Servis - Razno

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Re: Servis - Razno

Post od Heinz »

Ivan napisao: 05 Mar 2021, 08:42 Polusintetika obicna sa aditivima.
Ali narod uživa u tome da zajebe sistem, i kupi "sintetiku" za 50% cene sintetike.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Mislim da Repsol ima ful sintetiku 5W ako ne gresim. A uglavnom je synt technology.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
OMP
Reactions:
Pridružio se: 15 Feb 2013, 11:57
Garaža: Giulietta TB

Post od OMP »

Heinz napisao: 05 Mar 2021, 08:19
OMP napisao: 04 Mar 2021, 17:54 Evo ineo kosta 3000din i sintetika je

https://ulja.rs/product/total-quartz-ineo-ecs-5w30-5l/
Lepo piše synthetic technology, koji deo nije jasan?
Ja citam ovo sto pise na srpskom a pise sinteticko motorno ulje i tako se prodaje u radnjama, 90% ljudi to kupuje kao sinteticko ulje i mahom su takva ulja na trzistu a i ovde se u prethodnim postovima pominje total ineo. Ne znam koje su to druge ful sintetike koje sipate u vase automobile ali meni je ovo sasvim dovoljno i nemam nameru da bacam pare na skuplja ulja jer svakako ih ne teram do 15-20k km
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

https://ulja.rs/product/eneos-premium-10w40-1-1/

I ovaj Eneos 10w40 ispade sintetika po tome sto pise na ambalazi.
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Pa da, ista je to sintetika ili polusintetika, zato ovi sa pravom sintetikom naglasavaju ful da se nekako razdvoje od polusintetike tj. kvazi "sintetike".
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Poz,

Da li neko zna u Novom Sadu servis koji radi remont mehanickih servo pumpi.

Nova pumpa kupljena pre godinu dana (Meyle za Ford Focus 2001 1.6 benzin) od prvih dana nakon ugradnje, pumpa uji u leru i kad se okrece volan. Svoj posao radi kako treba, ulje ne curi (stara je curila) volan se normalno okrece, creva dobra, ulje stavljeno novo ali uji pa uji...Majstori nemaju dobru zamensku da ugrade jer su losijeg kvaliteta a tek su protiv polovnih (svaka stara bar 15 godina...) tako da ostaje jedini remont.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Zujanje je karakteristično za vazduh u ulju, u sistemu.
Da li je odzračeno nakon zamene?
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Pumpa ne zuji vec uji konstantno u leru i ujanje se pojacava dok okreces volan. Kad krenes tj obrtaji se povecaju ujanje se smanji.

Dva majstora su menjala ulje valda su ozracili tj izvukli vazduh nakon toga, nisu nista spominjali sem da je pumpa takva i da nema pomoci jedino druga pumpa.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Sta znaci uji?

Послато са SM-G780F помоћу Тапатока

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Pa ono cuje se: uuuuuuu, bas ujanje nije zujanje elektricno (to recimo cujem kod pumpe za gorivo zato sto je elektricna).

Kod stare pumpe se to ujanje culo samo kad namotam pun levi ili desni sto je normalno a kod nove sam isti zvuk u leru skontao drugi dan nakon zamene, kad povecas obrtaje, zvuk se smanji (recimo kad je auto hladan pa radi na 1100 obrtaja) a najizrazeniji je dok parkiras auto i motas volan (tada obrtaji dosta osciluju a jos motas volan).

Dva majstora gledala, prvi je ocistio sito u posudi i proverio kakva su creva a zatim zamenio ulje, sve isto pumpa i dalje uji. Drugi nije imao sta da jos proveri, zamenio i on ulje, isto. Oba su konstatovala da zvuk dolazi tacno iz pumpe ali da ona radi normalno tj nema curenja ulja i volan se okrece kako treba.

E sad ni jedan ni drugi nisu spremni da mi garantuju da ce druga nova pumpa biti drugacija jer na trzistu su generalno lose zamenske pumpe (najcesce Polcar redje Meyle i neki proizvodjac na L). Isto vazi za orginalne polovne. Verovatno ne bi ujala ali da li curi znao bi tek kad namontiram i pitanje koliko bi dugo radila, zato sam bio uzeo novu.

Tu novu sam ja licno uzeo (bas zato sto majstori nisu imali sta da preporuce) i taj drugi majstor koji je samo zamenio ulje je ugradio tad pre godinu dana, cim sam cuo zvuk vratio sam se kod njega i kad je pregledao konstantovao je da je prosto takva pumpa jer sve radi kako treba i to je to, losi delovi. Kao primer mi je dao bas pumpu za gorivo, sve radi kako treba ali se konstantno cuje elektricno zujanje dok radi (sve one zuje ali samo losije zuje jako da ih cujes). Inace stavljena Bosh pumpa, cela zamenjena....

Mozda je moja greska sto nisam tad reklamirao pumpu ali tad mi je trebao auto a to bi znacilo da moram da je skinem pa nosam kod prodavca pa ko zna kad i da li bi mi dali novu odmah, koliko bi to trajala reklamacija a auto stoji kod majstora...

Zato mislim da jos jedino mogu probati sa reparacijom ili barem da posetim majstora koji se bavi sa tim, mozda on ima neku ideju sta jos moze da se proveri.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

I jel zna neko nekog majstora u NS i blizoj okolini ko radi reparaciju servo pumpi i/ili letvi volana?
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Ne znam da iko radi servo mehaničke pumpe, ne znam ni da se ikome ikada pokvarila pa je potrebna reparacija.
Znam da uz pogrešno ulje popusti na semeringu i propiški ali onako tek tako da se radi reparacija ne znam.

Ja sam jednom otvorio da vidim šta ima iznutra, bila je sa auta koji je dosta prešao (našao na otpadu) po satu oko 600,000km i još je bila ok, tj radila bez greške osim što je imala malo lufta na remenici ali nije curila.

Trebala mi je opruga iz reglera pritiska, zato sam je uzeo.
Unutra su lamelice samoštelujuće, bile kao nove naigled.

Ne znam šta bi se dobilo tj šta bi se radilo pri toj reparaciji nove pumpe, nema tu šta da se pokvari mehanički, jedino semering ali to je mala šansa da je opisani problem.

Da nije možda do kaiša, bilo da ta zamenska pumpa ima remenicu koja nije baš pasent po dimenzijama za kaiš bilo da kaiš iz nekog razloga proklizava. Ili nije u osi remenica u odnosu na druge remenice...??
Ima li nešto vidljivo na samom kaišu što bi ukazivalo na problem.
To stoga što je pomenuto da se više čuje kada se smota pun volan, jer tada pumpa jedino i radi pod punim pritiskom i trpi opterećenje.

Nemam baš neku ideju nza dijagnozu problema, eto nekog razmišljanja pa vidi da li ima smisla u tvom slučaju.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Koliko znam u BG ima firmi koji se bave remontom pumpi a sta tacno rade na remontu nije mi poznato ali se nadam da bi oni mogli vise da znaju sta moze da pravi problem kad pumpa uji a ne curi i normalno radi i da li se moze srediti.

Pitao sam oba majstora da nije mozda PK kais pretegnut ili nesto slicno sa kaisom i kazu da je tu sve ok tj da ne moze da se pretegne zbog samostelujuceg spanera.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

No da ponovo pitam, da li neko zna nekog u NS ko radi remont servo pumpi ili letvi volana?
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Ovlašćeni servis, Audi A5 2017. 2.0 TDI
Cena je... Slika
Očekivao sam dosta manje.Slika

Sent from my SM-G980F using Tapatalk