O ovako nečem sam maštao od kad sam položio za vozačku dozvolu, davne 1991. Dugo nije bilo ni para ni kola za tako nešto (a ni viza, ko se seća toga). Posle je to sve došlo ali su došla i deca, a ovakav put sa puno šetanja i obilaženja nije bio realan dok nisu malo porasli. Sad sa 11 i 8 godina su sve stoički poneli. Iako sam se brinuo da će se džapati po kolima, i kukati čim se šetnja malo oduži, super su se ponašali (uz spremljen dvd u vožnji) i sve smo mogli da obiđemo šta smo i planirali. Doduše, dosta toga je i bilo njima prilagođeno, ali su i šipčili 15-20km dnevno sa nama kad je trebalo.
Za 21 dan smo prešli 4440km kroz Mađarsku, Austriju, Nemačku i Francusku. Ruta je bila: Beč, Linc, Salzburg, Insbruk, Garmiš-Partenkirhen, Štutgart, Mec, Rems, Diznilend, Pariz, Nansi, Strazbur, Švarcvald, Legolend, Minhen, Beč. Na kraju smo svratili i na par sati u Budimpeštu. Kroz neko od ovih gradova smo samo prošli uz par sati zadržavanja, negde smo spavali par noći, a par puta spavanje nije bilo u velikom gradu već u nekom gradiću pored. A i u gradovima su smeštaji obično bili na periferiji, em je jeftinije, em je lakše i jeftinije i za parking, em ionako ceo dan zujimo, em nam tako nisu trebale ni eko nalepnice tamo gde se traže.
Dva principa su nas vodila kad smo određivali itinerer - da se u kolima ne provodi više od par sati u cugu, i da se minimuzuje seljakanje. Tako da je obično bilo - putujemo jedan dan, obiđemo neki grad za to vreme, uveče stižemo na sledeću destinaciju, i tu onda spavamo dve noći da bi imali jedan ceo dan bez vožnji i pakovanja. Posle toga, vraćanje na korak jedan.
Polazak i prva ispala
Put je krenuo jednog lepog avgustovskog utorka. Iskusno biram prelaz Bački Vinogradi jer na Horgoš u sezoni više ne idem. Kad tamo, isto čekanje:

Ode sat i po na samom startu, ali šta da se radi. Čim smo prešli, palimo prenosni ruter (najbolji drug na putovanju!), kad ono - neće. A pre polaska napunio račun na BonBon kartici, aktivirao paket da svaki dan imamo 5GB dok god smo u EU… I tad shvatim da smo par dana pre toga davali ruter rođaku iz CG dok je bio kod nas, ali smo za tu priliku izvadili BonBon karticu i stavili Telenorovu, a hrvatska kartica ostade kući! Poludeh kad sam shvatio kakvu sam glupost napravio. Da je bio manji red na granici okrenuo bi se nazad po karticu, s obzirom da je pred nama bilo 3 nedelje puta na kom nam je internet bio praktično neophodan. I ne preterujem. Kad bupneš u novi grad, nije dovoljno da imaš offline mape i da juriš po kafićima besplatan wifi da proveriš forum. Ne, trebalo nam je često da komuniciramo sa Airbnb hostovima, da vidimo šta to treba obići u tom gradu, koje je radno vreme čega, a gmaps kad je online nudi i linije gradskog prevoza sa tačnim vremenima i presedanjima. Za dobar deo toga možeš da se spremiš unapred ako ideš u jedan grad pa sve proučiš i izvučeš prave informacije ali sa ovim brojem gradova nije bilo šanse i nije se moglo bez interneta.
Neka, pomislih, uzeću neku mađarsku prepaid karticu. Svratimo na jednu pumpu - nema. Na drugu - nema. Ali nam kažu da ima u Mediamarktu koji je par km od autoputa. Skrenemo, uzmemo neku T mobile karticu, u međuvremenu skinem offline prevod za mađarski. Dam ženi da vozi a ja krenem da tumačim uputstvo, srećom gugl translejt dosta pomaže. Ispostavlja se da moram da zovem call centar da bi proradili podaci. Zovem, posle trtljanja na mađarskom stignem nekako do operatera koji priča engleski. I saznam da stranci moraju da dođu u neku od ekspozitura sa pasošem da bi uključili podatke. Bataljujemo celu tu priču.
Na sledećoj pumpi se kažimo na Wifi i prijateljima u Beču kažemo da nam kupe Hoferovu prepaid karticu, ionako treba da se sa njima vidimo. Tako je i bilo i ta nas je kartica spasila na putu. Doduše, na njoj nas je nekih 6-7GB koštalo za tih 21 dan koštalo oko 35e, ipak se izvan Austrije tarifira nešto skuplje, naročito ako nisi registrovan, niža cena u principu važi ako živiš u austriji a samo si povremeno izvan. Nismo hteli da cimamo prijatelje da registruju karticu na sebe, a ionako nas je to na kraju koštalo slično koliko bi i BonBon, samo što bi na hrvatskoj kartici imali daleko više podataka, ali za naše putne potrebe je i ovo bilo sasvim ok. Ionako smo uveče u smešaju uvek imali dobar wifi. Samo još jedno i završavam priču o sim karticama. Posle prvih 2-3 dana vidim da trošimo više nego što treba. Da skratim priču - ukapiram da pošto koristimo prenosni ruter, telefoni misle da su na Wifi-ju (što i jesu), i da je to i besplatno (što i nije) i onda rade bekap svih slika. Kad sam to isključio potrošnja se normalizovala. Dosta sam smarao sa ovim, sad prelazim na sam put.