Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Re: Dobro veče

Post od Risto »

Nekada su cene ovde bile znatno niže pa se tu negde prebijao deo te male plate, danas, razlike u troškovima su znatno manje a plate su ovde na istom ili sličnom nivou. Verujem da je nezamislivo da u DE radiš 40 sati nedeljno za ispod 1100 evra, kada platiš stan, ostane ti bar 500 evra za hranu, piće, odeću itd. Probajte da vidite šta vam ostane od plate od 250 evra (da ne idem na najnižu cifru)...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Risto, to je otprilike ta priča.
nidza napisao:Baš je fora da u razvijenim zemljama obični šljakeri žive kulturno. Odnosno, to preživljavanje i plaćanje računa u DE je na sasvim drugom nekom nivou nego u SRB.

Tapatalk
Apsolutno tačno.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Sve zavisi šta podrazumavate pod "šljakerom". Šljaker je radnik u Lidlu koji slaže rafove, mozak na pašu i čeka da vreme prođe. Taj živi samo da plati račune, koje opet za razliku od kolege u Srbiji, može da plati.

Šljaker je i vodoinstalater koji ima mogućnosti da zaradi i 3x više od tog iz Lidla ako je spreman da radi subotom i dobro poznaje posao.

Sve u svemu, radnik bolje živi na zapadu za razliku od Srbije gde bolje prolaze oni koji se "snalaze"... čast retkim izuzecima.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Ja pod šljakerom podrazumevam tog iz Lidla, naravno da tu ne poredim krštenog vodoinstalatera koji i ovde može da zaradi mnogo više.

Pitanje je koliko bi ljudi ostalo ovde kada bi im se ponudio posao u struci u inostranstvu, pa meni bi se isplatilo da odem u Slovačku ili Češku jer bi mi plata bila bar duplo veća. Sa druge strane, daleko sam od nekog ko ovde treba da kuka...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Vodoinstalater, električar, itd itd. Iz svoje perspektive gledam, i perspektive drugara koji su već tamo godinu dana, sa platom koju je garantovana od strane firme može da se živi. Ne da se preživljava. Da preživljavam mogu i ovde :)
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Wicker,

da li postoji neka uopštena šema kako legalno otići na zapad po kojoj ideš ili je neko lično poznanstvo presudno? Ako nije za javni deo foruma, preskoči odgovor :D

Verujem da bi takve informacije bile korisne mnogima, pa zato pitam...
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Dobri majstori i zanatlije mogu dobro da zarade i u Srbiji. Problem je što je sve manje majstora i zanatlija.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

To stoji, ali prvenstveno za poslove koje može da radi pojedinac sam (eventualno mali tim ljudi) i gde ne treba x desetina hiljada evra za pokretanje biznisa. Recimo, u tu grupu bi ubacio keramičare, parketare, servisere kućnih aprata i slično...
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Floyd napisao:Sve zavisi šta podrazumavate pod "šljakerom". Šljaker je radnik u Lidlu koji slaže rafove, mozak na pašu i čeka da vreme prođe. Taj živi samo da plati račune, koje opet za razliku od kolege u Srbiji, može da plati.

Šljaker je i vodoinstalater koji ima mogućnosti da zaradi i 3x više od tog iz Lidla ako je spreman da radi subotom i dobro poznaje posao.

Sve u svemu, radnik bolje živi na zapadu za razliku od Srbije gde bolje prolaze oni koji se "snalaze"... čast retkim izuzecima.
Koja su primanja na primer tog radnika u lidlu i sta mogu da pokriju 2 takve plate? Kakvi su im uslovi i radno vreme? Koliko je jezika potrebno?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Darko, isti posao kao ovde samo dostojanstven. U DE je i najgluplji posao dostojanstven, a u SRB nije dostojanstveno biti prosvetni radnik, lekar, umetnik...

To se zove standard. Toga tamo ima, ovde nema.

Ljudi koji natprosečno visoko zarađuju odlično žive i tamo i ovde. Čak mogu biti slobodan da kažem da ovde mogu živeti bolje zbog kulturološkog i ljudskog momenta, koji je nekima bitniji od sadržajnog i materijalnog.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Nidzo to znam.

Vise su me zanimale konkrente cifre na primer u svajcarskoj jer floyd zivi tamo.

Recimo muz i zena rade taj klot posao u lidlu i sta mogu sa 2 plate, sta da priuste, od kirije, rezija, rate za auto, letovanja. Koliko imaju slobodnih dana, kakvo im je radno vreme, da li se mora jezik znati perfektno..itd itd. Bar onako generalno ako neko poznaje situaciju.

Ja sam iz te delatnosti ovde pa me to zanima da uporedim. Plate radnika u velikim marketima u srb su izmedju 23-30k dinara neto, radi se 6 dana nedeljno po smenama uz zakonski minimum godisnjeg odmora. Uglavnom ljudi se tretiraju ponizavajuce u svakom smislu. Na bilo kakva odsustva, bolovanja, trudnoce se gleda sa velikim neodobravanjem.
Sta moze da se priusti sa tim novcem znate i sami.
Poslednja izmena od Darko u 28 Jan 2017, 13:15, izmenjeno 4 puta ukupno.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Zaradice 6-8 000 neto.
Sa 8000 mogu vrlo lepo da zive, mogu i dete da priuste. Sa 6 000 mogu da plate racune i nista vise, povremeno da izadju na livadu na rucak i da se dobro napasu.
Cherokee
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2012, 21:35
Garaža: Audi A4 B9 Avant 2.0TDI

Post od Cherokee »

Ajmo sad cut & paste ovih par zadnjih komentara u ovu temu :)

viewtopic.php?f=25&t=1069&hilit=plate
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

4100 bruto (oko 3300 neto) je minimalna plata u Lidlu. Stan na koje puca ta klasa (trosoban 60-70kvm) je 1200-1600 u zavisnosti od grada / dela grada... mada samci šljakeri uglavnom žive u WG (dele stan) i plaćaju 500-700. Zdravstveno minimum 170 i to je kad prvih 2500 godišnje kod lekara sam plaćaš. Mesečna prevozna karta je oko 100 (nisam siguran). Telefon oko 50, internet 50, struja 50. Ko ima auto treba da doda parking na ulici minimum 50, osiguranje 80 (plaća se godišnje) i kredit ili lizing u zavisnosti od auta ali recimo 200.

Posle je sve individualno. Neko letuje na Maldive za 4000 po osobi a neko za celu porodicu i sve odmore godišnje ne potroši toliko.

Inače, Laki malo preteruje jer gleda na tu priču iz svog ugla. Naravno da porodice žive, idu na odmore, voze automobile itd za 6000 neto. Većina stranaca je u toj situaciji. Vrtić za decu se plaća na osnovu primanja pa neko plaća 10 chf po danu a neko 110.
Poslednja izmena od Floyd u 28 Jan 2017, 13:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Mr.Rotor napisao:Dobri majstori i zanatlije mogu dobro da zarade i u Srbiji. Problem je što je sve manje majstora i zanatlija.
Zato što svi bi da studiraju i da lagodno žive bez napora. Plus zanat ( ruke ) u Srbiji nisu plaćene uopšte.
Odgovori