Audio sistemi za automobile!

ICE, GPS, handsfree, chip, parking senzori, auto-grafika, zatamnjena stakla, tuning/styling i ostalo
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Audio sistemi za automobile!

Post od McGruja »

Ma neće zbog 1 oma
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Dobijaš veću snagu na izlazu pojačala, a gubiš možda isto to pojačalo.

Kod svakog pojačala je napomenuto sa kojim otporom zvučnika rade i to treba poštovati. Pretpostavljam da su zvučnici namenjeni za samostalna pojačala na kojima postoje opcije vezane za omažu.

Sent from my SM-S916B using Tapatalk

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Čudno mi je da prodaju setove za moj auto i sa 3 i sa 4 Oma a znam da su fabrički sa 4 Ona, tj. pojačalo je na toliko.
Okej onda, 4 Oma it is.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

NIje ni 4 a ni 3 oma fiskno u radu zvučnika, opseg je neki recimo 1-2 oma pa do 40-50 oma zavisno od frekvencije na kojoj se meri ali, to i nije tako bitno.

Kod klasičnih pojačala u A i AB klasi rada impedansa jeste bitna u većini slučajeva, naročito kod starijih uredjaja.
Novija pojačala (multimedije) su obično D klasa i tu je nebitno koji su zvučnici, sva ona imaju automatsku regulaciju tavku da ne može da isporuči više snage -"da se sprži", nego što je softverom definisano.

A brate i čuje se kada je pojačalo u klipingu, izobličenje je toliko veliko da ne možeš da omaneš da si preterao sa odvrtanjem jačine.

Mnogo bitnija za auto zvučnik je efikasnost koliko jako može da "svira" sa 1 Wattom snage.

Inače, gotovo sva pojačala u bridge modu rade na 2 oma i sa zvučnikom do 1 oma su ok, ne bune se.

Sva savremena pojačala su zaštićena od kratkog spoja, tj 0 /nula/ oma. (TDA razni IC npr.)

Meni bi bilo svejedno da li je ponudjeno 3 ili 4 oma, sve dok je dovoljno veliki magnet i odgovarajuća dubina ugradnje za predvidjeno mesto.

I naravno ako ima više od jednog zvučnika po kanalu paziti da bude serijsko a ne paralelno vezivanje.

A na kraju pogledaj u uputstvo od tog pojačala, radija, multimedije šta piše koliko je minimalno oma predvidjeno, ako ne piše odpozadi na samom pojačalu/ nalepnici.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ima li neko iskustva sa android uredjajima?
Vredi li to cemu?
Lepo izgleda kad je tipska varijanta. Deluje dosta fabricki, ali nemam iskustva kako je u praksi.

Trenutno imam obican radio koji cita samo audio cd i to originalne. Bas praistorijska varijanta.

Slika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Imao na Vitu i super se uklopio. Zvuk prosečan do ispod prosečan, ali sam uzeo bas jeftinu varijantu (150eur) pre 7 godina :) Plus naravno da jako zavisi i od zvučnika (da ne kažem najvise) radio jako lepo radio, kao i CD i MP3. Navigacija super radila i jako dobar ekran sa dobrom osetljivoscu. Brzina podnosljiva, cak dobro, za tu cenu i godište:) Najzeznutije je sto moraš većinu stvari sam da instaliras ako hoćeš nesto vise / drugačije. I meni je bio jako pouzdan uređaj. Sve u svemu bas je podigao unutrasnjost ozbiljno.

Sent from my SM-S906B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Hvala Ljubo na iskustvu.

Ovaj deo oko kvaliteta zvuka me brine. Da li je pandan ovom obicnom fabrickom radiju.

U principu osim navigacije, mp3, usb i BT muzike mi ne treba nista vise.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Audio sistemi za automobile!

Post od ftj »

Najcesce jeste losije od fabricke muzike al ne nesto preterano da zbog toga odustanes. Ako tvoja fabricka muzika podrzava aux, mozes samo ugraditi bluetooth audio i onda tako slusas muziku. A ako zelis neki visi nivo, ja bih isao na multimediju koja izgleda sto vise fabricki a koja podrzava bezicni android auto/carplay i onda imas isti interfejs kakav bi imao u bilo kom novom automobilu koji pritom dobro funkcionise.
djolemc
Reactions:
Pridružio se: 01 Nov 2023, 06:06

Post od djolemc »

Ja sam na fokusu imao neku multimediju (najslabiju sa 1GB ram-a). Lepo se uklapa, ali je dosta spora bila. Mogao sam da slusam radio, pustam mp3 (fabricka aplikacija ili aimp) i da koristim igo navigaciju. Prijem radio signala je bio dosta los, npr. cim izadjem iz Beograda, Naxi radio pocne da susti, i cim oslabi signal sam menja stanice na sledecu bolju frekvenciju. Na kugi sad imam fabricki radio, mnogo bolje hvata signal. Takodje i zvuk je dosta bolji, ali ne znam da li je do uredjaja ili zvucnika, nisam imao fabricki uredjaj na fokusu.

Slusanje mp3 muzike je bilo bolje na fokusu, bolja je aplikacija.

Sve u svemu, mislim da je ok ubaciti multimediju, ali gledaj neku kvalitetniju.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Darko napisao: U principu osim navigacije, mp3, usb i BT muzike mi ne treba nista vise.
Iskreno...i nema ništa više. Slika

Sent from my CPH2581 using Tapatalk

Korisnikov avatar
rage_man
Reactions:
Pridružio se: 18 Mar 2016, 00:05

Post od rage_man »

Odlican gedzet sa Alija koji putem USB preko BT pusta muziku sa telefona, ima i handsfree.

https://a.aliexpress.com/_EwTIscm

Sent from my SM-G990B2 using Tapatalk

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Probao sam ih vise komada i nijedan mi nije radio kako valja, aj da i ovom dam sansu.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Darko napisao: 08 Maj 2025, 19:51 Ima li neko iskustva sa android uredjajima?
Vredi li to cemu?
Lepo izgleda kad je tipska varijanta. Deluje dosta fabricki, ali nemam iskustva kako je u praksi.

Trenutno imam obican radio koji cita samo audio cd i to originalne. Bas praistorijska varijanta.

Slika

Koliko vidim ovakvi uredjaji nemaju ni cd i usb ulaz :dosadno:

To su sve mahom kinezi, pa je tesko proceniti sta je kvalitetnije a sta ne. I u smislu zvuka i svega ostalog.

Nazalost moj fabricki radio nema mogucnosti za aux.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Svi bi trebali da imaju usb, barem pozadi pa da se razvuče ispod radija ili u kasetu.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
djolemc
Reactions:
Pridružio se: 01 Nov 2023, 06:06

Post od djolemc »

Tako je, moj je imao 2 usb-a u kaseti.

Takodje ima ulaz za rikverc kameru, a radi komande na volanu (zato je bolje traziti namenski uredjaj za konkretno vozilo)
Odgovori