Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Re: Dobro veče

Post od blaugrana »

Kod mene u firmi je poslodavac uveo aneks ugovora, da ukoliko odes ranije od 15 dana otkaznog roka ima pravo da ti naplati nadoknadu ukoliko je pretrpeo neku stetu u iznosu koji sam odredi.
Totalni idiotizam!

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

blaugrana napisao: ima pravo da ti naplati nadoknadu ukoliko je pretrpeo neku stetu u iznosu koji sam odredi.
Kadija te tuži, kadija ti sudi. A kažu radnik zaštićen :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

To u potpunosti podrzavam. Ako nemas toliko obzira da ispostujes 15 dana otkazni rok, i treba da te udari po dzepu.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
delano
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2015, 12:30

Post od delano »

TheWickerMan cim sam procitao tvoj posto pomislio sam, zasto nsii trazio otpremninu, posle si naveno da si kasno saznao da imas pravo na nju. To je mislim i sustina problema vecine zaposlenih u Srbiji sto su slabo upoznati sa zakonom i svojim pravima. Kakvo overavanje ugovora, produzavanje otkaznog roka i unosenje raznih gluposti u njega, ja ukoliko zelim taj posao, potpisao bi i takve ugovore jer znam da sa tim na sudu mogu samo da se osramote. Zakon je jednostavno iznad bilo kakvog ugovora. Mada ovih situacija ima i u drugim zemljama ne samo u Srbiji. Meni je u jednom ugovoru bilo navedeno da moram da ispaltim neku sumu poslodavcu ukoliko predjem da radim u konkurentsku kompaniju, i naravno nista od toga. Prijatelju je ove godine poslodavac odbio da isplati otpremninu, ovaj ga tuzio, a advokat poslodavca na pismo o vansudskom poravnanju pre tuzbe odgovorio toliko smesno da bi se takvog neznanja postideli i brucosi pravnog faksa, i jos nagovarao poslodavca da ne isplati odstetu. I evo sad poslodavac moli druga za poravnanje, dobice sad ... Em ce morati da ispalti otpremninu, em kaznu pa jos i troskove suda.
blaugrana verovatno imas ugovor an odredjeno vreme ? Tad mislim da je stvarno moguce da moras nadoknaditi stetu ako otkazes ugovor pre nejgovog isteka, ali u ovo u iznosu koji sam poslodavac odredi sigurno ne :D
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Po pitanju otkaznog roka - ne može biti nepovoljniji po zaposlenog, u odnosu na ono definisano zakonom. Možeš ga svojeručno potpisati i na godinu dana, a zatim ga oboriti pred sudom, ako dođe do toga. Nijedan advokat mi nije rekao drugačije, niti sam u praksi video da je zaposleni izvukao deblji kraj po tom pitanju. Sve i da nije tako - radnik može prestati da dolazi na posao, a jedino što možeš da uraditi je - da mu uručiš otkaz, na njegovo zadovoljstvo. Kaže Zakon 15 dana, npr, ali postoje disciplinske mere, koje podrazumevaju i otkaz usled neopravdanih izostanaka.

Što se tiče ulaganja u zaposlene, to mi je OK, ukoliko je definisano koliko vredi. To bi značilo da sve uloženo vredi neki novac, na određeni broj meseci. Ukoliko zaposleni ranije ode, izračuna se koliko nije "otplatio", pa neka plati. Problem je kod nematerijalne dobiti, tj raznih ulaganja koja nisu kroz kurseve, stipendije i sl. treba to proceniti.

I ona stavka da ne možeš ići kod konkurencije, ili plaćaš penale. To je u redu, kada odeš iz firme, a oni te masno plate da ne odeš kod konkurencije, neki niz godina. Sve ostalo je zatvaranje vrata u poslu u kojem si, što je katastrofa, jer niti postoji neka lepeza poslova kod nas, niti toliko svestranih ljudi. Bukvalno je obezbeđivanje poslodavca, a radnik neka crkne. Bez obzira što je ovo Srbija, znam nekoliko ljudi koji su imali slične stavke u ugovorima i uredno su promenili posao, u branši, neki prešli kod direktnih konkurenata i nikom ništa. I neki advokat mi reče da ne treba baš potpisivati blanko ugovor, treba baciti pogled, ali manje-više možeš potpisati šta god, jer to ne vredi pišljivog boba, kako kažu, ukoliko je nepovoljnije (po zaposlenog) od onoga što piše u Zakonu.
Korisnikov avatar
jocas
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:09
Garaža: Mazda CX-5 2.0 AWD 2022.

Post od jocas »

Pročitajte prvi besplatni digitalni magazin DRIVEin
http://magazin.drivein.rs/br01/
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Šta sve nema po ovim oglasima... Pazi ovo, potpuno nov motor za Punta, kompletan sa svim agregatima. Ko da je neka gurtna a ne kompletan motor... Mora još i da se razrađuje... :D

http://www.kupujemprodajem.com/Motor-fi ... d=58637396
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Dobra prognoza :o
Prikačeni fajlovi
Untitled 1.jpg
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

To je to stanje svesti, iliti jajara sam tim se dičim :)

Kupovali u Lidlu "za džabe", Lidlu preti kazna

Varšava -- Nemački trgovački lanac Lidl morao je u Poljskoj pre vremena da prekine promociju proizvoda tokom koje je novac vraćan nezadovoljnim kupcima.

Poljaci su masovno uzimali robu, pojeli je ili potrošili, a potom žurili da vrate Lidlu prazno orginalno pakovanje i navodno nezadovoljni dobiju natrag pun iznos koji su platili.

Nemački Lidl započeo je u Poljskoj promociju svojih brendova kampanjom "Duhovito i jeftino" 27. oktobra i pozvao je Poljake da robu vrate ako ne budu u potpunosti zadovoljni. Za isplatu punog iznosa bilo je dovoljno prazno originalno pakovanje.

Nakon nekoliko dana Lidl je morao pre vremena da prekine promociju zato što su mnogi Poljaci iskoristili priliku da kupuju za džabe.

http://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?y ... id=1199945
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Post od Pulp Fiction »

ahhahahaa pa šta su očekivali kakav je to mag smislio. Čuj uzmeš robu, vratiš kutiju samo, i pare dobiješ nazad???
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Pročitaj članak do kraja, taj isti princip su primenili u Nemačkoj i Švajcarskoj i ljudi se nisu ovako otimali i jajarili.
Korisnikov avatar
xejtep
Reactions:
Pridružio se: 31 Okt 2016, 11:36

Post od xejtep »

Nek probaju kod nas kad budu poceli sa radom :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Vladapetr napisao:Pročitaj članak do kraja, taj isti princip su primenili u Nemačkoj i Švajcarskoj i ljudi se nisu ovako otimali i jajarili.
A to je zbog vise kulture ili zbog vise love, sta ti mislis da je realniji scenario?
Ja ne znam, vi se iznova iscudjavate sto se u siromasnijim okolinama vise sitno kraducka i sto se vise stvari radi ilegalno i na muvanje...
Pa daj nama narednih 50 godina prosecnu platu od 3-5 soma, da vidis kako cemo da se "kultivisemo" i manje da se jebavamo oko 100e.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Nije to nužno slika viška love, imaš primere zemalja gde je standard daleko od visokog pa se opet ljudi ne blamiraju ovako. I moja priča nije bila iščuđavanje niti neko moralisanje, nego čista konstatacija ;)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Bila je odgovor na prethodni post.
Koje su to siromasne zemlje gde je kultura bolja?

Sent from my D6603 using Tapatalk
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Odgovori