Idemo redom:
1. Forma - da, znam ih naravno, i to dobro, dugo sarađujemo na polju delova, zajedno smo u Motoo priči, i jednostavno, ja sa njima imam odličan odnos.
Kako rade sa kupcima, i slično, ja to nikad ne volim da komentarišem, jer rad sa ljudima je najteži, tako da uvek može da se desi nešto, ne možeš zadovoljiti svakog kupca.
2. Kia i Hyundai - kao mehanički blizanci, DA, IMAJU FABRIČKI PROBLEM U JEDNOJ SERIJI SA LANCEM, sam vlasnik Forme je imao Ceed 1.4 kupljen nov i to je uradio na 60k km. To je samo jedna serija, ne možemo uhvatiti traga kada tačno, jednostavno čuje se i menja se.
3. Lanac neće pući, ali će se istegnuti toliko i preskočiće taman za jedan, dva zuba, što je adekvatno situaciji kad pukne kaiš.
Postoji naravno i španer, koji zateže, ali ni on nije svemoćan.
Ljubitelj je nominalno u pravu, ali ne može se generalizovati, tako da u slučaju ovog 1.4 motora nije.
Sama fabrika nije priznala grešku, jedino ako je bilo problema u garanciji, to su menjali, ali čisto sumnjam da je to bilo serijski.
4. Ne mogu oni dijagnostikom da vide istegnutost lanca, ali mogu da isprate parametre ubrizgavanja i još ponešto, pa da na osnovu toga vide paljenje i da na osnovu toga, plus fizički pregled, daju ocenu da li je za zamenu ili ne...
5. Meni se na novom Dmax koji stoji na placu uhvati površinska rđa, ništa što par divljačkih kočenja neće podmazati..

6. Postoji sistem ručne kočnice sa dobošima unutar diskova, to je ređi sistem, ali ga azijati vole, retko se menjaju, i često papreno koštaju te pakne, dok ti pločice i diskovi služe za klasično kočenje. To se prepozna po tome što je srce diska dosta veće od glavčine...
7. Za ponudu za menjanje traženh delova zoveš servis za ponudu.
8. Nažalost, letve u zadnje vreme dosta imaju problema, i to ne samo Hyundai, pri čemu mislim na luft u volanu, a ne na curenje letve...
9. Kraj spone jeste jedna obična šipka koja neće propasti nikad, ali ono što hoće jeste kugla unutar spone, koja crkne bez ikakvih problema, tako da je to deo koji se menja itekako.
Ne znam da li sam obuhvatio sva pitanja...