Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Re: Dobro veče

Post od ikac2000 »

kragujevac napisao:
ikac2000 napisao:HR pasos jos uvek ne moze, isto treba radna dozvola ko i Srbima.

Ali za par godina ce verovatno da dozvole.
U Nemackoj moze, od maja 2015. I ima posla. Ogromna prednost je ako se zna jezik (logicno) jer ne mora da se startuje kao prosta radna snaga. Poljaci i ostali rasturaju samo u sektorima gde su ruke alat. Tamo gde je alat kombinacija ruke-glava ili samo glava, nema ih ni jedan promil.
Skolovanih Poljaka ima u promilima jer je Poljska postala servisni centar za Evropu vecine svetskih firmi, i trziste rada za skolovane je ogromno. Samo u Krakovu ima 140 Shared Service centara.

Ja sam racunao da mi je bolji standard ovde u Poljskoj posto i supruga i ja radimo i razumemo jezik, nego u DE na senior poziciji kada radim samo ja. Troskovi su dosta nizi, a neto u ITu bez problema ima za 3000 EUR.
Korisnikov avatar
elMaestro
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:07
Garaža: C2

Post od elMaestro »

TheWickerMan napisao:elMaestro , evo ja idem sa SSS. Nemac traži iskustvo i poznavanje jezika na određenom nivou plus će tamo platiti pola kursa za dalje napredovanje na jeziku zato što je poenta u uklapanju u društvo i trajan ostanak. Nema pravila , sve je od struke do struke, koja kad treba.

Hvala puno na odgovoru, to mi znaci. Posto sa kim god sam do sada razgovarao su ili fakultetski obrazovani, cija mi licna iskustva nemaju bas puno znacaja ili SSS :lose je na zapadu, nemoj da ides: likovi. Sta znam, za geodeziju se ne moze bas reci da je deficitarna, ali ima i gorih. A kad zavrsim faks vec cu malo i da izgubim zelju za odlaskom i promenama, uostalom onda i ovde mogu pristojno da zivim. Pod pristojno smatram iole bolje od znacajnog broja stanovnistva. Tako da ono, ostaje mi da trazim opcije sto pre. :)

Poslato sa HUAWEI VNS-L21 uz pomoć Tapatoka
Имам једно потпитање...
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Nema na čemu, šta god te zanima pitaj, mada ja otprilike za mesec dana tek idem gore ali par mojih prijetelja je otišlo na ovaj način u istu firmu i nezadovoljan je samo jedan koji je očekivao med i mleko , nov auto ida kupi stan za godinu-dve dana :)
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

TheWickerMan napisao:Mnogi tako kukaju i kad se dođe do prilike da se ode počnu priče : e ne znam, e kako ću ja tamo, ne mogu da ostavim staramajku/starogtatu/devojku/blejanje po kafićima. Klasične srpske priče.
100X :plusone:

Imam takve u bliskoj rodbini.
TheWickerMan napisao: i nezadovoljan je samo jedan koji je očekivao med i mleko , nov auto ida kupi stan za godinu-dve dana :)
E ti su mi najmiliji. :kuku: . Onda se posle godinu dana vrate i lupetaju kako "ni zapad nije sto je nekad bio" i tome slicno.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

To su deca kreteni u glavi i dalje. Nepojmljivo je takvim likovima da se od mamine sise moraju odvojiti. Oni ce uvek i svuda da traze zamerke pa nisu relevantni.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Velja napisao:Kakve su tamo plate u javnom sektoru, SSS - čisto da znam šta propuštam?
Komšar :)
Darko napisao:Cesi, slovaci, madjari mogu da se zaposle bez ogranicenja ili u Ch jos postoje one neke godisnje kvote za broj radnika?
Trenutno nema kvota za istočnu EU osim za Bugare, Rumune i Kroasane.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

kragujevac napisao:
TheWickerMan napisao:Mnogi tako kukaju i kad se dođe do prilike da se ode počnu priče : e ne znam, e kako ću ja tamo, ne mogu da ostavim staramajku/starogtatu/devojku/blejanje po kafićima. Klasične srpske priče.
100X :plusone:

Imam takve u bliskoj rodbini.
Meni je jedan jako dobar drugar , koji je plus i dobar radnik, rekao kad sam krenuo na pripremu : svaka čast, to je super, eh kad bi i ja mogao. KAda sam došao u situaciju da mogu da ga preporučim za sličnu priču , odmah se povukao : e ja ne znam da li je to za mene, nisam spreman, da li ću da se snađem, ko zna kakve su plate, da li ovo/ono/treči razlog. Batalio sam odmah da bilo šta mu više pominjem uz opasku da mu neću pomenuti ni ako se bilo šta otvori u ponudi jer nije zaslužio. Svi bi da im padaju pare same , po mogućstvu da sede kući i da ne mrdnu dalje od 3 km od kuće.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Vikleru kad odeš u Njemačku da kupiš Golfa dizelaša ako hoćeš da se integrišeš ;)
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Ili e46 kabrio

Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

kakav Golf, nema šanse :) Ostajem veran brendu. eventualno neki BMW ali shandu, kabrio nema gepek, kakav bi ja to bio gastarbajter kad ne bi karavana vozio :)
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Bio bi integrisan gastos :D lepo kazes imas i karavana posto tablice mogu na dva auta da se koriste.

Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Lepo je biti veran brendu ali održavanje Alfe na zapadu nije baš jeftin sport :)

Ja pričam iz iskustva :)
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Nešto ovako, da zadovolji nekoliko klišea odjednom :kezo:

http://tinyurl.com/zg36ktr

Održavanje nijednog auta na zapadu nije jeftin sport. :D
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:

Post od TheWickerMan »

Flojde, sve znam :) ali donekle imam utabanu stazu, imam par drugara sa Alfama u DE, pa kontam da nije toliko crno, po njihovim iskustvima. Stim što će biti JTDm, kod njega nema šta da se kvari :kezo:

shandu , Ma kakvi, daleko je o tome i da se razmišlja. Prvo neka Alfa pa dalje da vidimo :)

Kragujevac, ma gde nađe X6, ja ga ne bi vozio nikad, ali zato bi mi u otadžbini zavideli :kezo:
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:

Post od shandu90 »

Sad se GLE coupe forsira.

Odgovori