Koliko brzo se zagreva motor na vašem automobilu?
Re: Stigla zima...
Ja ne znam kakvo vas duvanje spopalo, covek je rekao da mu je 1.6 dizel na radnoj temperaturi za 3 minuta posle cele noci na -4.
Sent from my SM-G935F
Sent from my SM-G935F
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
3000 je ozbiljan maltret za hladan dizel 
Je l' ga menjac tu drzi, ili prebacis na manuelni rezim?
Tapatalk Post

Je l' ga menjac tu drzi, ili prebacis na manuelni rezim?
Tapatalk Post
- carov2
- Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
- Garaža: Audi A4
- Kontakt:
Ima eksterni grejač, sigurno. Ali i pored toga, stvarno neverovatno, Audi ima isto izdvojen grejač, i neverovatno brzo krene da greje u kabini. Ali da temperatura u sličnim uslovima bude na 90c, malo teže, zavisi baš kako se vozi, ali recimo da mu treba 7km-10km u zavisnosti od toga kako se vozi. Mada nikada ga u tim uslovima ne vozim kao Pass. Uvek gledam da šaltam na oko 2k.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Deluje mi mnogo sporo ako posle 3min stalne voznje skala ne mrdne. Pogotovu za auto koji nije nocio napolju.Markoni napisao:Ja sam jutros na Fabiji gledao. Benzinac, brze se greje od svakog dizela kog sam u zivotu probao.
Upaljena na +5C (garaza). Uvek vozim lagano dok se ne zagreje. Posle 3 min. skala ne mrdne. Posle 7 min. je na 90 rashl. tecnost, ulje na 50 i kusur.
Imam na poslu par dizela, bas cu probati sutra sa njima.
Tapatalk Post
U to vreme (do 4minuta) skazaljka je tu oko polovine na benzincima, toliko bih ocekivao barem prema iskustvu sa autima koji su dobri za zimu i brzo se zagreva kako motor tako i kabina.
Ako je kreni stani voznja, spora sa puno stajanja na leru onda jos 2-3 minuta se produzava vreme ali opet to zavisi od modela do modela i same voznje.
--------------------------------------------------
Malo sam racunao neku okviru procenu, ako 1/3 toplote sagorevanja motora ode u izduv, 1/3 korisno pokrece a 1/3 je otpadna toplota za grejanje priblizno to bi znacilo da moj motor (benzinac) koji pri 2500 obrtaja ima oko 70kW korisnog pogona greje tih 5-6 litara antifrza , 3 1/2 litre ulja i sam blok slicno sa oko 70tak kW. Meni deluje logicno da se onda motor za 3-4 minuta uspe da se zagreje. Ovo je sve uslovno, puno zavisi od same voznje i uslova kretanja odnosno stajanja na leru.
edit, ispravio sam brojke.
Poslednja izmena od ljubitelj u 19 Dec 2016, 19:44, izmenjeno 2 puta ukupno.
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Meni na astri brzo krene da greje kabinu, ako cistim sneg onda se jos i digne kazaljka na 90 stepeni. Cim se malo digne temperatura toplo duva.
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Sent from my LG-H440n using Tapatalk
- carov2
- Kontakt:
Baš sam sada pratio, auto je garažiran, napolju -5, posle jednog minuta počne da duva toplo, a nije stigao do radne temperature ni posle deset minuta vožnje, na nešto preko 70c se završila vožnja. To mu dodje oko 12km, treba mi oko 3 minuta da izadjem iz grada. Brzine sam menjao na oko 2k obrtaja. Potrošnja 6.7l...
Pass, prijatelju stari, BUSTED!!

Re: Koliko brzo se zagreva motor na vašem automobilu?
Meni na 1.9mjet grejanje počne posle minut, a radnu temperaturu dostigne za oko 7-8 minuta
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
Sent from my MI 4LTE using Tapatalk
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Honda Civic 1.6 VTEC, dakle benzinac. Na temperaturi malo ispod 0 stepeni, upalim i odem do vrtića (500-600m), ugasim i posle 15 minuta upalim ponovo i krenem na posao. Već posle 4-5 minuta ili nekih 2km digne temp blizu radne i ako se pusti grejanje duvaće mlako. Treba mu ipak više da postigne radnu i da krene da duva vruće.
Posetite www.garaza.rs !
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Izloziste pesindzera da je lazov, a kljucan deo 130kmh na sat.
Sent from my KIW-L21 using Tapatalk
- carov2
- Kontakt:
Pa da...izvlače ga obrtaji.
Inače ne kažu ljudi da je lažov, već da je neverovatno, i pokušavaju da vide u čemu je kvaka.
Naravno da čovek nema razloga da laže... A jes, obrtaji a samim tim i brža vožnja mogu da izvuku Passa iz govana, da prostite...

Inače ne kažu ljudi da je lažov, već da je neverovatno, i pokušavaju da vide u čemu je kvaka.

Ne, minut voznje na 130kmh je beznacajan.
Dzabe pokusaji da se racionalizuje izjava, to sto on prica jednostavno nije moguce, cak ni na 4k rpm.
Sent from my SM-G935F
Dzabe pokusaji da se racionalizuje izjava, to sto on prica jednostavno nije moguce, cak ni na 4k rpm.
Sent from my SM-G935F
- Ivan
- Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
- Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,
Evo kod mene malopre dokumentovano, nije bas pesindzerovih 3min, ali je munjevito za dizel po minusu.

- carov2
- Kontakt:
Nemojte bre ljudi...
Sad kad čovek izadje na Autobahn i satera Kiu u crveno...jbš motor, jbš sve...bitna je čast...
A napolju zima, -5, klizavo...
Sad kad čovek izadje na Autobahn i satera Kiu u crveno...jbš motor, jbš sve...bitna je čast...
A napolju zima, -5, klizavo...
Ne da nije, nego je duplo vise, a temperatura 4 stepena visa.
Sent from my SM-G935F
Sent from my SM-G935F
Evo mog iskustva od prekjuče, kada je bilo -5 i ujutro nas dočekao sneg. Silom prilika mi je zapalo da vozim Opel Fronteru 2.2 dizel, poslednji model koji se proizvodio. Ako neko nije upućen: to je samo Opel badge engineering - inače je vozilo 100 % Isuzu (čak su i sijalice Toshiba, made in Japan
). Klasična konstrukcija: šasija, uzdužno postavljen motor, primarni pogon je zadnji (sa zadnjim šper diferencijalom), 4x4 se uključuje na dugme, što sam odmah i uradio.
Auto je stajao celu prethodnu noć na otvorenom. Posle paljenja sam ga ostavio 1 min da radi u mestu. To sa benzincem ne bih u životu radio na bednih -5, ali se ovo čudo toliko treslo i brundalo, da mi je bilo žao da ga odmah opteretim. A i taman toliko je trebalo da se odledi i odmagli prednje staklo.
Zatim sam krenuo, posle 2-3 min su stakla bila potpuno čista, pa sam ugasio grejanje (da bi se motor što pre zagrejao). Ukupno je vožnja trajala 10 min i 5 km (po gradu). Kada sam došao na odredište, sa iznenađenjem sam konstatovao da je temp. rashladne tečnosti 80 stepeni. Dakle, sasvim ok brzina zagrevanja za relativno velik dizel motor.

Auto je stajao celu prethodnu noć na otvorenom. Posle paljenja sam ga ostavio 1 min da radi u mestu. To sa benzincem ne bih u životu radio na bednih -5, ali se ovo čudo toliko treslo i brundalo, da mi je bilo žao da ga odmah opteretim. A i taman toliko je trebalo da se odledi i odmagli prednje staklo.
Zatim sam krenuo, posle 2-3 min su stakla bila potpuno čista, pa sam ugasio grejanje (da bi se motor što pre zagrejao). Ukupno je vožnja trajala 10 min i 5 km (po gradu). Kada sam došao na odredište, sa iznenađenjem sam konstatovao da je temp. rashladne tečnosti 80 stepeni. Dakle, sasvim ok brzina zagrevanja za relativno velik dizel motor.
Ђенерал Јанковић