Uroš S. napisao:Sve je to ok, samo što Parnis nije ni replika ni kopija. Pritom su prilično kvalitetni, uzevši cenu u obzir.
Parnis ima nekoliko svojih tema na forumu Svet Satova, koji je poznat, kao i na Watchuseek forumu, jednom od najvećih svetskih sajdžijskih foruma.
Tamo poznavaoci i korisnici su izneli svoja iskustva i zapažanja u vezi sa ovim brendom, i skoro da nema negativnih ocena, posebno ne ocena u kontestu tvojh fq400, koje su na nivou prosečnog srpskog paora, pardon my french.
Kućišta kvalitetna, mehanizmi takođe, imaju i in house mehanizme što cene oni koji znaju šta to znači.
Čitam Europastar i WatchTime od 2004. i nisam još video da se spominje Parnis, kamoli da ga neko hvali i uzima za ozbiljno. Na TimeZone forumu koji pratim se obično koristi reč 'clone', tako da... Jeste, ljudi se generalno slažu da za te pare pokazuje relativno tačno vreme, ali nikome ne pada na pamet da ga svrstava u temu sa nazivom 'ljubitelji'. Ukoliko po tebi 'Reabok' patike spadaju na primer u temu 'visoka moda', onda može, nema problema.
Ako nije problem, postuj ovde koji in-house mehanizam imaju, koliko su ga razvijali, ko je radio na njemu, na kom BaselWorld-u je debitovao, koje nagrade je dobio... ono što obično prati značajne manufakture. Isto tako, ako nije problem, napiši malo više detalja u čemu se ogleda kvalitet pomenutih satova - kad se radi redovno održavanje satova, koje lubrikante koristi, koliko traje opruga, kakva je zaštita od prenavijanja, od kakvih legura su napravljeni delovi i sa kolikim odstupanjem, koje sertifikate ima, znaš već, uobičajeno.
Ne znam za "prosečnog srpskog paora", ali pošto sam igrom slučaja imao uvid u rad ozbiljnih manufaktura, kao i da znam kako funkcioniše industrija jer su mi članovi porodice bili u istoj, mislim da mogu da iznesem mišljenje da, po meni, ovi primerci ne pripadaju temi 'ljubitelji satova'.
Ako misliš na opis sa njihovog sajta, oni prevashodno prave kopije, sa natpisima Rolex, Breitling, IWC itd, i prodaju ih za npr 300e, a onda na taj isti stave Parnis i prodaju ga za 70e. Tako da mu Parnis dođe rebrendirana kopija.
Parnis kao brend ne postoji, prodaju se isključivo online, to je skup kineskih proizvođača satova, mehanizama, stakla, kazaljki, koji prodaju satove pod tim imenima, različite satove. Imaju i neki Pagani design i još par "brendova".
Vrlo zanimljivo za jednog kvalitetnog proizvođača. Obično je obrnuto, kvalitetni satovi se ne prodaju preko neta, štaviše stoji obaveštenje na velikom broju zvaničnih prezentacija proizvođača da ne preporučuju kupovinu satova preko neta i da ne priznaju garanciju za takve primerke.
Ponavljam, ne mislim ništa loše ni o firmi ni o (potencijalnim) kupcima, samo mislim da ne pripada ovoj temi. Da ne ispadnem još i elitista, smatram da ovoj temi podjednako pripadaju i Roger Dubuis, i FP Journe, i Seiko, i Casio jer su uradili i postigli nešto, svaki na svom polju.