Cenkanje prilikom kupovine

Razne informacije u vezi kupovine automobila
Odgovori
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Re: Cenkanje prilikom kupovine

Post od Ji 4Tze »

Ne znam je l iko pisao da je cenkanje problem već da kad se naglasi da je cenkanje OK, kupac pita "koja je zadnja cena"...
To nije cenkanje
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa da sta je, to i jeste ono sto kupca zanima, pa aj da skratimo pricu lepo odmah reci sta hoces.
Kad stavi da cena nije fiksna, prosto trazi to pitanje.

Lepo kao kupac napravis "tender" nadjes par auta koja te zanimaju (ili bar prodavcu kazes da si nasao), kazes svakom lepo ne zamlacuj me nego mi reci zadnju cenu i javim ti se za tri dana sa odlukom u zavisnosti sta mi drugi ponude. Da vis kako ce cena da ide dole na zadnju cenu...
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Bavim se trgovinom I to jeste neki primer domace pameti pri trgovini, da ne kazem seljackog lukavstva I verovatno ima nekog efekta cim se I dalje koristi.

Da.ne kucam sada romane kakvih sam se prica naslusao I primera nagledao.

Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

Ivan napisao:Naravno da je cenjkanje normalno, ali nije svaki nacin cenkanja normalan :)
Zato i napisah "cenkanje", a ne "ciganisanje" :)
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Laki021 napisao:Pa da sta je, to i jeste ono sto kupca zanima, pa aj da skratimo pricu lepo odmah reci sta hoces.

Lepo kao kupac napravis "tender" nadjes par auta koja te zanimaju (ili bar prodavcu kazes da si nasao), kazes svakom lepo ne zamlacuj me nego mi reci zadnju cenu i javim ti se za tri dana sa odlukom u zavisnosti sta mi drugi ponude. Da vis kako ce cena da ide dole na zadnju cenu...
To je baš ta filozofija o kojoj pričam :)
I besmislena je, jer ne daje odgovor na moje pitanje čemu "nije fiksno" ako znam koja je zadnja (fiksna) cena?

To oslikava naš mentalitet koji novac stavlja ispred dobra koji se kupuje jer naš čovek misli da ako ima keš, on ima prednost. To nije trgovina, naši ljudi ne znaju da trguju i da se cenkaju.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Nije to nas mentalitet, tako se posluje i na visokom nivou i u velikim firmama. (jeste citali neke vesti sta je Apple radio poslednjih meseci i kako je pokusavao da snizi cenu od dobavljaca? cigani i nas mentalitet?)
Znas sta ti treba, ocenis karakteristike, napravis tender i trazis ponude i biras najbolju (uzimas u obzir kvalitet i cenu po nekoj formuli koja vrednuje i jedno i drugo). Ne postoji ponuda, evo ovoliko ali nije fiksno, pa ti vracaj u bob sta to znaci.

Cim stavi cenu da nije fiksna problem je u prodavcu a ne u kupcu koji to logicno pokusa da iskoristi. Znaci besmislena je cena koja nije fiksna a ne pitanje koja je zadnja cena.

Ne smatrate da se prodavac ciganise ako stavi cenu koja nije fiksna, jer to sa njegove strane znaci, ja hocu 10 000, ali cu staviti 12 000 pa ako se neko upeca negde izmedju, super.
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

Po meni, nije problem pitanje: Koja je zadnja cena?
Problem je u sledećem pitanju kupca. :)
Obavezno sledeće pitanje je: Jel' može (pa odvali još nižu cenu).
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

Ji 4Tze napisao:
Laki021 napisao:Pa da sta je, to i jeste ono sto kupca zanima, pa aj da skratimo pricu lepo odmah reci sta hoces.

To je baš ta filozofija o kojoj pričam :)
I besmislena je, jer ne daje odgovor na moje pitanje čemu "nije fiksno" ako znam koja je zadnja (fiksna) cena?

To oslikava naš mentalitet koji novac stavlja ispred dobra koji se kupuje jer naš čovek misli da ako ima keš, on ima prednost. To nije trgovina, naši ljudi ne znaju da trguju i da se cenkaju.

Ti znas da trgujes? Ne samo "vas" mentalitet vec svugde u svetu ko ima novac (kesh) i te kako je u prednost tj diktira uslove kupovine. Mene stvarno nije jasno kako vecina ne znate kako funkcioniraja i to i kako da dodjete do best price .
1. Kada udjem u auto salon a u dzeb imam 25-30k eu naravno da ja sam u prednost a ne prodavac jer uvek mozem da odem na drugo mesto i da kupim nesto drugo.Pa makar bio u DE a ne na balkanu gde se ne proadju toliko nova auta.Musterija je uvek u pravo i samo los prodavac ce ispustiti zaradu ,jer bolja je i "mala" zarada nego nikakva zarada.
2. Kada neko od vas kaze pitaces za zadnju cenu,jer ste sigurni da cete dobiti zadnju cenu? Garantujem ne. Svaka cena pa i zadnja moze da ide dole sem u slucaj kada je neka akcija i kada prostor (citaj zarada je 250-300 eu za auto kuca) je veoma mal. U princip sve cene su jako naduvani i to bas lepo ide dole.Ne postoji brend auta gde se cena ne moze spustiti. Vec sam jednom pisao napisacu jos jednom kada sam pre 5-6 godina kupovao auto i razgledivao ponude secam se da je vlasnica jednog opel salona rekla mi je,decko idi ispazari se gde hoces za auto i dodji sa tu ponudu ja cu ti na to spustiti jos 200 eu da uzmes od mene.
3. Naravno popust odnosno fleksibilnost zavisi od milion faktora od dobro poznatih (koliko je model aktuelan,lager i sl) pa do to koliko neki brend prodaje auta.
4. Ne treba se praviti nikakve "tenderi" da bi se doslo do nizu cenu moze se lepo "igrati" i u isti brend i spustiti 500 eu recimo ili dobiti vise opreme jer dobar prodavac te nece lako pustiti da odes ako si ozbiljan kupac.

Uvek al uvek moze da se ide dole sa cenom jer auto kuce imaju u 99% dosta prostora za to. Al dobro i tako se svako tu vodi sa vlastitom iskustvom i tesko prihvaca savete drugoga ne planiram nikoga da ubedjujem u nista. Ja znam kako da dodjem do "najnizu cenu" i zadovoljan sam.
Poslednja izmena od Superb III u 19 Okt 2016, 22:20, izmenjeno 2 puta ukupno.
Superb III
Reactions:
Pridružio se: 16 Maj 2016, 23:15

Post od Superb III »

perfiko napisao:Po meni, nije problem pitanje: Koja je zadnja cena?
Problem je u sledećem pitanju kupca. :)
Obavezno sledeće pitanje je: Jel' može (pa odvali još nižu cenu).

A u cemu je problem i da odvali i da pita za nizu cenu?
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

I ja ne vidim problem. Cenkanje to i podrazumeva :), kupac pokušava da smanji što više cenu, pa koliko uspe.
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Laki021 napisao:Lepo kao kupac napravis "tender" nadjes par auta koja te zanimaju (ili bar prodavcu kazes da si nasao), kazes svakom lepo ne zamlacuj me nego mi reci zadnju cenu i javim ti se za tri dana sa odlukom u zavisnosti sta mi drugi ponude. Da vis kako ce cena da ide dole na zadnju cenu...

:rofl:

Da objasnim smejanje:

Aj zanemarimo spuštanje cene na zadnju.
Kod nas je na nekim mestima izgleda nenormalno i da ti kažu cenu pre rad, po principu "videćemo kad završim". Ili kad si kod njih (pružaoca usluge) i jasno je da se nećeš okrenuti (da ne razglabamo mogućnosti (ne)okretanja). A ima o ona kad tražiš račun, ne daj Bože gotovinski, da cena bude drugačija. Ili još i dobiješ pitanje "A šta će ti račun?"
Trgovati kod nas je zanimljivo na svakodnevnom nivou.

Ovo napisah, a ceo post je okrenut ka sledećem:
U ponedeljak sam pustio par mejlova (3-4) na adrese servisa koji važe, aj da kažem, za proverene. Upit je prost: "Radio bih to i to. Možete li mi dostaviti vašu ponudu? Bio bih zahvalan ako bi ste mi pored finansijske ponude dostavili i spisak šta sve ulazi u radove i kog su kvaliteta materijali koje ugrađujete."
Jesam li ja ovde nešto pogrešio?
Pitam pošto nisam dobio do sada ni jedan odgovor.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ne znam zasto ljudi "cenkanje" odnosno trgovinu shvataju licno?
Ljudi moji pa to je trgovina i sasvim normalna stvar da prodavac zeli da proda po sto vecoj ceni a kupac da plati po sto nizoj.
Sve dok se u toj trgovini ne koriste prevare (skrivanje poznatih mana proizvoda, laganje, nepostovanje postignutog dogovora....) apsolutno ne postoje pravila i zabranjene stvari.

Mene kao prodavca ne moze uvrediti niti iznervirati ako nesto pordajem 10K i kupac mi ponudi 4K ili mi ponudi neku nebuloznu kompenzacju, jednostavno mogu da se ne slozim sa njegovom ponudom i to je to. Cemu se drami i licno shvata komunikacija tokom trgovine nije mi jasno.
Isto tako kao kupac imam pravo da postavim pitanje koje god pozelim, mozda mi jednom u 100 slucajeva donese bolju cenu. Imam pravo i da iznesem svoju pronudu koliko god ona nerealna bila i debelo ispod trzisne vrednosti proizvoda koji se prodaje.
Sve je to normalno u trgovini i nije mi jasno cemu cudjenje, vredjanje... na slicne pojave.

Pravila u cenkanju ne postoje, svako to radi na svoj nacin i tako treba da bude.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

Ćale je nedavno trgovao u prodavnici za novu kožnu jaknu. Rezervisao jednu,došao sutra po nju a prodavci kukaju,izvinjavaju se,zakačili su je i pocepali. Otvorila se malo,veličine glave eksera,5mm max. Pošto nemaju više takvih, ponude mu da kupi isti model ali druge boje. Kaže on može ali da uzme i ovu zakačenu u pola cene. Prodavci su prvo bili malo zatečeni ali posle par minuta pristanu. Oštećenje je posle sanirao,neprimetno je.

t
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

To sto si napisao u vezi jakne nema veze sa cenkanjem. Prodavac je napravio gresku i veoma korektno je ispravio.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

goblin je objasnio.
Odgovori