Dobro veče
Re: Dobro veče
Jesu, ali ne na pun iznos zarade. Mada njima kao sezoncima visina zarade ne znaci apsolutno nista.
Ne mogu ti navesti clan zakona ali mogu ti pisati primere iz licnog iskustva gde sam imao losa iskustva sa zaposlenima gde su me namagarcoli bas na osnovu zakona i nisam im mogao nista.
Ne mogu ti navesti clan zakona ali mogu ti pisati primere iz licnog iskustva gde sam imao losa iskustva sa zaposlenima gde su me namagarcoli bas na osnovu zakona i nisam im mogao nista.
I sta kazes ugovor o radu se overi kod notara.
Na osnovu Zakona o radu („Sl. glasnik RS“, br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014), a prema članu 178. otkaz ugovora o radu zaposleni dostavlja poslodavcu u pisanom obliku, najmanje 15 dana pre dana koji je zaposleni naveo kao dan prestanka radnog odnosa (otkazni rok). Opštim aktom ili ugovorom o radu može da se utvrdi duži otkazni rok, ali ne duži od 30 dana. Prema tome, zaposleni podnosi izjavu o prestanku radnog odnosa u pisanom obliku koja obavezno sadrži dan prestanka radnog odnosa. Od dana podnošenja izjave do dana prestanka radnog odnosa, mora da protekne najmanje 15 dana. Zaposleni podnosi pismenu izjavu nadležnoj službi kod poslodavca i treba da zahteva da na istoj zabeleži dan prijema, s obzirom da od dana prijema zabeleženog teče otkazni rok. I prema ovom zakonu se u otkazni rok računaju i neradni dani.
Po zakonu otkazni rok ne moze biti duzi od 30 dana, koliko se secam.
Sta god pisalo u ugovoru kao otkazni rok, zakon je uvek iznad samog ugovora i pada na sudu.
Ovo je moje razumevanje.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Po zakonu otkazni rok ne moze biti duzi od 30 dana, koliko se secam.
Sta god pisalo u ugovoru kao otkazni rok, zakon je uvek iznad samog ugovora i pada na sudu.
Ovo je moje razumevanje.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Evo jedan primer.
Zaposlim stariju zenu iz Srbije kao sezonsku kuvaricu u CG.
Sve se dogovorimo a dogovor je izmedju ostalog bio da je drzim prijavljenu 12 meseci u svojoj firmi u Srbiji da bi za 4 godine ostvarila penziju, a ona se obavezije da ce tokom te 4 godine da radi 5-6 meseci sezonski u mom hotelu u CG.
Nakon odradjene prve sezone ja sam nastavio da joj placam doprinose u Srbiji iako nije dolazola na posao. Kada je dosla druga sezona ona je jednostavno odbila da dodje na posao u CG (nasla neki stalni posao na crno).
Kada sam joj trazio da dodje u firmu da podpise raskid radnog odnosa, ona mi je otvoreno rekla kako je advokat savetovao da nista ne podpisuje posto sam je primio pod subvencijom i kako naredne 3 godine zbog toga ne mogu da je otpustim i da je njoj to taman do penzije.
I tako sam naredne tri godine placao doprinose za radnicu koja nije dolazila na posao. Cak sam je i prijavljivao inspekciji ali je zakon bio na njenoj strani i lako se provukla do penzije.
Zaposlim stariju zenu iz Srbije kao sezonsku kuvaricu u CG.
Sve se dogovorimo a dogovor je izmedju ostalog bio da je drzim prijavljenu 12 meseci u svojoj firmi u Srbiji da bi za 4 godine ostvarila penziju, a ona se obavezije da ce tokom te 4 godine da radi 5-6 meseci sezonski u mom hotelu u CG.
Nakon odradjene prve sezone ja sam nastavio da joj placam doprinose u Srbiji iako nije dolazola na posao. Kada je dosla druga sezona ona je jednostavno odbila da dodje na posao u CG (nasla neki stalni posao na crno).
Kada sam joj trazio da dodje u firmu da podpise raskid radnog odnosa, ona mi je otvoreno rekla kako je advokat savetovao da nista ne podpisuje posto sam je primio pod subvencijom i kako naredne 3 godine zbog toga ne mogu da je otpustim i da je njoj to taman do penzije.
I tako sam naredne tri godine placao doprinose za radnicu koja nije dolazila na posao. Cak sam je i prijavljivao inspekciji ali je zakon bio na njenoj strani i lako se provukla do penzije.
Subvencijom?
Ja takve ugovore ne pravim sa svojim zaposlenima, ali imam poznanike (bas iz IT-a) koji su podpisivali dosta rigorozne ugovore.ftj napisao:I sta kazes ugovor o radu se overi kod notara.
I ko kaze da to mora biti ugovor o radu?
Moze se napraviti ugovor o saradnji gde se zaposlenim isplacuje bruto zarada a radno angazovanje vodi kao poslovna saradnja a ne odnos poslodavac-zaposleni.
Naravno da dobri advokati u ozbiljnim firmama imaju resenje da zastite firmu od vec pomenutih situacija.
Ili se zaposleni vode na skroz drugu firmu koja ih "rentira" firmi u kojoj zaista rade ali pod uslovima iz ugovora koji podpisuju...
Poslednja izmena od goblin u 16 Nov 2016, 19:18, izmenjeno 1 put ukupno.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Evo lični primer. Posle 9 godina, rada po 13 sati dnevno minimum, često prelazeći i 1000km dnevno plus radeći tamo gde odem i sve ukupno 27-28 dana godišnjeg za tih 9 godina, poslodavac meni i većini kolega kaže : Radite još 6 radnih dana i kraj. Otkazi su spremni, ko hoće može da nastavi na crno da radi, po pozivu i satnici. A obećavao kule i gradove. Ko me jebe što sam bio glup, jel da?
sent via TT using 640 DS
sent via TT using 640 DS
ma gobline bez uvrede al to sto pricas nema veze sa realnoscu i zakonima nego sa tvojim poimanjem poslovanja i zakona.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
@ikac2000: na papiru to dobro zvuči, šta da uradiš kad ti zaposleni kaže da će raditi još 2 dana jer hoće da ide na drugi posao? U suštini, ne možeš ništa...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
those who understand binary and others who don't.
Na osnovu 9 godina imas pravo na odredjeni period primanja proporcionalne zarade sa budzeta dok ne nadjes drugi posao. A mozda postoji i neka pravna osnova i za odstetu, ne mogucnost momentalnog jednostranog otkaza....
Ali poenta je upravo to da postoji i druga strana i da nista nije ni crno ni bijelo.
Ali poenta je upravo to da postoji i druga strana i da nista nije ni crno ni bijelo.
Bez uvrede ali nisi upucen u tematiku kako posluje znacajan procenat poslodavaca i kako se stite od realnih neprijatnosti na nacin koji se pravno uklapa u legalne tokove.ftj napisao:ma gobline bez uvrede al to sto pricas nema veze sa realnoscu i zakonima nego sa tvojim poimanjem poslovanja i zakona.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
To i jeste moja poenta,nije ni crno ni belo.goblin napisao:Na osnovu 9 godina imas pravo na odredjeni period primanja proporcionalne zarade sa budzeta dok ne nadjes drugi posao. A mozda postoji i neka pravna osnova i za odstetu, ne mogucnost momentalnog jednostranog otkaza....
Imam pravo na naknadu, 13000 dinara narednih 6 meseci jer sam kao i 85% Srbije bio prijavljen na minimalac. Dosta!
Za otpreminu sam kasno saznao da uopšte imam pravo na nju.
Ma veruj mi da sam upucen u raznorazna jajarenja poslodavaca al jednostavno navodis cinjenicno netacne stvari i to je to. Za pocetak pravno lice ili preduzetnik ne overavaju ugovor o radu, privremenim i povremenim poslovima, delu, ili cemu god kod notara. Da ne pominjem tvoja ocekivanja od sobarice da mora da ostane godinama u firmi.
- Uroš S.
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
- Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester
Hahaftj napisao:I sta kazes ugovor o radu se overi kod notara.

Gobline može da bude overen kod Sv. Petra ako je pravno imperfektan džabe ti. Evo mi vodimo par postupaka pred sudom za poništenje ugovora koji su overeni pred javnim beležnikom.
A za overu ugovora o radu kod notara ne znam sta da kažem, ko ni za onu izjavu o 1/1 idealnih delova.
RN3 Pro via TT
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Takav ugovor možda nema pravnu osnovu ali je itekako sredstvo zastrašivanja i disciplinovanja zaposlenog.