Zanimljivi novinski i drugi članci

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Postovi: 15361
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi
Lokacija: Beograd

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od pedja »

Kada smo kod pastete:

Skoro je pricao lik na nekom seminaru, kako je postojao predlog da se na pastetu i slicne preradjevine ubace ozbiljna upozorenja, pa cak i nesto nalik slikama za paklice cigara, sa bolestima koje mogu izazvati. Ipak, predlog je satrt u korenu, pitam se samo zasto...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Postovi: 14755
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir
Lokacija: Vulinjak

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od nikaragva »

"Podsetili ste me na jednu anegdotu. Početkom ovog milenijuma radio sam sa jednim američkim profesorom, koji je radio u prehrambenoj industriji. On je inače radio po Rusiji i Istočnoj Evopi i u časovima dokolice dok smo ćaskali vrlo ozbiljno nam je objašnjavao da mi još uvek imamo sreće što je naša prehrambena industrija "oldtajmerska".

Tvrdio je, sada vidim sa razlogom, da je prehrambena industrija socijalističkog bloka EU zemalja imala bolji kvalitet proizvoda i proizvodila kvalitetniju hranu nego zapadna industrija.

Zapad je imao mnogo doradjenije proizvode, bolje upakovane, ukusnije, zanimljivije, lepše, izazovnije, ali je nutritivna i biološka vrednost u njima bila uništena tom strategijom da se podidje ukusu potrošača. Otuda i mnoštvo aditiva, boja, ukusa, visoka prerada, itd.

A mi smo imali još uvek tada hranu "kao nekada".

Sad vidim da je bio potpuno u pravu."

Citat sa onog sajta sto sam linkova na prethodnoj strani, a autor je isti, odnosno autor teksta, koji je radio kod nas u prehrambenoj industriji.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Postovi: 20500
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Heinz »

Autor je radio u marketingu, a koliko vidim iz tekstova, na tome radi i dalje. Ne bih rekao da je stručnjak za ishranu, već za širenje propagande.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Postovi: 14755
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir
Lokacija: Vulinjak

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od nikaragva »

Pa dobro nije on pisao nikakve recepte sto je sam smislio, nego je sva prica zasnovana na misljenjima i eksperimentima naucnika koji itekako znaju nesto o ishrani, a on je to samo preneo, sa par informacija iz prve ruke kako se pravi topljeni sir :D
Uostalom nije to sto prica nikakva tajna :padasneg:
Nadam se da dobro siri "propagandu" ;)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Postovi: 14752
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb
Lokacija: Beograd, Zvezdara

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Paja »

Čovek je na jednom mestu sublimirao informacije koje manje-više svi znamo uz pikanteriju o topljenom siru. Ne vidim razlog da se išta osporava.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Postovi: 20500
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8
Lokacija: Voždovac

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Heinz »

A jel pijete čaj od kamilice i da li znate od čega ga prave? :)
Xepoj87
Reactions:
Postovi: 28240
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37
Lokacija: Beograd

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Xepoj87 »

Licno moj cale gledao kako se prave parizer i virsle...
Mrtva krava,to jest ostatci,vec ubudjala i smrdljiva,da ne moze covek da podnese,se zajedno sa svim ubaci u mlin.
Posle toga se dodaju hemikalije i aditivi i eto ti parizera ili virsle.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Postovi: 32206
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od trojanac »

E, već je bio onaj video od kojeg mi se smučio život pa mi muka svaki put kad vidim paštetu, a sad treba o tome detaljno i da pričamo. Ima sve da pobacam iz frižidera.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Postovi: 4510
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3
Lokacija: Poker table

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Texonja »

Pa, u virsle idu i prasicji koji "crknu" prilikom prasenja krmache, ma SVE ide... ali ja je ipak jedem, jer je ukusna. Isto i sa pastetom. Uz vruc hleb i solju jogurta, nema nista bolje od pastete. BolE me. :pardon:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Postovi: 24661
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Lokacija: NS
Kontakt:

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od dragvorl »

Bole posle stomak, a? :mrgreen:
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Postovi: 14755
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir
Lokacija: Vulinjak

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od nikaragva »

Pa bolja ti je slanina sapunjara sa paradajzom :D

Heinz napisao:A jel pijete čaj od kamilice i da li znate od čega ga prave? :)
Pijemo, ali ja sam sam skupio i osusio. Imam caj od sipka, zove, kamilice, koprive, nane, lipe, ne znam jesam li nesto zaboravio.
Barem to nije tesko uraditi.
Posebna razlika se primeti kod caja od sipka, posto domaca varijanta spram kupovne izgleda kao da pijes neki sok, spram bljutave vode :)
Poslednja izmena od nikaragva u 29 Sep 2012, 00:55, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Jumbo »

Xepoj87 napisao:Licno moj cale gledao kako se prave parizer i virsle...
Mrtva krava,to jest ostatci,vec ubudjala i smrdljiva,da ne moze covek da podnese,se zajedno sa svim ubaci u mlin.
Posle toga se dodaju hemikalije i aditivi i eto ti parizera ili virsle.
Malo (malo vise) ti je cale preterao u prici.
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Postovi: 647
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4
Lokacija: Novi Beograd

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Jumbo »

Kako je lepo pisati o necemu, a u stvari nemati pojma o tome.

Kad se nesto vidi pa se onda cuje i preuvelica nekoliko puta, to onda ispadne ovako kako vi sada komentarisete.

Vec sam sa mnogima odavde imao raspravu po pitanju prehrambene industrije. Aman ljudi, nemojte da verujete u sve sto procitate ili vidite na TV-u. Postoji vam pozitivna i negativna propaganda (laz) o ovome, a realno istina je negde u sredini.

I pre nego sto napisete setite se da u toj prehrambenoj industriji isto rade ljudi, a ne zlotvori.
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Postovi: 1468
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
Lokacija: Jagodina

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od djiuliju »

Uh, devojka bivsa mi je prehrambeni tehnolog, i to bas za animalne proizvode. Price o ubacivanju mrtvih krava, kljunova, kopita, rogova i slicno u pastete i salame mi je...ono, preterivanje neupucenih, najblaze receno. Mislim, salim se i ja da je pasteta dobila naziv jer "pa steta da se baci", ali je sve to daleko od istine.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Postovi: 10684
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Lokacija: Novi Sad
Kontakt:

Re: Zanimljivi novinski i drugi članci

Post od Sloba »

Slažem se. To što pojedinci govore je druga krajnost u odnosu na onu gde se kaže da su pašteta i viršle najzdravija hrana na svetu. :D Tome dosta doprinose mediji jer ne pišu objektivno i umereno već od svega prave senzaciju.
Odgovori