Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Velja »

Od WC do IT...
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Kod nas u bolnici ovde je nekako najvise turkinja i marokanki na tim zadacima.
Balkanska bratija je najvecim delom u kuhinji.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Balkanska bratija im 50g. zida, montira, kuva, a sada i leči, hakeriše, projektuje itd.
Pritom, nauči jezik, kupa se, brije ...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Po bolnicama u St. Gallenu dosta ima Portugalki, Albanki, naših.

Kod mene u firmi takodje...portugalke i albanke. Jedna Portugalka je skroz kjut. Baš je ćikita, svi je odmeravaju kad prodje :sreckovic:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Prič'o si i za komšinicu, pa ne videsmo nijednu sličicu...
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Nemacki dorucak i za uz kafu :-)Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Pulp Fiction napisao: 29 Nov 2017, 16:03 O čemu se radi?
Sprovođenje standarda kvaliteta po ISO 9000. U ovom slučaju, za čišćenje WC-a. :) Ima već 15-tak godina kako to viđam i u našim firmama.

@Passenger

Ko je ovaj nesrećnik Lars? Po imenu deluje kao neki Šveđanin, koji je došao da čisti WC-e sa balkanskim ženama. :D Mada, ko zna koji je njegov motiv... :kezo:
Ђенерал Јанковић
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Za jedan dan video sam dva Caddy TSI.

Nisam verovao da to postoji...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Velja napisao: 29 Nov 2017, 18:45 Prič'o si i za komšinicu, pa ne videsmo nijednu sličicu...
dok nije otišla supruga kod nje i rekla joj. Od tad ni S od komšinice nisam video!

pa ko zna šta tu piše, verovatno žensko ime, nego ne možemo da pročitamo.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

ikac2000 napisao:Nemacki dorucak i za uz kafu :-)Slika
I pite im imaju Halal sertifikat :D

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Pre par nedelja sam pitao kolege forumaše kako najbolje tražiti posao u inostranstvu, u međuvremenu sam krenuo u ovaj poduhvat pa bi hteo da podelim iskustva (mogu biti nekome od pomoći).

Odakle početi?
Prvo bi svako trebao da vidi da li ima znanja za neke usko specijalizove pozicije gde je ponuda kadrova na zapadu relativno mala. Ja sam uradio istraživanje tržišta, kasnije ću napisati i gde gledam, i skontao šta je moja niša i gde bi ja mogao da probam da ciljam (videćemo da li sam pogrešio).

Gde i kako gledati poslove?
Ja kao bazu koristim LinkedIn, site je poznat svima, mnoge firme kače svoje oglase tu. Preporučujem da se gledaju poslovi u struci za koje se ne traži znanje jezika, čak iako govorite jezik domaćina, jer firme koje kače oglase na engleskom nemaju problem sa time da dovedu nekog sa strane i voljne su da srede radnu dozvolu.

Pored pomenutog LinkedIna, koji je odlično oruđe jer su neke firme integrisane i koriste "EasyApply" proceduru gde samo okačite CV i broj telefona, koristim i nekoliko site-ova:
- monster,
- https://jobs.thelocal.com/ i
- stepstone.

Kako se informisati koliku platu mogu da dobijem?
Ja koristim site "payscale" gde dobijem neki range plata, dobar jer pokazuje prosečnu i najčešću platu za tu poziciju. Ako niste iz IT struke, treba biti svestan da ja moram biti relativno povoljan u odnosu na domaće kandidate kako bi neko ušao u rizik da me dovede tamo. Ja imam neku svoju projekciju cifre koju tražim (očekujem), korigovaću je eventualno u zavisnosti od toga koliko bi me koštao stan u mestu u kome konkurišem.

Saveti, opaske, ideje:
- voleo bi da dođem nekako do informacija koje firme zapravo dovode strance, cenim da bi lakše dobio posao u takvoj firmi i da bi se lakše integrisao u kolektiv (sredinu) u kojoj ima više stranaca,
- deo koji nisam odradio, a planiram, jeste da kontaktiram recruitment agencije i da "ponudim" svoje znanje recruiterima, idealno bi bilo znati ko radi recuritment za moj profil kadrova. Primetio sam da postoje i specijalizovane recruitment kuće za određene profesije (IT, zdravstvo i sl.), bilo bi lepo da postoje takve kuće i za moj posao (controlling),
- iako se ponekada razmišljam da li mi treba ovako nešto, svakako ću to isterati maksimalno, cenim da ću u momentu eventualne ponude bolje videti šta zapravo mislim o celoj priči i da li zaista želim da idem.

Muke, dileme:
- nisam doneo odluke gde tačno želim da idem, otvoren sam za sve zemlje i sve opcije a tu rasipam malo više energije nego što bi trebalo,
- drugi problem sa lokacijom jeste da ću u slučaju potencijalnih poziva imati problem da dam tačan zahtev za platu, o ovome treba misliti unapred jer je nemoguće bez prethodne pripreme znati koliku platu treba tražiti u Innsbrucku, Berlinu i Dortmundu u isto vreme.
- razgovori za posao, sve je dobro (i lako) dok su u pitanju skype intervjui, problem će nastati kada bude trebalo otići tamo na razgovor, to košta dosta novca ali i godišnjeg, pored toga trebalo bi proceniti da li ići na baš svaki razgovor.

Pitanja za druge koji su ovo već prošli:
- da li u DE/AT postoji praksa da firma plati put i smeštaj za kandidate iz inostranstva? Pretpostavljam da ne, bar za ove pozicije koje nisu baš menadžerske, ali bi voleo da čujem iskustva iz prve ruke.
- koje su plate u DE/AT (netto) za seniore u oblasti finansija/kontrolinga?

Hvala svima na savetima koje sam dobio u prethodnim postovima.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Želim ti puno sreće i da uspeš u nameri ;)
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

:plusone:
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Hvala drugari :)

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Risto napisao:Pitanja za druge koji su ovo već prošli:
- da li u DE/AT postoji praksa da firma plati put i smeštaj za kandidate iz inostranstva? Pretpostavljam da ne, bar za ove pozicije koje nisu baš menadžerske, ali bi voleo da čujem iskustva iz prve ruke.

Hvala svima na savetima koje sam dobio u prethodnim postovima.

Linkedin ti je odlicna opcija, sa ozbiljnom bazom poslova na engleskom.

Konkretni odgovori:

- da li u DE/AT postoji praksa da firma plati put i smeštaj za kandidate iz inostranstva

- Da. Ozbiljna firma te u finalnom krugu pozove na intervju i zajedno sa pozivom posalje detaljne instrukcije za nadoknadu svih troskova. Meni su cak i dnevnicu od oko 80 eur po danu isplatili preko, ako se dobro secam. Racuna se od trenutka polaska iz baze do trenutka povratka u bazu.

- Ovo je vec dosta siroko i zavisi od firme. U DE ti se sve izrazava u bruto iznosu. Neto zavisi od bracnog stanja. Na primer, dok mi se porodica nije prikljucila, bio sam poreska klasa 1, mesecni neto mi je bio manji za vise stotina eura. Takodje ako imas decu, dobijes malo vise neto plate. Tako da ako im kazes neto ocekivanje, zagubice se malo. Guglaj GERMANY GROSS NET CALCULATOR, stavi poresku klasu 1 i igraj se sa proracunom. U svakom slucaju plata ne bi trebalo da bude ispod 2,000 EUR neto, ili nesto vise. Kada stan platis 700 eur mesecno, hrana kao u SRB vise manje, racunaj koliko si dobar.

AT, u Becu mi rece sestra da je kebab 2,5 eur, a u Kelnu nemas ispod 4,5 eur, to ti govori i o razlici u prosecnoj plati.

Sent from my SM-T113 using Tapatalk

Odgovori