Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva

Post od trojanac »

Spoji dva dvosobna.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Da li je neko u skorije vreme kupovao kucu preko kredita u okolini Novog Sada (Futog, Veternik i sl)?

Mi smo bili u ovoj prici pre tri godine (2021-2022), krenuli smo u proces kupovine jedne kuce u Futogu, skoro godinu dana se sredjivalo par stvari u katastru da bi bilo sve zadovoljeno za dobijanje kredita, doslo se do kredita, otkrila se greska u katastru (u jednom trenutku pogresno je uneto prezime prodavca/vlasnika) i tu je prodavac fakticki odustao od prodaje po dogovorenoj ceni vec da praviom novi predugovor sa visom cenom (krenuo rast cene nekretnina)...na kraju je propala kupovina.

Dve godine kasnije, ponovo gledamo kuce jer nam je stan premali za nas 4-tvoro (a bio je i pre 3 godine) a zelimo kucu jer smo i zena i ja odrasli u kuci i klinci prosto uzivaju da budu napolju i da se igraju u dvoristu + mnogi drugi benefiti kuce. Medjutim cena kuca danas i pre 2-3 godine je draaasticno veca...nalazimo kuce koje su i dalje na oglasima od 2021 sa 50-80% visom cenom. Naravno da su mnoge kuce precenjene i da su cene preterane, pa par prodavaca mi je reklo da su stavljali nerealne cene kuca (koje ne odgovaraju stanju u kojoj je kuca) cisto ako prodje, proslo je. Realno, svi su stavili vise cene da bi imali prostora za pregovore. Znaci tu je jasno da niko ne kupuje po toj ceni po kojoj je oglasena kuca.

E sad, pitanje broj 1 koliko realno moze da se spusti cena za kucu, pogotovo ako je neko skorije kupovao pa ima konkretan primer? 5-10% sobzirom da uzmemo nerealnu pocetnu cenu, manje ili vise od toga?

Drugi problem je legalizacija same kuce i objekta i izvor oglasa. 99% oglasa kuca oglasavaju agencije koje mogu da pomognu oko legalizacije, skidanje kojekakvih zabelezbi u katastru, predugovora ali njihova cena usluga je 3% od cene nekretnine a to posebno boli sa sadasnjim cenama kuca pogotovo ako oko kuce treba minimalno da se radi papiroloski sem predugovora (na kucu koja je 200k oni uzmu 6000e fakticki samo da pokazu kucu). E sad, mi pokusavamo da nekako dodjemo do prodavca mimo agencije i da proverimo kucu u katastru (google maps da probamo da nadjemo kucu i adresu i onda nastupa GeoSrbija da nadjemo broj parcele da bi mogli da proverimo u katastru) i plan nam je ako nam se svidi kuca i ona ne zahteva 1+ godina sredjivanja u katastru da angazujemo advokata koji ce sve dodatno da proveri i pokrene da se sredi, odradi predugovor i ugovor, prepostavljam da ce izaci jeftinije nego usluga agencije pogotovo sto vec imamo iskustva sa kupovinom kuce. Takodje, ne znam koliko agenciji odgovara da ti puno skines cenu kuce jer njihov honorar upravo zavisi od cene i njima je u cilju da cena ostane sto visa pa verovatno tu idu i saveti prodavcu da ne spusta cenu koliko bi realno mogao.

Dolazimo do pitanja broj 2 kako doci do vlasnika nekretnine mimo agencije i njihovih oglasa (nekad i vlasnici stave svoj oglas mimo agencije ili bez agencije ali to je onih 1% od svih oglasa, nekad slike kuce otkriju lokaciju pa je nadjemo na mapama), da li postoje neki specijalizovani sajtovi za prodaju direktno od vlasnika (ja takve nisam nasao sem mozda CityExpert) i da li je neko angazovao advokata oko kupovine nekretnine tj kojeg advokata treba da trazimo (za koju oblast), koliko bi odprilike njegove usluge kostale (opet ako je neko imao direktno iskustva).
Korisnikov avatar
member
Reactions:
Pridružio se: 17 Jul 2012, 15:19

Post od member »

Puzo, drugar je oglasio babin stan tu kod Apoteke Janković, na uglu sa Hadži R., ima parking u dvorištu, stavio je 2.600e/m2 , zovu ljudi, razgledaju, prodaće se to po približnoj ceni. Znam za jednu realizovanu prodaju na uglu tvoje ulice, takodje je bilo oko 2.500e/m². Komšija prodao stan od 85m² za 200k na Naselju, doduše, potpuno namešten. Jedan drugar kupio krš stan za potpuno renoviranje, u centru, plaćao ga je 2800e/m2. Tako da jbg. Cene su takve kakve jesu.
Nemojte da vas zavarava sajt cenenekretnina, tamo su cene niže od realnosti. Puno je trgovine u kešu, i tu onda na KP ugovoru mnogi pišu niže cene.
Žao mi je što se toliko novca lupa u zidove, diže se cena nepotrebno. Obični ljudi koji rade za platu i trebaju krov nad glavom, sada su u velikom problemu.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

2250 neki Square Garden na periferiji, ako vam znači nešto, novogradnja.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Mislim da je drug u square gardenu platio 2050 ili 2100 u izgradnji.
Nepunih 1000 stanova ima u kompleksu. Negde sam cuo da ce graditi jos jedan slican prema sajlovu.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

Pocelo je to vec, navodno 1700 stanova

Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

haha au brate šta je ovo, naglas sam se nasmejao na "urbanizam", *e*eni sanduk

Slika
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Izgleda odvratno i kad prolazis pored. Svi nesto pljuju te blokove iz vremena socijalizma, a sad je kao ok, urban community i ostale bljuc fore…

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

S tim da blok iz vremena socijalizma bi unutar samog bloka imao zelenu površinu, u tome je (velika) razlika... Onda su te blokove nakon jedne generacije (i propasti socijalizma) popunjavali zgradama.
Sad prodaju sve odmah u paketu samo bez zelenih površina za jednu generaciju stanovnika. :kuku:
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Skipper
Reactions:
Pridružio se: 26 Jul 2016, 21:02
Garaža: Toyota Avensis MK3

Post od Skipper »

Radio sam nešto u toplani na Majevici i videh taj kompleks, meni nit' smrdi nit' miriše, sada je svaki veći kompleks na istu foru samo drugo ime.

Sent from my motorola edge 30 ultra using Tapatalk

Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Jes vala, Qrčev garden ili mudove kapije...

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

Ponestaje im imena. Nije lako biti investitor, treba smisliti i dobro ime :D

TapaT

ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Uvek je tu chatgpt
Slika
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ubedljivi pobednik je Miloš Asta La Vista.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Ji 4Tze napisao:haha au brate šta je ovo, naglas sam se nasmejao na "urbanizam", *e*eni sanduk

Slika
Kakva je ovo jeza, pa ove unutrašnje zgrade su skroz okružene, kao da si u zatvoru. Šokiran sam da je ovo a) neko smislio, b) neko odobrio, c) neko kupio.
Odgovori