Dobro veče
Re: Dobro veče
Tražio sam ja van radnog vremena ali ne može. Direktor tog sektora će u to vreme biti u ZR i ne može drugačije.
Inače pričao jutros s "gazdom" sve ok ispalo,bio i ovamo međutim nisam nešto oduševljen uslovima ali biće još pregovora,na obe strane.
t
Inače pričao jutros s "gazdom" sve ok ispalo,bio i ovamo međutim nisam nešto oduševljen uslovima ali biće još pregovora,na obe strane.
t
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
I meni odgovara kada razgovram sa kandidatima da to bude u radno vreme, ali kada mi neko kaže da ne može kod mene ima samo plus. To je stara stvar i nisam je ja izmislio. To je kada razgovor za posao vodi profesionalna hr služba, a ne neko kome je dopalo da to radi.nidza napisao:Ne nužno.
Meni odgovara da mi dolaze u radno vreme, zamisli da moram desetine dana godišnje da intervjuišem kandidate van radnog vremena. I ovako mi je cimanje na granici prihvatljivosti s obzirom koliko su nam kvalitetni kadrovi u državi.
Dunx, naravno da će ti reći da ne može. Sve je stvar stava i obrazloženja. Isto tako ćete masirati da im kažeš koliku bi platu hteo, a ti ne budi naivan i čekaj da oni kažu svoju ponudu.
Ne znam zašto vam znači bilo šta to sto kandidat ne može za vreme radnog vremena da dođe na razgovor? U današnje vreme, meni bi to značilo samo manjak organizacionih veština. Tu ne računam radna mesta gde je neophodno prisustvo
Manpower nije profi?
Sve zavisi o kakvom radnom mestu se radi i kakav dogovor/ugovor zaposleni ima.
Postoje radna mesta koja su takav da bi iznenadni odlazak saposlenog stvorio ozbiljan problem u poslovanju, i prema takvim mestima direktori/vlasnici moraju biti vrlo oprezni a zaposleni da shvate kakav problem mogu napraviti iznenadnim odlaskom.
Upravo zbog toga se i prave ugovori po kojima se zaposleni obavezuju na otkazni rok od minimum npr. 3 meseca ili cak vise (ako se rade neki dugorocni projekti za koje je potrebna obuka...), ili nemogucnost zaposljavanja u konkurentskim firmama, ili zabrana obavljanja iste delatnosti na odredjeni period u slucaju jednostranog raskida ugovora....
Ima cak i varijanti gde se zaposlenom konstantno duguje jedna mesecna zarada...
Ima cak i partnerskih ugovora izmedju firmi koje se bave slicnim delatnostima, po kojima ne "otimaju" radnike jedni od drugih a automatski prijavljuju jedni drugima ako im se javljaju na konkurse zaposleni iz partnerskih firmi...
Ili cak obaveza zaposlenog kod jednostranog raskida ugovora da firmi mora da isplati odstetu ako ne odradi npr 5 godina, u uslovima kada mu firma finansira neko doskolovavanje, specijalisticku obuku... da bi obavljao neki posao u firmi.
Mada sve zavisi o kakvom poslu se radi... ne moze se posmatrati globalno.
Postoje radna mesta koja su takav da bi iznenadni odlazak saposlenog stvorio ozbiljan problem u poslovanju, i prema takvim mestima direktori/vlasnici moraju biti vrlo oprezni a zaposleni da shvate kakav problem mogu napraviti iznenadnim odlaskom.
Upravo zbog toga se i prave ugovori po kojima se zaposleni obavezuju na otkazni rok od minimum npr. 3 meseca ili cak vise (ako se rade neki dugorocni projekti za koje je potrebna obuka...), ili nemogucnost zaposljavanja u konkurentskim firmama, ili zabrana obavljanja iste delatnosti na odredjeni period u slucaju jednostranog raskida ugovora....
Ima cak i varijanti gde se zaposlenom konstantno duguje jedna mesecna zarada...
Ima cak i partnerskih ugovora izmedju firmi koje se bave slicnim delatnostima, po kojima ne "otimaju" radnike jedni od drugih a automatski prijavljuju jedni drugima ako im se javljaju na konkurse zaposleni iz partnerskih firmi...
Ili cak obaveza zaposlenog kod jednostranog raskida ugovora da firmi mora da isplati odstetu ako ne odradi npr 5 godina, u uslovima kada mu firma finansira neko doskolovavanje, specijalisticku obuku... da bi obavljao neki posao u firmi.
Mada sve zavisi o kakvom poslu se radi... ne moze se posmatrati globalno.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
A kako će da poslodavac sazna da sam se zaposlio u konkurentskoj firmi? I kako će da me prinudi na bilo šta, zbog toga što sam to uradio? Šta je uopšte konkurentska firma? Video sam mnogo tih ugovora, to je šuplje samo tako.
- Ji 4Tze
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
- Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain
Pazi da ne isplatiš zadnju platu... Haha, koliko to ide gobline, da l ti je to normalno? Pa nije ta plata poklon poslodavca zaposlenom već plata kojom plaća obavljen posao.
Kako ste došli u tu situaciju, za neverovati koji bezobrazluk, pa zapalio bih ga na keca...
Kako ste došli u tu situaciju, za neverovati koji bezobrazluk, pa zapalio bih ga na keca...
Boringly average, but also perfect for school run mums
Pa vidi, kada se takav ugovor sastavi i overi kod notara, itekako moze imati tezinu.Uroš S. napisao:A kako će da poslodavac sazna da sam se zaposlio u konkurentskoj firmi? I kako će da me prinudi na bilo šta, zbog toga što sam to uradio? Šta je uopšte konkurentska firma? Video sam mnogo tih ugovora, to je šuplje samo tako.
Jednostavno poslodavac na osnovu tog ugovora ima pravo da te tuzi.
Ako se nakon odlaska iz firme zaposlis legalno, vrlo lako se sazna gde si se zaposlio.
Kao sto sam vec napisao, nije tema tako jednostavna. Postoje brojne situacije gde poslodavac mora na neki nacin da se osigura i gde su takvi potezi skroz opravdani.
Npr. ako nekom zaposlenom firma finansira neki vid doskolovavanja/obuke, a za njegovo radno mesto nije moguce naci brzu zamenu, pa bi usled odlaska firma trpela ozbilje probleme... naravno da se na neki nacin moraju zastititi.
- Ji 4Tze
A kako se zaposleni zaštiti od takvih poslodavaca?
Taj primer sa "zadrzavanjem" jedne plate uglavnom se primenjuje na sivom trzistu i kod sezonskih poslova.Ji 4Tze napisao:Pazi da ne isplatiš zadnju platu... Haha, koliko to ide gobline, da l ti je to normalno? Pa nije ta plata poklon poslodavca zaposlenom već plata kojom plaća obavljen posao.
Tu su jako cesti slucajevi da radnici u sred spica sezone menjanju poslove zbog boljih uslova iako su predhodno prihvatili uslove prvog poslodavca, i onda poslodavci ostaju u ozboljnom problemu (npr. ode mu pica majstor u spicu sezone).
Tu radnici iskoroscavaju poslodavca u smislu da im on omoguci dobijanje radne dozvole (sto zahteva i novac i angazovanje) i radno angazovanje par meseci pre spica sezone (vise meseci rada).
I onda kad dodje spic, otvara se brdo radnih mesta nancrno koja su aktivna samo 2 mjeseca, gde je plata naravno bolja nego kod prvog poslodavca na 5-6 meseci uz prijavu, i onda takvi radnici masovno menjaju radna mesta i ostavljaju prvog poslodavca na cedilu.
Zbog toga poslodavci zadrzavaju deo zarade koji naravno na kraju sezone isplacuju, cisto da im se ne isplati da pobegnu.
A ima i jos jedan razlog, to je masovna pojava klasicne kradje obicno od strane konobara, gde poslodavac na taj nacin zaposlenog dovodi u nezavidan polozaj ako bude uhvacen.
Ali evo ja vec godinama imam iskustvo da radnici sami traze da im ne isplacujem zarade tokom sezone (imaju obezbedjen smestaj, hranu, sredstva za higijenu...) vec da ih isplatim odjednom na kraju sezone.
Zaposlenog stiti sam zakon ali i njegova licna odluka da li zeli da radi pod tim uslovima ili ne.Ji 4Tze napisao:A kako se zaposleni zaštiti od takvih poslodavaca?
Jel stvarno niko osim mene ne vidi i drugu stranu medalje ili se namerno zatvaraju oci?
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Zaposlenog štiti zakon a poslodavca ne? Obrazloži kojim članom zakona.
Naravno da je kontra, mogu da ti navedem xy primera.
sent via TT using 640 DS
Naravno da je kontra, mogu da ti navedem xy primera.
sent via TT using 640 DS
- Ji 4Tze
Ček, po kom to "zakonu" ti smeš da uskratiš zarađenu platu zaposlenom. Je l moguće da si toliko ... ne znam koji pridev da iskoristim, da se ne uvrediš jer je svaki uvredljiv 

Gde sam napisao da poslodavca ne stiti zakon?
Ali u specificnim okolnostima (naveo sam nekoliko primera), postoji realna mogucnost da poslodavac bude ostecen a da zakonski ne moze da se zastiti osim metodama koje sam naveo.
Naravno, ugovor o zaposljavanju moze sadrzati i clanove koje zahteva zaposleni, ima i takvih primera, nista cudno...
Ali u specificnim okolnostima (naveo sam nekoliko primera), postoji realna mogucnost da poslodavac bude ostecen a da zakonski ne moze da se zastiti osim metodama koje sam naveo.
Naravno, ugovor o zaposljavanju moze sadrzati i clanove koje zahteva zaposleni, ima i takvih primera, nista cudno...
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Onda napiši koji član zakona brani zaposlenog.
Ti tvoji radnici,sezonski, da li su prijavljeni? Rećiću ti zašto pitam kad mi odgovoriš.
sent via TT using 640 DS
Ti tvoji radnici,sezonski, da li su prijavljeni? Rećiću ti zašto pitam kad mi odgovoriš.
sent via TT using 640 DS