Zdravlje

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Re: Zdravlje

Post od kragujevac »

Džabe je i taj "dobar doktor" ako bolnica u operacionoj sali nema medicinsko osoblje za pripremu anestezije i instrumentare koji stoje za operacionim stolovima pored tog doktora i asistiraju mu. "Egzodus" je najprikladniji termin za trenutnu situaciju na području srednjeg stručnog kadra u Srbiji. Ja sam sa svojim prijateljima u Srbiji već pre desetak godina o tome pričao i svi su me čudno gledali u fazonu "ma nema šanse, te niko ne zna jezik, te vize su, te ovo, te ono."
E sad, moje lično i neobavezujuće mišljenje je da će se ova problematika još višestruko zakomplikovati. I pored velikog broja medicinskog osoblja koje napušta Srbiju, potrebe ze istim u zapadnoj Evropi nisu ni približno zadovoljene. Plate nisu ubibože ogromne, ali su dovoljne da se lepo živi. Zbog toga će se odlazak nastaviti na neodredjeno vreme. A onda neka je narodu u Srbiji Bog u pomoći.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ne moze sve privatno da se resi (jos uvek), ali kad se to kaze ne misli se samo na dr nego i na sve pratece, oprema i osoblje...

Generalno ne mirise na lepo, al videcemo...

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

U privatnim ustanovama (prekse, ambulatorijumi i manje bolnice) mogu da se rade intervencije do odredjenog stepena kompleksnosti. Sve iza toga, gde je recimo potrebna trajna anestezija ( u narodu poznata kao "veštačka koma"), sve operacije koje zahtevaju trensfuzije , operacije transplantiranja ovoga ili onoga, politraume posle udesa, operacije na novorodjenčadi itditdtd. mogu i moraju da se rade samo u potpuno opremljenim ustanovama gde su anestezisti u tri smene, gde postoji "lifesaver" tim, Ecmo mašine (spoljašnji krvotok) i još puno toga. Za sve to treba ekstremno dobro osposobljeno osoblje koga čak ni u SRB nema dovoljno. Ako pogledaju preko plota moći će da vide da bilo gde da se ode u EU imaće makar 6-7 puta veću platu nego u SRB. E onda počinje frka, u Srbiji će ostati samo oni koji iz nekog razloga moraju da ostanu. Sad će neko da grakne da su i troškovi života veći i da napolju isto "nije zlato....itd. Jesu, veći su, ali je činjenica da na kraju meseca ipak ostane dovoljno za lep život.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

kragujevac napisao: 18 Dec 2017, 11:56 Džabe je i taj "dobar doktor" ako bolnica u operacionoj sali nema medicinsko osoblje za pripremu anestezije i instrumentare koji stoje za operacionim stolovima pored tog doktora i asistiraju mu.
Naravno ali daleko je lakse naci nekoga sa srednjom stručnom spremom, nego nekoga sa zavrsenim fakultetom i specijalizacijom, koja traje od 4 do 6 godina, pored fakulteta od 6 godina.
Kao drugo, neko je pomenuo prikladniju doktorsku platu od plate sestre. Med. sestra po zavrsetku srednje skole ima 18 godina i moze da krene sa poslom, ili u struci ili nekim drugim. Ja sam poceo fakultet sa 18, zavrsio i poceo specijalizaciju i sa 34 godina jos nisam zavrsio. Izracunajte koliko je sestra za to vreme, cak i da nigde nije radila, u finansijskom plusu a jos da je u medjuvremenu i radila, ta razlika u plati kasnije je mnogo manje nego sto na prvi pogled izgleda. Necu da pominjem odogvornost i ostalo, jer lako je dati terapiju koju neko drugi odredi, problem je odrediti terapiju, izvesti reanimaciju, zameniti valvulu, ugraditi vestacki kuk ili koleno...Neko je pomenuo braunilu, ako sestra ne moze da nastavi, uvek je tu doktor koji jednostavno mora jer njega nema ko da pokrije, on je zadnji u tom lancu i za sve odgovoran. Jel se desilo nekada da je bila tuzena sestra, i ako jeste nekad u kolikom je to broju u odnosu na lekare...

Tako, da ne nipodastavam nikog ali nemojte da mesate babe i zabe i da uporedjujete nesto sto se ne uporedjuje :durise:
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

123456 napisao:
kragujevac napisao: 18 Dec 2017, 11:56 Džabe je i taj "dobar doktor" ako bolnica u operacionoj sali nema medicinsko osoblje za pripremu anestezije i instrumentare koji stoje za operacionim stolovima pored tog doktora i asistiraju mu.
Naravno ali daleko je lakse naci nekoga sa srednjom stručnom spremom, nego nekoga sa zavrsenim fakultetom i specijalizacijom, koja traje od 4 do 6 godina, pored fakulteta od 6 godina.
Kao drugo, neko je pomenuo prikladniju doktorsku platu od plate sestre. Med. sestra po zavrsetku srednje skole ima 18 godina i moze da krene sa poslom, ili u struci ili nekim drugim. Ja sam poceo fakultet sa 18, zavrsio i poceo specijalizaciju i sa 34 godina jos nisam zavrsio. Izracunajte koliko je sestra za to vreme, cak i da nigde nije radila, u finansijskom plusu a jos da je u medjuvremenu i radila, ta razlika u plati kasnije je mnogo manje nego sto na prvi pogled izgleda. Necu da pominjem odogvornost i ostalo, jer lako je dati terapiju koju neko drugi odredi, problem je odrediti terapiju, izvesti reanimaciju, zameniti valvulu, ugraditi vestacki kuk ili koleno...Neko je pomenuo braunilu, ako sestra ne moze da nastavi, uvek je tu doktor koji jednostavno mora jer njega nema ko da pokrije, on je zadnji u tom lancu i za sve odgovoran. Jel se desilo nekada da je bila tuzena sestra, i ako jeste nekad u kolikom je to broju u odnosu na lekare...

Tako, da ne nipodastavam nikog ali nemojte da mesate babe i zabe i da uporedjujete nesto sto se ne uporedjuje :durise:
Pa ti si malo uporedio babe i zabe.
Receno je da je plata koju sestra ima nedovoljna za zivot i da za te pare nece imati ko da radi kako je krenulo.

Odgovornost, skolu, znanje i tezinu posla nisam video da je iko poredio

Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Ni privatne bolnice nisu kao sto su nekad bile.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Heinz napisao: 18 Dec 2017, 11:48 Za koji krasni onda doprinosi za zdravstvo?
Pa odatle se finansira zdravstvo ovakvo kakvo je, ali je realnost da je to malo. To finansiraju samo zaposleni, a troše i penzioneri i nezaposleni i deca, kao što i treba. Doprinosi za sdravstveno su oko 10% od zarade, pa kad se vidi kolika je prosečna plata i koliko je zaposlenih ne dobije se baš dobar budžet. Ne znam da li država nadomešćuje iz drugih izvora, to sigurno može da se sazna.

Ali poenta ostaje. Zdravstvo će imati više para kad poraste stopa zaposlenosti i/ili prosečna zarada.
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

123456 napisao: 18 Dec 2017, 12:23

Danas retko koja sestra ili "brat" pocinje da radi sa 18,tj 19 po zavrsetku srednje skole.
Uglavnom se upisuje "visa medicinska" koja traje 3 godine,pa jos neki "master,trt-mrt" pa se to nagura do 25-26 godina zivota.
Ne znam ni jednog doktora specijalistu koji kuburi sa finansijama.Medicinske radnike znam.Svaki kuburi sa finansijama i svaki razmislja o toj Nemackoj.
Evo i ja razmisljam da bi smo mozda mogli nekad u buducnosti i mi da se pokupimo i iselimo odavde.Gospodja ce biti neka "visa strukovna med.sestra za godinu dana" sa 15 godina staza na najtezem odeljenju bolnice za platu od cirka 33000 dinara.Samo ne znam,sta bi ja radio "tamo negde" :) I sta bi smo sa dvoje maloletne dece.Za sada zivimo iznad proseka u nasoj sredini,ali ne vidim perspektivu za decu.
Madjarski pasos mi je nadohvat ruke,cekam samo da druga cura bude rodjenja,pa da svi budemo gradjani EU odjednom.

Kad seka sa 19,ne 18 godina zavrsi skolu i " sa vezom" bude primljena,ona nema pojma o zivotu i takve se i najcesce primaju trenutno.Niko ne gleda iskustvo zna li da radi posao...Zato se i zalite na medicinske radnike,jer uglavnom imate dodira sa ovima koji ne rade nista,sem sto se napirlitani seckaju i ispijaju kafe po ordinacijama.
Oni koji "gule" za 300 evra se ne vide,oni su u salama,na odeljenjima,sakriveni od pogleda i nemaju vremena za kafenisanje.Oni odlaze.

Doktore specijalizant,uz duzno postovanje vase diplome,svaka prica ima dve strane,samo se ona druga strana uglavnom "ne vidi".
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

Netacne ti obe izjave.
Prvo mali broj ide na visu, a vecina koja ide ide uz posao.
Ogroman broj doktora kuburi sa finansijama takodje...

Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

@Grujic

Nisi nigde pročitao jer ne čitas požljivo. Kragujevac je braneci svoju profesiju, napisao da med.sestre stavljaju braunilu i ostale pratece stvari. Samo je zaboravio jednu sitnicu, da ako sestri nesto ne uspe da uradi, tu je doktor koji mora da uradi, od nastavljanja braunile, flebokatetra pa do defibriliranja i ostalih stvari. Znaci, mnogo je opustenije kada znas da u svakom momentu imas nekoga iznad sebe koji to mora da uradi kako zna i ume. I da od tvoje nemogucnosti da nesto uradis nece ispastati ni pacijent ni bilo ko drugi jer ce doktor morati da zavrsi posao, koji ti nisi mogao.

Sto se tice plate, nije realno da poredis platu lekara i sestre u bukvalnom smilslu, nego je realno da od mesecne plate lekara odbijes 30 % koje je potrosio za studiranje, pripravnistvo, volontiranje i specijalizaciju a sestri je realno dodati 30 % na platu koju je zaradila tokom 10-15 godina radnog iskustva, dok je lekar ucio i skolovao se. Tako da ne mozes samo reci ovaj ima ovoliko a ovaj ovoliko, trebas malo sire sagledati, jer velika vecina lekara prvu platu pocne da dobija tek u kasnim tridesetim...
Poslednja izmena od 123456 u 18 Dec 2017, 13:33, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

I radno mesto utiče na odnos ka poslu, iako su većini primarne pare. Svakako je lakše raditi u takvom KC, nego u nekoj rupi.

I znao sam da će opet otići na temu zdravstvo ovde i preko, te kako je radnicima teško...

Svima nam je teško, uglavnom.

Poštujem doktore, a ništa manje ostalo medicinsko "pomoćno" osoblje. Ljudi često vide i rade vrlo neprijatne stvari...

Ipak, dobili smo ustanovu kakvu odavno nismo imali. Dobar deo zemlje je dobio blisku i dobru alternativu Beogradu. Manite politiku i iste priče - nikada svima neće biti dobro i dovoljno.

Da li bi bilo bolje da nije otvoren ovaj KC? Možda sam optimista, ali će dobar deo implementirane opreme verovatno spasiti dosta života, bez obzira na stručnost osoblja. Srećom, nisam često bio u posetama ili ležao u bolnicama, ali ono je katastrofa. Kada već moraš da zaglaviš tamo, mislim da će lakše biti u krštenoj ustanovi.

Da se vratim na početak:
Mislim i da će medicinsko osoblje KCa ceniti rad u istom. Možda vide neki novi uređaj, da se bolje spreme za Nemačku. Neki rade na mestima gde ih demorališe već garderoba u kojoj se presvlače, a sledi bar još osam sati svakakvih gluposti.

TT

Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Bilo je tu skandala sa opremanjem KC Niš, čuće se valjda kako im funkcioniše ta oprema (koja je stigla u paketu sa krevetima i sl).
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:

Post od Grujic »

123456 napisao:@Grujic

Nisi nigde pročitao jer ne čitas požljivo. Kragujevac je braneci svoju profesiju, napisao da med.sestre stavljaju braunilu i ostale pratece stvari. Samo je zaboravio jednu sitnicu, da ako sestri nesto ne uspe da uradi, tu je doktor koji mora da uradi, od nastavljanja braunile, flebokatetra pa do defibriliranja i ostalih stvari. Znaci, mnogo je opustenije kada znas da u svakom momentu imas nekoga iznad sebe koji to mora da uradi kako zna i ume. I da od tvoje nemogucnosti da nesto uradis nece ispastati ni pacijent ni bilo ko drugi jer ce doktor morati da zavrsi posao, koji ti nisi mogao.

Sto se tice plate, nije realno da poredis platu lekara i sestre u bukvalnom smilslu, nego je realno da od mesecne plate lekara odbijes 30 % koje je potrosio za studiranje, pripravnistvo, volontiranje i specijalizaciju a sestri je realno dodati 30 % na platu koju je zaradila tokom 10-15 godina radnog iskustva, dok je lekar ucio i skolovao se. Tako da ne mozes samo reci ovaj ima ovoliko a ovaj ovoliko, trebas malo sire sagledati, jer velika vecina lekara prvu platu pocne da dobija tek u kasnim tridesetim...
Kragujevac to nije spomenuo, spomenuo je neko drugi, al u drugom kontekstu.

Ja ne poredim plate, samo.kazem da sa njihovom platom ne moze da se prezivi, i to je problem. A dobra sestra itekako znaci i vredi.

Drugo ne znam zasto specijalizaciju spominjes kao period bez plate? Volonterske postoje od skora, vecina spec je iz radnog odnosa, a tokom toga se prima plata.

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kragujevac samo ima drugaiciji pogled na sistem :) Npr u Holandiji sestra (brat :)) radi sve a lekar je samo nadgleda (ako i to radi), tako je u vise od 90% neoperativnih i dobar deo manje zahtevnih operativnih situacija. Odnosno na zapadu su doktori zasticeni kao belim medvedi...

Inace slazem se da bez opsteg napretka drustva nema napretka u zdravstvenoj zastiti - koja je na zapadu skupa kao zlato...
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Moja rođaka, med. sestra, u februaru počinje da radi u Nemačkoj. Bila je sad pre 10-15 dana u toj klinici gde je primljena, da upozna sistem, da vidi šta se od nje očekuje i sl., i njen utisak je da doktori rade mnogo više te "obične" poslove, nego kod nas. Iskreno nisam se udubljivao u priču i ne znam detalje, ali čuo sam kada je to pričala mojoj majci. Inače ona ovde radi na hirurgiji, na intenzivnoj nezi tj. šok sobi.
Odgovori