tiče nekretnina.
ftj napisao:Kako takva stvar moze jako da ti smeta, cesto osecas miris u prolazu ili sta? Ili se drogeri uduvaju pa prave sranja?
Ma da, stalno se oseti , šta znam ,nisam iz te priče pa mi baš smeta. Isto tako ume da bude i sranja. Ma šta znam , ima toga puno i dole , znam , ali mi se čini da nema toliko. Možda i grešim.

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Sad zivis tamo pa mozes lepo da sagledas razlike. Iz ociju turiste ne moze da se stekne ni priblizno realan utisak.
Mada kad govorimo o turisti, na prvi pogled je razlika vasionska, od autoputeva, uredjenja pored njih, skockanih sela,
u gradovima lepe fasade, okolina, pakrovi... itd.. Sve ono sto srbiji nedostaje.
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od sasha015 »

Za Lakija i one koji veruju da je Srbija na dobrom putu...

Slika

Ranije su pekari bacali pecivo koje ostane posle podne.Onda tamo pre 5-6 godina nam je krenulo dobro,pa su pekari to pecivo prodavali po 50% nizoj ceni posle 17h.Redovi se formiraju.Svojim ocima sam gledao i jos uvek gledam.

Onda se pojavio bajat hleb za 15.99 i krivi toranj u Savamali....I 700 radnika koji svaki dan rade za taj hleb.
Progres.....

Daj otkljucajte temu "zasto je Srbija...." .Srbiji nije mesto u ovoj temi.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od trojanac »

Evo otključao sam "Srbiju" ali vodite računa da tamo ne preterate.

viewtopic.php?f=25&t=1072
Posetite www.garaza.rs !
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Iz ugla turiste na prvi pogled, veoma slicno kao ovde. Putevi isti ili nesto losiji ciim se sidje sa glavnih autoputeva, kuce isto neke stare i neobnovljene sa fasadama koje placu za popravkom a neke nove i super sredjene, voda iz cesme nije za pice u turistickim mestima sto ovde ne znam da postoji kao problem, ljudi slicni i slicno se ponasaju.
Mobilna (A1 sam najvise pratio) malo radi malo ne radi cim se skrene sa glavnim trasa, mobilni internet vise ne radi nego sto radi spor je i cesto van dometa.

Cistije je na javnom mestu i znatno vise se vodi racuna i ima upozorenja da se ne baca otpad.

Bio sam nedavno Lesce, Bohinj, Bled i tako taj kraj, sve van gradova uglavnom sela pa su utisci eto drugaciji.
Nije da ne bih mogao tamo da zivim i da se osetim prijatno ali nije ni nesto wow u odnosu na ovde.
Karawanke tunel jos nije dobio drugu cev, i dalje nema autoputa u punom profilu, na naplatnim stanicama isto stanje kao i kod nas, pumpe na glavnom autoputu isto uredjene kao kod nas...nisam primetio bilo kakvu razliku. Osim 4-5 puta vecim cena spremljene hrane.
Jedno jaje 1 evro, zajtrk od 2 mala hlebica, casa kakao i nesto za namaz 6 eurica, 2kom krempite 14 evra. ( na razlicitim mestima tj restoranima pa mi je utisak da je slicno kod svih).
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

kakvim naplatnim stanicama? autoput koji nije punog profila? jes ti siguran o kojoj se zemlji prica?

@lukamaletin

Sta znam, mnogo vise bi mi prijalo to sto se recimo ne pusi po kaficima i restoranima nego sto ponekad u prolazu osetim taj miris.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Za naplatu putarine, eto takvim stanicama. I to 3 komada ceonih na 100nak kilometara :)
Pa ti prodji ispod Karavanki autoputem punog profila, a jos bolje slikaj kako se vozi kroz tunel.
Eto nisam siguran kada procitam tvoje pretpostavke postavljene kroz tvoja pitanja, jel se ta zemlja kojom sam hodao jos zove Slovenija :kezo:
Odgovori