podvarak napisao:@snork: koje su to posledice drzanja wifi uredjaja u prostoriji u kojoj se zivi?
Za sada, nepoznate.

Ozbiljno, pričali smo o tome ranije, u principu nema potvrđene opasnosti od radio talasa (to nije jonizujuće zračenje). Radio talasi izazivaju samo topolotne efekte (zagrevanje tkiva), što bi kod malih snaga trebalo da bude zanemarljivo. Međutim, na frekvencijama o kojima je ovde reč, dimenzije delova ljudskog tela su reda veličine talasne dužine, pa se mogu očekivati razni rezonantni efekti. Takođe, iako su kućne antene omnidirekcione (pa nemaju koncentrisan, usmereni snop), postoji mnogo mogućnosti za razne refleksije, difrakcije i interferencije. Jačina svakog fizičkog polja opada sa kvadratom udaljenosti, pa je na par metara EM polje već veoma slabo. O potencijalnim opasnostima se više priča u kontekstu mobilnih telefona, koji se drže uz glavu, a i snage mogu biti veće ako ste daleko od bazne stanice. Video sam neke nove radove u kojima tvrde da jača EM polja ipak dovode do većeg procenta mutacija gena, i kod nejonizujućih (radio) talasa. Neka svako proceni za sebe, da li će koristiti ili ne.
podvarak napisao:Mozda je jos zanimljivije pitanje kako to utice na bezbednost mreze, kad se uzme u obzir da i7 procesoru treba par godina da bruteforsuje wpa sifru od 8+ karaktera
Procesori opšte namene nisu baš pogodni za ovakve masivno-paralelne poslove. Postoje programi koji koriste moderne GPU i koji to rade mnogo brže. Neko ko je upućen u problematiku (npr. ja

) može napraviti FPGA akcelerator specijalno za tu namenu, koji će raditi još brže. Budi siguran da onaj ko hoće, može razbiti i WPA/WPA2, pa i enkripciju koju koriste GSM uređaji. To se sve rutinski radi, a određene službe

razbijaju i mnogo jače algoritme. Mislim da je samo AES-256 za sada bezbedan, mada je pitanje još koliko dugo.
Ok, nas kućne korisnike možda to ne zanima, ali bi oni koji koriste wireless u firmama trebali toga da budu svesni (industrijska špijunaža i sl). Osim zbog za sada nepoznatog dugoročnog uticaja na zdravlje, ja lično ne volim Wifi jer je spektar pretrpan (podložan interferencijama), pa performanse zavise od raznih faktora i nisu garantovane. Takođe, brzine su male. Ono što je navedeno u specifikacijama je raw bit data rate, bez overheda. Ja sam za 54 Mb/s mrežu uspeo da izmerim realnih 20 Mb/s i to je još plus half duplex (jer je radio takav medijum). Sve u svemu - meni to nije dobra zamena za kabl.