IT struka - učenje
- codemaker
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
- Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)
Re: IT struka - učenje
Nemam pojma koliko je plaćeno, ja programiram u sasvim drugim vodama i pišem sasvim druge vrste programa.
PHP i MySQL koristim kad mi treba a android ne umem ni da "beknem"
PHP i MySQL koristim kad mi treba a android ne umem ni da "beknem"
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Sta koristis? Sta radis?
I dobar android developer je lepo placen, kao i php. Ali ih ima dosta i zaista treba biti dobar.
Na njegovom mestu bih isao na iOS, to je u deficitu i moze se uzeti solidan dinar, ako sa snadjes dobro.
I dobar android developer je lepo placen, kao i php. Ali ih ima dosta i zaista treba biti dobar.
Na njegovom mestu bih isao na iOS, to je u deficitu i moze se uzeti solidan dinar, ako sa snadjes dobro.
- codemaker
U zadjih skoro 10 godina, najviše pišem programe u xHarbouru sa GUI Fivewin za desktop aplikacije a za web aplikacije korsitim FiveWeb biblioteku koja se opet naslanja na Harbour. Pošto radim za više firmi, prema potrebi i projektima, koristim MySQL (za desktop i web aplikacije) ali i DBF datoteke, takođe za desktop i web alikacije. Ovo zadnje uglavnom kad se povezujem ili nadgrađujem ili "restauriram" neku stariju aaplikaciju pa klijent ne želi menjati vrstu čuvanja podataka.
Naravno uvek naiđe neki posao koji moram odraditi u C++, C, PHP itd... Čak sam pre par godina radio i neku Visual Basic aplikaciju mada nisam srećan sa time.
U zadnje vreme završavam i jednu CRM aplikaciju sa dodatkom VOIP tehnologije, što je stvarno sjajna stvar ali još na tome radimo.
Što se iOS tiče, mislim da ovde nema toliko mogućnosti za sada, nedovoljno rašireno, broj uređaja u ozbiljnojh upotrebi nije još po meni, dostigao "kritičnu masu" Druga stvar je USA ali tamo razbijaju Indijci i Pakistanci.
Naravno uvek naiđe neki posao koji moram odraditi u C++, C, PHP itd... Čak sam pre par godina radio i neku Visual Basic aplikaciju mada nisam srećan sa time.
U zadnje vreme završavam i jednu CRM aplikaciju sa dodatkom VOIP tehnologije, što je stvarno sjajna stvar ali još na tome radimo.
Što se iOS tiče, mislim da ovde nema toliko mogućnosti za sada, nedovoljno rašireno, broj uređaja u ozbiljnojh upotrebi nije još po meni, dostigao "kritičnu masu" Druga stvar je USA ali tamo razbijaju Indijci i Pakistanci.
A aplikacije za Win telefone?
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Skoro mi neko reče za neku našu firmu koja radi iOS aplikacije i da im lepo ide. Naravno 99% strani klijenti.codemaker napisao:Što se iOS tiče, mislim da ovde nema toliko mogućnosti za sada, nedovoljno rašireno, broj uređaja u ozbiljnojh upotrebi nije još po meni, dostigao "kritičnu masu" Druga stvar je USA ali tamo razbijaju Indijci i Pakistanci.
Što da ne.Geza napisao:A aplikacije za Win telefone?

Širim haos!
- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Mozda gresim ali pisanje aplikacija za Android, Win ili iOs vidim kao prolaznu modu. Smenjivace se uticaj, popularnost, potreba pa samim tim i nivo potrebnih programera pa samim tim i placanje istih.
Opet napominjem, mozda gresim ali po meni ne treba bazirati neciju profesiju na trenutnoj popularnosti razlicitih platformi jer je njihova popularnost prolazna.
Opet napominjem, mozda gresim ali po meni ne treba bazirati neciju profesiju na trenutnoj popularnosti razlicitih platformi jer je njihova popularnost prolazna.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Slažem se, mada je tu fora što se masovno prelazi na mobilne platforme (telefoni, tableti) i sve manje se prodaju desktop i laptop računari sa klasičnim OS. Tako da mobilne platforme svakako imaju budućnost. MS naravno gura trenutno W8, sutra će biti neki drugi i to je na neki način sigurica jer MS neće propasti tek tako, samo je pitanje koliko će biti jak ili slab u nekom trenutku, u odnosu na konkurenciju.
Opet Android je toliko već rasprostranjen da mi je nemoguće zamisliti da u nekom trenutku bude zapostavljen, mada u IT svetu ništa nije nemoguće.
Opet Android je toliko već rasprostranjen da mi je nemoguće zamisliti da u nekom trenutku bude zapostavljen, mada u IT svetu ništa nije nemoguće.
Posetite www.garaza.rs !
Tražnja za programerima je velika, ali i ponuda je velika. Takođe stvarno briljantnih programera ima vrlo malo, a takvi ako imaju malo sreće mogu stvarno ozbiljno da se obogate.
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Imam utisak na osnovu komentara da mislite da ako naucis da programiras jedno, ne znas da programiras nesto drugo. To apsolutno nije tacno. Ako si dobar u bilo kom modernom programskom jeziku/platformi vrlo lako i brzo se prilagodjavas bilo kojoj drugoj platformi.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Tačno! Bitno je shvatiti principe strukturnog-proceduralnog, a po potrebi i objektno-orijentisanog programiranja. Takođe je dobro imati predstavu o algoritmima i strukturama podataka (ko to nije već učio u školi / na fakultetu). Sve ostalo se lako nauči - jezici su samo alat i lako se pređe sa jednog na drugi.
Naravno, softver ima mnogo različitih grana. Sada je sve potrebnije znanje o konkurentnom/distribuiranom programiranju, nekada je to trebalo samo sistemskim programerima. Itd, itd, kao i u svim drugim oblastima, najvažnija je volja i želja da se uči. Programiranje ima tu prednost da ne zahteva opremu i druge materijalne stvari (osim računara), a takođe i da ima više on-line literature nego za bilo koju drugu oblast.
Naravno, softver ima mnogo različitih grana. Sada je sve potrebnije znanje o konkurentnom/distribuiranom programiranju, nekada je to trebalo samo sistemskim programerima. Itd, itd, kao i u svim drugim oblastima, najvažnija je volja i želja da se uči. Programiranje ima tu prednost da ne zahteva opremu i druge materijalne stvari (osim računara), a takođe i da ima više on-line literature nego za bilo koju drugu oblast.
Ђенерал Јанковић
Tako je, isto vazi i obrnuto, ako vam ne ide jedno u programiranju, nece vam ici ni drugo! 

Znam makar jednu firmu koja ima problema da nadje dobrog iOS programera. Ako do sad broj uredjaja nije dostigao kriticnu masu, onda nikad i nececodemaker napisao: Što se iOS tiče, mislim da ovde nema toliko mogućnosti za sada, nedovoljno rašireno, broj uređaja u ozbiljnojh upotrebi nije još po meni, dostigao "kritičnu masu" Druga stvar je USA ali tamo razbijaju Indijci i Pakistanci.

Naravno apsolutno ne mislim na bilo kakav rad za domace klijente. Pre svega zbog cena, a onda i zbog svega ostalog.
.NET i Java jesu rasireni, ali moras biti zaista dobar u tome, da bi isplivao i dobro zaradjivao. iOS mozes da budes prosecan i da opet dobro zaradis. Kada se to sve rasiri, i postane kao Java recimo, bice ista situacija.
Gledaj to kao servis za automobile. Koliko servisa u Srbiji imas za Fiat, a koliko za Maserati? Sta mislis gde je skuplja zamena ulja? To je prosta radnja na svakom autu, ne moras biti nuklearni fizicar, da bi to uradio

Treba to iskoristiti dok se moze.
Ima jedna poslovica, gvozde se kuje dok je vruce

- codemaker
Veoma široko polje.
Siguran sam da ima za sada, mesta za sve.
Ono što je važno, bilo koji posao oko prpgramiranja da se radi i bilo koja vrsta programskih rešenja, zahteva rad, učenje i stalno usavršavanje. Naravno ako želimo da ostanemo konkurentni.
Što se tiče M$ platformi, slažem se da će postojati još jako dugo i biti lider koji diktira, bez obzira na pojave bilo kog OS. Tako je za sada. Jednostavno su prejaki i zauzeli su lavovski deo kolača.
Siguran sam da ima za sada, mesta za sve.
Ono što je važno, bilo koji posao oko prpgramiranja da se radi i bilo koja vrsta programskih rešenja, zahteva rad, učenje i stalno usavršavanje. Naravno ako želimo da ostanemo konkurentni.
Što se tiče M$ platformi, slažem se da će postojati još jako dugo i biti lider koji diktira, bez obzira na pojave bilo kog OS. Tako je za sada. Jednostavno su prejaki i zauzeli su lavovski deo kolača.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
E sad, ko jednom programira brzo će da napiše Hello World na bilo kojoj platformi. Ali da koliko toliko pohvataš celu platformu sa svim bibliotekama i frejmvorcima - godine su u pitanju. .Net-om se bavim već desetak godina, praktično od v1.1. I opet, možda solidno poznajem 10% platfome, ono sa čime se češće susrećem. Da ne pominjem koliko se novih stvari dodaje svake godine.
Što se tiče preporuke za codeovog sina. Treba da vidi da li ga neka vrsta developmenta zanima više od druge. Ako se loži da pravi nešto za mobilne neka to i radi. Ili ako ga više privlači da pravi web aplikacije neka se toga dohvati. Ako te zanima oblast mnogo ćeš lakše sve da savladavaš i da gradiš ekspertizu, a kad postaneš dobar naćićeš posao šta god da radiš od ovih mejnstrim stvari.
Nego imam jednu drugu preporuku. Neka uvek ima u vidu da li u toj oblasti u kojoj radi može da napravi svoj proizvod. Tvoj proizvod se prodaje i kad si na odmoru, i kad ti se ne radi, a pri tom nema neke veštačke gornje granice koliko para može da ti donese, kao što postoji granica kad si zaposlen. Ovo nije lako, moraš da se baviš i drugim aspektima koji nisu programiranje, nema garancije uspeha ni bilo kakvog prihoda od početka. Ali na tome može da se radi i sa strane, ulaže se samo vreme a para obično ne treba ništa za takve stvari.
Iz te perspektive bi pre savetovao da radi nešto od web tehnologija. Ne mora php/mysql, ima i modernijih stvari - Rails, Node.js, Python sa nekim frejmvorkom, neki od zilion cms-ova... To otvara mogućnost i da napravi svoj sajt ili web aplikaciju, ali za početak može da pravi i sitnije proizvode koji mogu da zarade neke pare. Na primer teme za Wordpress ili neki drugi cms. A uz put šljaka za klijente. Može proizvod da sa pravi i za Android/iOS, ali je moj utisak da ćeš tu pre da zaradiš pare radeći za druge, a da bi tvoj proizvod isplivao među milion drugih treba da si baš dobar ali i malo da imaš sreće.
Što se tiče preporuke za codeovog sina. Treba da vidi da li ga neka vrsta developmenta zanima više od druge. Ako se loži da pravi nešto za mobilne neka to i radi. Ili ako ga više privlači da pravi web aplikacije neka se toga dohvati. Ako te zanima oblast mnogo ćeš lakše sve da savladavaš i da gradiš ekspertizu, a kad postaneš dobar naćićeš posao šta god da radiš od ovih mejnstrim stvari.
Nego imam jednu drugu preporuku. Neka uvek ima u vidu da li u toj oblasti u kojoj radi može da napravi svoj proizvod. Tvoj proizvod se prodaje i kad si na odmoru, i kad ti se ne radi, a pri tom nema neke veštačke gornje granice koliko para može da ti donese, kao što postoji granica kad si zaposlen. Ovo nije lako, moraš da se baviš i drugim aspektima koji nisu programiranje, nema garancije uspeha ni bilo kakvog prihoda od početka. Ali na tome može da se radi i sa strane, ulaže se samo vreme a para obično ne treba ništa za takve stvari.
Iz te perspektive bi pre savetovao da radi nešto od web tehnologija. Ne mora php/mysql, ima i modernijih stvari - Rails, Node.js, Python sa nekim frejmvorkom, neki od zilion cms-ova... To otvara mogućnost i da napravi svoj sajt ili web aplikaciju, ali za početak može da pravi i sitnije proizvode koji mogu da zarade neke pare. Na primer teme za Wordpress ili neki drugi cms. A uz put šljaka za klijente. Može proizvod da sa pravi i za Android/iOS, ali je moj utisak da ćeš tu pre da zaradiš pare radeći za druge, a da bi tvoj proizvod isplivao među milion drugih treba da si baš dobar ali i malo da imaš sreće.