Šta je snaga, a šta obrtni moment?

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Re: Odlično objašnjenje šta je snaga, a šta obrtni moment :)

Post od AcaKayak »

zex napisao: Zato i predmet koji bacite sa 10.000 m visine ubrzava do konacne brzine a zatim iako postoji ubrzanje sile zemljine teznje g=9.81m/s^2, brzina ostaje konstantna...

Zar taj predmet ne usporava kako prilazi zemlji?
zex
Reactions:
Pridružio se: 23 Feb 2013, 17:52
Garaža: Audi A3 Sportback

Post od zex »

Ne...
U jednom momentu se izjednace sile i on pocne da ide konstantnom brzinom...
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Nemojte siriti diskusiju na avione i ostalo. Ukoliko se nastavi sa offovanjem tema ce biti zakljucana. I obratite paznju, bez uvreda i sprdanja, do jednog trenutka je bila konstruktivna diskusija.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Zar vazduh nije gusci blize zemlji sto znaci da ce predmet biti usporen kako joj prilazi?
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

zex, nisam rekao da snork nije u pravu alije neke pojmove pobrkao, ali da sad ne bi pravili off, a i na slavi sam, ako hocete mozemo otvoriti drugu temu pa diskutovati tamo kasnije.
A mislim da si i ti u nekim stvarima malo pogresno krenuo sa teorijom, sa ovim uticajem momenta nad snagom na ubrzanje 0-100.
Korisnikov avatar
Dusan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:26

Post od Dusan »

@zex,
Dusan napisao:Ja i dalje tvrdim da je za takvu namenu vozila snaga vaznija od momenta, naravno kazem da je i moment vazan i najbolje bi bilo do nema manjka ni jednog od ta dva, ali ako moras da biras izmedju motora sa niskim momentom ili niskom snagom mislim da je jasno sta bi izabrao.
Ja stvarno ne mogu da verujem kuda ide ova diskusija. Jel mozes jednostavno da odgovoris da li bi u sportskom automobilu izabrao motor sa manje snage a vise momenta ili obrnuto.

Primer, 1) motor od 150ks, 350Nm ili 2) 250ks, 250Nm

Sta bi izabrao? Logicno je sta je vaznije, ne znam zasto uopste vodimo diskusiju.
There's nothing worse than making your hand and losing it all, because you were drawing dead to start with.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Ja bi birao i jedno i drugo :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Dusan napisao:@zex,
Dusan napisao:Ja i dalje tvrdim da je za takvu namenu vozila snaga vaznija od momenta, naravno kazem da je i moment vazan i najbolje bi bilo do nema manjka ni jednog od ta dva, ali ako moras da biras izmedju motora sa niskim momentom ili niskom snagom mislim da je jasno sta bi izabrao.
Ja stvarno ne mogu da verujem kuda ide ova diskusija. Jel mozes jednostavno da odgovoris da li bi u sportskom automobilu izabrao motor sa manje snage a vise momenta ili obrnuto.

Sta bi izabrao? Logicno je sta je vaznije, ne znam zasto uopste vodimo diskusiju.

Ne moze, zato sto ce jos ispasti da je snaga bitna...
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

A ovaj se izleteo kako dizeli imaju veci moment jer je duzi krak sile. Jedino sto nije napisao da ta ista sila zavisi i od pritiska u cilindrima i od povrsine klipa, a ne samo od kraka sile. Naravno, ovo ako se porede babe i babe, a ne zabe i zabe, u obliku 4vs x cilindara, i 2000 vs 3000 kubika.

Da ponovim:
It is often said that diesels produce more torque than gasoline engines. They don't. Compare a diesel engine on equal grounds, that is, equal displacement and boost pressure, and they will produce about the same amount of torque. The diesel will however in such a comparison produce much less power. The reason diesels often produce more torque than a gasoline engine is either due to a greater displacement or a higher boost pressure. Since a diesel can't knock it can use very high boost pressures to compensate for what it lacks in engine speed. But high boost pressures combined with a high compression ratio also result in very high peak cylinder pressures. A naturally aspiranted engine producing 100 hp/l such as several BMW engine, see peak pressures in the order of 90 bar, a F1 engine 110 bar or so and a downsized turbo engine such as the VW TSI 120 bar. A diesel with 100 hp/l operate with peak pressures in the order or 190 bar, roughly twice that of the gasoline engine with similar specific output. For a production engine that translates into a roughly 20% weight handicap since the engine must be reinforced to handle this king of pressures.
viewtopic.php?f=15&t=904&start=45#p59625
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Dusan napisao:@zex,

Kako onda 2 identicna motora (200 CDI), sa razlikom samo u 90Nm,idu do 100 km/h vise od 1s razlike?
Kako onda C 350 CDI ide jednako brzo kao C 350 BE sa 500cc i 40ks vise?
Ovde poredim isti model,iste menjace,a u prvom slucaju i isti motor...
Nije to sve tako prosto...
Inace ne bi u nove sportske motore gurali turbine i elektro motore...
Zasto je elektro motor dobar? Zato sto odmah ima dostupnu maximalnu snagu,dok SUS motori to nemaju...
Kada bi imali,bilo bi to super,ali to jednostavno nije tako i dzabe teoretisanje o necemu sto ne postoji...

Laki je rekao da pri kupovini automobila treba da te zanimaju samo konji...
A to nije tacno.
Da je tako,mislio bi da gore 2 identicna automobila sa samo razlicitim obrtnim idu isto,a dole bi pomislio da 350 CDI ide daleko sporije od 350 BE,a ubrzavaju isto...

Ja cenim da se velikim obrtnim omogucava da sto vise snage bude dostupno u sto vecem opsegu obrtaja,tako da sto je auto blizi maximalnoj snazi na sto vecem broju obrtaja,bolje ce ubrzavati...
Bez obrtnog ce to biti dosta losije i tako mozemo doci do zakljucka da su oba bitna podjednako i da oba imaju svrhu...
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Re: Одг: Odlično objašnjenje šta je snaga, a šta obrtni mome

Post od Ivan »

Ima razlicitih primera ali uzmite eto a5 2.0tfsi 211ks i 350nm je dosta brzi od a5 2.7tdi koji ima 50nm vise tj. 400nm.
Atmosferac a5 3.2fsi je brzi doduse za nijansu od 3.0tdi a nema turbo i ima cak 70nm manje, a da ne poredim sa s5 koji opet ima 60nm manje od 3.0tdi a dere ga po svim parametrima i to zestoko.

Obrtni moment pruza vise snage kroz obrtaje, sto je dobro za komfornu voznju, midrange ubrzanja i preticanja, ili vucu tereta, ali kada se dohvatimo performansi onda je snaga najbitnija, kao i menjac proracunat za tu svrhu.

Послато са GT-I8190 користећи Тапаток 2
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Pomesao si nesto, el. motor ima odmah dostupan max. obrtni.
A opet, sto je neko vec rekao, kad kupujes elektro motor, glavna stavka su kW, a ne Nm.
Korisnikov avatar
sale vti
Reactions:
Pridružio se: 06 Okt 2012, 09:37
Garaža: sivi auto

Post od sale vti »

Uroš S. napisao: kad kupujes elektro motor, glavna stavka su kW, a ne Nm.
Jeste, ali da bi dobio ovo drugo, tj. Nm, potreban ti je reduktor ili ti menjac... ;)
Sam el. motor bez dobrog reduktora je samo decija igracka, pa sve i da ima 200kw...
Honda Undetected Garage
https://www.facebook.com/profile.php?id ... &ref=br_tf" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Uroš S. napisao:Pomesao si nesto, el. motor ima odmah dostupan max. obrtni.
A opet, sto je neko vec rekao, kad kupujes elektro motor, glavna stavka su kW, a ne Nm.
To sam ja rekao! :D
Odgovori