Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od ftj »

@Rakhil

Razumemo se.

I šta recimo ti imaš minimalac tj. 20 i kusur hiljada, po kom osnovu ti onda možeš da imaš 200e penziju? Ko će da dotira tvoju razliku do tih 200e? U suštini da bi fond bio održiv ti bi morao da možeš da podigneš tačno onoliko koliko si u njega uložio(eventualno + kamate). Trenutno je situacija da funkcioniše po principu ponzijeve prevare a minus se krpi iz tekućih prihoda budžeta.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Ja i kazem da je taj predlog za mene ekstremno lev, ja bih svakako drugacije. Ali pozdravljam i to i besplatno zdravstveno za sve kao pragmatican covek ako uz to prodje ono sto treba da prodje. Kazem ti ja, generacije....
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Rakhil napisao: Ali pozdravljam i to i besplatno zdravstveno za sve
Pa nije ideja besplatno zdravstvo nego da rizik neplaćanja doprinosa za zdravstvo pređe na državu. Doprinosi ostaju kao i do sada, a jedina razlika je što bi i oni radnici čiji poslodavac nije uplatio doprinose imali knjižice, a država nek juri poslodavca za doprinose.
Meni je to apsolutno suvislo. Em je država jača od radnika i mnogo laše će ujuriti pare nego radnik, em se kola ne slamaju na nezaštićenom pojedincu.
Da stvar bude gora ko danas nema knjižicu platiće pregled, a doprinosi za njega će biti plaćeni pre ili kasnije, osim ako firma ne ode u stečaj.
Znači da on duplo plaća jer mu je poslodavac govedo.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ma znam Pajo, ali se trudim da budem kratak, svi ce znati da mislim na predlog od pre par dana. Besplatno zdravstvo ne postoji kao pojam, logicno.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Znam da znaš, al bolje da napišem nego da krene lavina na tu temu.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Penzioni sistem je kopija Holandskog. Za svaku godinu boravka u Holandiji dobija se 2% od nominalnog iznosa - znaci za 50 godina (kod njih pocine da se radi sa 14 godina :)) se dobija 100% penzije. Ako se nastavi rad posle 62 (za mene od 67) dobija se ekstra 3% vise penzije, penzija je oko 1300 za zenu u porodici plus 600 i zato se ljudi masovno razvode, a privatno penziono mozes da biras kako zelis i to 5% brutoa je neoporezovano.. Odnosno oporezuju kada je primis ( u delovima) sada raspravljaju da mozes da koristis penzionu masu da isplatis glavnicu stana...
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

paja napisao:
Rakhil napisao: Ali pozdravljam i to i besplatno zdravstveno za sve
Pa nije ideja besplatno zdravstvo nego da rizik neplaćanja doprinosa za zdravstvo pređe na državu. Doprinosi ostaju kao i do sada, a jedina razlika je što bi i oni radnici čiji poslodavac nije uplatio doprinose imali knjižice, a država nek juri poslodavca za doprinose.
Meni je to apsolutno suvislo. Em je država jača od radnika i mnogo laše će ujuriti pare nego radnik, em se kola ne slamaju na nezaštićenom pojedincu.
Da stvar bude gora ko danas nema knjižicu platiće pregled, a doprinosi za njega će biti plaćeni pre ili kasnije, osim ako firma ne ode u stečaj.
Znači da on duplo plaća jer mu je poslodavac govedo.
Ja se plasim da ce sav teret pasti na one kojima se placaju doprinosi, a da drzava nikog nece juriti, posto najvece duznike vode drzavne glavonje... I sta onda? Pojeo vuk magarca...

BTW, taj "200 evra" penzioni sistem moze da ima katastrofalne posledice - motivacija da se plate (sve iznad minimalca) daju na crno bi dostigla neslucene visine, posto bi minimalac bio dovoljan za tu penziju iliti visina "bele" plate nikakav uticaj ne bi imala na visinu penzije i niko ne bi imao nikakav interes da prima celu platu na belo osim kreditne sposobnosti. Totalno neodrziv sistem...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

ftj napisao:Ostaje mi nejasno zašto mora i tih 200e penzija? Zar nije logično da sve bude stvar izbora pa ako neko više veruje u privatni penzioni fond da ulaže sve tamo...
Zato sto taj obavezni pokriva i invalidsko za koje bi privatnika bolelo uvo. Pored toga, ako privatni fond propadne, osiguranik opet postaje problem drzave.
U CH postoji 3 nivoa. Prvi je drzavni i obavezan. Drugi je takodje obavezan ali privatni...on ti vraca samo uplaceno plus kamate. Treci je takodje privatni ali nije obavezan...medjutim jako je pozeljan ako se kupuje nekretnina.

Sva tri nivoa se odbijaju od poreza sto je jos jedan plus.

Gesendet von meinem GT-I9505
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

To sa propadanjme privatnih fondova je katatrofa... Bude u stilu ko te j...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Ebote, sad citam na b92, 200e je zagarantovana minimalna penzija nekome ko nikad nije radio... Iz humanih razloga... Sta ono neko rece za radulovica?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Pa i do sada su svi imali penziju, zar ne?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Nisu svi imali penziju, bilo je izuzetaka samo jako retkih.
Ja se smejem grohotom: Radulovica su nazivali neoliberalnim satanom kad ono nikad humanije osobe :rofl:
Korisnikov avatar
Milos_kg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm

Post od Milos_kg »

Od sledeceg meseca potrosnja i cena grejanja u Kragujevcu ce se obracunavati po broju rebara na radijatorima, ne znam da li ce se to pravilo primenjivati i u ostalim opstinama.
Koleginici je stigao racun za Decembar mesec od 2820dinara, i sa tim racunom kako ce izgledati novi racun po novom obracunavanju... cena ni manje ni vise, no 5050.00 dinara za istu potrosnju! :glavomuzid:
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

znas kakav bih ja tek bio humanista u oblacima i iz tudjeg dzepa :kezo:

mislim, lepa je to zamisao, ali pre toga treba milion stvari da se uradi da bi dosli u poziciju za tu pricu. to je kao da nekome ko ni bicikl ne zna da vozi das motor od 1000 kubika...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

istece mi edit -
Milos_kg napisao:Od sledeceg meseca potrosnja i cena grejanja u Kragujevcu ce se obracunavati po broju rebara na radijatorima, ne znam da li ce se to pravilo primenjivati i u ostalim opstinama.
Koleginici je stigao racun za Decembar mesec od 2820dinara, i sa tim racunom kako ce izgledati novi racun po novom obracunavanju... cena ni manje ni vise, no 5050.00 dinara za istu potrosnju! :glavomuzid:
sta je briga. posto su tvorci propisa ( ako je naravno napisan a ne u glavama nekog genija za pljackanje iz toplane kragujevac ) napravili to sa ciljem pljacke a ne sa ciljem naplate realne potrosnje kalorija ( posto za to postoje kalorimetri, jel ), ja bih na njenom mestu stavio alu radijatore sa najvecim rebrima sa najvecom kalorijskom moci. tako bi pogotovo ako su radijatori gusani broj rebara smanjila na pola minimum, uz istu kolicinu grejanja stana.... :kezo:
Odgovori