Zimske gume - da ili ne?
Re: Zimske gume - da ili ne?
Wintera je sasvim dobro prolazila na nemackim testovima, tek 15tak % zaostatka po perfomansama koje su izmerene na testu u odnosu na najbolje gume tzv premium.
Uglavnom, tipicna guma oko proseka sa tipicnom cenom koja je adekvatna tome.
Niti je najbolja niti je najlosija a sasvim je u okvirima svih vazecih standarda sirom EU pa se i prodaje tamo najvecim delom.
Pa i ovo sto je pomenuto da se prodaje pod imenom Riken ukazuje gde je namenjena za prodaju.
3 godine ili 40.000km je Wintera je dobra, opet tipicno za prosecnu zimsku gumu.
Takvo je moje iskustvo sa 2 puna izvozana seta.
Da Wintera ne zadovoljava po kvalitetu ili po prodaji Michelin bi je odavno povukao, oni ne funkcionisu na bazi sentimenta vec obrtanja novca. To sto se slucajno geografski Wintera stancuje u Pirotu nema nikakvog uticaja, identicna bi bila i da se stancuje u npr Nemackoj ili Ceskoj.
Uglavnom, tipicna guma oko proseka sa tipicnom cenom koja je adekvatna tome.
Niti je najbolja niti je najlosija a sasvim je u okvirima svih vazecih standarda sirom EU pa se i prodaje tamo najvecim delom.
Pa i ovo sto je pomenuto da se prodaje pod imenom Riken ukazuje gde je namenjena za prodaju.
3 godine ili 40.000km je Wintera je dobra, opet tipicno za prosecnu zimsku gumu.
Takvo je moje iskustvo sa 2 puna izvozana seta.
Da Wintera ne zadovoljava po kvalitetu ili po prodaji Michelin bi je odavno povukao, oni ne funkcionisu na bazi sentimenta vec obrtanja novca. To sto se slucajno geografski Wintera stancuje u Pirotu nema nikakvog uticaja, identicna bi bila i da se stancuje u npr Nemackoj ili Ceskoj.
- Vladapetr
- Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
- Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT
Promašio si suštinu. Nisam se žalio na Winteru jer imam nameru da je vozim 6 godina. Komentarisao sam da zimska guma koja se posle par godina vožnje toliko malo potroši jer se uplastičila, ne može nikome biti dobar izbor.Saša napisao:Već sam pisao da sam na autoputu video kola nemačke registracije sa Tigar gumama. Možda je logika obrnuta - odvezeš godišnje 15-20.000 km i nakon dve godine je baciš i uzmeš ponovo novu. Za te dve godine teško da ćeš sa njom imati bilo kakvih većih problema, pogotovo na nekom manjem i lakšem autu i sa vozačem normalnih pretenzija. No mi je opušteno vozimo 6 godina i onda pljujemo da je nikakva. Pa kako i neće biti.
Ja ne jurcam i ne forsiram krivine, pa mi ne treba guma da to ispegla. Ja gumu posmatram pre svega kao osiguranje, za slučaj "daleko bilo" kad treba naglo zakočiti ili izvesti manevar zbog izletanja, presecanja itd... Priča o zahtevnim i nezahtevnim vozačima se malo loše tumači. Ako onome koji vozi 80kmh ne može neko da izleti pred auto ili da mu neka budala iznenada pređe u traku, onda nek traži sreću sa Winterom.
@ljubitelj: hajde okači taj jedan nemački test u kojem je Wintera "baš dobro prolazila" i gde je zaostatak za premium gumom samo 15%.
Poslednja izmena od Vladapetr u 28 Nov 2016, 11:00, izmenjeno 1 put ukupno.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
A zašto si tako siguran da će te u tim situacijama guma spasiti?
Testove koje sam video prikazuju razliku u cm a ne u metrima.
ps
Kad naš čovek posle 5-6 i više godina promeni gume odmah primeti promenu na bolje.
Testove koje sam video prikazuju razliku u cm a ne u metrima.

ps
Kad naš čovek posle 5-6 i više godina promeni gume odmah primeti promenu na bolje.

Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- Vladapetr
Naravno da nisam siguran, ne bih voleo nikada ni da dođem u situaciju da probam - ali je poenta biti sigurniji.
Još jednom, razlika u ceni između Wintere i osetno boljih guma je neznatna. Za 1000din više voziš Savu umesto Wintere, dva sveta različita.
Još jednom, razlika u ceni između Wintere i osetno boljih guma je neznatna. Za 1000din više voziš Savu umesto Wintere, dva sveta različita.
Ne treba mi nikakav test, sasvim sam dovoljno vozio vinteru da znam kako kliza kad je par godina stara a put malo vlazniji. Zavisi i od konkretnog primerka i kako je cuvan(dal je vozen leti), kao i od mase auta al svakako je na tri automobila meni bila neprihvatljivo klizava na mokrom. Najprihvatljivija je bila na swiftu od 800 kg i 1.3 motorom bez obrtnog momenta.
Naravno da se troši, itekako se vidi razlika na početku i na kraju sezone ako ne rotiraš gume između. S obzirom na segment kome pripada, sasvim joj pristaje da bude trajna i štedljiva. Ko traži performanse, neka gleda na drugom mestu i spremi sasvim drugi novac.
Poređenje cena zimskih u 225/40R18 (u RSD):
Tigar 6300
Lassa 9000
Barum 11400
Sava 12400
Fulda 15500
Continental 18500
Michelin 20500
Kako pobogu ovo nije drastična razlika u ceni? Najniži segment i najslabije karakteristike - logično, ali cena je neverovatno atraktivna.
Izvor: http://www.internet-prodaja-guma.com/
Poređenje cena zimskih u 225/40R18 (u RSD):
Tigar 6300
Lassa 9000
Barum 11400
Sava 12400
Fulda 15500
Continental 18500
Michelin 20500
Kako pobogu ovo nije drastična razlika u ceni? Najniži segment i najslabije karakteristike - logično, ali cena je neverovatno atraktivna.
Izvor: http://www.internet-prodaja-guma.com/
- Vladapetr
Ma da, XL 18-ke su definitivno najčešće gume na vozilima, poređenje je zaista adekvatno
Uporedi cenu za veličine 14,15, čak i 16 - što predstavlja gro guma u saobraćaju.

Uporedi cenu za veličine 14,15, čak i 16 - što predstavlja gro guma u saobraćaju.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Ko pametan bi uzeo winteru u toj dimenziji?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Brzine idu u H-a !!!

Day Walker napisao:Ko pametan bi uzeo winteru?
Evo u Poljskoj Wintera 205 55 16 94H 5,700 rsd.
Sava eskimo 7100 rsd ista dimenzija.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
Sava eskimo 7100 rsd ista dimenzija.
Sent from my SM-G903F using Tapatalk
- Vladapetr
Na netu se nalaze malo drugačiji podaci:
http://www.ceneo.pl/Opony_zimowe;017P0- ... 046237.htm
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/p=2/sava,tigar
Razlika nekih 4e (max) po gumi. Svakako neznatna.
http://www.ceneo.pl/Opony_zimowe;017P0- ... 046237.htm
http://www.oponeo.pl/wybierz-opony/p=2/sava,tigar
Razlika nekih 4e (max) po gumi. Svakako neznatna.
Wintera je bila eliminisana iz nemačkih testova jer nije prošla test kočenja ako se dobro sećam. ADAC 2008.ljubitelj napisao:Wintera je sasvim dobro prolazila na nemackim testovima, tek 15tak % zaostatka po perfomansama koje su izmerene na testu u odnosu na najbolje gume tzv premium.
A ni 2015. nije bolje prošla http://www.tyrereviews.co.uk/Article/20 ... erview.htm
Dobro, ti baš sad nađe ADAC test 
Najvažnije je prilagoditi brzinu uslovima na putu

Najvažnije je prilagoditi brzinu uslovima na putu

Nije baš u centimetrima, na kiši je Winter1 bila 3m lošija (na ~45m traga kočenja) od najlošije plasirane prihvatljive gume i 11m od najbolje plasirane. Slovima: jedanaest metara. Treba biti svestan da je u pitanju ozbiljan debakl. Sa druge strane, treba obratiti pažnju i na utiske korisnika na istom sajtu, koji su veoma pozitivni.samo polako napisao:A zašto si tako siguran da će te u tim situacijama guma spasiti?
Testove koje sam video prikazuju razliku u cm a ne u metrima.![]()
ps
Treba biti realan i ne očekivati čuda od gume koja je među najjeftinijim u ponudi i prilagoditi vožnju shodno tome.
Da dodam i zamerku na testove zimskih guma, niko ne testira upravljivost gume. Za mene je to stavka ispred puta kočenja, koji je broj 2, kad su performanse i bezbednost u pitanju.
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Na svim tim snimcima i testovima primetio sam da se gume testiraju pri velikim brzinama.
Svako normalan bi po takvim uslovima vozio oprezno i znatno sporije.
Svako normalan bi po takvim uslovima vozio oprezno i znatno sporije.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...