Zanimljivi novinski i drugi članci
- pedja
- član 001
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
- Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Re: Zanimljivi novinski i drugi članci
Kada smo kod pastete:
Skoro je pricao lik na nekom seminaru, kako je postojao predlog da se na pastetu i slicne preradjevine ubace ozbiljna upozorenja, pa cak i nesto nalik slikama za paklice cigara, sa bolestima koje mogu izazvati. Ipak, predlog je satrt u korenu, pitam se samo zasto...
Skoro je pricao lik na nekom seminaru, kako je postojao predlog da se na pastetu i slicne preradjevine ubace ozbiljna upozorenja, pa cak i nesto nalik slikama za paklice cigara, sa bolestima koje mogu izazvati. Ipak, predlog je satrt u korenu, pitam se samo zasto...
"Podsetili ste me na jednu anegdotu. Početkom ovog milenijuma radio sam sa jednim američkim profesorom, koji je radio u prehrambenoj industriji. On je inače radio po Rusiji i Istočnoj Evopi i u časovima dokolice dok smo ćaskali vrlo ozbiljno nam je objašnjavao da mi još uvek imamo sreće što je naša prehrambena industrija "oldtajmerska".
Tvrdio je, sada vidim sa razlogom, da je prehrambena industrija socijalističkog bloka EU zemalja imala bolji kvalitet proizvoda i proizvodila kvalitetniju hranu nego zapadna industrija.
Zapad je imao mnogo doradjenije proizvode, bolje upakovane, ukusnije, zanimljivije, lepše, izazovnije, ali je nutritivna i biološka vrednost u njima bila uništena tom strategijom da se podidje ukusu potrošača. Otuda i mnoštvo aditiva, boja, ukusa, visoka prerada, itd.
A mi smo imali još uvek tada hranu "kao nekada".
Sad vidim da je bio potpuno u pravu."
Citat sa onog sajta sto sam linkova na prethodnoj strani, a autor je isti, odnosno autor teksta, koji je radio kod nas u prehrambenoj industriji.
Tvrdio je, sada vidim sa razlogom, da je prehrambena industrija socijalističkog bloka EU zemalja imala bolji kvalitet proizvoda i proizvodila kvalitetniju hranu nego zapadna industrija.
Zapad je imao mnogo doradjenije proizvode, bolje upakovane, ukusnije, zanimljivije, lepše, izazovnije, ali je nutritivna i biološka vrednost u njima bila uništena tom strategijom da se podidje ukusu potrošača. Otuda i mnoštvo aditiva, boja, ukusa, visoka prerada, itd.
A mi smo imali još uvek tada hranu "kao nekada".
Sad vidim da je bio potpuno u pravu."
Citat sa onog sajta sto sam linkova na prethodnoj strani, a autor je isti, odnosno autor teksta, koji je radio kod nas u prehrambenoj industriji.
Autor je radio u marketingu, a koliko vidim iz tekstova, na tome radi i dalje. Ne bih rekao da je stručnjak za ishranu, već za širenje propagande.
Pa dobro nije on pisao nikakve recepte sto je sam smislio, nego je sva prica zasnovana na misljenjima i eksperimentima naucnika koji itekako znaju nesto o ishrani, a on je to samo preneo, sa par informacija iz prve ruke kako se pravi topljeni sir 
Uostalom nije to sto prica nikakva tajna
Nadam se da dobro siri "propagandu"

Uostalom nije to sto prica nikakva tajna

Nadam se da dobro siri "propagandu"

Čovek je na jednom mestu sublimirao informacije koje manje-više svi znamo uz pikanteriju o topljenom siru. Ne vidim razlog da se išta osporava.
A jel pijete čaj od kamilice i da li znate od čega ga prave? 

Licno moj cale gledao kako se prave parizer i virsle...
Mrtva krava,to jest ostatci,vec ubudjala i smrdljiva,da ne moze covek da podnese,se zajedno sa svim ubaci u mlin.
Posle toga se dodaju hemikalije i aditivi i eto ti parizera ili virsle.
Mrtva krava,to jest ostatci,vec ubudjala i smrdljiva,da ne moze covek da podnese,se zajedno sa svim ubaci u mlin.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
E, već je bio onaj video od kojeg mi se smučio život pa mi muka svaki put kad vidim paštetu, a sad treba o tome detaljno i da pričamo. Ima sve da pobacam iz frižidera.
Posetite www.garaza.rs !
Pa, u virsle idu i prasicji koji "crknu" prilikom prasenja krmache, ma SVE ide... ali ja je ipak jedem, jer je ukusna. Isto i sa pastetom. Uz vruc hleb i solju jogurta, nema nista bolje od pastete. BolE me. 

Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Bole posle stomak, a? 

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Pa bolja ti je slanina sapunjara sa paradajzom 
Barem to nije tesko uraditi.
Posebna razlika se primeti kod caja od sipka, posto domaca varijanta spram kupovne izgleda kao da pijes neki sok, spram bljutave vode

Pijemo, ali ja sam sam skupio i osusio. Imam caj od sipka, zove, kamilice, koprive, nane, lipe, ne znam jesam li nesto zaboravio.Heinz napisao:A jel pijete čaj od kamilice i da li znate od čega ga prave?
Barem to nije tesko uraditi.
Posebna razlika se primeti kod caja od sipka, posto domaca varijanta spram kupovne izgleda kao da pijes neki sok, spram bljutave vode

Poslednja izmena od nikaragva u 29 Sep 2012, 00:55, izmenjeno 1 put ukupno.
- Jumbo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Malo (malo vise) ti je cale preterao u prici.Xepoj87 napisao:Licno moj cale gledao kako se prave parizer i virsle...
- Jumbo
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
- Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Kako je lepo pisati o necemu, a u stvari nemati pojma o tome.
Kad se nesto vidi pa se onda cuje i preuvelica nekoliko puta, to onda ispadne ovako kako vi sada komentarisete.
Vec sam sa mnogima odavde imao raspravu po pitanju prehrambene industrije. Aman ljudi, nemojte da verujete u sve sto procitate ili vidite na TV-u. Postoji vam pozitivna i negativna propaganda (laz) o ovome, a realno istina je negde u sredini.
I pre nego sto napisete setite se da u toj prehrambenoj industriji isto rade ljudi, a ne zlotvori.
Kad se nesto vidi pa se onda cuje i preuvelica nekoliko puta, to onda ispadne ovako kako vi sada komentarisete.
Vec sam sa mnogima odavde imao raspravu po pitanju prehrambene industrije. Aman ljudi, nemojte da verujete u sve sto procitate ili vidite na TV-u. Postoji vam pozitivna i negativna propaganda (laz) o ovome, a realno istina je negde u sredini.
I pre nego sto napisete setite se da u toj prehrambenoj industriji isto rade ljudi, a ne zlotvori.
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Uh, devojka bivsa mi je prehrambeni tehnolog, i to bas za animalne proizvode. Price o ubacivanju mrtvih krava, kljunova, kopita, rogova i slicno u pastete i salame mi je...ono, preterivanje neupucenih, najblaze receno. Mislim, salim se i ja da je pasteta dobila naziv jer "pa steta da se baci", ali je sve to daleko od istine.
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Slažem se. To što pojedinci govore je druga krajnost u odnosu na onu gde se kaže da su pašteta i viršle najzdravija hrana na svetu.
Tome dosta doprinose mediji jer ne pišu objektivno i umereno već od svega prave senzaciju.