Suzuki Swift 1.3 2001 - Neće da upali

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Suzuki Swift 1.3 2001 - Neće da upali

Post od ljubitelj »

Pa ništa što je predloženo nije hteo da proba. Odavno je problem mogao biti lociran da je uradjen test sa sipanjem benzina u čepu od plastične boce. A što je odličan i savet i metod da se brzo utvrdi u kom sistemu je problem.
JURIM 30
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2022, 08:38

Post od JURIM 30 »

ljubitelj napisao: 16 Jan 2022, 16:32 Pa ništa što je predloženo nije hteo da proba. Odavno je problem mogao biti lociran da je uradjen test sa sipanjem benzina u čepu od plastične boce. A što je odličan i savet i metod da se brzo utvrdi u kom sistemu je problem.
JEeeee,,,bar DVA PUTA sam već napisao u postovima i na prvoj strani i trećoj da sam i to sa sipanjem probao već prvog dana ,kao i starter spre- I DA NIJE NI JEDNA metoda urodila ikakvim plodom-evo pastovaću ti ako ptreba gde sam napisao da sam to probao i to još 31.Decembra a ti mi pišeš kako ja ništa neću"ništa"-šre osude nekog (mene)-pročitaj malo šta je (sam) napisao pre toga :twisted: :besan:

Inače se zahvaljujem na cimanju sa savetima,za merenje voltaže,koju sam isto proverio unimerom-ma mogli ste da pročitate šta sam sve probao i čačkao sAm na ovom autu.

(po ljubitelju nisam ništa,...uostalom SVE lepo sam detaljno napisao ,a on izgleda pročita samo poslednji ili eventualno pred poslednji post i na osnovu toga daje maliciozne komentare) :uf:
"Dal obrijane il s´frizurom-plaše me njihove vaši,još ako nisu naši-to me Dodatno plaši"- Bora čorba
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

Dare4x4 napisao: 16 Jan 2022, 15:13 Čim garavi ovoliko, to znači da dobija previše goriva.
Tebi je filter vazduha zabetoniran i dobro je što auto pali uopšte. A pali jer mu na hladno treba više goriva, a manje vazduha. Kada se zagreje, taj odnos se menja ali tvoj filter je zapušen i onda neće da radi, naravno. Javlja se vakuum na usisu i onda ko zna koji senzor brljavi.
Probaj sledeći put da ga upališ BEZ filtera i daj mu vremena da se zagreje. Naravno, pre toga izduvaj svu prašinu iz kućišta filtera da je ne povuče unutra.
Pa nisam,eto dare ,hvala na ukazanom mogućem problemu,probaću(po ljubitelju će biti da ni to nisam pokušao posle-kad lik ne čita više od dva poslednja kratka posta),i da sramota što nisam probao bez filtera ili/nabavio novi,mada znam da ima neka fora da se kompresorom-jačim ne kućnim,izduva i tako očisti filter pa da služi do zamene novog a time znaš da je upravo TO bilo u pitanju)
"Dal obrijane il s´frizurom-plaše me njihove vaši,još ako nisu naši-to me Dodatno plaši"- Bora čorba
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

dag81 napisao: 16 Jan 2022, 16:29 Filter nekad treba i promenuti, ne kosta milione.
Pregledaj i sve vakume, crevca. Odvrni i cep rezervoara mozda i tu pravi vakum.
Sudeci po filteru vazduha, vidi se da je auto samo vozen, nesto se promeni samo kad crkne skroz, kao u ovoj situacjiji.
I onda su svi majstori prevaranti.

Послато са SM-G991B помоћу Тапатока
Ma jok i nisu,,ponavljam za 30 godina vozačkog staža ne sreteh auto-majstora,koji je popravio neku glupost koja je pravila problem,a još i da je priznao da je kvar bio trivijalan,od ovog poslednjeg Đilasa koji mi je senzor radilice,preinačio u milion kvarova i to naplatio kao kvalitetan olovan auto relativno skoro-posle njega +dodati one pre,meni dosta,na majstorima koji su mi menjali sijalice i senzore sam mogao da imam vozni park koliko sam se uzajmljivao da bi se vrlo brzo ustanovilo da su lagali-GDE SI TI SREO POŠTENOG MAJSTORA koji će da kaže ,ej pa tvoj kvar je smešan,popravio sam,cena,ma smešno jeftino,neću da ti pričam sad priče kako ti je ocrkavalo sve i svašta-kao ovaj potonji-za kojeg ću čuti da ga znaju skoro svi taxisti -po zlu)-Izvini druže ako sam te pogodio/ako si mehaničar,možda si ti pošten,ne kažem.
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

ljubitelj napisao: 16 Jan 2022, 16:32 Pa ništa što je predloženo nije hteo da proba. Odavno je problem mogao biti lociran da je uradjen test sa sipanjem benzina u čepu od plastične boce. A što je odličan i savet i metod da se brzo utvrdi u kom sistemu je problem.
JURIM 30 » 15 Jan 2022, 20:01

Probaću sve što mogu i što mi je savetovano-sem ono sa čepom kokakole,jer nisi druže dobro pročitao-taj start sprej koji sam naprskao u usisnik-karburator-NIJE DAO NIKAKVOG REZULTALA,dakle nije problem da ne dobija gorivo-a i probao sam to već prvog januara i ništa,ali je onda upalio iz prve pre dva dana,bez da sam išta dirao ,samo stavio napunjen akumulator. Ma elektrika je ,po meni laiku najveći krivac za ovakvo ponašanje,jer goriva -ima,varnica -ima,e sat timing senzot isto ,opet ne znam ni gde se nalazi,ma ima sto senzora a svi su stari i nikada menjani-sem ako nije pomenuti majstor menjao ,a reko bih da jeste jer su posle njega "postali"različitih marki a ne svi denso kao do pre mehaničara(2016)
-Evo paste-kad mi tu imputiraš da nisam probao savetodavni predlog.
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Probaću sve što mogu i što mi je savetovano-sem ono sa čepom kokakole,
Evo. Eksplicitno izjašnjenje.

Kolega je lepo objasnio, start sprej je za DIZEL motore namenjen i OPASNO je primeniti ga na benzincu.
To je drugačiji test (eter) od onoga sa sipanjem TEČNOG benzina direktno u usis.

Sve se pažljivo čita i upravo zato i komentari koji su dati da se razne stvari provere. NIJEDAN podatak bilo čega izmerenog nije prezentovan od relevantnih parametara koji su bitni za problem iz naslova teme.

Mi se trudimo da te usmerimo da se razdvoji bitno od nebitnog a ti ignorišeš redom savete koje si dobio od više ljudi...
Ako ima gorivo, varnicu i vazduh nema nikakve elektrike niti senzora niti bilo čega potrebnog da se upali motor jer su gorivo i varnica posledica ispravnog rada sve te elektrike.
AKo nema "elektrike" kako ti nazivaš nema ni varnice a ni goriva.
Tako prosto.

ps. Morao sam velikim slovima da istaknem bitne stvari za razumevanje.
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

ljubitelj napisao: 16 Jan 2022, 22:57
Probaću sve što mogu i što mi je savetovano-sem ono sa čepom kokakole,
Evo. Eksplicitno izjašnjenje.

Kolega je lepo objasnio, start sprej je za DIZEL motore namenjen i OPASNO je primeniti ga na benzincu.
To je drugačiji test (eter) od onoga sa sipanjem TEČNOG benzina direktno u usis.

Sve se pažljivo čita i upravo zato i komentari koji su dati da se razne stvari provere. NIJEDAN podatak bilo čega izmerenog nije prezentovan od relevantnih parametara koji su bitni za problem iz naslova teme.

Mi se trudimo da te usmerimo da se razdvoji bitno od nebitnog a ti ignorišeš redom savete koje si dobio od više ljudi...
Ako ima gorivo, varnicu i vazduh nema nikakve elektrike niti senzora niti bilo čega potrebnog da se upali motor jer su gorivo i varnica posledica ispravnog rada sve te elektrike.
AKo nema "elektrike" kako ti nazivaš nema ni varnice a ni goriva.
Tako prosto.

ps. Morao sam velikim slovima da istaknem bitne stvari za razumevanje.
Evo,javno se izvinjavam,što nisam JASNO napisao da to sa sipanjem malo goriva direkt u monopoint,sam već pokušao 31.Decembra i 1.Januara i nije davalo nikakve rezultate,ubeđen sam da sam negde IPAK to napisao,ali ajdeneka bude da nisam,ali evo,sad znaš da je to PRVO što sam još tada kad je na kraju godine stao na parking i više nije palio do skora-na kratko.

a ako si pročitao i pogledo fotografije kola,ljudi su izkomentarisali da auto -motor dobija i PREVIŠE goriva,pa se zato guši čim se zagreje,i da mi je filter za fazduh prljav i zabetonirak ko kamen-što je istina,uopšte se ne sećam kad je menjan prošli put,to godinama tako,ali ipak me malo buni da 30 Decembra se lepo odveze do VMA,pa se lepo upali i vrati na parking-nije kratka relacija,i da onda kako sam ga ugasio samo "umre",posle se počeo "oživljavati-ali samo kako sam već napisao,i to od pre neki dan-Upali iz prve,radi na auto sauhu,čim se zagreje/pustim papučicu gasa na ler on se ugasi da se više ne upali,eto-po forumašima on se guši u PREVIŠE goriva a ne nedostatak istog,zato to sa čepom kokakole nema smisla -u OVOM slučaju,a i već je probano i to ODMA,prvi dan kad je STAO.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Dali smo svi zajedno sve od sebe. Ja se iskreno nadam da nije ECU. Možda postoji od nekud da se naruči polovan za njega, ili kompatibilan?
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

nidza napisao: 17 Jan 2022, 07:09 Dali smo svi zajedno sve od sebe. Ja se iskreno nadam da nije ECU. Možda postoji od nekud da se naruči polovan za njega, ili kompatibilan?
Bogami JESTE itekako svesrdno dali bukvalno sve od saveta,ali ja se nidžo,ipak bojim da baš JESTE crko ecu.....kad se sve sabere i oduzme ,ponašnje mnoooogo "smrdi" na electronic control unit,a to sad naći za moj auto,....šteta,videlis ste uopšte ne izgleda ružno,bar tako i drugi komentarišu ,a ono naj običniji stari suzuki swift sedan.

Upravo sam se setio situacije ili dve,od pre pola godine...nešto preko...kad sam ujutru seo u kola,krenuo da ga zavergla/startujem,kad ono -samo se čulo neko "cak"-i to BAŠ iz pravca ecu,i SVE kontrolne lampice,sva elektronika,elektrika je u trenutku okretanja ključa u start poziciju,su se ISTOVREMENO UGASILE,ajoj kad se setim,ja otvorio haubu,gledam,ništa mi nije jasno ,sve deluje ok,jedino se čulo neko"caktanje"-iz pravca ecu...ponovo sam seo za kola,okrenuo ključ i startovao najnormalnije i tako je i radio do 31.Decembra 2022-RIP,znači ipak je bilo nekih naznaka da nešto "iz pravca gde se nalazi ecu"-crkava,pa proradilo i radilo još par meseci i to je to,ostalo znate.

Jedino me zanima sad na kraju svega,jer više nema šta da se čivija,sve ste rekli,čak i više,koga da cimnem da nakači komp u portt za dijagnostiku a da se ne šlepuje kod majstora,koliko sam ja pročitao ,to mu nešto beše uopšte nije jeftino??? Ili grešim,jer ako je skupo a ono sa slike dajem za oko 300€ top,onda se ne isplati,onda ostaje da ono lepo sivo ide na groblje autimobila....jbg.....a koliko sam samo ....k....harao u tom autu nekad,malo..punoletne devojke,prave devojke,ne ono za noć,hoću reći vežu me lepe uspomene,a ono kad smo išli da,bolje da zaćutim :( :( :(
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ajmo redom da otklonimo nejasne ideje i postove i probamo da se vratimo na temu dijagnoze...

Ako je probano sa sipanjem direkt benzina u usis iza leptira MORAO je biti skinut filter vazduha da bi se to uradilo i samo je varnica potrebna da motor upali. Ako nije upalio tada (pri toj probi) nije imao adekvatnu varnicu ili kompresiju. To znači da treba kao što je napisano stroboskopom da se ustanovi pri kom uglu se varnica javlja a dodatno i da se izmeri da li napon prelazi 8,000V što je neki minimum da se upali smesa.

Lepo je rečeno da se proveri komutator i izgleda ignorisano jer nema povratne informacije šta je nadjeno.

Nije dovoljno samo da postoji nekakva varnica, ona mora biti potrebnih karakteristika, konrektno u vremenskom okviru 5-20 stepeni pre GMT da bi motor radio na leru kako treba.

Oba jako bitan podatka nedostaju, nije izvršena provera varnice i možemo samo da nagadjamo kakva je.

Dalje, naknadno je objavljeno da je filtervazduha zabetoniran a što naravno prvo mora da se reguliše.
Predloženo je da se izmeri pritisak (vazduha) u usisu, da je uradjeno ODMAH bi se rešila mnoga pitanja oko tog podsistema.

Za gorivo i dalje ne znamo da li sistem ispravno radi, opet nema podataka sa merenja pritiska goriva u dovodu koji je krucijalno bitan za rad takvih sistema kao što je ovaj.

To što se motor guši ne znači obavezno da ima višak goriva nego ukazuje da je smesa bogata a to može da bude i usled manjka vazduha.
I to baš usled pomenute ranije klapne, koja opet do sada nije proverena kako radi...nema podatka sa merenja položaja i da li su zazori adekvatni. Zabetonirani filter vazduha se podrazumeva da se zameni pre bilo kakvih pokušaja da se testira.

Napisao sam ranije već, prepoučljivo je i zazor ventila da se proveri jer i to znatno utiče na problem paljenja motora kada se zagreje ako su van radnog opsega. Sa zagrevanjem motora menja se njihova regluacija protoka gorive smese i mogu da naprave opisani problem ako je zazor premali i ventil ostane otvoren a time nastane gubitak kompresije i posledično nema paljenja bez obzira što ima goriva i varnice.
Ne znam za ovaj motor kako se reguliše zazor i ne želim da se bavim time, dovoljno je da ukažem da je zazor jedan od bitnih elemenata za korektan rad motora.

Može da bude i ECU da je stradao ali po pravilu ECU se nikada sam od sebe ne opravi, jednom kada se pokvari onda je to trajan problem.

I kao što sam napisao a što je arognatno i potpuno pogrešno interpretirano, mi ne možemo daljinski da rešimo problem ovog tipa i neophodno je da majstor pregleda sve i postavi dijagnozu.
Naveo sam 2 moguća načina- ili da on dodje na lice mesta ili da se auto odšlepa do servisa.

Ne vidim kako drugačije da se izvrši popravka auta pogotovu što nisi očitao kodove greške dijagnostikom da bi se makar znalo nešto više o čemu se radi.

Došao si ovde po pomoć, dobrodošao si da pitaš i da prihvatiš ili odbiješ savete ali ne možemo mi biti krivi što ti ne možeš samostalno da rešiš problem na način kako si do sada bezuspešno pokušavao.

Savet koji naravno možeš i da ignorišeš- bez merenja i spoznaje kakvo je stvarno stanje više radnih parametara samo se gubi vreme i svih nas a i tvoje a uzrok (jedan ili više možda ima) teško da će biti pravilno lociran pogadjanjem.

I nigde nisam pominjao nikakve niti pare niti konkretne majstore niti prevarante niti bilo šta maliciozno ...već najnormalnije logičko rešenje za ovakav problem za koji je očigledno da je van tvoje mogućnosti što zbog iskustva što zbog nedostatka potrebnih alata za merenja i dijagnostiku.
Recept da skratiš postupak jer kako kažu bez alata nema zanata :)
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Idi do čoveka i pomozi mu, ne vredi pisati. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ljubitelj
Reactions:

Post od ljubitelj »

Ne idem nepozvan, nigde. A verovatno ima već svog majstora koji je do sada održavao i upućen je :)
Korisnikov avatar
Dare4x4
Reactions:
Pridružio se: 22 Avg 2014, 17:00

Post od Dare4x4 »

Ako je već toliki problem platiti bar dijagnozu, onda možda da proba sa onim ELM327 da bar nešto očita. To bar nije skupa igračka.

A ako će popravka koštati 300e (mada sumnjam), onda je sigurno jeftinije izbaciti to ubrizgavanje i staviti karburator od Yuga ili Golfa dvojke. Neće da zeza više nikada.
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Mislim da ELM ne radi na tim prastarim vozilima za dijagnostiku (cenim i da je konektor drugaciji).

Ako ima komutator, moze da bude problem do njega.

Kod 1.3 motora na Corolli se identicno desavalo zbog neispravnog komutatora. Cas je davao varnicu potrebne jacine, cas nije, kad se zagreje nema boga da upali. Kad se ohladi upali, zagreje se, prestane da daje signal. Kako, zasto, eto tako. Malo ko zna da se udubi u problem i pogleda varnicu (kad je komutator neispravan vidi se bukvalno na oko kakva je varnica). Isto je bilo i sa bobinom kod tog 1.3 motora. U vecini slucajeva crknu i to je to, nema paljenja. Ali se desava da bukvalno prave ovakav problem, a majstori koji su upuceni u to - znaju itekako da ga provale, Takodje je simptom da kad se drzi gas on daje varnicu, cim pustis na ler, on prestane. Cudno, ali desava se.

U mraku je jednostavno da se vidi kakva je varnica, mozda bar malo pomogne kod dijagnostike ta odokativna metoda i na vruc i hladan motor.

Ispravan sistem ce dati jaku, jasnu belo-jarko plavu varnicu. Svaka iole drugacija boja varnice znaci da nesto negde ne valja.

Naravno, bez merenja je i to tesko utvrditi ali bar se moze naslutiti da li je do struje problem. Naravno, proba se sa ispravnim kablovima i svecicama.

Neispravan komutator moze da daje ocajno sagorevanje i da trokira motor prilikom gasenja i paljenja.

Pa bar prvo proveriti ispravnost struje pa onda krenuti dalje.

P.S. svi ti uredjaji se lako provere unimerom i veoma jednostavno. Ja sam sam menjao komutator i bobinu na Corolli kad su zezale i sve sam provalio i vizuelno i merenjem za 5 minuta. Pre toga se lako utvrdi da li je sistem goriva u redu (isto moze vizeulno). I to je bilo pre tipa 18 godina bez interneta, foruma i youtubea.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
JURIM 30
Reactions:

Post od JURIM 30 »

ljubitelj napisao: 17 Jan 2022, 11:00 Ne idem nepozvan, nigde. A verovatno ima već svog majstora koji je do sada održavao i upućen je :)
Nemam svog majstora,poslednji koji me je žestoko olešio(kome je moj pokojni otac dao pare da ima da mi se nađe ako nešto zatreba,da makar pogleda,u vremenu kada je bilo para još od prodaje babine kuće-što on nije tako shvatio ,već je tih 100€ uzeo kao čast na VEĆ plaćenu popravku od 250€) ,Čuveni majstor Đilas.

A najbliži mi je bio kod toplane na dorćolu,posle je otac iznenadno....ja bez posla,OZBILJNO bolesna majka ,koja je nakosmrti oca naglo onemoćala i svako malo pada i u stanu i tako se povređuje često,a ja nisam sa svojom povređenom kičmom u prilici da je podižem svaki put kad padne-ortopedi su mi "zabranili" da podižem teret veći od
3 kg ,podeljeno u dve ruke.Uglavnom taj što me je lešio i lešio,više kao ne radi,(i da radi više mu se ne bi obraćao ni da mi zameni svećicu-koliko je nepošten i sve mi je naplaćivao duplo,da bi posle ustanovljeno bilo da je stavljao stare delove,a naplaćivao kao nove,jednom sam mu odneo nov desni homokinetički zglob,a on je bio u fazonu a pa to ne valja nije dobar(a kupljen u Suzukijevoj prodavnici po preciznim specifikacijama-samo da bih ubrzo ustanovio drugar koj se rezumeo u auto mehaniku da mi je napravio od dva stara ,jedan čitav i to nabudžio-ali naplaćeno -kao sve ganz novo,inače on je uvek račune davao usmeno,NIKAD na fiskalnom računu ili bilo kom pisanom tragu gde piše taksativno -"zamenjeno to i to ,cena tolika i toliko,ruke toliko,itd),poslednji račun je dao na pocxepanom delu neke prastare masne ПОЛИТИКЕ i to običnom olovkom,daleko mu "lepa kuća"-kad sam čuo da većina taxista ITEKAKO ZNA ZA NJEGA i koliko je lik pokvaren i da redovno vara gde god nanjuši da iole to može da uradi.

Nemam majstora. A ovo ili da neko bar dijagnostikuje tako što će da se ušteka u port ispod volana pa vidi koji su kodovi kvara,ili je po mojoj intuiciji koja me je retko kad zajebala-čim sam video tog đilasa ,bilo mi je jasno po njegovoj faci načinu ponašanja da je neki žešći muvator-najblaže rečeno,ali drugi navalili,ajde tu ti je blizu,dobio na lepe oči 100€,sigurno će ti se naći ,itd-NIŠTA NIJE TAKO ISPALO,elem,intuicija mi govori da je riknuo ecu a onda se zna :( jbg
Odgovori