Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
- TDI
- Banned
- Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
- Garaža: VW Passat B5.5 Variant
Re: Univerzalne, ALL SEASON, M+S, gume kupovina da ili ne?
Iznenadio bi se koliko zimske gume mogu da traju, ako ih koristis samo zimi, kao i letnje, ako ih koristis samo leti. Posebno, ako se radi o nepogonskoj osovini. Jedan auto koji znam (sada cete misliti da vas tovarim, ali veruj da ne ), kolegin Punto 2007 ili 2008 god, jos vozi gume sa kojima je izasao iz fabrike pozadi. Gume vozene uglavnom samo leti. I jos nisu za bacanje.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
To sto guma ima saru uopste ne znaci da je dobra. Mozes ti i gumu koja je stajala na lageru 6 godina da montiras, ali ona je stara, zato se na zapadu takve gume unistavaju.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- TDI
- Banned
Slazem se, apsolutno. Što kazu, moze da bude, a ne mora da znaci. Naravno da sara nije jedini parametar za dobru gumu. Pricao sam sa kolegom i na tu temu. I on kaze da sto se tiče toga i dalje nema nikakav problem.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
To je jako diskutabilno kome je sta OK. Neko ko penzija vozi mozda i ne primeti, ali u nekoj ekstremnoj situaciji siguno nece biti ista stara i nova guma. Moj drugar vozi zimske 2 sezone i proda ih nekom vrlo brzo, doplati i vozi novu gumu. Jedna godine prednje, jedne zadnje.

- TDI
- Banned
Slazem se da je diskutabilno. Stara i nova, nikad ne mogu biti iste, tu nema mesta polemici. Koliko para, toliko muzike.
Ni on a ni ti izgleda i ne znate da prepoznate problem koji postoji.TDI napisao: Pricao sam sa kolegom i na tu temu. I on kaze da sto se tiče toga i dalje nema nikakav problem.
Kada sazna da ima problem sa gumama bice kasno, a bice dobro ako bude samo materijalna steta.
Kvalitetna zimska guma ima osetan pad karakteristika već treće godine.
- TDI
- Banned
ljubitelju,
Hajde ti meni reci koji problem moze da bude? Ako ja ne znam, ti vidim znas, pa ne bilo ti tesko podeli sa mnom svoje znanje, pa cu i ja znati. To je humano.
Guma nije kriva, ne skripi, nema problema sa proklizavanjem, nije tvrda, nije ispucala,...Šta jos moze biti problem?
Hajde ti meni reci koji problem moze da bude? Ako ja ne znam, ti vidim znas, pa ne bilo ti tesko podeli sa mnom svoje znanje, pa cu i ja znati. To je humano.
Guma nije kriva, ne skripi, nema problema sa proklizavanjem, nije tvrda, nije ispucala,...Šta jos moze biti problem?
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Evo moje zimulje ulaze u 6. sezonu. Na oko deluju i dalje odlicno, ali videcemo kad montiram..
Ako i u jednom segmentu pokazu da su drasticno popustile, odmah ide zamena.
Brzine idu u H-a !!!

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
https://www.youtube.com/watch?v=mDgSk5xWkrI&app=desktop

- TDI
- Banned
Kako stari i prelazi vise km, sve je lošija. To je (valjda) logično.Paja napisao:Kvalitetna zimska guma ima osetan pad karakteristika već treće godine.
Čim se pojave pukotine, makar u svim drugim ,,osobinama,, bila vrh vrhova, vreme je za zamenu. Ako cemo po ps-u. Napisah jos nesto, ali odmah ce se prica pretvoriti u TDI vs Paja i kompanija, pa obrisah. Ne treba to vise. Lepse je ovako kada lepo pricamo.Day Walker napisao:Evo moje zimulje ulaze u 6. sezonu. Na oko deluju i dalje odlicno, ali videcemo kad montiram..

da..recimo da mi i zameni sve4 i balans za 1200, i da posle 3 zime prodam za 6000 dve sava eskimo hp i kupim nove, a takodje prodam ove sad 2 letnje sto su ok, i kupim nove ali jeftinije neke od 10hiljada, itd svake 2 god prodajem kupujem..dragvorl napisao:To je jako diskutabilno kome je sta OK. Neko ko penzija vozi mozda i ne primeti, ali u nekoj ekstremnoj situaciji siguno nece biti ista stara i nova guma. Moj drugar vozi zimske 2 sezone i proda ih nekom vrlo brzo, doplati i vozi novu gumu. Jedna godine prednje, jedne zadnje.
opet malo jeftinije izadje nego da svake 4 godine uzimam najbolje all season (good year vector 4s)
ah konacno olaksanje posle 3 nedelje odlucivanja o kupovini gume

p.s. naravno, ako uzimam jeftinije all season Sava Adapto, 34000 4 komada, onda je obrnuta situacija
Zimska guma stara 8 godina ili koliko več je opasna po život, isto važi i za letnu, a šare verovatno ima dosta, i imat če je još 100 godina jer je tvrda ko kamen
Vratiće se Rakhil. Od blata ćeš me praviti.TDI napisao: TDI vs Paja i kompanija,
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Neće još. Malopre mi kaže da kuva ajvar. 

Širim haos!