Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!
Novi namet - porez na oranice
Izvor: Dnevnik
Poljoprivrednici su od ove godine dobili još jedan namet. Naime, za njive će plaćati porez na imovinu, u skladu sa Zakonom o porezu na imovinu.
Zakon se primenjuje od početka ove godine, a koliki će taj iznos biti, zavisi od lokalne samouprave u kojoj žive, to jest imaju oranice.
Recimo, za hektar poljoprivrednog zemljišta koji vredi 5.000 evra, godišnji porez na imovinu, uz utvrđenu stopu od 0,3 posto, biće 15 evra po hektaru.
Ako je prosečna cena hektara 3.000 evra, porez će biti oko devet evra, ili hiljadu dinara, za godinu dana.
Do 2013. porez na zemljište se određivao na osnovu katastarskog prihoda. Katastarski prihod bio je izuzetno mali, tako da se, po oceni nadležnih, na taj način nije mogao utvrditi realan porez. Recimo, na osnovu tih parametra dešavalo se da neko za 20 hektara dobije desetak dinara poreza, objašnjavaju stručnjaci iz te branše. Poljoprivrednici mahom nisu ni dobijali porez na imovinu jer je Poreska uprava slala samo rešenja koja su iznosila više od stotinu dinara godišnje, a takvih nije bilo mnogo. Sad je zakonodvac doneo drugačiji zakon, koji se primenjuje od početka ove godine. To je, objašnjano je, realan porez i plaća ga samo onaj ko ima zemljište. Onaj ko ima više zemlje – platiće više, ali je zakonodavac imao u vidu da takvi ostvaruju i veće prihode.
"Porez na zemljište za fizička lica utvrđuje se sada procentualno u odnosu na tržišnu vrednost. Svaka opština i grad su do 29. novembra prošle godine bile u obavezi da donesu odluku o zoniranju grada, to jest opštine, a potom da za svaku zonu utvrde cenu po kvadratnom metru, na osnovu prometa ostvarenog na teritoriji te opštine od 1. januara do 30. septembra prethodne godine", objašnjava Nikolina Šefreze iz zrenjaninske poreske uprave.
Ona napominje da poljoprivrednici mogu da na sajtu svog grada ili opštine vide kolika je cena zemljišta po kvdratnom metru, saberu broj svojih metara poljoprivrednog zemljišta i da, uz stopu od 0,3 posto, izračunaju koliki im je porez.
"Zakonodavac nije dozvolio mogućnost da se porez utvrđuje na osnovu klase zemljišta, samo po oblastima. Takođe, odredio je da su sve lokalne samouprave morale da na internetskim prezentacija objave te podatke. I što je važno, reč je o prosečnoj ceni ostvarenoj u prometu, a prosek je utvrđen tako što je u obzir uzet promet i najlošije i najbolje zemlje. Pošlo se od toga da neko ima mnogo hektara, veliku površinu zemljišta, pa su neke parcele lošijeg kvaliteta, neke najboljeg, pa se stoga išlo na prosek", kaže Nikolina Šefreze.
Izvor: Dnevnik
Poljoprivrednici su od ove godine dobili još jedan namet. Naime, za njive će plaćati porez na imovinu, u skladu sa Zakonom o porezu na imovinu.
Zakon se primenjuje od početka ove godine, a koliki će taj iznos biti, zavisi od lokalne samouprave u kojoj žive, to jest imaju oranice.
Recimo, za hektar poljoprivrednog zemljišta koji vredi 5.000 evra, godišnji porez na imovinu, uz utvrđenu stopu od 0,3 posto, biće 15 evra po hektaru.
Ako je prosečna cena hektara 3.000 evra, porez će biti oko devet evra, ili hiljadu dinara, za godinu dana.
Do 2013. porez na zemljište se određivao na osnovu katastarskog prihoda. Katastarski prihod bio je izuzetno mali, tako da se, po oceni nadležnih, na taj način nije mogao utvrditi realan porez. Recimo, na osnovu tih parametra dešavalo se da neko za 20 hektara dobije desetak dinara poreza, objašnjavaju stručnjaci iz te branše. Poljoprivrednici mahom nisu ni dobijali porez na imovinu jer je Poreska uprava slala samo rešenja koja su iznosila više od stotinu dinara godišnje, a takvih nije bilo mnogo. Sad je zakonodvac doneo drugačiji zakon, koji se primenjuje od početka ove godine. To je, objašnjano je, realan porez i plaća ga samo onaj ko ima zemljište. Onaj ko ima više zemlje – platiće više, ali je zakonodavac imao u vidu da takvi ostvaruju i veće prihode.
"Porez na zemljište za fizička lica utvrđuje se sada procentualno u odnosu na tržišnu vrednost. Svaka opština i grad su do 29. novembra prošle godine bile u obavezi da donesu odluku o zoniranju grada, to jest opštine, a potom da za svaku zonu utvrde cenu po kvadratnom metru, na osnovu prometa ostvarenog na teritoriji te opštine od 1. januara do 30. septembra prethodne godine", objašnjava Nikolina Šefreze iz zrenjaninske poreske uprave.
Ona napominje da poljoprivrednici mogu da na sajtu svog grada ili opštine vide kolika je cena zemljišta po kvdratnom metru, saberu broj svojih metara poljoprivrednog zemljišta i da, uz stopu od 0,3 posto, izračunaju koliki im je porez.
"Zakonodavac nije dozvolio mogućnost da se porez utvrđuje na osnovu klase zemljišta, samo po oblastima. Takođe, odredio je da su sve lokalne samouprave morale da na internetskim prezentacija objave te podatke. I što je važno, reč je o prosečnoj ceni ostvarenoj u prometu, a prosek je utvrđen tako što je u obzir uzet promet i najlošije i najbolje zemlje. Pošlo se od toga da neko ima mnogo hektara, veliku površinu zemljišta, pa su neke parcele lošijeg kvaliteta, neke najboljeg, pa se stoga išlo na prosek", kaže Nikolina Šefreze.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...

Posto su ga svi koji su saranili zemlju slozno napali, ne mogu se oteti utisku da je covek jedini radio nesto korisno 

- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Tuzno. Na stranu da li se neko slaze sa njim ili ne, ali oterali su ga pavijani kao sto je Orbovic: dokle god ti i takvi ljudi imaju toliki uticaj, mi ne idemo iz blata...
Nije radio, samo je pokazao volju da uradi 

- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Nema nikakav uticaj, ali očigledno da ima neko ko je pavijana isturio ispred. Da je žalosno jeste.Rakhil napisao:Tuzno. Na stranu da li se neko slaze sa njim ili ne, ali oterali su ga pavijani kao sto je Orbovic: dokle god ti i takvi ljudi imaju toliki uticaj, mi ne idemo iz blata...

Pa i to je smrtni greh u ovoj zemlji.McGruja napisao:Nije radio, samo je pokazao volju da uradi

Širim haos!
Rakhil napisao:Tuzno. Na stranu da li se neko slaze sa njim ili ne, ali oterali su ga pavijani kao sto je Orbovic: dokle god ti i takvi ljudi imaju toliki uticaj, mi ne idemo iz blata...

- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
...Kao što rekoh pre nekoliko dana... Ne zna se koji su gori u celoj priči, da li sindikati, da li ministar, ali bar je dobro da nije stigao da nanese štetu. Loše je što je otišao zbog političkih poena i dodvoravanju glasačima, a ne zbog svoje nesposobnosti koja se nije iskazala u punoj meri jer srećom nije bilo vremena, pa će verovatno ostati nekome u sećanju kao čovek koji je hteo nešto drastično da promeni i pozitivan lik. Sad mu na ostaje da na blogu bljuje vatru i kritikuje sve redom...naravno bez smislenog rešenja.starac vujadin napisao:...Neće taj dugo.
Poslednja izmena od starac vujadin u 25 Jan 2014, 12:02, izmenjeno 1 put ukupno.
Jbg, on ce nastaviti da pise na blogu. Pavijani ce nastaviti da kradu ko nenormalni i tako u krug 
Da li je moguce da mi imamo tako dobro uigranu politicku elitu, da cim se otkrije da neko radi lose i protiv naroda, odmah leti, pre nego sto nanese stetu.

Da li je moguce da mi imamo tako dobro uigranu politicku elitu, da cim se otkrije da neko radi lose i protiv naroda, odmah leti, pre nego sto nanese stetu.
-
- Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
- Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi
Ponovo izbori.
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/43726 ... -na-izbore
Ne znam kako vi,ali ja vise na izbore ne idem.
Glasao sam 2000 kada smo smenili ONE,pauzirao sam 13 godina da smenimo druge ONE.
Dosli su OVI i opet bi i ONI ponovo na izbore.
Teorija da,ako ne glasas drugi ti kroje sudbinu,kod mene vise "ne pije vodu".
Ova zemlja zemlja se hrani aferama,izborima,starletama,farmama.NIkad ovde bolje biti nece.
Kriza je od 90-te.Dvadeset cetiri godine u krizi zivim.Ode mi mladost.Sto sam proziveo do devedesete i video malo ostade pusto secanje.I kriza ce biti jos 24 godine.
Prodje mi zivot u krizi
I samo glasajte,glasajte,glasajte da ne bude-kuku majko,ovaj moj propade
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/43726 ... -na-izbore
Ne znam kako vi,ali ja vise na izbore ne idem.
Glasao sam 2000 kada smo smenili ONE,pauzirao sam 13 godina da smenimo druge ONE.
Dosli su OVI i opet bi i ONI ponovo na izbore.
Teorija da,ako ne glasas drugi ti kroje sudbinu,kod mene vise "ne pije vodu".
Ova zemlja zemlja se hrani aferama,izborima,starletama,farmama.NIkad ovde bolje biti nece.
Kriza je od 90-te.Dvadeset cetiri godine u krizi zivim.Ode mi mladost.Sto sam proziveo do devedesete i video malo ostade pusto secanje.I kriza ce biti jos 24 godine.
Prodje mi zivot u krizi

I samo glasajte,glasajte,glasajte da ne bude-kuku majko,ovaj moj propade

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Politika na ovom forumu nije dozvoljena, cisto da znas. Tako da zavrsavamo ovde ili sledi lock, pa ko kako voli. Od foruma se nece praviti Farma!

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Delija
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
- Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
- Kontakt:
Ova cela tema je bar 80% politika, a covek je upravo rekao da su svi ista G, tako da nije ni malo "zatalasao"... 

Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...