Vazduhoplovi

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Vazduhoplovi

Post od McGruja »

Air Crash :)
Uvek daje momenat :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

BAJKER napisao:Leteti nisko nije problem ali ako letis nisko a nemas brzinu e onda je problem ;) sad ce ti zu objasni neke stvari :kezo:
Jasno mi je to. Kapiram da kad si nisko nemaš vremena da se vadiš šta god da se desi.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

BAJKER napisao:Leteti nisko nije problem ali ako letis nisko a nemas brzinu e onda je problem ;)
Ajde...:D

Nego, sta mislis, da nije krenuo u zaokret, nebitno da li je to bilo njegovom voljom ili zbog kvara, i da je pri toj brzini probao da sleti u kukuruze, kako bi prosao? Da li bi se raspao da je stomakom pri toj brzini grunuo u njivu?

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Zavisi od vertikalne i horizontalne brzine :)
Korisnikov avatar
cozmo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:50
Garaža: Peugeot 307 1.6 HDI

Post od cozmo »

Mislim da ne bi bas uspeo "nezno" da aterira, sa te visine - nikako. Premalo brzine, premalo visine.

Ne znam koliko ovakav udarac izaziva traume ljudskom telu, ali i da su kojim slucajem ostali zivi, mislim da pozar ne bi preziveli svakako.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

U Vrscu sam video nasu skolsku Cesnu koja je u prilazu samo tresnula vertikalno nanize ispred travnate piste.

Uleteli su u nispono strujanje vojnog Helikoptera koji je tu stajao neki trenutak ranije.

Od Cesne nije ostalo nista. Visestruki prelomi svakog dela tela kod instruktora i kandidata.

Kandidat vise nikada nije leteo, instruktor je, pokoj mu dusi, poginuo u Pristini sa C310.

Prvo sto mi je rekao instruktor pred prvi let je

Svakom avionu prilazi sa postovanjem, jer u svakom mozes jednako da pogines. I velikom, i malom.

Inace nagib u zaokretu dodatno smanjuje stall margin, tako da je bas bio u losoj poziciji.
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Vazduhoplovi

Post od Saša »

A što ti prc-aviončići koje iole jači vetrić može da obori nemaju neki padobran sa retro-raketom (ili kako se to već zove)? To bi sačuvalo brdo života.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:

Post od McGruja »

Sto auto nema air bag svuda po unutrasnjosti i spoljasnosti? :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Moj ima!
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Pa air begovi su sada standard, trebalo bi da je i padobran za tu klasu letelica.
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Saša napisao:A što ti prc-aviončići koje iole jači vetrić može da obori nemaju neki padobran sa retro-raketom (ili kako se to već zove)? To bi sačuvalo brdo života.
Samo da znas da postoje sa padobranom ali ne i sa retro raketama ;) gledaj ovo
http://www.youtube.com/watch?v=4a8cntPdRtk
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Ma ne razumem se ja nimalo u to nego sam ranije video isto neki snimak i to je super izgledalo i delovalo vrlo logično da ga ima svaka ultra-laka letelica. A raketa mi je opet logično zvučala da izbaci i zategne taj padobran pošto na malim visinama kao što je bila ova u Jarku čisto sumnjam da ima dovoljno vremena i visine da se sam otvori i raširi. :)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

BAJKER napisao:
Saša napisao:A što ti prc-aviončići koje iole jači vetrić može da obori nemaju neki padobran sa retro-raketom (ili kako se to već zove)? To bi sačuvalo brdo života.
Samo da znas da postoje sa padobranom ali ne i sa retro raketama ;) gledaj ovo
http://www.youtube.com/watch?v=4a8cntPdRtk
Ovde na snimku padobran izbacuje neko pirotehničko punjenje. Inače mnogo dobra fora, samo obzirom na visinu pitanje koliko bi bilo od pomoći u ovom slučaju kod nas. :nemampojma:
Širim haos!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Nabila bi ga u onaj dalekovod od 25000V :)

Pa ga ne bi sprzio kerozin, nego amperi.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

nidza napisao:Znam da se manji avioni sami konstrukcijom svojom izvlače iz kovita, jedrilice, ultralake letelice, školski i školsko borbeni avioni. Dovoljno je da su komande u neutralnom položaju.

Piloti istih mi pričali, pa ako su mene lagali i ja lažem vas

Evo sta je @nidza pogresno razumeo ili su mu pogresno preneli...

Postoje avioni koji su aerodinamicki napravljeni da sami mogu da se izvade iz stolinga (ali ne i kovita kako @nidza misli) ako im se puste komande.

To svakako nisu nase UTVE vec npr. Cesne.

Vezba je uglavnom pokazna da bi ucenik stekao poverenje u avion.

Avion se natrimuje nose up i oduzme se gas da bi brzina pala do stolinga. Ako se komande ne diraju, avion ce sam oboriti nos, akumulirati brzinu, a kako je natrimovan na nose up, pocece da penje.

Kako penje ponovo gubi brzinu jer je gas oduzet, dolazi do stola pa ponovo sve iz pocetka...

U toj vezbi postoji gubitak visine kao i mogucnost da se iz nekog razloga avion svali na krilo, pa se radi na bezbednoj visini i kao sto rekoh, samo je pokaznog karaktera.
Odgovori