Kad beba ide u CG (kolima) s oba roditelja potreban je izvod iz MK rođenih ili zdravstvena knjižica.
Po nekoj analogiji u slučaju da ide samo s jednim roditeljem pored navedenog potrebna je i overena saglasnost drugog roditelja.
Proverite za svaki slučaj. Naša birokratija i logika su se davno posvađali.
Nemam mnogo vremena sada pa necu puno kucati, jer sam u nekoj guzvi ali video sam da se pominje JAT.
Moje iskustvo je da ovu kompaniju zaobidjete u najsirem mogucem luku. Na poslednja tri leta koja sam imao s njima (moram njima jer mi sponzor kao sportisti placa kartu preko njih) kasnio sam 13 sati (2x4 sata i jednom 5 sati).
Iz Milana kada sam kretao za Srbiju, kasnio je vise nego svi avioni tog dana na aerodromu ZAJEDNO.
Nemam volje da opisujem kako sam se osecao bilo koji put kada je kasnio toliko (cesto je bilo po par sati kasnjenja, napisao sam samo poslednja tri, ali daleko da su to jedina tri), mozete i sami zamisliti kako se covek oseca kada mu zbog idiota propada vreme koje moze provesti na milion lepsih nacina.
Uglavnom, topla preporuka od mene je bezite od Jata kako znate i umete. Da ne pricam da je drug nasao pepeo u pepeljari u avionu, a pusenje je zabranjeno pre 20 godina u avionu, pa vi vidite koliko se to cisti.
Ne znam,leteo sam kao klinac dosta i nisam nesto obracao paznju na tacnost a u zadnje vreme sam imao dosta ispracaja/doceka sto privatno sto poslovno i svi su bili na vreme.
A vezano za ova dokumenta,sad pitao brata koji je slao cerku sa babom i dedom za cg kolima,kaze morao je da joj vadi pasos jer je to jedini dokumenat sa slikom. Naravno na granici im niko nista nije trazio.
Sad sam proverio ovo za bebu sa Jatom i Montenegrom. Dete ne mora da ima pasos, ali je pozeljno, a obavezno se mora poneti overeno ovlascenje drugog roditelja za izlazak iz zemlje.
Usput sam naleteo na drugi problem, koji ce verovatno i dunxa da muci, pa da napisem. Ako ja idem dan ranije kolima, zena i dete moraju nekako do aerodroma i u avion. Pitao sam obe kompanije sta sa kolicima i auto-sedistem i dobio odgovor da ne moze nikako u kabinu, samo dole u prtljag. Nisam nikako za tu soluciju, em se doplacuje em ce da mi vrate kolica i sediste u ko zna kom stanju. Izgleda da je jedina sigurna solucija da ja sve ponesem u kolima, a da zajmim od nekoga sediste da se beba preveze do aerodroma, pa da u avionu bude u kenguru.
Hvala za ponudu, prevoz je najmanji problem, ali sacekacu da se zena izjasni. Pitanje je i da li ona moze da izdrzi da nosa dete po aerodromu toliko pre leta.
Rakhil,hvala za informacije.
Ici cu na varijantu da ih cale donese do aerodroma i bude s njima do samog ukrcavanja a zena ce morati nekako da ga drzi...kad drugacije ne moze.
Nisam dugo leteo,ne znam koliko obicno treba vremena od prolaska kroz carinsku kontrolu pa do ukrcavanja?
Na nas apt moze da se dodje sat vremena pred poletanje, pa i manje ako je neki termin kad nije velika guzva... Kad prodje carinu i otvore izlaze, moze odma u avion...
@dunx - evo jos novih informacija. Zvao sam nekog Montenegro supervisora letenja ili stagod na aerodromu, covek kaze da sediste za bebe do 9 meseci moze u kabinu, a za kolica odluce na licu mesta prema velicini. Ako kolica moraju u kargo, odnesu ih direktno na kraju ukrcavanja, a pre iskrcavanja ih donesu do kabine. Beba ima pravo na 10 kila prtljaga, bez obzira sto ne placa kartu. U kabinu aviona se moze uneti mleko za bebe, voda u flasici itd.
Za Jat i dalje vazi da sve sto nisu kisobran kolica trpaju u kargo. Inace, moja zena je do trudnickom bar jednom nedeljno letela za Podgoricu poslom, i kaze da su Montenegrovi Embrajeri mnogo prijatniji za let od Jatovih ATR-ova, tako da racunaj i sa time.
@next - hvala u svakom slucaju, izgleda da nece trebati, ali pitaj komsinicu da imam opciju u rezervi