Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od ljubitelj »

maniaxxx napisao:
mića napisao:
maniaxxx napisao:jer zimska guma osim na snegu je totalno inferiorna, da ne kažem opasna naprotiv letne gume.
Pa nije bas tako, na niskim temperaturama je mnogo sigurnija od letnje, druga smesa, ima vise kaucuka. Letnja guma na nula stepeni je ko da je od plastike, o ponasanju na mokrom da ne pricamo.

Послато са SM-J500FN уз помоћ Тапатока
Znao sam da če se pisati takve stvari ko svake godine. I evo danas je kod nas 3 stepena kiša pada i ja sam na letnim gumama, koje su po testovima slabe na kiši ( michelin primacy ) i vidi čuda, vozim se kao i obično, baš sam testirao oštrije vožnju i kroz krivine i slično, nema problema, nema klizanja nema ništa...jer ako bi bilo to što pišeš istina, ja bih prvi več odavno bio u nekom jarku, a veruj mi da svugde idem kad je sneg i osim po snegu ( NAGLAŠAVAM OPET, KAD JE SNEG NA PUTU NI SLUČAJNO SA LETNIM GUMAMA NA PUT ), zimska jednostavo nema šanse.
Na +3C je vec moguca poledica pogotovu uz vetar ili neku cistinu.
Nisi vozio pri tim istim uslovima i zimske pa da imas osnovu za poredjenje.
Nema dileme da su letnje gume losije od zimskih u uslovima koje si naveo, po kisi na +3C.

To sto nisi u jarku jos zavrsio mozda znaci da nisi dovoljno brzo vozio kroz krivine. Kojom brzinom si testirao kroz krivine, 80+?
CR7
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2014, 00:26
Garaža: BMW 316D F30

Post od CR7 »

Day Walker napisao:Ja sam sad uzeo u toj 205/60 dimenziji Conti TS850p. Za sada sam bas zadovoljan gumom.

Gde si kupio gume,i koliko te je izasao komad,ako nije tajna?
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

ljubitelj napisao:
maniaxxx napisao:
mića napisao:
maniaxxx napisao:jer zimska guma osim na snegu je totalno inferiorna, da ne kažem opasna naprotiv letne gume.
Pa nije bas tako, na niskim temperaturama je mnogo sigurnija od letnje, druga smesa, ima vise kaucuka. Letnja guma na nula stepeni je ko da je od plastike, o ponasanju na mokrom da ne pricamo.

Послато са SM-J500FN уз помоћ Тапатока
Znao sam da če se pisati takve stvari ko svake godine. I evo danas je kod nas 3 stepena kiša pada i ja sam na letnim gumama, koje su po testovima slabe na kiši ( michelin primacy ) i vidi čuda, vozim se kao i obično, baš sam testirao oštrije vožnju i kroz krivine i slično, nema problema, nema klizanja nema ništa...jer ako bi bilo to što pišeš istina, ja bih prvi več odavno bio u nekom jarku, a veruj mi da svugde idem kad je sneg i osim po snegu ( NAGLAŠAVAM OPET, KAD JE SNEG NA PUTU NI SLUČAJNO SA LETNIM GUMAMA NA PUT ), zimska jednostavo nema šanse.
Na +3C je vec moguca poledica pogotovu uz vetar ili neku cistinu.
Nisi vozio pri tim istim uslovima i zimske pa da imas osnovu za poredjenje.
Nema dileme da su letnje gume losije od zimskih u uslovima koje si naveo, po kisi na +3C.

To sto nisi u jarku jos zavrsio mozda znaci da nisi dovoljno brzo vozio kroz krivine. Kojom brzinom si testirao kroz krivine, 80+?
Jok nisam vozio zimske nikad, nemojte molim vas, stvarno nemojte. Mislim da sam jedan od onih koji najviše daju na gume ovde ( ko jih još menja svake sezone ili max na dve? ), i veruj mi, da se bolje vozim na zimskima stavio bi jih ja prvi.

Možemo uvek i da testiramo, ako se mi dokaže suprotno onda priznajem da nemam pojma i da sam do sad ugroavao sebe i svoj život vozeči letne gume kad nema snega a hladno je.

Kad več gledamo tu magičnu temperaturu onda ujutro kad idem na psoao treba da stavim zimske a popodne da menjam nazad na letnje?

A šta se brzine tiče, ne bih komentirao, ali verujm da znam šta znači dinamična vožnja, to nije 54 na sat i šaltanje na 2000 obrtaja :mrgreen:
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

CR7 napisao:
Day Walker napisao:Ja sam sad uzeo u toj 205/60 dimenziji Conti TS850p. Za sada sam bas zadovoljan gumom.

Gde si kupio gume,i koliko te je izasao komad,ako nije tajna?
Kolega ivancho sa foruma.
Uno servis u Zemunu. Slobodno mu baci pp.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ma kod tebe je uvek specijalan slucaj pa su zimi bolje letnje gume :)

Ja ne menjam svake sezone za nove gume ali do sada meni su uvek zimi bile bolje zimske od letnjih i to upravo na niskim temperaturama jasnije primetim na ostrijem kocenju,
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

Bolje su letnje u primeru da nema snega naravno, ali pošto je kod nas zakon propisan u terminu od-do ne vezano na vreme, i pošto volim da se vozim po svakojakim vukojebinama po snegu imam zimske gume, inače jih ne bih imao i dalje bi bio siguran.

A kako si ti ustanovio, da su zimske bolje kod npr 3 stepena i kiši ili -4 i suvo vreme? Po kojim parametrima i koje gume naravno?

I ne, ne mislim da je kod mene nešto posebno, samo moja zapažanja su takva, a nemam malo kilometra iza sebe u svakakvim vozilima sa svakakvim gumama....a uvek sam sklon dokazu, koji če me razuveriti, ali nisam ga još dobio.
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Day Walker napisao: Kolega ivancho sa foruma.

Preporuka za Ivana i od mene. Od njega sam uzeo Fuldu za moj auto.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Praksa i zdrava logika (uz nauceno iz teorije zasto je to tako). Put po kojem se kotrlja guma nije glatka vec hrapava povrsina.
Ne moze ni u najavi tvrda guma da ima veci koeficijent trenja (klizanja) od mekane gume.
Za eksperiment uzmi gumicu za brisanje grafitne olovke, i to onu koja ima jednu mekanu a drugu tvrdu stranu. Povuci po papiru, drvetu, po asfaltu i vidi sta se desava.

Uporedi koja strana gumice pruza veci otpor, koja vise zapinje pri povlacenju.

Ova proba je bezbolna i ukazace na jasnu razliku u ponasanju. Necu da iznosim rezultat iako znam unapred.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Kina :)

Slika
Korisnikov avatar
Aca BG
Reactions:
Pridružio se: 06 Mar 2013, 11:22

Post od Aca BG »

Uzeo za Megana? Bas napisi utiske.
Korisnikov avatar
Milos
Reactions:
Pridružio se: 04 Feb 2012, 23:30
Garaža: tedeijevi geteijevi

Post od Milos »

Brate ...
Bob Akin : You can't make a racehorse out of a pig . But if you work hard enough at it you can make a mighty fast pig .
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

+1

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ikac
Reactions:
Pridružio se: 19 Apr 2012, 22:29
Garaža: Fiat Bravo 198 (2011) 1.6 multijet

Post od Ikac »

Mislim da je čovek uzeo za neko teretno vozilo, nije za Megana...

Edit
Darko napisao:Kakve su westlake ili starfire gume? Treba mi za kombi dve zadnje zimske da proguram zimu samo po gradu, pa sam nasao ove dosta povoljno.
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Ako je za reno....

Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Skipper napisao:
Day Walker napisao: Kolega ivancho sa foruma.

Preporuka za Ivana i od mene. Od njega sam uzeo Fuldu za moj auto.
Dobar decko, cist, uredan servis, prvih 5 godina te i kafom posluzi, posle toga smatra da mozes sam da pravis ako ti se pije :mrgreen:
Odgovori