Me hebe se poslodavcima odakle je dok god nije skup i hoće da radi.
Najviše dovlače Nemce iz exDDR-a jer znaju jezik a nisu skupi. Sad su popularni Poljaci koji rade ispod svakog minimalca.
Pre 3 godine je bio skandal kad su otkrili da su na gradilištu železničke stanice u Cirihu, Poljaci radili 60 sati nedeljno za 3000 franaka... inače taj posao se plaća 4500 za 42 sata. Ne bi ni nepismeni Balkanci pristali da dođu u CH i rade za tu cifru.
Inače, glupo smo se dotakli minimalca. Može lepo da se živi sa zanatom a sa fakultetskom diplomom iz tehničkih nauka još bolje. Nije potrebno biti sega mega naučnik kao što je napisano u postu koji je izazvao diskusiju.
Poslednja izmena od Floyd u 28 Jan 2017, 20:12, izmenjeno 1 put ukupno.
Mnogi tako kukaju i kad se dođe do prilike da se ode počnu priče : e ne znam, e kako ću ja tamo, ne mogu da ostavim staramajku/starogtatu/devojku/blejanje po kafićima. Klasične srpske priče.
Ko želi da ode i treba da ode. Uvek možeš da se vratiš nazad u Srbiju.
Kome ovde nije po meri, apsolutno treba da pokuša nešto novo.
Doduše, svi pikiraju neki CH ili DE, treba otići u Kinu ili neki Emirat, zaraditi kintu i onda birati kako ćeš da živiš i gde ćeš da živiš. Moja čak preporuka je da se period života provede negde van, obavezno. Poprilično se rašire vidici.
A mene vise zanima koje su opcije za papire i koji su nacini ostajanja? Ja kao ovdasnji student tehnickog fakulteta, da odem bilo gde na zapad isao bih pretpostavljam sve ispocetka, ali bih imao razlog boravka. A koje su sanse za ostanak da se ode sa SSS, postoji li bilo kakva sansa za nesto sem sezonskog posla? Sertifikat o jeziku je, pretpostavljam, neophodan?
nidza napisao:
Doduše, svi pikiraju neki CH ili DE, treba otići u Kinu ili neki Emirat, zaraditi kintu i onda birati kako ćeš da živiš i gde ćeš da živiš. Moja čak preporuka je da se period života provede negde van, obavezno. Poprilično se rašire vidici.
Zavisi koja bransa. Sto se tice tog ''dodjes-uzmes kintu-vratis se'', meni se cini da jedino USA i CH pruzaju takvu mogucnost, ostalo tesko.
elMaestro , evo ja idem sa SSS. Nemac traži iskustvo i poznavanje jezika na određenom nivou plus će tamo platiti pola kursa za dalje napredovanje na jeziku zato što je poenta u uklapanju u društvo i trajan ostanak. Nema pravila , sve je od struke do struke, koja kad treba.
nidza napisao:
Doduše, svi pikiraju neki CH ili DE, treba otići u Kinu ili neki Emirat, zaraditi kintu i onda birati kako ćeš da živiš i gde ćeš da živiš.
Nije to baš tako jednostavno Nidžo, posebno sa SSS. Fakultetski obrazovanima je lakše , i to ne verujem da se svi profili traže.