Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od trojanac »

10. Pošto smo krenuli sa vređanjem, upozorenje da se to neće tolerisati. Ne samo u ovoj temi već uopšte.
11. Malo da se ohladite. :topic_closed:
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Tema za razmišljanje. :)

Svima penzija samo 200 evra?
http://mondo.rs/a652796/Info/Drustvo/Sv ... -evra.html

Svi stariji od 65 godina u Srbiji imaće istu penziju i ona će biti reda veličine 20.000 dinara, predlog je Ministarstva privrede, saznaje "Danas"
Ova ideja će se realizovati ako prođe predlog sveobuhvatne poreske i penzione reforme koji priprema ovo Ministarstvo.

Kako je za "Danas" potvrdio Aleksandar Stevanović, savetnik ministra privrede Saše Radulovića, plan je da se problem sa penzionim sistemom reši tako što bi se primanja budućih penzionera izjednačila i spustila na minimalni nivo dovoljan za život. Ova promena ne bi uticala na primanja sadašnjih penzionera.

Međutim, rešenje koje planira Ministarstvo privrede, prilično je radikalno.

Ideja je da ubuduće državna penzija bude garant samo minimalnog prihoda dovoljnog isključivo za najbazičnije potrebe, odnosno ishranu. Svi koji žele da u starosti imaju za bilo šta više od najjeftinijeg obroka morali bi da "štede tokom radnog veka ili da sami sebi uplaćuju privatno penzijsko osiguranje", kaže Stevanović, dodajući da je prema trenutnim računicama oko 200 evra mesečno dovoljno da se preživi.

Ministarstvo ima pripremljen i "plan tranzicije" kako ovakav nagli zaokret ne bi oštetio zaposlene koji su sada u srednjim godinama ili pred penzijom, jer oni do skoro nisu ni imali mogućnosti da izdvajaju novac u posebne penzione fondove, očekivali su penziju prema visini uplaćenih doprinosa i sada više ne bi imali ni dovoljno vremena da uštede za njeno uvećanje.

"Onima koji bi u momentu donošenja novih pravila već imali neki radni staž, penzija bi se obračunavala iz dva dela. Prvi deo bi se isplaćivao kao i do sada, prema visini plate i godinama radnog staža ostvarenim do momenta donošenja novih pravila. Drugi deo penzije bi se obračunavao po novim pravilima i zavisio bi od broja godina koje je lice provelo na radu od momenta donošenja novih pravila do trenutka penzionisanja", objašnjava Stevanović.

To bi na primeru zaposlenog koji sad ima 50 godina, ako bi se danas doneo novi zakon, značilo da bi on primao penziju koja bi se sastojala od penzije koju je do sada zaradio na osnovu uplaćivanih doprinosa i penzije obračunate po novim pravilima za period od 50. do 65. godine života.

Dakle, ako bi po novim pravilima puna penzija bila 200 evra, on bi za tih 15 godina mogao da računa na 60, 70 evra penzije, plus ono što je zaradio do 50. godine života.

"Ovakav sistem u kojem svi imaju istu minimalno garantovanu penziju, već postoji u zemljama poput Švajcarske i Kanade, ali i na Kosovu", primećuje Stevanović.

Kada će i da li će Ministarstvo privrede ovaj predlog izneti pred Vladu, ostaje nejasno.

Ministarstvo je pripremilo i Akcioni plan za ovu i narednu godinu, koji je deo Strategije za razvoj preduzetništva i konkurentnosti u kome se predlaže da svi građani imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status, odnosno da "zdravstveno osiguranje ne bi trebalo da zavisi od toga da li poslodavac uplaćuje doprinose". Iz toga se jasno zaključuje da zdravstveno osiguranje treba da imaju i oni za koje poslodavci nisu uplatili doprinose.

Međutim, resorni ministar Saša Radulović je naknadno izjavio da je došlo do "konfuzije", odnosno da se ideja o univerzalnom pravu na zdravstveno osiguranje i njegovom finansiranju iz budžeta odnosi na poresku reformu koju je on predložio prošle godine, a koju je Vlada Srbije odbila, a da nezavisno od toga on smatra da Poreska uprava treba da pronađe način da natera sve poslodavce da uplaćuju sve doprinose, uključujući i onaj za zdravstvo.

Tako je ostalo nepoznato šta zapravo piše u Akcionom planu i Strategiji za 2014. i 2015, odnosno šta se u tim dokumentima navodi kao način na koji ministar planira da realizuje univerzalno zdravstveno osiguranje u situaciji u kojoj neki poslodavci ne plaćaju doprinose.

Zbog toga nije izvesno ni da se predlog o penzionoj reformi nalazi u Strategiji za razvoj preduzetništva, iako bi smanjenje doprinosa za penzije svakako pomoglo privredi.

Kao deo šire poreske reforme, moguće je da je Ministarstvo predlog o izjednačavanju budućih penzija već iznelo pred Vladu Srbije krajem prošle godine, ali da je predlog odbijen.

Očigledno je jedino da ministar ne odustaje od ovog predloga, ali je pitanje kada će se on i formalno naći pred njegovim kolegama u Nemanjinoj 11.

Poznato je da je aktuelni penzioni sistem međugeneracijske solidarnosti neodrživ, jer je pravljen za vreme kada je broj radnika bio skoro trostruko veći od broja penzionera, a danas jednog penzionera izdržava manje od 1,5 radnika. Zbog toga, kao i zbog neredovne uplate doprinosa, danas se samo polovina novca potrebnog za isplatu penzija obezbeđuje iz prihoda PIO fonda, dok drugu polovinu redovno podmiruje država, direktno iz budžeta, navodi "Danas".
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Ovo je notorna glupost, mada me vise ni jedan predlog, zakonski akt, regulativa (sta god) koji ova pljackaska drzava donese vise i ne cudi, stavise ocekivao sam takvo nesto. Sada ce na neki nacin svi biti izjednaceni kada je rec o minimalno garantovanoj penziji - i zidar i hirurg, smecar i doktor nuklearne fizike ... I ko to uopste odlucuje kolika je penzija nekome dovoljna da bi preziveo u drzavi Srbiji ? :ccc: I poredjenje sa svajcarskim regulativama je u najmanju ruku smesno. U Svajcarskoj, ako se ne varam, minimalna penzija iznosi 1.000 CHF gde su troskovi zivota neznatno visi nego u Srbiji.

Ova drzava se toliko neprijateljski ponasa prema svojim gradjanima terajuci ih da je bukvalno zamrze.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nije glupost, pa to je vecina i trazila ovde u ovoj temi da moze sama da odredjuje sta ce sa svojim parama, ovo je upravo to...

A za konstataciju da su troskovi zivota u Ch neznatno visu nego u Srbiji mogu samo da kazem: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Vrhunska ideja
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Ono što ja iz svega ovoga mogu da zapazim je da Ministarstvo privrede brine brigu i Ministarstva finansija i Ministarstva Rada, ne meša jedino u posao svog ministarstva.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Meni je najjači demanti da će penzije biti 200€, kao da svi čitamo vesti do pola.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pa svi i citaju vesti do pola, tacnije vecina procita naslov pa se baci na komentare :kezo:
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Laki021 napisao:Nije glupost, pa to je vecina i trazila ovde u ovoj temi da moze sama da odredjuje sta ce sa svojim parama, ovo je upravo to...

A za konstataciju da su troskovi zivota u Ch neznatno visu nego u Srbiji mogu samo da kazem: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Mislio sam na poredjenje troskovi/prosecna zarada, a ne na opste troskove zivota za koje sam svestan da su u Svajcarskoj izuzetno visoki zbog znatno visih poreza, marzi i sl. u odnosu na Srbiju.

Ne radi se ovde o tome da ti drzava pruza mogucnost da ti sa svojim prama radis sta zelis - upravo je u tome problem. Ova odluka ne ostavlja radniku puno pravo da bira da li ce se odluciti za uplacivanje u drzavni ili privatni fond. Evo ja recimo kao obveznik placanja penzionog osiguranja hocu da me drzava oslobodi daljeg placanja doprinosa za penziju jer zelim da iste uplacujem u privatni fond koji ce mi obezbediti onoliku penziju koliku zelim jer ne zelim vise da uplacujem novac u drzavne fondove za nesto sto znam da nikad necu moci da ostvarim. Iz ovoga vidim da drzava ne pruza gradjanima takvu mogucnost vec samo gleda kako da produzi mehanizme za dalje potkradanje.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

I dalje ne razumem onda konstataciju za Ch al dobro.

Onda mi drugi deo nije jasan. Dakle ovaj predlog je ocigledno korak ka tome da imas potpunu slobodu izbora. Sada uslovno receno nemas nikakvu, sada ce ti se manji deo automatski odbijati nego sada, sa drugim ces moci samostalno da raspolazes. Dakle sta je tu toliko lose, zar nije korak unapred?

Uglavnom se povik dize na imacemo samo 200e!!! Ne, to ti je osnovno i obavezno, sve ostalo ti je po volji....
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Koliko sam ja uspeo da pohvatam, ministarstvo je dalo predlog da svi imaju osnovnu penziju od 200 evra, a resto sami da smisle gde da ulazu. Onda je palo trolovanje cele javnosti, svi skocili na predlog kako je nehuman itd. Sad mi deluje pomalo (nadam se da nisam u pravu) da ministarstvo jede govna, kao, nismo mislili tako nego sve isto kao sto je bilo ali minimalna penzija svima (sto je lepo i humano, ali umobolno preko svake mere i odbijam poverovati da je palo Radulovicu na pamet)
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

znaci, krkobabiceva penzionerska armija ce opet ostati netaknuta ( kao i u prici sa solidarnim porezom, posto je logicnije da neko ko radi i zaradjuje 100.000 od ove godine pocne da dobija 94.000 a penzioner sa tolikom penzijom i dalje prima tih 100.000din, iako je pomenuti radnik vec zaradio jos 50-60 hiljada dazbina za drzavu pored tog novca koje ce mu poslodavac isplatiti, a ovaj penzos je budzetski korisnik ). ovde se ne radi o novcu, jer realno da uredba o porezu pocne da vazi i za penzionere usteda budzetskog novca bi zaista bila minimalna, vec se radi o principu, koji kod nas ne postoji...
a ladno sam se od srca nasmejao procitavsi naslov i prvi pasus u kuriru :kezo:
Laki021 napisao:Nije glupost, pa to je vecina i trazila ovde u ovoj temi da moze sama da odredjuje sta ce sa svojim parama, ovo je upravo to...
mislim da to ipak nije to, jer kako izgleda, pio doprinosi bi se za ljude sa vecim primanjima i dalje placali kao do sada, tj veci od onih koji zaradjuju taman toliko da im penzija svejedno bude tih 200evra. dakle, samo jos jedan nacin da se vise novca ubaci u budzet. ja protiv toga ama bas nista ne bih imao, kad bih bio siguran da to vodi necemu. da se ovako moze i dalje, ne moze se, da mora da se stedi, mora, ali ja do sada jos nisam video da su bilo kakve promene koje su mogle, i odvele nekom boljitku koliko su mogle. uglavnom se sve radi polovicno, samo da se radi, kao neko prelazno resenje, dok ce neko konacno morati da smisli neko drugi, kasnije...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Bice super ako bude u vrednosti danasnjih 200e.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:

Post od Laki021 »

Rakhil napisao:Koliko sam ja uspeo da pohvatam, ministarstvo je dalo predlog da svi imaju osnovnu penziju od 200 evra, a resto sami da smisle gde da ulazu.

Ja i dalje ovako shvatam predlog. Onda je to sve zatrpano gomilom povika, novinarskog pisanja i sl, ali sustina je mislim ta i tu nema nista lose.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ako je to predlog, ja pozdravljam, odlicna zamisao gde se moze debatovati o detaljima, ali je sustina vrh.

1. sadasnji penzosi dobijaju kao i sada, ovo se ne odnosi na njih
2. buduci penzosi imaju 20k od drzave (uz neko povecanje poreza, neminovno) i ostalo nadju fond po svojoj meri pa uplacuj
3. Oni koji su na granici, tipa 60 godina, treba se uskoro u penziju - verovatno predmet posebnih uredbi i blizeg definisanja
Odgovori