2025 Mazda CX-5
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Re: 2025 Mazda CX-5
Baš od 2020. je krenula puna primena Euro 6, E faza ili koja već. Pre toga su C i D faze napravile veliki udar sa GPF-om na benzincima, ali baš od 2020. počinje pravi košmar za inženjere. Msm, ne žalim ih mnogo, sve su naplatili. Kada pomislim da sam to "mild" platio, a nisam želeo da imam, bude mi krivo. Opet, manje platim registraciju pa mi bude drago. Ali svakako, tu postoji hrpa suvišnih delova kojima je prosto sudbina da se jednog dana pokvare. Za početak 24V baterija.
Sent from my SM-S916B using Tapatalk
- m15582
- Pridružio se: 25 Mar 2021, 16:47
- Garaža: Suzuki Vitara 1.4hybrid, Opel Corsa D 1.2
Ne slazem se ni malo da trajnost nije bitna, jer kod nas se i dalje velikom vecinom voze kola 10-15godina stara.dag81 napisao: 04 Jan 2026, 18:19 Slabo je to ubrzanje, ostali sa manjim motorima i slicnom snagom su oko 9s. E sad pitanje je kakva su medjuubrzanja.
Ne znam koje im je to glupiranje 2500ccm motor i 140ks, pa nisu 90te. Po youtube pise 194ks, na oglasima pise da je Hybrid. A i nece niko uzeti auto da ga vozi 50god pa da kazemo trajnost. Sta im je sa onim 2.0 benzincima, zar se oni nisu ok pokazali?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Treba kasnije i prodati auto koji god da odaberes, a uvek je laske prodati nesto trajno i pozudano nego nesto sto je projektovano do traje samo dok je kod prvog vlasnika. Tako da treba gledati na motor kao da treba da traje 50godina.
- m15582
- Pridružio se: 25 Mar 2021, 16:47
- Garaža: Suzuki Vitara 1.4hybrid, Opel Corsa D 1.2
E sa ovim se apsolutno slazem.Sloba napisao: 04 Jan 2026, 19:16 Baš od 2020. je krenula puna primena Euro 6, E faza ili koja već. Pre toga su C i D faze napravile veliki udar sa GPF-om na benzincima, ali baš od 2020. počinje pravi košmar za inženjere. Msm, ne žalim ih mnogo, sve su naplatili. Kada pomislim da sam to "mild" platio, a nisam želeo da imam, bude mi krivo. Opet, manje platim registraciju pa mi bude drago. Ali svakako, tu postoji hrpa suvišnih delova kojima je prosto sudbina da se jednog dana pokvare. Za početak 24V baterija.
Ima li “novi” Suzukijev boosterjet 1.4 od 110 ks GPF?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Svi GDI moraju, MPI ne moraju, pod uslovom da prođu test.
Dakle, da.
Dakle, da.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
@15582, Srbi vole samo do 2.0 motor i dizlo. A sve drugo ih skoro i ne zanima polovno. A ko se odluci za vecu kubikazu zeli da ima KS.
- grujicd
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
- Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012
Kad su kumovi razmatrali CX-30, sa dva mesta u Mazdi (lične veze, ne prodavci) su dobili info da je 2.5 atmo sa 140ks preporuka pre nego 2.0 Skyactive-x (kompresor?) 186ks, jer je ovaj 2.5 kultivisaniji i lepše se vozi, možda i pouzdaniji, bez obzira na nazivno manju snagu.
I ne treba to porediti sa starijim motorima gde se na veću kubikažu išlo zbog snage, sad je to njihov put da stignu do manje emisije, druga vremena druga pravila.
Inače njih je tad odbijalo, taj 2.5 pošto je mild hibrid nema skupu registraciju, ali ako naši promene pravila preko noći upadaš u problem, em skače registracija em ćeš teže da ga prodaš... Šta ćeš kad živiš u neizvesnoj zemlji.
I ne treba to porediti sa starijim motorima gde se na veću kubikažu išlo zbog snage, sad je to njihov put da stignu do manje emisije, druga vremena druga pravila.
Inače njih je tad odbijalo, taj 2.5 pošto je mild hibrid nema skupu registraciju, ali ako naši promene pravila preko noći upadaš u problem, em skače registracija em ćeš teže da ga prodaš... Šta ćeš kad živiš u neizvesnoj zemlji.
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Skyactiv X nema kompresor na koji se prvo pomisli, već kompresor za dovod vazduha potrebnog za stvaranje izuzetno siromašne smeše i samozapaljenje goriva. Osim kompresora, za stvaranje tih uslova, temperature i pritiska, deo posla radi i svećica jer ona pali bogatiji deo smeše oko sebe, što dovodi do porasta temperature i pritiska i samozapaljenja ostatka smeše u glavnom delu komore za sagorevanje, kao kod dizela. Dakle, kompresor na X-u nije supercharger i ovaj motor je, sa svim specifičnostima, čist atmosferski benzinac. Par puta sam naišao da ljudi tako tumače kompresor, ali nije tako.
Prva CX-30 koju sam ikada vozio bila je sa Skyactiv X motorom i utisak je da ne izgleda kao da motor ima tu snagu. Na to, odbila me je i viša cena u odnosu na G motor, a najviše strah od novog, drugačijeg i neproverenog. Bilo je pre skoro 5 godina, moglo se samo verovati na reč. Mada... i danas bih pre uzeo G nego X motor. Veća kubikaža je uvek dobrodošla stvar svakome ko voli brm, brm... Šta srpski domaćin misli o tome, jako je irelevantno za svaku diskusiju.
Prva CX-30 koju sam ikada vozio bila je sa Skyactiv X motorom i utisak je da ne izgleda kao da motor ima tu snagu. Na to, odbila me je i viša cena u odnosu na G motor, a najviše strah od novog, drugačijeg i neproverenog. Bilo je pre skoro 5 godina, moglo se samo verovati na reč. Mada... i danas bih pre uzeo G nego X motor. Veća kubikaža je uvek dobrodošla stvar svakome ko voli brm, brm... Šta srpski domaćin misli o tome, jako je irelevantno za svaku diskusiju.
-
Dzoni_m
- Site Admin
- Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
- Garaža: BMW 118i, CX-60
194ks se prodavao i posle 2020-te. Moj auto je bio ‘21 modelna godina. Sve do prosle godine septembra meseca se prodavao (2025). Norme nisu problem. CX-5 od 194ks nije cak ni mhy, ima kondenzator umesto baterije i to sluzi uglavnom za elektro potrosace u vozilu, kako bi rasteretio alternator.Sloba napisao: 04 Jan 2026, 19:16 Baš od 2020. je krenula puna primena Euro 6, E faza ili koja već. Pre toga su C i D faze napravile veliki udar sa GPF-om na benzincima, ali baš od 2020. počinje pravi košmar za inženjere. Msm, ne žalim ih mnogo, sve su naplatili. Kada pomislim da sam to "mild" platio, a nisam želeo da imam, bude mi krivo. Opet, manje platim registraciju pa mi bude drago. Ali svakako, tu postoji hrpa suvišnih delova kojima je prosto sudbina da se jednog dana pokvare. Za početak 24V baterija.
Zasto novi ima samo 140ks je prosto, zato sto ce prodati vise automobila (novi model) sa smanjenom emisijom u prvo vreme, zaraditi “kredite” tj smanjiti “flotnu” emisiju pa onda uvesti “nove motore” tj snaga ce biti druga. Isto su radili sa CX-60. Prvo je prodavana samo i iskljucivo PHEV verzija. Dizeli su dosli skoro sa godinu dana zakasnjenja. Iako najavljeni.
Ja se slazem da je 140ks u toj karoseriji (a ista je kao prethodni model) malo. I sa verzijom od 194ks mora da menjas navike, pogotovu medjuubrzanja na AP, na magistrali i do 100-110km/h nema problema. Sve ostalo…..hm…..I plus treba znati da dugorocna potrosnja nece biti ispod 9 litara ko vozi mesovito i samo malo ostrije.
Ja bih cekao snazniju verziju.
- Sloba
- Site Admin
- Kontakt:
Zavisi kada je urađena homologacija, to je bitan trenutak. Distribucija tj. lager mogu trajati i godinama. Naravno, ne kažem da u svemu tome ne postoji strategija kada i koji proizvod će proizvođač gurati.