Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Pulp Fiction
Reactions:
Pridružio se: 19 Jul 2015, 21:52
Garaža: Astra G 1.7 dti

Re: Dobro veče

Post od Pulp Fiction »

Ma zanat je uvek potreban, samo kod nas zavisi gde živiš a i generalno siromašni smo pa niti se nešto gradi pa da sad neki zidari, moleri, vodoinstalteri, električari mogu da se ubiju od posla. Možda i mogu u nekim delovima zemlje, a u nekim taj zanat im je beskoristan pa i oni odlaze.
Kod mene u kraju električari i bravari u Rusiju najčešće, a moleri, keramičari, parketari po EU ako uhvate nešto.

Btw. otvaram FB kad tamo tekst b92 o tome kako Danska/Danci puni para, štede ko blesavi, ali i troše :D
Pitam se koja je sledeća, Novi Zeland nisu dugo...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Floyd napisao:, osiguranje 80 (plaća se godišnje).
Osiguranje za AUTO 80 CHF godisnje? :o Ovde ,po mojoj slobodnoj proceni, fali jedna nula, ili je rec o nekom drugom osiguranju. Ispravi me ako gresim.
Da ne pisem cifre, Nemacka je finansijski neki drugi red velicina od CH, ali cisto procentualno je, bar kod nas, situacija sledeca: jedna trecina zaradjenog novca odlazi na fiksne troskove: stan, osiguranja, telefon,internet, struja, rezijski troskovi stana, osiguranje i porez na auto (kupljen u kesu tako da nema rate, ne volim kredite). Druga trecina su varijabilni troskovi (hrana, krpice, potrepstine po kuci i deci za skolu kad sta treba, provodi, izleti i sve sto jos ide). Treci deo je nerasporedjen, ili "ustedjen" i moze da se trosi kako nam sta padne na pamet ili "ostavi sa strane".
Poslednja izmena od kragujevac u 28 Jan 2017, 14:59, izmenjeno 1 put ukupno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

mesecno a placa se godisnje.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Pa, bio sam blizu sa jos jednom nulom :kezo: . Nekako mi skupo to osiguranje u CH, osim ako se ne radi o punom Kasko osiguranju. Meni u D, sa delimicnim Kasko osiguranjem (kradja, pozar, oluja,stakla i stete od divljaci) 370€ godisnje.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Floyd napisao:4100 bruto (oko 3300 neto) je minimalna plata u Lidlu. Stan na koje puca ta klasa (trosoban 60-70kvm) je 1200-1600 u zavisnosti od grada / dela grada... mada samci šljakeri uglavnom žive u WG (dele stan) i plaćaju 500-700. Zdravstveno minimum 170 i to je kad prvih 2500 godišnje kod lekara sam plaćaš. Mesečna prevozna karta je oko 100 (nisam siguran). Telefon oko 50, internet 50, struja 50. Ko ima auto treba da doda parking na ulici minimum 50, osiguranje 80 (plaća se godišnje) i kredit ili lizing u zavisnosti od auta ali recimo 200.

Posle je sve individualno. Neko letuje na Maldive za 4000 po osobi a neko za celu porodicu i sve odmore godišnje ne potroši toliko.

Inače, Laki malo preteruje jer gleda na tu priču iz svog ugla. Naravno da porodice žive, idu na odmore, voze automobile itd za 6000 neto. Većina stranaca je u toj situaciji. Vrtić za decu se plaća na osnovu primanja pa neko plaća 10 chf po danu a neko 110.
Racunica izgleda ovako za par bez dece:

Dve plate - nek budu po 3500 x2 - 7000 franaka.

Stan - 1500
zdravstveno x2 - 340
Prevoz x2 - 200
Mob. telefon x2 - 100
Struja - 50
Internet - 50
Parking - 50
Osiguranje - 80
Lizing auto - 200
--------------------------
= 2570 franaka

Znaci za sve ostale stvari (hrana, garderoba, gorivo, putovanja) ostane 4430. (ljudi pa to je preko 500k dinara)

Meni to deluje i vise nego pristojno. Cak i iznenadjujuce dobro za ljude na minimalcu na najbazicnijem poslu, ako znam da je plata za taj posao u srbiji 200e.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Lepo mi ja mama rekla pre deset godina. Uči sine da ne radiš ništa.

RN3 Pro via TT
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Upravo. Ti ljudi nemaju para bogznašta tamo da stvore, ako se baš ne stisnu, ali mogu više nego dostojanstveno da žive i da plaćaju ratu za neki nov automobil.

Tapatalk
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

Mislim da je na ovoj listi stavka za stan dosta optimisticno procenjena, mada to u principu situaciju ne menja bogzna sta. Zavisi naravno od lokacije, ali koleginica iz Ciriha mi je pricala drugaciju pricu (dvosoban stan je bio 2100 CHF).
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Dobro mozda je floyd mislio za cenu stana u manjem mestu od ciriha.

Recimo rad u lidlu mozda je nekom ispod casti ali je posten posao gde nemas mnogo da mislis i naprezes zivce a opet mozes da zivis dostojnim zivotom. Svakako se moze i napredovati.

Hvala ti floyd za te podatke. Sad sam srecan sto znam da ako ovde ne budem imao zivota u buducnosti, mogu da okusam tako neku sansu tamo, pogotovo sto znam jezik (bar za taj deo zemlje koji se meni svidja) i imam papire.

Drugo je stvar da li se tamo i u tim marketima moze lako naci zaposljenje ili ne.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Neces znati dok se licno ne uveris. Sve su to nagadjanja. Imam drugare gore u Becu (otisli na studije) pa polako postaje primarna ta prica oko nalazenja posla. Neko ima vise srece, neko manje, par njih se i vratilo ali oni su bas svirali qrcu dugo godina. Jedno je sigurno, za osnovne stvari sigurno neces biti uskracen ali vlazni snovi ipak ostaju snovi.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

HR pasos jos uvek ne moze, isto treba radna dozvola ko i Srbima.

Ali za par godina ce verovatno da dozvole.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Dozvoliće ali juče. Zavrću slavine i Nemcima.

Što se tiče stana, trosoban stan bez garaže u Cirihu (Oerlikon) 1650. Može i za 2100 kao što može i za 4000.

Što se tiče zanata, Poljaci sad ovde rasturaju sistem niskim cenama rada, kao što su uradili u DE, UK ili FR.

Darko napisao:
Floyd napisao:4100 bruto (oko 3300 neto) je minimalna plata u Lidlu. Stan na koje puca ta klasa (trosoban 60-70kvm) je 1200-1600 u zavisnosti od grada / dela grada... mada samci šljakeri uglavnom žive u WG (dele stan) i plaćaju 500-700. Zdravstveno minimum 170 i to je kad prvih 2500 godišnje kod lekara sam plaćaš. Mesečna prevozna karta je oko 100 (nisam siguran). Telefon oko 50, internet 50, struja 50. Ko ima auto treba da doda parking na ulici minimum 50, osiguranje 80 (plaća se godišnje) i kredit ili lizing u zavisnosti od auta ali recimo 200.

Posle je sve individualno. Neko letuje na Maldive za 4000 po osobi a neko za celu porodicu i sve odmore godišnje ne potroši toliko.

Inače, Laki malo preteruje jer gleda na tu priču iz svog ugla. Naravno da porodice žive, idu na odmore, voze automobile itd za 6000 neto. Većina stranaca je u toj situaciji. Vrtić za decu se plaća na osnovu primanja pa neko plaća 10 chf po danu a neko 110.
Racunica izgleda ovako za par bez dece:

Dve plate - nek budu po 3500 x2 - 7000 franaka.

Stan - 1500
zdravstveno x2 - 340
Prevoz x2 - 200
Mob. telefon x2 - 100
Struja - 50
Internet - 50
Parking - 50
Osiguranje - 80
Lizing auto - 200
--------------------------
= 2570 franaka

Znaci za sve ostale stvari (hrana, garderoba, gorivo, putovanja) ostane 4430. (ljudi pa to je preko 500k dinara)

Meni to deluje i vise nego pristojno. Cak i iznenadjujuce dobro za ljude na minimalcu na najbazicnijem poslu, ako znam da je plata za taj posao u srbiji 200e.
To je tako više u teoriji nego u praksi. Ali svakako ostane. Naši gastoši (posebno starije generacije) uglavnom rade slabo plaćene poslove pa su, uz velika odricanja, izgradili kuće dole i pokupovali stanove.

Pričamo o ljudima koji dole ne bi imali više od 30-40k dinara.
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:

Post od kragujevac »

ikac2000 napisao:HR pasos jos uvek ne moze, isto treba radna dozvola ko i Srbima.

Ali za par godina ce verovatno da dozvole.
U Nemackoj moze, od maja 2015. I ima posla. Ogromna prednost je ako se zna jezik (logicno) jer ne mora da se startuje kao prosta radna snaga. Poljaci i ostali rasturaju samo u sektorima gde su ruke alat. Tamo gde je alat kombinacija ruke-glava ili samo glava, nema ih ni jedan promil.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Darko napisao:Sad sam srecan sto znam da ako ovde ne budem imao zivota u buducnosti, mogu da okusam tako neku sansu tamo,

De, de, nije kraj sveta kad te ostavi devojka. Glavu gore! :D

p.s. Nadam se da nije gruba sala...
Odgovori