Zdravo narode,
Danas sam testirao Hondu Civic 1.4 benz, Comfort oprema, pa sam zeleo da podelim utiske. Trebao sam da testiram i Mazdu, ali tek sledece nedelje imaju vozilo, a zvao sam i Skodu, zbog Skode Rapid koju sma uzeo u razmatranje kao prakticno, a budzetsko resenje, jer ima motor 110 ks i od 0-100 ide ispod 10sec. Ako neko ima iskustva sa bilo kojim rapidom, neka podeli. Unapred hvala.
Nisam se jos odlucio za nista, to cu do kraja Avgustra da resim.
Eksterijer
Iako je auto pomalo grdan na slikama, uzivo izgleda dosta bolje. Zadnji kraj, meni je na slikama bio bas ruzan, ali uzivo sam se prijatno iznenadio. Napred nije nesto preterano lep, ali i u osnovnom paketu opreme dolaze lepa dnevna svetla koja daju bas dobru notu tom prednjem delu. Profil skroz ok.
Enterijer
Bas sam prijatno iznenadjen. Kad sam usao unutra, osecao sam se kao u kokpitu aviona dok sedim na vozacevom mestu. Vrlo udobna prednja sedista, udobna i zadnja. Pozadi ima solidno mesta, 2 osobe 182cm mogu da sede jedna iza druge, u milimetar. Problem je malo prostor za glavu pozadi. Visok sam 182cm i kada sednem ledjima uz naslon sedista i naslonim glavu na naslon zadnjeg sedista glava mi bas udara u plafon. Medjutim, to ne mora biti veliki problem za osobe moje visine, jer ako se bas ne naslonim do kraja, situacija je ok. Oni koji su visi od 182, trebalo bi dobro da probaju zadnju klupu, ako planiraju da se voze pozadi.
Kao sto rekoh, napred sasvim dovoljno mesta. Desna noga vozaca lepo stoji naslonjena uz deo centralne konzole, mada na zidu centralne konzole stoji neki deo napravljen od koze. Taj deo je malo ispupcen, pa mozda moze smetati nekom, dok je za moju nogu lezao bas savrseno. Menjac je lepo pozicioniran, precizan i kratkih hodova. Naslon za ruku ima prostor ispod sebe, ali nije podesiv po visini niti se izvlaci. Meni je pristajao korektno, ali bi visoj osobi mozda valjalo da je malko podignutiji. Problem se moze prevazici nekom improvizacijom, ako je uopste nekom problem, jer se na auto moze lako navici. Volan se lepo podesava, u osnovnom paketu nema koze, sediste se takodje lepo podesava tako da je lako naci dobru poziciju. Ucinilo mi se da je plafon malo nizi, tacnije da pada malo nize nego kog Golfa, ali ne smeta pri voznji ni u kom smislu, ovo sam primetio tek kada sam stajao na semaforu, prvi u koloni i probao da vidim semafor iznad sebe.
Instrumenti pregledni, lepo osvetljeni. "Satovi" iako osvetljeni plavom bojom, uradjeni su veoma veoma ukusno i jedno 100 puta bolje nego kod novog Megane-a. Brzinomer se nalazi iznad volana, gde se nalazi jedan deo za ispis brzine i jos nekih detalja o voznji, dok se na desnoj strani tog dela iznad volana nalazi ekran koji prikazuje informacije poput raznih upozorenja (recimo za nizak nivo tecnosti za pranje stakla) i tu se prikazuju podaci sa radia. Radio nema touch, cak ni u Elegance opremi, tek u Type-Sport se dobija H-Connect. Meni to nije smetalo. Ovde ide glavna zamerka na ekran na desnoj strani tog gornjeg dela, gde se prikazuju pomenute informacije i upozorenja, jer je ceo taj deo iznad "satova" zaobljen i crne pozadine i brzina i slicni podaci se prikazuju kao "ikonice" na toj crnoj pozadini, samo ekran sa upozorenjima izadje kao pravougaonik i ne uklapa se u ceo dizajn zaobljenih linija. Osim toga, previse je desno i nisam odmah shvatio da treba da obracam paznju na njega (nisam ga gledao, samo cujem bip kada izadje neki info, pa ne znam odakle je dosao

). Treba se samo navici nista drugo. Na sta mislim, mozete videti na sledecem linku (slika sa neta, nije slika comfort opreme):
https://drive.google.com/file/d/0B4oxqB ... sp=sharing
Leva ruka je mogla lepo da se smesti na naslon u vratima, koji je presvucen tekstilom i korektno je pozicioniran. Suvozac nije imao zamerki, osim da pregrada ispred zuvozaca nije osvetljena niti hladjena u osnovnom paketu opreme.
Preglednost je sasvim dobra, uprkos zadnjem spojleru koji prelazi preko sredine zadnjeg stakla i deluje malo cudno, ali nije nemoguce videti kroz zadnje staklo.
Svi materijali su ok, kvalitet zavrsne obrade dobar, jedino ako se bas zagledate u sitnice, videcete da neki spojevi mogu biti bolji (na nekim mestima, veoma sitno, video sam crni sudnjer ispod plastike i lima, veoma mala sitnica gotovo neprimetna). U kabini nista ne zveci i ne trese, zaista ugodan osecaj.
Gepek izuzetno veliki i sasvim dovoljan. Ako se ne varam oko 480 litara.
Voznja
Kabina dobro zvucno izolovana, do 130 koliko sam vozio, nema buke od vetra, dok je buka od puta minimalna. Medjutim, zvuk motora je stalno prisutan u kabini, a zasto, evo objasnjenja ispod.
Sto se samog motora tice, kada sam krenuo, u gradskoj voznji, nimalo lenj. Obzirom da je atmo, nema "pauze" dok ne proradi turbina. Ugodan osecaj sve do 90 na sat. Kada sam vozio na autoputu, motor je pomalo lenj, ali nista specijalno. Na ravnom solidno ubrzava, da kazem sasvim dovoljno. U kolima su bile 3 odrasle osobe + klima. Problem je nastao kada smo otisli na Bubanj Potok. U pravcu ka BG-u, ulazak sa 130 na sat, se zavrsio na 90 na sat i tek nakon prebacivanja u trecu auto je dao malo odgovora na gas. Razumljivo za 1.4 atmo i treba dodati da ima bas veliki raspon obrtaja, tako da je nekako i namenjen da se tera u visokim obrtajima. Kada se motor vozi na vecim brzinama, oseti se "kick" cim se predje 4000 obrtaja. Pomenuo sam buku od motora, koja je sasvim sasvim tolerantna do 100 na sat, ali pri vecim naporima, zbog veceg broja obrtaja moze malo da smeta nekom ko voli tisinu.
Moj zakljucak je da ovaj motor nije bas pogodan za ovaj auto. Nisu imali 1.8, ali su mi dali jedan neregistrovani da probam u "dvoristu" i to je druga prica, ali morao bih vise da probam da bih znao kako se ponasa. Kada direktno uporedim ovaj motor sa 1.2 tsi motorom, dolazim do zakljucka da je ovaj 1.4 malo agilniji ili ravnomerniji u gradskoj voznji i voznji na nizim brzinama, dok je na vecim brzinama i usponima malo pogodniji 1.2 TSI, koji je na bubanj potoku sa jos jednom osobom od 120 kila i klimom (dakle 4 osobe i klima) mnogo bolje odrzavao brzinu (turbo motor, mozda za ocekivati).
Ekstremno je bitno pomenuti, da je auto jako udoban sto se vesanja / oslanjanja tice. Dobro lezi u krivanama. Kazem da je jako bitno pomenuti, obzirom da mi je dosta ljudi reklo da je Civic jako tvrd. To vise nije slucaj. Super je auto, sto se udobnosti tice. Sedista takodje super. I napred i pozadi.
Upravljanje dobro i precizno.
Ukupan utisak
Auto je udoban i dobar. Osnovni paket je dosta bogat, ali npr. nema maglenke, koje kostaju preko 250 evra da bi se dodale na opremu. Zato ima sistem automatskog kocenja ispod 30 na sat, sto je zgodno za gradsku voznju.
Cena, trenutno akcijska na Hondu Civic 1.4 benz u Comfort opremu je 15990. Lizing je sa 1.99% kamate. Meni je ta cena, samo zbog bas bledog motora, visoka. Medjutim, auto je lepo napravljen tako da bi niza cena bila pravi hit, ali bi se pre reklo da ovaj 1.4 atmo nije za ovaj auto. 1.8 nema u Comfort opremi, inace da ima bila bi cena oko 18 000, dobio bi se neki popust i to bi bila zaista idealna kupovina. Ovako, postoji samo 1.8 u Elegance i visim paketima opreme i najbolja moguca cena je koju sam dobio je bila 19 300. Sto je mnogo za moj budzet.
Ako ne kupim nista, mozda ce na sajmu biti prilike za neku Hondu Civic 1.8 u Comfort-u.
Nesto fotografija mozete videti ovde:
https://drive.google.com/open?id=0B4oxq ... lZxVkFxU28
Utisak o dileru
Kada sam dosao u Hondin Delta automoto salon u BG-u, prodavac je bio prijatan. Morao sam da sacekam da zavrsi sa klijentom ali se izvinuo zbog toga. Dali su voznju do Bubanj Potoka i test "po dvoristu" motora 1.8.
Kada smo pricali, rekao sam mu da sam gledao Golfa 7 1.2 tsi. Rekao je da bas on ima tog, da prelazi kao ja, 20 000 godisnje i da je on kupio taj auto pre tri godine, kada se pojavio u Srbiji, njegov je medju prvih 10 kupljenih. Rekao je da mu sada trosi ulje, da su mu plombirali motor i da treba to jos jednom da rade, kao i da je ukljucen u program istrazivanja sa VW-om i da nije jedini koji se javio sa tim problemom. Rekao je i da Civic ima vise mesta pozadi od Golfa 7 (ovo nije istina).
Za ostalo procenite jel istina ili ne, ja nisam mogao da provalim.
Dao sam Fiestu na procenu, obecana mi je procena odmah. Medjutim, prodavcu je prisao gospodin iz servisa i rekao da ne zna gde je lista sa pregleda Fieste, pa mi je prodavac rekao da ce mi javiti kasnije procenu, jer mora da pita direktora koliko da kaze. Onda mi je javio da ce mi javiti u ponedeljak. Nista strasno, ali moze da govori malo neorganizovanosti servisa.
Pitajte ako vas zanima jos nesto.