Život u malom gradu i život u većem gradu: prednosti i mane
- nmaric1993
- Pridružio se: 15 Maj 2015, 15:13
- Garaža: Volvo v40 1.9 TD
Re: Život u malom gradu i život u većem gradu: prednosti i m
Ja cu da ti kazem, jednu prednost, ali bez zezanja, mislim ozbiljno. Ako zivis u manjem gradu, ako izbije rat neki (nikad se ne zna), manje su sanse da ce da te bombarduju, nego recimo u BG,NS itd. 

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ja cu ti reci iz licnog iskustva da putovanje svakog dana na posao 60 km tamo i nazad bih svakako izbegao kako god moze u Srbiji zemlji. Jos ako sam vozis to je jos sat i nesto minimum smaranja i zamaranja od i ovako kratkog dana.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Koju relaciju si vozio (ili još uvek voziš)? Jel posao sa fixnim radnim vremenom ili imaš malo lufta?
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Pa to nije nikakv "minus" za malu sredinu, idu i ljudi iz BG da rade u Pazovu, Pecince.... 

Poslednja izmena od aleksa u 29 Nov 2015, 23:26, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
NS-ZR, Bogu hvala ne vozim, inace bih jos vise popizdeo. Kada padne mrak, kisa sneg posle 8 sati posla mi se bas i ne seda za volan. Fiksno radno vreme, ponekad ostanem i prekovremeno, doduse retko.Vladapetr napisao:Koju relaciju si vozio (ili još uvek voziš)? Jel posao sa fixnim radnim vremenom ili imaš malo lufta?

- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Koliko je taj put opterećen, tj težak za vožnju? Moj kompanjon se svojevremeno odselio iz BG za Meljak, vrlo je mobilan i stalno je po BG ali kaže da mu najteže pada vožnja ka Beogradu jer tu ume da zaglavi i po 90 min. U kontra smeru nema gužve, 2 trake i saobraćaj ide.
Olakšavajuća okolnost po mene u tom hipotetičkom preseljenju bi trebala biti činjenica da bih do tada već trebao preći na flexibilno radno vreme, iliti sam svoj gazda fazon.
Olakšavajuća okolnost po mene u tom hipotetičkom preseljenju bi trebala biti činjenica da bih do tada već trebao preći na flexibilno radno vreme, iliti sam svoj gazda fazon.
There are 10 kinds of people in the world:
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Nije posebno opterecen, busu treba oko sat i nesto od posla do bulevara u NS. Problem je sto je jedna polovina puta puna poprecnih neravnina (a la stari put BG NS) i to ubija u pojam. Ja izgubim na to 1.5 do 2 sata na dan u odnosu kad sam radio u NS, sto se mene tice mnogo. E sad, u BG je to mozda nista, ali me licno to stvarno ne interesuje, gledam moj slucaj.

Ozbiljno sam razmišlajo na ovu temu i moj zaključak je da se ne ispalti kad se sve sabere i oduzme, a glavni razlog su deca.
Ja koji sam završio osnovnu, gimnaziju i fax u Beogradu nikako ne bih voleo da mi se dete školuje u nekom manjem mestu. Neka je to moj snobizam, ali je tako. Mislim da je celo školvanje bitno ne samo za sticanje obrazovanja, nego i za građenje kontakata i prijateljstava. Mrzi me da obrazlažem zašto. Možda u nekom sledećem postu ako bude potrebe.
To znači da bih bio prinuđen da dte vozim i odvozim iz osnovne, da svoje vreme kreiram prema njegovoj školi, da ga prinudno odvajam od društva svako popdne/veče, da moram da ga dovozim na rođendane.... a da se celu srednju maltretira u kojekakvim prevozima.
Kad sam to shvatio odustao sam od daljeg razmišljanja.
Van Beograda mogu da odem ja sa ženom kad dete upiše fax i osamostali se.
Ja koji sam završio osnovnu, gimnaziju i fax u Beogradu nikako ne bih voleo da mi se dete školuje u nekom manjem mestu. Neka je to moj snobizam, ali je tako. Mislim da je celo školvanje bitno ne samo za sticanje obrazovanja, nego i za građenje kontakata i prijateljstava. Mrzi me da obrazlažem zašto. Možda u nekom sledećem postu ako bude potrebe.
To znači da bih bio prinuđen da dte vozim i odvozim iz osnovne, da svoje vreme kreiram prema njegovoj školi, da ga prinudno odvajam od društva svako popdne/veče, da moram da ga dovozim na rođendane.... a da se celu srednju maltretira u kojekakvim prevozima.
Kad sam to shvatio odustao sam od daljeg razmišljanja.
Van Beograda mogu da odem ja sa ženom kad dete upiše fax i osamostali se.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Ja sam godinama putovao iz Pančeva do Senjaka, u proseku 45min kolima, od toga je vremenski pola kroz Beograd. Imao sam klizno radno vreme pa nije bilo strašno ako nekad bude veća gužva. Ako sam bio bez auta iz bilo kog razloga to je trajalo bar još pola sata duže, sa menjanjem nekoliko prevoza. Prevoz je otpadao i za bilo kakav izlazak, jer zadnji bus/voz ide prerano.
Sa porodicom se sada sigurno ne bi vraćao u Pančevo, i to ne zbog zagadjenja već zbog toga što sam se navikao na količinu sadržaja i šta sve imamo na raspolaganju svi mi na svakodnevnom nivou. A Pančevo ima 70-80.000 stanovnika i mnogo više toga od nekog manjeg mesta. Da sam kojim slučajem solo možda bi se i vratio da mogu sa drugarima da pijem kafu svaki dan, ili da nisam vezan baš za Pančevo našao bi možda nešto na Kosmaju ili tako nešto da budem bliži prirodi. Ali to je zato što mogu da radim od kuće, i što mi ne bi bio problem da sam skoknem do grada za šta god.
Ali ima tu i nešto drugo. U Pančevu se svi znaju, i kad se neko preseli u okviru grada to je i dalje iza ćoška. U Beogradu ako ti drug ode sa Karaburme na Novi Beograd ti si završio sa njim, pričam o nekom mladjem uzrastu, nećeš ići ni u istu srednju, niti ga sresti nekad na ulici. iskustvo sa faksa je da su ljudi iz malih gradova imali jače veze. Beogradjani kao da su bili distanci, manje su se medjusobno družili. Doduše to je bio ETF i ekipa nerdova. Ali vidim sad i po svojoj deci, mada je to možda više odraz vremena. Deca nemaju drugare iz zgrade, druže se sa decom naših prijatelja. A ova poznanstva koja pokupe iz škole i sa sportova pitanje kako će opstati kad se raštrkaju po srednjim školama po celom gradu.
Sa porodicom se sada sigurno ne bi vraćao u Pančevo, i to ne zbog zagadjenja već zbog toga što sam se navikao na količinu sadržaja i šta sve imamo na raspolaganju svi mi na svakodnevnom nivou. A Pančevo ima 70-80.000 stanovnika i mnogo više toga od nekog manjeg mesta. Da sam kojim slučajem solo možda bi se i vratio da mogu sa drugarima da pijem kafu svaki dan, ili da nisam vezan baš za Pančevo našao bi možda nešto na Kosmaju ili tako nešto da budem bliži prirodi. Ali to je zato što mogu da radim od kuće, i što mi ne bi bio problem da sam skoknem do grada za šta god.
Ali ima tu i nešto drugo. U Pančevu se svi znaju, i kad se neko preseli u okviru grada to je i dalje iza ćoška. U Beogradu ako ti drug ode sa Karaburme na Novi Beograd ti si završio sa njim, pričam o nekom mladjem uzrastu, nećeš ići ni u istu srednju, niti ga sresti nekad na ulici. iskustvo sa faksa je da su ljudi iz malih gradova imali jače veze. Beogradjani kao da su bili distanci, manje su se medjusobno družili. Doduše to je bio ETF i ekipa nerdova. Ali vidim sad i po svojoj deci, mada je to možda više odraz vremena. Deca nemaju drugare iz zgrade, druže se sa decom naših prijatelja. A ova poznanstva koja pokupe iz škole i sa sportova pitanje kako će opstati kad se raštrkaju po srednjim školama po celom gradu.
- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
Beograd je ogroman.
U Ns je to mnogo lako. Preselis se u sremsku kamenicu, na nadmorskoj visini si, dobar vazduh, do centra grada imas 3-4km, mozes na posao peske, busom, kolima, bajsom a zivis u seoskom ambijentu..
Ovako izgleda moja ulica 3.5km od trga u centru grada.. nemam drugu sliku nego ovu sa autom ali vidi se..

U Ns je to mnogo lako. Preselis se u sremsku kamenicu, na nadmorskoj visini si, dobar vazduh, do centra grada imas 3-4km, mozes na posao peske, busom, kolima, bajsom a zivis u seoskom ambijentu..
Ovako izgleda moja ulica 3.5km od trga u centru grada.. nemam drugu sliku nego ovu sa autom ali vidi se..

Poslednja izmena od Darko u 30 Nov 2015, 00:03, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Pa dobro sad peske do grada iz SK...

- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
...ali zato nema šanse da izbegneš mobilizaciju, a u Beogradu se lagano sakriješnmaric1993 napisao:Ja cu da ti kazem, jednu prednost, ali bez zezanja, mislim ozbiljno. Ako zivis u manjem gradu, ako izbije rat neki (nikad se ne zna), manje su sanse da ce da te bombarduju, nego recimo u BG,NS itd.

Izvini Vlado, ali kazes da si video od rodjaka iz inostranstva, a kad ti se kaze da to tamo funkcionise i bolje je tamo ici, a ovde ne moze tako, kazes da to nema veze sa vezom. Ja sam predgradjem nazvao ta mala mesta, jer govoris kako bi radio u bg sto znaci da bi imao neke veze sa velikim gradom, a to mu dodje kao da zivis u predgradju. Nazivanje mojih argumenata kao "iskustvo iz 2 mesta u prolazu" je bez veze, pogotovu sto to nije neka nauka i pametnom coveku bi trebalo 2 dana da shvati kakav je zivot tamo. Glupo je sabotirati sagovornika na taj nacin. Pitas za misljenja, trazis iskustvo, i mislis da diskutujemo o bilo cemu a diskredibilitujes necije misljenje.
edit: Stavovi nam se razlikuju, sta ces. Nadam se da ces naci ono mesto koje ti odgovara.
Ja bih recimo voleo neki mali grad u alpima, mada bih i na mediteranu bio zadovoljan ali to je sada u domenu mastanja. 
edit: Stavovi nam se razlikuju, sta ces. Nadam se da ces naci ono mesto koje ti odgovara.

- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Klinci, najpre vi koji još birate karijeru mada nikad nije kasno ni za starije -nadjite nešto što može da se radi online. Ne mora to da bude programiranje, ima dosta poslova vezano za marketing, dizajn, prodaju, možeš da objaviš svoj ebook i napraviš plaćeni video kurs o bukvalno bilo kojoj temi, možeš da držiš treninge online, može stvarno svašta.
Sa takvim poslom posle biraš gde želiš da živiš, nisi vezan za mesto. Ima digitalnih nomada koji više i nemaju stalno boravište već na svakih par meseci promene zemlju. Ne mora da se ide dotle, većina nas želi da pusti korenje, ali bar možeš bezbolnije da probaš šta ti odgovara.
Sa takvim poslom posle biraš gde želiš da živiš, nisi vezan za mesto. Ima digitalnih nomada koji više i nemaju stalno boravište već na svakih par meseci promene zemlju. Ne mora da se ide dotle, većina nas želi da pusti korenje, ali bar možeš bezbolnije da probaš šta ti odgovara.
Vlada otvorio temu da čuje mišljenje, al mu smeta kad dobije mišljenje koje mu ne ide u prilog 
Ja sam odrastao u Šapcu, super je grad, škola mi je bila ok, sada mi je u BGu super i mislim da je ovde bolje živeti nego u Šapcu.
To šta je detetu bolje niko ne može da zna jer niko nije sazrevao u dva grada na ovom forumu (koliko ja znam). Ja sam svojim celim detinjstvom prezadovoljan (prvih 5 godina selo, posle mali grad do 20te godine) i ne bih ništa menjao.
Što se tiče droge, ako ti vaspitaš dete kako treba mogu svi oko njega da se drogiraju on se neće drogirati. Ja se nisam napio nikada srednjoj školi jer sam želeo da idem na olimpijadu, a društvo sa svojim fazonima "a, pička, neće da pije" je to prestalo posle dva tri izlaska, a posle su mi i pružali podršku. Ako ti dete bude kreten, i u Vatikan da ga odvedeš naći će način da se ubode u venu.

Ja sam odrastao u Šapcu, super je grad, škola mi je bila ok, sada mi je u BGu super i mislim da je ovde bolje živeti nego u Šapcu.
To šta je detetu bolje niko ne može da zna jer niko nije sazrevao u dva grada na ovom forumu (koliko ja znam). Ja sam svojim celim detinjstvom prezadovoljan (prvih 5 godina selo, posle mali grad do 20te godine) i ne bih ništa menjao.
Što se tiče droge, ako ti vaspitaš dete kako treba mogu svi oko njega da se drogiraju on se neće drogirati. Ja se nisam napio nikada srednjoj školi jer sam želeo da idem na olimpijadu, a društvo sa svojim fazonima "a, pička, neće da pije" je to prestalo posle dva tri izlaska, a posle su mi i pružali podršku. Ako ti dete bude kreten, i u Vatikan da ga odvedeš naći će način da se ubode u venu.