svasta moze da fali posle 2 godine, samo paljenje nije problem, problem je sta ce se destii posle tog paljenja i u radu motora a o voznji da ne pricamo, mada nista ne mora da znaci
ideja je da se upali zagreje i preveze do automehaničara da ga pretrese i da vidimo da li se isplati registracija u postojećem stanju... ako da mali servis pa idemo dalje.
pre svakog paljenja obavezno je okrenuti motor, dal gurkom ili mehanicki preko remenice nebitno je ali treba prvo probati dal okrece, vrv okrece ali ipak ne rizikovati odmah sa verglanjem
MI ovde pričamo o 2 godine, ne o 30 godina stajanja.
Ako auto nije bio potopljen u vodi, upaliće bez problema za 10tak sekundi, i ne treba baš ništa da se radi sa motorom.
Nema nikakve šanse da iznutra korodira i zapekne za tako kratak period stajanja.
Iz iskustva sa autima koji 3+godina nisu paljeni.
Za klima kompresor obratiti pažnju, on hoće da zablokira usled stajanja.
pa sta je problem okrenuti motor prvo ovako na suvo sto se kaze, ja bih tako uradio bez obzira sto je samo 2 god stajao, drugar nije palio auto 3-4 god, doduse juge, pa je bilo dosta problema.
Nepotrebno. Nije problem ni mali servis uraditi pre startovanja, neće škoditi ali nije nužno za proveru u kakvom je radnom stanju motor, a što je koliko sam razumeo motiv pitanja.
Sestri na Mercedesu B klasa prve generacije propalo kvacilo, i rece joj neki majstor da je otisao glavni cilindar na papucici, ali da on nema vremena da joj to menja. Imate nekog za preporuciti u NSu za taj posao? Ne bi trebalo da je nesto komplikovano rekao bih.
kako kod kog auta, negde je malo zeznuto zameniti taj cilindar negde se lako menja ali svaki iole dobar mehanicar to zna da uradi ne treba neki poseban strucnjak