Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od passenger »

U AT imaš 14x plate.
Ako voliš brda i planine, gledaj Vorarlberg u Austriji. Vrlo bogat deo, čak sam i čuo da imaju najviše izvoza po glavi stanovnika u celom svetu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Vorarlberg

Taman sam hteo da ti preporučim firmu Blum, da probaš tamo, a evo i dole stoji na Wiki kao jedna od najvećih firmi. Imaju 95% izvoza. Mogao bi da probaš i u Liebherr i Omicron (elektronika. Kažu da je u Omicron-u tipa kao u Google).
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Pass, Ikac, hvala na informacijama.

Ikac,
da li su ti plaćali put samo za menadžerske pozicije ili i za "ekspertske"? Čekam neka dva konkursa, treba da mi jave da li sam prošao u finalni krug, pa zato pitam. Što se tiče brutto/netto, ja sam tu u prvoj klasi i čini mi se da bi mi porez bio oko 40%.
Da li u DE isplaćuju "dodatne" plate kao u AT? Tipa, ako dogovoriš da ti je netto 2000 evra, da li računaš da ti je godišnja plata 24000 evra ili se na to isplaćuje i regres, topli obrok i sl?

Passenger,

hvala za imena firmi, sticajem okolnosti sam još juče konkurisao na jednu poziciju u Omicronu :) Kakav je Tirol, konkretno Innsbruck?
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

U Tirolu sam bio samo turistički, ništa ne znam o njemu.

Omicron je super firma. Verovatno bih tamo na kraju zaglavio (imao sam neku vezu), da se nisam preselio u CH.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Koja je fora sa cenama nekretnina u Beču? Prilično jeftino za takav grad.

Znam samo da je tamo najveći procenat stanova u vlasništvu grada.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

ikac2000 napisao: 02 Dec 2017, 22:49Kada stan platis 700 eur mesecno, hrana kao u SRB vise manje, racunaj koliko si dobar.

AT, u Becu mi rece sestra da je kebab 2,5 eur, a u Kelnu nemas ispod 4,5 eur, to ti govori i o razlici u prosecnoj plati.
Kada cujem za takve jeftine stanove u Nemackoj odusevim se. Mislio sam da su u NL jeftini. Kod nas su samo mesecne komunalije:
- Struja & gas (i grejanje) 100eur
- osiguranje 25eur
- porezi voda, lokalni 80eur
- Internet, TV, tel 50eur
- odrzavanje zgrade i garaze 180eur (toliki je prosek - to inace moze da bude i malo manje i vise)

Sto znaci da samo bazicne stvari bez samog stana iznose nekih 435 eur, a gde je tu obnavljanje kuhinje i kupatila (npr. jednom u 10 god), namestaja (malo cesce :)), bele tehnike, problemi sa vodom, kanalizacijom, krecenje, itd...

Inace stan u mom komsiluku u Amsterdamu (relativno na obodu grada) za iznajmljivanje u slobodnom sektoru kosta oko 1500eur mesecno, u kontrolisanom nekih 1000 eur, a socijala nekih 600-800eur mesecno... Naravno da je najjeftinije kupiti stan, ali treba ispuniti uslove za hipoteku - a glavni je stalan ugovor, sto nije uvek lako...

PS: Kod nas je doner u lepinji oko 2 eur, a najbolji je 2,5 eur :) a kapsalon (doner, sa krompirima zapecen u siru- veca porcija) je oko 4,5 eur :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Dobra vest je da će da zabrane kebab uskoro.

A stan za 700e bez NK i parkinga možeš da nađeš i u Cirihu a može i za 5000.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Ako si potreban firmi, i pozove te na intervju licno, platice ti troskove bez obzira na poziciju.

Za platu, u mom slucaju ti kazu ukupnu godisnju platu koju dobijes iz 12 rata, a za neke pozicije iz 13 rata. Godisnja plata je standard da se kaze, ne mesecna. Takodje, normalno je da se pita za ostale benefite, na primer relocation package, koji se sastoji iz novcanog dela plus troskovi relokacije stvari, plus pomoc agencije oko prijave i ostale papirologije. Menadzerske pozicije obicno imaju i godisnji bonus koji se ne racuna u godisnju platu, a koji moze da bude izuzetno veliki, i zavisi od vise faktora.

Ako si sam, za pocetak mozes i da uzmes samo sobu u stanu sa ostalima, moze da bude bas jevtinije, dok se ne snadjes malo, jer je izuzetno tesko naci stan u DE uglavnom. Stanodavac ti trazi tri platne liste i izvestaj kreditnog biroa kao standard.

Ne znam da li sam pisao ranije, privremeni stan u kome sam bio, namesten, idealan za dve osobe od 40 i nesto kvadrata, me je kostao nesto preko 750 eur plus struja jos oko 50 (protocni bojler, inace bi manje), i tv pretplata jos 18.5 EUR.

Malo dalje moglo je jos jevtinine, ali ti onda treba auto. Ovaj je bio na liniji voza.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Moj deda je stan u Vupertalu od nekih 35m² plaćao 350e mesečno, a vratio se iz Nemačke 2011. godine.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Ikac2000,
Hvala ti na informacijama, mnogo mi znače. Pišem ovde ako se šta novo dogodi. Znam da selidbu treba bar 5.000 evra, svestan sam toga.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Risto napisao: 04 Dec 2017, 09:17 Ikac2000,
Hvala ti na informacijama, mnogo mi znače. Pišem ovde ako se šta novo dogodi. Znam da selidbu treba bar 5.000 evra, svestan sam toga.
Ne bih baš da te zabrinjavam, ali 5K€ ti po mom skromnom mišljenju završava posao samo ako se i poslodavac malo pruži. Ako dolaziš bez rešenog stambenog pitanja, to nije dovoljno. Naravno, to zavisi i u kom gradu se sve dešava, mada su veliki gradovi u D u principu slični što se skupoće tiče.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:

Post od Risto »

Zato sam napisao bar 5k, možda bude i bliže 10k evra. Treba platiti depozit, agenciju, kupiti nameštaj...

Edit:
Ostaje mali problem da ako dobijem Ugovor na sa probnim radim od 6 meseci, onda je rizik dati 10k na stan i onda biti u riziku da ti ne produže Ugovor.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Niko te ne tera da odmah uzmeš stan. Gledaj WG za početak.
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

Da, WG odnosno deljenje stana dok ne budes siguran sta i kako.

Samo da znas, stanovi se rezervisu 3 meseca unapred, jer je to otkazni rok.

Znaci ako ti treba stan za 1.jun, najkasnije gledas da ga ugovoris nesto posle 1.marta. Cesto moze i ranije, ali uglavnom je bar 2 meseca cekanje.

U Kelnu za krstene stanove stoji obaveza najma istog min 2 godine, jer proviziju agencije, koja je 2.2 x renta, placa stanodavac, i zeli da se osigura od dodatnih troskova u kracem periodu.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Koja je fora sa monteur zimmer ponudom. Vidim da se nude a cena je priblizno 70% cene hotela 3 zvezdice. Gledao za WIesbaden, Hessen.
Ocekivao bih vecu razliku,
Je li to deljenje sobe sto se pominje?
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Što se tiče Omicrona, mislim da oni imaju dosta svojih stanova. Siguran sam da će ti ustupiti jedan po nižoj ceni. Ako dodje do posla, udji u temu oko toga, osim ako ne ponude prvo sami.
Odgovori