Dobro veče

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Dobro veče

Post od ljuba »

Koliko diskusije oko nicega :) Najvaznije u NL je da izborima narod pokazuje sta zeli i u kolikoj meri, pa se politicari prilagodjavaju da to ponude koliko je to u njihovim mogucnostima. Rutte je postao radikalniji oko imigracije, izbeglica i to bi bilo to. Meni najvaznije je da 90% (kolko tolko realnih) obecanja pretoce i u praksu. Wilders nikada nije imao sansu, osim kao momak koji je zaduzen za pravljenje buke :) Inace najbolja debata je bila bas u decijoj emisiji kada su svi dosli i objasnjavali deci za sta se zalazu - bez koriscenja teskih reci.

https://youtu.be/TSwbGIpTxTk

Tu se vidi ko je na kom nivou :) Wilders ih je razbio koliko je prosto objasnjavao svolju politiku. Mi smo mala zemlja i ne mozemo da primimo sve kojima je pomoc potrebna. Zamislite da u vasem stanu morate da primite 5 porodica kojima je pomoc neophodna. Ili da li zakljucavate kucu uvece, zasto da to ne radimo sa zemljom :) Inace moja cerka (9 god) zna tacno koliko ima mesta u parlamentu i vec su poceli da se igraju sa koalicionim brojevima :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

:uf:
Kakva je bezočna menipulacija ta demokratija tamo...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Velja napisao:Za razliku od '45-e, Rusi će ovaj put do Gibraltara...
To me podseti na onaj plan budućih NATO zemalja iz vremena 1945/46/47: U slučaju da Crvena armija krene na zapad, procenjeno se koliko će im trebati da pregaze Zapadnu Nemačku i onda se govori u utvrđivanju na sredini Francuske, kako Sovjeti ne bi izbili na Atlantik. Planirano je da se odbrana Italije ni ne pokušava. :D A onda Tito raskida sa Staljinom 1948, Jugoslavija se pozicionira kao anti-sovjetska zemlja, pa Amerikanci zaključuju da postoje šanse da linija eventualnog fronta bude u Nemačkoj. U Italiji se stacioniraju američke trupe, a za slučaj napada SSSR planira odbrana prema severu i presecanje sovjetskog napredovanja iz Austrije. Kamo sreće da Staljin nije umro 1953, već da je poživeo još koju godinu. Verovatno bi se Jugoslavija našla pod jačim zapadnim uticajem i ne bi je posle aktivno razbijali.
Velja napisao::uf: Kakva je bezočna menipulacija ta demokratija tamo...
Kad smo već kod njih... Pričao mi kolega, bio je pre 7-8 godina sa ortacima na moru, upoznali neke Holanđanke i sve super, krenuli na piće i onda ih pitaju odakle su. Kad su rekli "iz Srbije", u trenutku su ućutale, prepale se i bukvalno pobegle. Ljubo, kakva je percepcija naše zemlje tamo, i da li se promenila poslednjih godina?
Ђенерал Јанковић
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Najlakse je opravdati da je riba pobegla jer si iz Srb.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

:kezo:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Poznanik mi bio '92. u Amsterdamu i živeo po preporuci u iznajmljenoj sobi kod nekih Holandeza. Sve bilo super, čak se i družili pomalo, dok na vestima nisu objavili da su uvedene sankcije Jugoslaviji.
Istog dana ga je zamolio da napusti sobu, samo zato što njegova vlada podržava to...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Nema razloga da ne verujem čoveku. Bile su tri ribe i njih trojica, one su njima prišle i sve je bilo kul prvih nekoliko minuta. Običan razgovor na plaži punoj sveta.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Sad samo u priči zameni ribe sa našima, a tipove sa Albancima. Koja je šansa da ne bi predrasude prevagnule?
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Mi imamo istoriju aktivnog kontakta i konflikta sa Albancima. Sa Holanđanima nemamo. To i jeste pitanje, ko im je i kako stvorio te predrasude.

To me podseti na jedan sličan slučaj. Naše devojke, na moru u Turskoj. Prilaze Turci, nude da ih vode na piće, one pristaju. Znaju da su Turci, nemaju ništa protiv. Turci naručuju piće i počinju razgovor rečima: "Prvo da nešto razjasnimo. Vas pogrešno uče. Miloš Oblilić nije ubo Murata u stomak, već mučki s leđa". Devojke u šoku, ali nisu pobegle. :kezo:
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Domaća propaganda da odbrani pasivnost u Srebrenici.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Za 20 godina video sam samo par iole normalnih Holandjanina da su imali problema sto sam ja Srbin. A imao sam mnogo interesantnih diskusija. Oni za razliku od npr. (vecine) Amera prihvataju i analiziraju argumente, i mozes da ih ubedis u suprotno. Najvise (najzescih) diskusija sam imao na pocetku 2000tih (kada je situacija jos bila sveza). Posle su jednostavno splasle. I dan danas ima nekih koji naglasavaju stradanje Bosanaca (muslimana) ili pokrecu takve price, ali se sve svede na to, rat burazeru a kako ti to znas i ko ti je to rekao... Inace 90% Holandjana preko 30 godina nas deo Evrope zove Jugoslavija, i bar 95% njih ju je proputovala uzduz i popreko (ukljucujuci i Srbiju)... Covek se zaprepasti kada sa kolegom diskutujem na visokom nivou o istoriji Srbije i Jugoslavije. Koliko oni znaju, mi mozemo samo da se postidimo - koliko ne znamo nista o njima :) a imaju bas bogatu istoriju tokom koje su konstantno bili potlaceni...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Uvek sam o njima razmišljao kao o bivšoj kolonijalnoj sili a ne da su bili potlačeni, ne računajući velike svetske ratove gde se nisu puno pitali. Baš ću da bacim pogled na njihovu istoriju.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Francuzi, Spanci i Nemci su dolazili i odlazili kad god su hteli i stigli - stotinama godina. Plus nisu bili ni najmanje nezni :) Masakara je bilo na svakom koraku. Maloj zemlji i malom broju ljudi istorija nikada nije bila nezna.. Plus u posle ratnim godinama ('47) veliki broj ljudi je umro od gladi, a o konstantnim poplavama da ne pricam, koje su potapale ogromne delove zemlje. I dan danas 20% zemlje je planirano da se potopi u slucaju opasnosti i smanjenja pritiska na ostale delove. Tu zivi stotine hiljada ljudi...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:

Post od snork »

Pa eto, sa Holanđanima možemo lepo da se razumemo, jer smo i jedni i drugi bili gaženi od strane Nemaca. Malo je poznato da je bilo holandskih dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu u Srbiji, a o ovom holandskom lekaru se tek prošle godine počelo više da govori, a trenutno se snima i film:

Doktor Arijus van Tinhoven, Holanđanin koji je zadužio Srbiju: http://mondo.rs/a882695/Info/Srbija/Ari ... afija.html (lep tekst, sa originalnim slikama).

Slično razumevanje možemo da razvijemo i sa Norvežanima, kojima su Nemci radili užasne stvari u Drugom svetskom ratu. Tipa masakri celih sela, politika "spaljene zemlje" i slično.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Najbolji deo holandije je aruba :pardon:

Slika
Slika
Slika