Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Delija »

jaksa napisao:Pitanje je ko je taj ko pliva? Ja kažem: celo društvo. Ako je društvo tj taj plivač jači "kamen manje smeta. Još manje smeta ako na tom recimo kamenu nosi dedu, babu, dete....
Da je taj kamen "deda, baba, dete" ne bi ga uopste pominjali, vec bi se trudili da ga sto brze i kvalitetnije nosimo - da ih ne ljuljamo previse!

Ali nije - ni pod razno...
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Rakhil napisao:...Upravo to i cenim kod novog ministra privrede, sto kapira covek da zemlja od 7.5 miliona ljudi nije za privredne gigante, nego za mala i srednja preduzeca....
Kod nas je na žalost uvek do sada bilo ovako - prvo da razbucamo to što imamo, nema veze što nemamo malih i srednjih preduzeća koja mogu da nas vuku napred. Ministrove inicijative mi se uklapaju u taj model.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Ako nam je pravosuđe temelj onda nam nema spasa. :kezo:
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

jaksa napisao:Pitanje je ko je taj ko pliva? Ja kažem: celo društvo. Ako je društvo tj taj plivač jači "kamen manje smeta. Još manje smeta ako na tom recimo kamenu nosi dedu, babu, dete....
E tu je razlika izmedu socijaliste / komuniste i ostalih. Drustvo ne pliva kao jedno nego svako za sebe a svi zajedno nose razdeljeni teret. Nekome je taj teret pretezak, a neko ga nosi sa lakocom - i tu je razlika izmedju liberalnog i socijalnog kapitalizma. E neki Srbi se ubedjuju da je drustvo jedinka, a to nije i ne moze biti vec skup pojedinaca koji teze bojitku. E sada naglasak je na onome teze, neki mogu stvarno da teze ka boljtku ali uvek ima vise onih koji zamisljaju da teze.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Dzoni_m napisao:
nikaragva napisao:Ali kakvo resenje postoji onda npr. za poljoprivredu? Koja je prakticno gigant, usitnjen na ogroman broj malih u to sastavu, jer sam ne mozes nista. Bile to zadruge, ili bilo sta drugo?
Govorim o tome, da kada neko izracuna koliko kosta proizvodnja lesnika recimo kod nas, a koliko je iz uvoza. Onda skonta da njegov nece niko kupiti, jer je skuplji, itd. Ima mnogo primera, lupio sam lesnik, da se neko ne zakaci samo za lesnik :)
Nisam nigde u inostranstvu nikad ziveo, ali od ljudi koji tamo zive, ili od ovih nasih odavde, a koji se bave tom tematikom, cujem da nemacka recimo (opet ne mora nemacka, nego bilo koja druga zemlja, svejedno), subvencionise svoju poljoprivredu da bude konkurentna nasoj recimo, i na taj nacin je "sabije" i "potopi".
Kako poljoprivreda moze da bude po ekonomskim pravilima konkurentna bez uticaja drzave?

Evidentno je da bi se mogla ugasiti i osloniti na uvoz jer je tako najjeftinije.

Edit: Za mene je i to ekonomska utakmica. Nemacka dotira svom seljaku proizvodnju meda, njegov med on prodaje svuda po evropi po 100 dinara tegla, drzava mu dotira jos 300, i on dobija za teglu 400 dinara. Njemu dobro. Ostala sva trzista ne mogu da se mere sa nemackim budzetom, pcelari u poljskoj nezadovoljni, svi kupuju nemacki med, jer poljski pcelar jednostavno ne moze da proizvede med jeftinije od 200 dinara, bez njegove zarade, a svaba ga sije sa 100 dinara po tegli. Poljska je nemocna da mu pomogne i dotira na isti nacin, kao nemacka svom pcelaru. Takodje nemacka ima jak uticaj u evropi, i poljska ne moze da zabrani uvoz meda iz nemacke.
Sta onda?
Pusenje kao i dosad? :)
Svodi se na to ko je baba, i kada dodje da igra basket sa tobom, njegovo drustvo, koje su opasni momci iz kraja ti dobacuje sa tribina, a ti cutis i pusis. Pravis se da igras odbranu, a u stvari ga pustas da pobedi :)
Ja ne zelim da pricam nista za poljoprivredu jer se plasim da ce zagovornici nekih drugih metoda, odmah skociti na mene.
Ali u principu: pojedinacni poljoprivredni proizvodjac je proslost. Ili zadruge (ne u ovom obilku kakve su sada kod nas) vec one na zdravom osnovu ili industrijalizacija poljoprivrede. To uspesni poljoprivrednici sa po par par ari obradive povrsine, zaboravite. Posebno zaboravite da budu neki faktor u ekonomskom razvoju drzave.
Dobro, s jedne strane se ovde prica malim i srednjim preduzecima - sve to mozemo pretociti u poljiprivredu. A s druge strane pricamo o gigantima. Slazem da su giganti za nase trziste samo mamuti koji nas vuku dole, ali mislim na gigante na drzavnim jaslama, da ih ne nabrajam sada, koji nikom nista ne placaju ....
Jedan veliki svetski gigant posluje sasvim dobro u Srbiji, i ne samo u Srbiji, nego uopste u evropi i u svetu. Ima, cini mi se oko 11,000 zaposlenih, to ga valjda svrstava u nekog giganta, makar za moje pojmove. Uvek su u samom vrhu na listama nase zemlje, po pitanju dobrih stvari ...
Slazem da je mali seljak sa par jutara nebitan, ali sta ako imamo nekoliko hiljada malih ...
Ne svidja mi se uopste ideja, da celokupnom zemljom rukovodi par ljudi (tajkuna) koji su je kupili za serpu ribe.

Ima i ta strana medalje, da se poljoprivreda sjebava i snizava cena zemlje, da se mladi sa sela plasiraju u gradove, a onda cu ja da hranim te gradove sa zemljom koju sam kupio za serpu ribe od njihovih roditelja.
Razumem ja sve je to trziste i ekonomija. Jaci pobedjuje.

PS: I za kraj, ono sto me najvise kopka i sto najvise mrzim u ovoj prici koja se razvija, je nemogucnost izbora. Najvise od svega bih mrzeo kada bi mi neko to ukinuo. A kada troje ljudi poseduje svu obradivu povrsinu u zemlji, sve su prilike da tako nesto nastupi.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

paja napisao:Deo od tih 1000 milijardi prekobrojnih, koji imaju kvalifikacije, prebaciš u npr pravosuđe pa napraviš ažuran sistem u kome se presude ne čekaju po xy godina. Time istovremeno povećaš i naplatu taksi i kazni.
Recimo. Čist profit, vruća lova.

Kada bi se neko iscimao da analizira koliko para se ne naplati, vrlo moguće je da bi lagano izdržavali svoje troškove, a uz to i punili budžet.

Tapatalk 4
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Cena zemlje samo raste, ne snižava se.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

@nikaragva: Pa imas resenje koje je odavno poznato: udruzenje poljoprivrednih proizvodjaca ili ti zadruga. Opet, ako bi se napravila da radi kako treba onda je to jedna mala ili srednja firma. Dalje vec po trzisnom modelu. Problem je samo kako ubediti seljaka da je tako nesto bolje po njega i kako spreciti malverzacije ali posto tu drzava nema uticaja i ne btrebala da ima sami bi morali da se dogovre. Dalje znas zasto to nikada nece upaliti :)
ljuba napisao: naglasak je na onome teze, neki mogu stvarno da teze ka boljtku ali uvek ima vise onih koji zamisljaju da teze
Kljucni problem u svim utopijskim uredjenjima koja zele da svaki pojedinac bude "jednak" i svi "podjednako" doprinosimo.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

nikaragva napisao:
Dzoni_m napisao:
nikaragva napisao:Ali kakvo resenje postoji onda npr. za poljoprivredu? Koja je prakticno gigant, usitnjen na ogroman broj malih u to sastavu, jer sam ne mozes nista. Bile to zadruge, ili bilo sta drugo?
Govorim o tome, da kada neko izracuna koliko kosta proizvodnja lesnika recimo kod nas, a koliko je iz uvoza. Onda skonta da njegov nece niko kupiti, jer je skuplji, itd. Ima mnogo primera, lupio sam lesnik, da se neko ne zakaci samo za lesnik :)
Nisam nigde u inostranstvu nikad ziveo, ali od ljudi koji tamo zive, ili od ovih nasih odavde, a koji se bave tom tematikom, cujem da nemacka recimo (opet ne mora nemacka, nego bilo koja druga zemlja, svejedno), subvencionise svoju poljoprivredu da bude konkurentna nasoj recimo, i na taj nacin je "sabije" i "potopi".
Kako poljoprivreda moze da bude po ekonomskim pravilima konkurentna bez uticaja drzave?

Evidentno je da bi se mogla ugasiti i osloniti na uvoz jer je tako najjeftinije.

Edit: Za mene je i to ekonomska utakmica. Nemacka dotira svom seljaku proizvodnju meda, njegov med on prodaje svuda po evropi po 100 dinara tegla, drzava mu dotira jos 300, i on dobija za teglu 400 dinara. Njemu dobro. Ostala sva trzista ne mogu da se mere sa nemackim budzetom, pcelari u poljskoj nezadovoljni, svi kupuju nemacki med, jer poljski pcelar jednostavno ne moze da proizvede med jeftinije od 200 dinara, bez njegove zarade, a svaba ga sije sa 100 dinara po tegli. Poljska je nemocna da mu pomogne i dotira na isti nacin, kao nemacka svom pcelaru. Takodje nemacka ima jak uticaj u evropi, i poljska ne moze da zabrani uvoz meda iz nemacke.
Sta onda?
Pusenje kao i dosad? :)
Svodi se na to ko je baba, i kada dodje da igra basket sa tobom, njegovo drustvo, koje su opasni momci iz kraja ti dobacuje sa tribina, a ti cutis i pusis. Pravis se da igras odbranu, a u stvari ga pustas da pobedi :)
Ja ne zelim da pricam nista za poljoprivredu jer se plasim da ce zagovornici nekih drugih metoda, odmah skociti na mene.
Ali u principu: pojedinacni poljoprivredni proizvodjac je proslost. Ili zadruge (ne u ovom obilku kakve su sada kod nas) vec one na zdravom osnovu ili industrijalizacija poljoprivrede. To uspesni poljoprivrednici sa po par par ari obradive povrsine, zaboravite. Posebno zaboravite da budu neki faktor u ekonomskom razvoju drzave.
Dobro, s jedne strane se ovde prica malim i srednjim preduzecima - sve to mozemo pretociti u poljiprivredu. A s druge strane pricamo o gigantima. Slazem da su giganti za nase trziste samo mamuti koji nas vuku dole, ali mislim na gigante na drzavnim jaslama, da ih ne nabrajam sada, koji nikom nista ne placaju ....
Jedan veliki svetski gigant posluje sasvim dobro u Srbiji, i ne samo u Srbiji, nego uopste u evropi i u svetu. Ima, cini mi se oko 11,000 zaposlenih, to ga valjda svrstava u nekog giganta, makar za moje pojmove. Uvek su u samom vrhu na listama nase zemlje, po pitanju dobrih stvari ...
Slazem da je mali seljak sa par jutara nebitan, ali sta ako imamo nekoliko hiljada malih ...
Ne svidja mi se uopste ideja, da celokupnom zemljom rukovodi par ljudi (tajkuna) koji su je kupili za serpu ribe.

Ima i ta strana medalje, da se poljoprivreda sjebava i snizava cena zemlje, da se mladi sa sela plasiraju u gradove, a onda cu ja da hranim te gradove sa zemljom koju sam kupio za serpu ribe od njihovih roditelja.
Razumem ja sve je to trziste i ekonomija. Jaci pobedjuje.

PS: I za kraj, ono sto me najvise kopka i sto najvise mrzim u ovoj prici koja se razvija, je nemogucnost izbora. Najvise od svega bih mrzeo kada bi mi neko to ukinuo. A kada troje ljudi poseduje svu obradivu povrsinu u zemlji, sve su prilike da tako nesto nastupi.

Gde se snizava cena zemlje, cena dobre zemlje je nenormalna i debelo precenjena, opet jer se zemlja smatra investicijom a ne proizvodnim pogonom. Definitivno vise ne moze mali seljak da se igra poljoprivrede i obradjuje par jutara i od toga zivi. Poljoprivreda je postala ogroman korporacijski posao, jel dobro ili nije to je slozeno pitanje, ali generalno trebalo bi da jeste. E sad, sta mali seljak treba radi? Pa treba da se mane psenice, kukuruza i sl i da se prebaci na nesto sto zahteva vise rada po jedinici zemlje te je i profitabilnije, npr da se preorjentise na organsku proizvodnju, ili digne vocnjak...
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Ministar privrede je samonabeđeni bloger kome je dato da se bavi nečim opipljivim i u sudaru s realnošću ne može da se snađe i zato se vraća prežvakanim blogerskim pričama u kojima se oseća sigurno. Nema to veze sa liberalizmom ili državnim intervecionizmom...čovek je nesposoban i otuđen od stvarnosti. Još jedan dokaz da salonski serači uglavnom nemaju pojma s praksom. Niko da mu kaže da je ovo 2014, a ne 1984. i da "reganomika" više ne funkcioniše, a najtužnije je da niko da niko nema da mu kaže da je kod nas privatizacija 95% gotova i da ne mora da se trudi da piskara novi zakon, nego da sprovodi sadašnji kako treba za još ovo malo preduzeća koje je ostalo. Nego, jadan verovatno je napisao ideje za taj zakon pre 100 godina, pa hoće da ga istera...Neće taj dugo.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Da se manemo toga "socijalista", "komunista", doći ćemo do "fašista" a onda ode tema u peršun.

Vrlo su mi zanimljiva neka mišljenja koja se ovde čuju. Treba da se ugledamo na uspešne postojeće modele koje se ja trudim da opišem a u kojima društvo i te kako predstavlja opipljiv faktor a te zemlje su u svetskom vrho po...svemu, a vidim da se neki zalažu za kapitalizam tipa divljeg zapada. To može, u npr Nigeriji.
U Evropi odavno ne.
starac vujadin napisao:Ministar privrede je samonabeđeni bloger kome je dato da se bavi nečim opipljivim i u sudaru s realnošću ne može da se snađe i zato se vraća prežvakanim blogerskim pričama u kojima se oseća sigurno. Nema to veze sa liberalizmom ili državnim intervecionizmom...čovek je nesposoban i otuđen od stvarnosti. Još jedan dokaz da salonski serači uglavnom nemaju pojma s praksom. Niko da mu kaže da je ovo 2014, a ne 1984. i da "reganomika" više ne funkcioniše, a najtužnije je da niko da niko nema da mu kaže da je kod nas privatizacija 95% gotova i da ne mora da se trudi da piskara novi zakon, nego da sprovodi sadašnji kako treba za još ovo malo preduzeća koje je ostalo. Nego, jadan verovatno je napisao ideje za taj zakon pre 100 godina, pa hoće da ga istera...Neće taj dugo.
Potpuno se slažem. Posebno podržavam deo gde se pominje "salonski" :)
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

jaksa napisao:Da se manemo toga "socijalista", "komunista", doći ćemo do "fašista" a onda ode tema u peršun.

Vrlo su mi zanimljiva neka mišljenja koja se ovde čuju. Treba da se ugledamo na uspešne postojeće modele koje se ja trudim da opišem a u kojima društvo i te kako predstavlja opipljiv faktor a te zemlje su u svetskom vrho po...svemu, a vidim da se neki zalažu za kapitalizam tipa divljeg zapada. To može, u npr Nigeriji.
U Evropi odavno ne.
Da pogadjam: Skandinavske zemlje?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

@Geza, Laki021
Nisam rekao da se cena zemlje snizava i da ne raste :)
Gezo bavis se vocastvom. Da li se secas koliko je kostalo jutro zemlje na obroncima fruske gore 90ih, a koliko sad? :)
Isto pitanje i za recimo Backu i za obradivu zemlju po njoj :)

Ne znam da li je realno ili ne, da cena zemlje raste, ali ne tako daleko od nas, postoje vocnjaci koji su i dalje visestruko skuplji od nasih.

@Laki021
Naravno da je bolje da se okrenu organskom paradajzu i slicnim stvarima na kojima mogu da i zarade daaaaleko vise nego sa psenicom
(znam, imam ja plastenik jedan od 150m2, on mi godisnje zaradi 1/4 - 1/3 moje godisnje programerske plate, a radim sam u njemu, kada stignem - malo ispravljam ledja posle 8h sedenja i trenutno mi jos uvek predstavlja trosak, vise iz hobija, jer samo ulazem i eksperimentisem sa njim, sa stanovista jednog inzenjera, a ne poljoprivrednika :))
Ali za tako nesto je potrebno ulaganje, koje oni u vecini slucajeva nemaju, tako da se vrtimo u krug. Njima je onda najbolje da prodaju zemlju nekome ko ima pare za to i ne muce se vise.

Ono sto sam hteo da kazem, da mi se ne svidja ideja da nekoliko ljudi poseduje i upravlja resursom kakav je poljoprivreda, poznajuci nas mentalitet i nase "biznismene".
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Iako imam potpuno drugacije misljenje o ministru, ali se u jednom slazem sa vama: Najveca prepreka da se bilo sta odradi je kontakt sa realnoscu, e sada da li on ima ideje ovakve ili onakve o njima mozemo da raspravljamo, a da li ima kontakt sa realnoscu videcemo za koju godinu...

Inace da bi se doslo do Evrope ekonomski (i uopste blagostanja i finoci :)) nije uslov da se bude u Evropi geografski (sto Srbija ispunjava). Prema tome Africki put je dobar koliko i bilo koji ako je iza njega boljitak drustva u celini.... A oni koji misle da im nesto pripada mogu samo da kazem :isplazijezik: sve mora da se zasluzi i zaradi (ili da se uvuces debelo nekom pa da ti da - i ta opcija je legalna)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Nekada je zemlja koštala oko 2.500 maraka (po jutru), sada je od 4 do 5.000 evra. Svi koji su zasadili voće u proteklim godinama, a mislim na prave voćare, ne nameravaju da dalje sade, već samo da obnavljaju. Sadnja voća na velikim površinama u proteklih 5-6 godina kod nas je 99% pranje kapitala.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Odgovori