Požari u ugostiteljskim objektima
Re: Požari u ugostiteljskim objektima
@dragvorl
Dešava se slično i u civilizovanim društvima. U austrijskom skijalištu Kaprun se 2000. godine zapalio vozić koji vozi skijaše kroz tunel u planini od podnožja(700 m nadmorske) do stanice na 2,500m nadmorske visine. Stao je na pola puta u tunelu i od 164oro samo 12 ljudi se spasilo jer su bežali ka podnožju umesto ka vrhu. Uzrok je bila grejalica u kabini osobe zadužene za otvaranje vrata, voz nema motor, vuku ga sajle pa se nije mnogo značaja davalo zaštiti od požara. Bio sam dva puta tamo na skijanju i ta priča mi je baš potresna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaprun_disaster
Bilo je i na national geographicu u emisiji seconds from disaster
http://www.youtube.com/watch?v=isLXwi1ONQk
Dešava se slično i u civilizovanim društvima. U austrijskom skijalištu Kaprun se 2000. godine zapalio vozić koji vozi skijaše kroz tunel u planini od podnožja(700 m nadmorske) do stanice na 2,500m nadmorske visine. Stao je na pola puta u tunelu i od 164oro samo 12 ljudi se spasilo jer su bežali ka podnožju umesto ka vrhu. Uzrok je bila grejalica u kabini osobe zadužene za otvaranje vrata, voz nema motor, vuku ga sajle pa se nije mnogo značaja davalo zaštiti od požara. Bio sam dva puta tamo na skijanju i ta priča mi je baš potresna.
http://en.wikipedia.org/wiki/Kaprun_disaster
Bilo je i na national geographicu u emisiji seconds from disaster
http://www.youtube.com/watch?v=isLXwi1ONQk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Nisi razumeo sta sam hteo reci. Ne bi smele da se dogadjaju ovakve stvari zbog fundamentalnih propusta tipa nema dovoljno/neispravni PP aparati, pretrpavanje objekta sa duplo ljudi, nepostojanje dodatnih izlaza.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Bas mi je zao, krivo mi je sto su bioskopi postali ugrozena vrsta u SRB.
Mada Kozara ni u periodu kad sam ja bio u BG nije bila nesto posecenja ipak je nekakva kulturna bastina grada
Mada Kozara ni u periodu kad sam ja bio u BG nije bila nesto posecenja ipak je nekakva kulturna bastina grada

What i do for the livin'? I live for the livin'.
Kozara, Kosmaj, Jadran, Zvezda, 20. oktobar, Partizan,
i još par drugih, sve su to bioskopi koji se nalaze u samom centru i koje je pre 10 godina za neke smešne pare kupio isti čovek. Država se sada sudi nešto s njim oko toga, ali ne znam detalje...

Ђенерал Јанковић
Je Je Partizan

What i do for the livin'? I live for the livin'.
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/326710 ... efan-Braun
Požar u klubu "Stefan Braun"
U požaru koji je danas oko 12 sati izbio u prostorijama kancelarije kluba "Stefan Braun" u Nemanjinoj 4 nije bilo povređenih, a brzom interevencijom vatrogasaca vatra je lokalizovana, izjavila je načelnica Uprave za vanredne situacije Sanja Žugić Vuksanović.
U gašenju požara učestvuju osam vatrogasnih vozila sa 30 vatrogasaca.
Požar je izbio na devetom spratu zgrade, a Sarajevska ulica je zbog intervencije na gašenju požara zatvorena za saobraćaj.
http://www.youtube.com/watch?v=s85rnxkR ... r_embedded
Požar u klubu "Stefan Braun"
U požaru koji je danas oko 12 sati izbio u prostorijama kancelarije kluba "Stefan Braun" u Nemanjinoj 4 nije bilo povređenih, a brzom interevencijom vatrogasaca vatra je lokalizovana, izjavila je načelnica Uprave za vanredne situacije Sanja Žugić Vuksanović.
U gašenju požara učestvuju osam vatrogasnih vozila sa 30 vatrogasaca.
Požar je izbio na devetom spratu zgrade, a Sarajevska ulica je zbog intervencije na gašenju požara zatvorena za saobraćaj.
http://www.youtube.com/watch?v=s85rnxkR ... r_embedded
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Završena istraga o požaru u diskoteci "Kontrast"
Pred Višim sudom u Novom Sadu danas je završena istraga protiv vlasnika diskoteke "Kontrast" Alojza G. (68), zakupaca Slaviše S. (48) i Dejana R. (36) i električara Miroslava P. (50), koji je održavao instalacije u ovoj diskoteci.
Oni su osumnjičeni za izazivanje opšte opasnosti u požaru koji je izbio u noćnom baru "Kontrast" 1. aprila 2012. godine u ranim jutarnjim časovima, a u kojem je šest osoba izgubilo život i više njih povređeno.
U saopštenju Višeg suda se navodi da je u tokom istrage prikupljena obimna dokumentacija u vezi sa radom "Kontrasta", kao i dokumentacija o prethodno vršenim protivpožarnim pregledima ovog lokala.
Sud je saopštio da su tokom istrage saslušani oštećeni, kao i više od 100 svedoka koji imaju saznanja o uslovima u kojima je radio lokal i izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i svedoci samog požara.
Šestomesečni pritvor okrivljenima ističe 1. oktobra 2012. godine, do kada se očekuje da Više javno tužilaštvo u Novom Sadu donese odluku o podizanju optužnice protiv okrivljenih.
U požaru u diskoteci "Kontrast" su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.
Poginula je i najmladja doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).
Izvor: 24 sata
Pred Višim sudom u Novom Sadu danas je završena istraga protiv vlasnika diskoteke "Kontrast" Alojza G. (68), zakupaca Slaviše S. (48) i Dejana R. (36) i električara Miroslava P. (50), koji je održavao instalacije u ovoj diskoteci.
Oni su osumnjičeni za izazivanje opšte opasnosti u požaru koji je izbio u noćnom baru "Kontrast" 1. aprila 2012. godine u ranim jutarnjim časovima, a u kojem je šest osoba izgubilo život i više njih povređeno.
U saopštenju Višeg suda se navodi da je u tokom istrage prikupljena obimna dokumentacija u vezi sa radom "Kontrasta", kao i dokumentacija o prethodno vršenim protivpožarnim pregledima ovog lokala.
Sud je saopštio da su tokom istrage saslušani oštećeni, kao i više od 100 svedoka koji imaju saznanja o uslovima u kojima je radio lokal i izvršenim inspekcijskim kontrolama, kao i svedoci samog požara.
Šestomesečni pritvor okrivljenima ističe 1. oktobra 2012. godine, do kada se očekuje da Više javno tužilaštvo u Novom Sadu donese odluku o podizanju optužnice protiv okrivljenih.
U požaru u diskoteci "Kontrast" su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde.
Poginula je i najmladja doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).
Posetite www.garaza.rs !
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
Požar u "Lazinom teletu", nema povređenih
U popularnom novosadskom pabu "Lazino tele" u Ulici Laze Telečkog večeras u 21 sat izbio je požar.
Prema rečima očevidaca, vatra se pojavila na spratu ovog kluba, a na sreću svi gosti, kao i zaposleni su uspeli da napuste objekat pre nego što se proširila.
Novosadski vatrogasci su brzo stigli na lice mesta i počeli sa gašenjem požara. Nešto pre 22 časa vatra je bila ugašena.
Za sada nema informacija šta je prouzrokovalo požar u ovom popularnom novosadskom lokalu, a spominju se električne instalacije.
U popularnom novosadskom pabu "Lazino tele" u Ulici Laze Telečkog večeras u 21 sat izbio je požar.
Prema rečima očevidaca, vatra se pojavila na spratu ovog kluba, a na sreću svi gosti, kao i zaposleni su uspeli da napuste objekat pre nego što se proširila.
Novosadski vatrogasci su brzo stigli na lice mesta i počeli sa gašenjem požara. Nešto pre 22 časa vatra je bila ugašena.
Za sada nema informacija šta je prouzrokovalo požar u ovom popularnom novosadskom lokalu, a spominju se električne instalacije.
Posetite www.garaza.rs !
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Opa bato, pa to je prilicno poseceno mesto u NS, zapravo jedno od najposecenijih, i da se to desilo u subotu vece ne znam bas koliko bi se srecno zavrsilo.

Od sad pijem pivo samo ispred radnje.
U moje vreme nije bilo tih požara.
U moje vreme nije bilo tih požara.
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Zanimljivo da mi je ovaj pozar spomenulo desetak ljudi, a niko pozar u Narodnom pozoristu
Tptlk
Tptlk
Pa kad ne toče pivo u tom pozorištu ...
Iako je tema stara, uvek se iznova moze dogoditi splet okolnosti koji vodi u tragediju.dragvorl napisao:Upravo. U normalnoj drzavi se zbog ovoga ide na robiju kao iz topa.Texonja napisao:Preciznije, nakon 3 dana, jer toliko dana zalosti je proglaseno u NS.Milos_kg napisao: a zrtve ce se zaboraviti posle par dana.
Ti dani zalosti su farsa samo takva...
Molim prvo procitati poslednju recenicu.
Moje misljenje je da u normalnoj drzavi ne bi gosti niti isli u lokal ili diskoteku za koju je i laiku ocigledno jasno da nije bezbedan boravak i to potpuno nevezano da li je vlasnik (ci), drzavni organ ili njen predstavnik u obliku pojedinca zvanicnog lica nesto napisao ili se moze smatrati odgovornim.
Kao sto i u saobracaju normalan pesak nece pomisliti da pretrcava autoput bez obzira da li postoji neka dozvola za to. Razum je obicno dovoljan normalnome da proceni rizike i shodno tome sam odluci sta ce da uradi.
Da ne bude pogresno shvaceno, svaki zivot izgubljen na tako besmislen nacin potpuno uludo je sramota za sebe u 21. veku i doba ovolikog razvoja tehnickih resenja ali i sami posetioci raznih mesta moraju da preuzmu deo odgovornosti za svoj odabir.
Kada vecina ne bi ni isla na rizicna mesta (nije to samo diskoteka, razni sportski stadioni i hale su takodje vec duze vremena hronicno rizicni) takva mesta bi sama od sebe bila u problemu- hocu da kazem da kada bi se birala bezbednija mesta tada bi i ona manje bezbedna bila prinudjena na poboljsanje mera bezbednosti da bi privukla klijente.
Neko nepisano pravilo je da tragedija nastaje kada se citav niz koraka koji se nizu jedan za drugim dogode i gde po pravilu je potrebno vise stvari naopako da bude postavljeno a da kada krene problemi se lancano gomilaju i uvecavaju.
Preventiva i sistematsko uredjenje su metodi da se izbegnu ubuduce tragedije koliko je to moguce ali tako da se to praktikuje 24/365.
I u najorganizovanijim drzavama se dogadjaju tragedije ali su retke i opet su po pravilu rezultat zaobilazenja citavog niza pravila.
Nazalost kod nas je pirotehnika postala "zabava" a sto nikako ne moze da bude u zatvorenim prostorima dozvoljeno.
Iako znam da odudara od tipicnog misljenja, ja procenjujem da i drzava i vlasnici i posetioci takvih mesta snose po neki udeo u mogucnosti da dodje do tragedije bilo cinjenjen necega ili necinjenjem tj pasivnim ponasanjem "nece se to nama dogoditi", "nece bas kada ja idem da bude necega loseg iako postoji ocigledna mogucnosti", "nece se bas u nasem tekucem mandatu sluzbenika dogoditi nesto sto smo mo potpisali iako nije trebalo" itd....
Kod tako postavljenih stvari nadanja u neku vise silu slucajnosti po pravilu se ne nauci iz tragedije pouka, pa se iznova dogadjaju tragedije na slican nacin.
Mislim da odlazak na robiju nekoga nije ono sto ce vratiti zrtve i da to treba da bude poslednje moguce resenje problema rizicnosti takvih prostora.
Preventiva je obicno puno jeftinija i delotvornija pa i po cenu da se takva nebezbedna mesta i prostori zatvore ako se ne mogu ispuniti uslovi za bezbedan boravak.
Da je sve normalno i u normalnoj drzavi sa normalnim stanovnicima ne bi ni bilo potrebe o tome nakndano pricati, lako je biti general posle bitke, ali analiza na miran nacin zasto je bas tako krenutlo po zlu bude mozda prvi korak da se ubuduce ne ponavljaju tragedije.
Imam isto misljenje i za obicaj pucanja iz hira, obesti, navodnog zadovoljstva u naseljima nasumice u vazduh iz oruzja.
Svaki metak koji se ispali na kraju zavrsi padanjem na zemlju.
I svake godine se desi neka tragedija gde kao ima iznenadjenja sto metak ubija nakon pucanja iz oruzja.
To je samo moje misljenje i koje nikoga ne treba ni u sta da uverava niti povredi osim da ponudi mogucnost da neko porazmisli na tu temu.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Aha, znaci kad ulazim u kafanu treba da gledam da li ima izlaz i gde je, i da li komsija iznad mozda tuce cekicem pa ce da mi otpadne deo plafona na glavu...ja u kafanu idem da se opustim sa drustvom, a za inspekciju je zaduzen neko drugi i taj posao treba da obavlja savesno. U slucaju da nesto krene naopako, zna se ko je tu odgovoran. Naravno, kada se nesto desi ne moze se vratiti mrtav covek, ali stvarno nikad nisam gledao u lokalu da li i gde su izlazi za slucaj katastrofe, za to ima ko je zaduzen, kao sto ne razmisljam da li je u avionu sve zasrafljeno pred let i da li je busna guma. Vrlo cesto sam cak bio i u pomenutom Lazinom Teletu i to kada je lokal pun da ne moze covek proci, 300 stepeni i ostalo...Sve i da ima izlaz, tu bi tragedija bila neizbezna da dodje do veceg pozara. Uglavnom, kao i kad sam leteo avionom, nisam razmisljao pri ulasku sta li ce biti ako avion padne, tako ni u kafanu ne ulazim razmisljajuci da li cu da se ugusim u njoj. Naravno, ne bih usao u lokal za koji znam da se obrusava ili slicno...
Ovo je generalno pravilo u zivotu. Rizik uvek postoji i nismo besmrtni...cim se covek rodi preuzima odgovornost za sebe. To treba da znaci da treba da biramo kafanu po tome da li ima neki sertifikat ili sta znam, za koji opet ne mozes biti siguran da je 100% siguran, jer ko zna da li je taj koji je proveravo sve odradio kako treba, ili je bio rastrojen sto mu se taj dan radja dete, i tako u krug...bilo bi lepo da se za sve moze 100% garantovati, da sve bude uvek idealno, ali toga nema nigde, a kamo li u Srbiji...evo, ja sam prvi za da svi objekti budu po PS-u sto se tice PP i evakuacionih standarda, ali sta ja konkretno mogu da ucinim da npr. u svaku zgradu u koju udjem to bude tako...da svaki lift bude ispravan...inace cu ici na 17. sprat peske...ljubitelj napisao:Iako znam da odudara od tipicnog misljenja, ja procenjujem da i drzava i vlasnici i posetioci takvih mesta snose po neki udeo u mogucnosti da dodje do tragedije bilo cinjenjen necega ili necinjenjem tj pasivnim ponasanjem "nece se to nama dogoditi", "nece bas kada ja idem da bude necega loseg iako postoji ocigledna mogucnosti", "nece se bas u nasem tekucem mandatu sluzbenika dogoditi nesto sto smo mo potpisali iako nije trebalo" itd....