samo polako napisao:Ne znam koliko se sećaš ali su u bivšoj državi oni uvek odbijali da se popišu i umesto preciznih podataka imali smo procene koje su išle i do 2 miliona.
Već godinama odbijaju da se popišu ili se popisuju tako što svi Albanci, gde god se nalazili, imaju pravo da se popišu.
Tako da ih ima više nego što je stvarna situacija na terenu. Nešto slično su pokušali i Bošnjaci.
Po zadnjem popisu Kosovu ima oko 1,4 miliona. Dakle u padu.
Čak su objašnjavali da je to zbog edukacije žena od proglašenja nezavisnosti.
Sve je bila fora koja je uspela.
U pravu si. S tim da je po njihovom popisu 1 milion i trideset hiljada Albanaca na Kosovu, a 370 hiljada je neka navodna "kosovska dijaspora". Kad bismo mi tako brojali, bilo bi bar 15 miliona Srba.
Prirodni priraštaj se takođe drastično smanjio među Albancima. Kragujevac je verovatno u pravu kada kaže da će on ostati veći od prirodnog priraštaja Srba, ali činjenica je da razlika u priraštaju hrišćana i muslimana postoji u celom svetu, uključujući i Nemačku.
S druge strane, iseljavanje Albanaca na Zapad je enormno veliko i višestruko premašuje iseljavanje Srba. Kosovo je jedina teritorija u Evropi čijim su građanima i dalje potrebne vize za EU. Ogroman broj se tokom prethodne dve godine pomešao sa migrantima iz Sirije i Iraka i tako se dokopao zapadne Evrope. Možete zamisliti šta bi se dogodilo (ili će se dogoditi) ako im vize budu ukinute.
Pošto vidim da pominješ "Bošnjake", moje mišljenje je da stvaranje tog pojma predstavlja još veću prevaru od albanske manipulacija brojem ljudi. Ideja je potekla od Alije Izetbegovića, sa ciljem da se u svetu stvori slika da su "Bošnjaci" narod Bosne, a da su ostali pridošlice i nacionalne manjine. Ovaj pojam je upisan u Dejtonski sporazum, i od tada ga Srbi i Hrvati kao papagaji ponavljaju, ne shvatajući da to rade na svoju štetu. Za mene bosanski muslimani (ili Muslimani) nikada neće i ne mogu biti "Bošnjaci", jer taj pojam poriče da su bosanski hrišćani takođe autohtoni narodi Bosne. Mi na Balkanu olako prelazimo preko toga jer znamo o čemu je reč, ali npr. za nekog Amerikanca je "Bosniak" stanovnik Bosne. To se videlo i u sudskim procesima u Sudu za zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada se naveliko govorilo o tome kako su Srbi "napali Bošnjake" i to je implicitno značilo da su Srbi došli iz Srbije. Više puta se desilo da tužioci ili svedoci budu šokirani kada bi tek tokom procesa shvatili istinu.