Ljubitelji satova?

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Re: Ljubitelji satova?

Post od fq400 »

Uroš S. napisao:Uglavnom prave omaž satove poznatih časovničarskih fabrika IWC, U-Boat, Panerai, Rolex...
Omaž...? Ja bih se zakleo da su kopije :D
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Nisu kopije čim piše Parnis na ciferu.

Sent from my HUAWEI P6-U06 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

ja sam gledoa da uzmem još jedan sat, nesto povoljno i drugačije od onog što imam, i dosao sam do zaključka da ću verovatno uzeti QQ...

znam da to nije neki extra kvalitet, recimo narukvice mi izgledaju loše, ali se i uz njega dobije garancija a cene su realno smešne (20 do max 50 evra)... u budućnosti, kada bude "viška para", planiram da uzmem ozbiljan sat a do tada ću videti da uzmem još neki čisto da malo menjam...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Replika je prava reč... :)
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:

Post od fq400 »

Po toj logici ni ovo nisu kopije:

Slika

Slika

Slika

Slika

A pola sveta koji ih je napravio se ubi da dokaže da jesu, nezavisno od natpisa na haubi.

Iskreno, nemam ništa protiv kopija jer ih u životu ne bih razmatrao, ako imam novca za skup original (u koji je neko uložio novac, vreme, trud, umeće) u redu, ako nemam, ima dovoljno originalnih i jeftinijih stvari, ne moram da kupujem kopiju samo da bi izgledalo kao da je (skup) original.

Ovo pišem samo zato što mislim da ovakvi primerci pripadaju temi 'satovi' ali ne i temi 'ljubitelji satova'. Neka me modovi isprave ako grešim.

EDIT: @starac - tačno, ovo nisu obične kopije - ovo su loše kopije :D
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Sve je to ok, samo što Parnis nije ni replika ni kopija. Pritom su prilično kvalitetni, uzevši cenu u obzir.

Parnis ima nekoliko svojih tema na forumu Svet Satova, koji je poznat, kao i na Watchuseek forumu, jednom od najvećih svetskih sajdžijskih foruma.
Tamo poznavaoci i korisnici su izneli svoja iskustva i zapažanja u vezi sa ovim brendom, i skoro da nema negativnih ocena, posebno ne ocena u kontestu tvojh fq400, koje su na nivou prosečnog srpskog paora, pardon my french.

Kućišta kvalitetna, mehanizmi takođe, imaju i in house mehanizme što cene oni koji znaju šta to znači.
Poslednja izmena od Uroš S. u 22 Jul 2014, 19:04, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

@fq400
Dobro...loši ili ne - ne nazivaju se imenom tog brenda, zato su to replike. Nije greška ni da se nazivaju kopijama u smislu jeftinijeg proizvoda koji podražava original, ali se bar ne foliraju sa istim imenom.

Omaž bi bio kada isti brend ponovio staru verziju svog sata kao što je npr. TAG Heuer Monaco.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Starče, let me google "replica meaning" for you ;)

And let me google "kopija meaning" for you.

Slažem se za omaž, to sam bez razmišljanja pokupio sa nečijeg review-a.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Before that, please try with "parnis replica watches" :)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Ako misliš na opis sa njihovog sajta, oni prevashodno prave kopije, sa natpisima Rolex, Breitling, IWC itd, i prodaju ih za npr 300e, a onda na taj isti stave Parnis i prodaju ga za 70e. Tako da mu Parnis dođe rebrendirana kopija.

Parnis kao brend ne postoji, prodaju se isključivo online, to je skup kineskih proizvođača satova, mehanizama, stakla, kazaljki, koji prodaju satove pod tim imenima, različite satove. Imaju i neki Pagani design i još par "brendova".
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Prošlo vam je vreme za čaj. :kezo:
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:

Post od starac vujadin »

Ne mislim na njihov sajt, već kako ih krste u svetu časovničarstva. E, sad ti reče rebrendirana kopija tako da si su tu negde našao s fq400. Drago mi je da sam vam pomogao da se složite. :)
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:

Post od fq400 »

Uroš S. napisao:Sve je to ok, samo što Parnis nije ni replika ni kopija. Pritom su prilično kvalitetni, uzevši cenu u obzir.

Parnis ima nekoliko svojih tema na forumu Svet Satova, koji je poznat, kao i na Watchuseek forumu, jednom od najvećih svetskih sajdžijskih foruma.
Tamo poznavaoci i korisnici su izneli svoja iskustva i zapažanja u vezi sa ovim brendom, i skoro da nema negativnih ocena, posebno ne ocena u kontestu tvojh fq400, koje su na nivou prosečnog srpskog paora, pardon my french.

Kućišta kvalitetna, mehanizmi takođe, imaju i in house mehanizme što cene oni koji znaju šta to znači.
Čitam Europastar i WatchTime od 2004. i nisam još video da se spominje Parnis, kamoli da ga neko hvali i uzima za ozbiljno. Na TimeZone forumu koji pratim se obično koristi reč 'clone', tako da... Jeste, ljudi se generalno slažu da za te pare pokazuje relativno tačno vreme, ali nikome ne pada na pamet da ga svrstava u temu sa nazivom 'ljubitelji'. Ukoliko po tebi 'Reabok' patike spadaju na primer u temu 'visoka moda', onda može, nema problema.

Ako nije problem, postuj ovde koji in-house mehanizam imaju, koliko su ga razvijali, ko je radio na njemu, na kom BaselWorld-u je debitovao, koje nagrade je dobio... ono što obično prati značajne manufakture. Isto tako, ako nije problem, napiši malo više detalja u čemu se ogleda kvalitet pomenutih satova - kad se radi redovno održavanje satova, koje lubrikante koristi, koliko traje opruga, kakva je zaštita od prenavijanja, od kakvih legura su napravljeni delovi i sa kolikim odstupanjem, koje sertifikate ima, znaš već, uobičajeno.

Ne znam za "prosečnog srpskog paora", ali pošto sam igrom slučaja imao uvid u rad ozbiljnih manufaktura, kao i da znam kako funkcioniše industrija jer su mi članovi porodice bili u istoj, mislim da mogu da iznesem mišljenje da, po meni, ovi primerci ne pripadaju temi 'ljubitelji satova'.
Ako misliš na opis sa njihovog sajta, oni prevashodno prave kopije, sa natpisima Rolex, Breitling, IWC itd, i prodaju ih za npr 300e, a onda na taj isti stave Parnis i prodaju ga za 70e. Tako da mu Parnis dođe rebrendirana kopija.

Parnis kao brend ne postoji, prodaju se isključivo online, to je skup kineskih proizvođača satova, mehanizama, stakla, kazaljki, koji prodaju satove pod tim imenima, različite satove. Imaju i neki Pagani design i još par "brendova".
Vrlo zanimljivo za jednog kvalitetnog proizvođača. Obično je obrnuto, kvalitetni satovi se ne prodaju preko neta, štaviše stoji obaveštenje na velikom broju zvaničnih prezentacija proizvođača da ne preporučuju kupovinu satova preko neta i da ne priznaju garanciju za takve primerke.

Ponavljam, ne mislim ništa loše ni o firmi ni o (potencijalnim) kupcima, samo mislim da ne pripada ovoj temi. Da ne ispadnem još i elitista, smatram da ovoj temi podjednako pripadaju i Roger Dubuis, i FP Journe, i Seiko, i Casio jer su uradili i postigli nešto, svaki na svom polju.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:

Post od Uroš S. »

Ljubitelj sata je onaj ko voli satove, ma kakvi oni bili, ne moraš biti snob za satove da bi bio ljubitelj, uostalom, retko ko u Srbiji i može da kupi neki od ozbiljnih švajcarskih satova.
Onaj ko ih nosi sa ljubavlju, ko uživa da ih nosi, to ne mora da bude skupo. Ovde nema elemenata kopiranja i repliciranja, za šta se slažem da je neukusno jer se pokušava biti nešto što nije, tako da je i sa te strane ispravno. Takođe se slažem da kinezi još nisu dorasli ni rusima po satovima, kamo li švajcarcima. Isto tako, za 50-60e, seagull movement koji je sasvim solidno precizan, lepo izgleda i dostupan je, ne vidim ništa loše u tome.

Ja volim satove, imam Fosil, šta sad ne trebaš da se družiš samnom jer si ti surovi poznavalac pa si pronikao u suštinu? Znam i ja da je Fosil sranje, posebno za to koliko košta, ali bože moj, bio je lep. To je dokaz da si postao snob, previđaš osnovnu i početnu stvar, a to je nošenje sata. Ko kad bi vozač BMW-a sa visine gledao vozača Škode (što se i dešava), ali ne znači da je normalno, znači da taj vozač BMW-a ima F dijagnozu. Jbg, nemamo svi toliko para, neki su mlađi, neki su stariji, neko plaća 3 alimentacije pa ne stiže sebi da kupi, neko ima nepokretnu babu koju mora da čuva itd.

Generalni konsenzus je da sat daje zaista mnogo za tu cenu, i da je sa te strane ok, a biti ljubitelj je subjektivna kategorija. Ljubitelj je i onaj koji ćunira juga, i onaj ko stavlja airride u Bubu iz 1968. i onaj ko stavlja 22" na A3, svi su ljubitelji jer rade što vole, ne postoji univerzalni kriterijum, tj. postoji ali samo u nečijoj glavi.

Slažem se da su kopije neukusne, ali daleko od toga da bih se toliko žestio i napadao nekog jer ima kopiju.

Nigde nisam rekao da je ozbiljan prozivođač, čak nije ni jedinstveni proizvođač nego više njih pod istim imenom.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:

Post od fq400 »

Glupo mi je da citiram samog sebe, pa ću da pokušam eksplicitno da napišem: ljubitelj je po meni onaj ko voli da nosi sat koji njemu nešto znači, iz kog god razloga to bilo, osim da nije replika, kopija, klon itd. već da je autentični proizvod (unikat, masovna proizvodnja, štagod). Zato sam i napisao da ovoj temi pripadaju i Casio i Roger Dubuis. Razumem i poštujem to što se neko potrudio da nađe i izabere sebi sat koji mu se dopada kao sam sat, a ne kopija, replika ili nešto što se predstavlja za nešto što nije.

Kinezi će itekako dostići (i prestići) Švajcarce, ukoliko posle početnih koraka koji neminovno moraju biti kopije, replike, itd. budu imali dovoljno hrabrosti, umeća i volje da naprave nešto novo i značajno, a ne nešto kao sad samo radi brzog i lakog profita. Isto kao što su Švajcarci nekad davno preuzeli primat od Engleza (otprilike).

Ljubitelj ne mora obavezno da bude i kupac, dovoljno je da gaji strast prema nečemu. Ovaj forum čini mi se i počiva na tome, mali je broj ljudi koji vozi 'ozbiljne' mašine, ali to ne sprečava nas ostale da volimo, pratimo ili cenimo ono što automobilska industrija ima da ponudi.

Žao mi je ako si stekao pogrešan utisak da tvrdim da samo skupo valja, i da samo snob može biti ljubitelj (i obrnuto), ali ne znam kako sam mogao da budem jasniji u svojim prethodnim postovima.

Fosil je sasvim korektan sat, za normalnog čoveka nema razloga da se sa nekim zbog toga druži ili ne druži. Ni replika/kopija na ruci ne mora nužno da znači nešto ružno o čoveku koji je nosi, ali obično kopija na ruci nosi sa sobom i druge slične pojave.

I dalje mislim da ova firma konkretno ne pripada ovde jer nudi kopije/replike/klonove, kako god to nazvao. Što se mene tiče, bolje najjeftiniji original, nego najskuplja replika.

Slažem se - onaj ko stavi 22" na Audija je ljubitelj. Onaj ko kupi lažnog Audija (povlačim paralelu) - nije.

Ne bih se ni ja žestio i potresao oko nečije kopije sve dok ne počne da me ubeđuje kako je to ok. Po meni nije i zadržaću to za sebe sve dok me ne pita ili sam ne počne o tome kako je to dobro.
Odgovori