2021 Maserati Grecale
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Re: 2021 Maserati Grecale
Malo je nezgodno što je video na češkom i nema čak ni prevod, pa ne znam koliko vas će imati volju da pogleda, ali ima jako dobrih kadrova i gari ga baš lepo pegla po kiši. Preporučujem…
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Dobar "autić", ali mu je onaj selektor automatskog menjača sa dugmićima ispod infotainmenta totalno "imbecilan" za rukovanje pri brzom manevrisanju i promeni smera kretanja.
- DukeNS
Ima rešenje za to brzo manevrisanje - alu šifterice iza volana. Može se videti na 10:40 ovog videa ispod.
Ma, šalterice su super, ali, znaš i sam da ne možeš na šaltericama da menjaš smer kretanja pri manevrisanju. Za to moraš „da lupaš“ po onim tasterima, a to ne možeš da radiš „na slepo“. Za svaku promenu smera kretanja moram da gledam „u tablet“, tj, da gledam izmedju gornjeg i donjeg „tableta“ gde je onaj niz od četiri tastera kao zamene za selektror menjača.
Grecale je stvarno super autić, ma čista je bajka kako je dobro i bogato uradjen i baš lepo ide (vozio sam onaj baznjak, od 300 ks) i sve mu je ergonomski dobro zamišljeno (pa i ona promena modova na tasteru na samom volanu), ali, taj selektor menjača sa tasterima je za mene teški ergonomski promašaj. Mogli su to da ostave kao na Stelviu.
Naravno, ako Grecale ne koristiš po gradu, osim da iz grada izadješ, sve je to skroz nevažno. Ubaciš na onom tasteru jednom u D i „vozi Miško“, posle menjaj šaltericama (ako želiš).
https://i.postimg.cc/qqxF0vDH/viber-ima ... 10-245.png
Grecale je stvarno super autić, ma čista je bajka kako je dobro i bogato uradjen i baš lepo ide (vozio sam onaj baznjak, od 300 ks) i sve mu je ergonomski dobro zamišljeno (pa i ona promena modova na tasteru na samom volanu), ali, taj selektor menjača sa tasterima je za mene teški ergonomski promašaj. Mogli su to da ostave kao na Stelviu.
Naravno, ako Grecale ne koristiš po gradu, osim da iz grada izadješ, sve je to skroz nevažno. Ubaciš na onom tasteru jednom u D i „vozi Miško“, posle menjaj šaltericama (ako želiš).

https://i.postimg.cc/qqxF0vDH/viber-ima ... 10-245.png
- DukeNS
Da li si uopšte pogledao video koji sam postavio? Još sam i vreme napisao...
Jesam. Pri kretanju napred najpre je kliknuo taster D, a kada se potom odmah zaustavio, da bi krenuo unazad, kliknuo je na taster R ?
Je li tako ili grešim ?
Da, tačno je i ono što kažeš, jeste nakon ponovnog zaustavljanja (posle hoda unazad, u koji je došao sa tasterom R) napred ponovo krenuo klikom na desnu polugicu, a ponovo nazad klikom na levu. Ali, početak cele priče sa tim jednim složenim (višestrukim) manevrom su najpre bila dva klika na tastere. Pa i klik na taster R. Ja ne bih smeo to "na slepo". Bar ja nisam uspeo.
Šta bi im falilo da su zadržali klasičan džojstik selektor AT-a (koji imaju Giulia ili Stelvio ) ili na istom mestu onaj savremeni maleni "klik-klak" selektor AT-a (kao što je npr. BMW "trojka" posle redizajna dobila taj mali selektor, a imaju ga sada svi novi modeli, osim mislim M verzija). "Koji će im moj" ti "dugmići" kao selektor AT-a tamo napred u izmedju ona dva ekrana ?
Automobil je po svemu perfekcija, a zvuk u sport modu mu je "san snova". I baš lepo "puca rafale", kako se to i očekuje od jednog Maseratija
https://i.postimg.cc/L4x1kzJp/viber-ima ... 38-915.png
Je li tako ili grešim ?

Da, tačno je i ono što kažeš, jeste nakon ponovnog zaustavljanja (posle hoda unazad, u koji je došao sa tasterom R) napred ponovo krenuo klikom na desnu polugicu, a ponovo nazad klikom na levu. Ali, početak cele priče sa tim jednim složenim (višestrukim) manevrom su najpre bila dva klika na tastere. Pa i klik na taster R. Ja ne bih smeo to "na slepo". Bar ja nisam uspeo.

Šta bi im falilo da su zadržali klasičan džojstik selektor AT-a (koji imaju Giulia ili Stelvio ) ili na istom mestu onaj savremeni maleni "klik-klak" selektor AT-a (kao što je npr. BMW "trojka" posle redizajna dobila taj mali selektor, a imaju ga sada svi novi modeli, osim mislim M verzija). "Koji će im moj" ti "dugmići" kao selektor AT-a tamo napred u izmedju ona dva ekrana ?

Automobil je po svemu perfekcija, a zvuk u sport modu mu je "san snova". I baš lepo "puca rafale", kako se to i očekuje od jednog Maseratija
https://i.postimg.cc/L4x1kzJp/viber-ima ... 38-915.png
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Bas zato su napravili da saltericama mozes da brzo menjas izmedju R i D bez potrebe da se stiskaju dugmad. Samo jednom ga ubacis u R i posle samo saltericama menjas napred nazad. Dugmad na konzoli bas nisu ergonomski idealno mesto za komande, ali ovo je dosta dobro reseno sa saltericama.
https://topgear.com.sg/reviews/maserati ... %20buttons.In the Grecale, the steering wheel aluminium paddle shifters let you override the selected gear, so let’s say it’s in R and you’ve reversed but still need to fine-tune the car’s position.
Engaging the right-side paddle shifter (or ‘+’) will put it back into D for you to move forward, and when you need to engage reverse again, just pull the left-side paddle shifter (or ‘-’) towards you to go back into R – everything is smooth and seamless without having to fuss around with the transmission buttons.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
MY25

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- DukeNS
Zadnja svetlosna grupa mi je najlošiji deo ovog auta (ni prednja nisu nešto privlačna) i na tome bi mogli poraditi…
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Kako se doselio jedan fini cika tako imam prilike da odmeravam i Grecale i Levante. Grecale mi je nekako previse mlak, vise mi je za Ford znacku nego za Maserati. Levante mi je opet nekako drugaciji, malo smeka ima. Povukao bi paralelu sa Stelvio i Tonale i to je to 
Sent from my iPhone using Tapatalk

Sent from my iPhone using Tapatalk