Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od trojanac »

Onda je bolji izbor Slovačka?

Sent using Tapatalk

Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Probaj i Hilti Lihtenštajn. Oni se još šire, zidaju opet neke zgrade.
Thyssenkrupp je moja želja da radim tamo :) Jedna naš lik šef proizvodnje.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
ikac2000
Reactions:
Pridružio se: 08 Jul 2012, 22:50

Post od ikac2000 »

TusennKrupp ima top IT tehnologije, by the way.

PL je najbolja za finansije.

Mada plata za sljakera u kontrolingu u Krakowu je oko 1000 eur u vecim firmama.

Garsonjera 450 eur plus.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

U Lihtenštajnu uglavnom proizvode poluosovine, letve volana itd... ne znam gde su liftovi i drugo. Mada, sad su preselili dobar deo proizvodnje u Made in China ;)
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Aj jedno pitanje? Treba u Februaru da idem sa zenom kod prijatelja u DE. Posto idemo avionom, jel treba na pasoskoj kontroli da kazem adresu na koju idemo ili da dam neke podatke?

Gesendet von meinem SM-J500FN

ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Verovatno ce da te pitaju gde ides i da li te cekaju na aerodromu, eventualno koliko para imas.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Putno osiguranje.
Ja sam ranije stavljao sve u pasoš: obe karte, putno osiguranje i rekao da idem u posetu.

Za adresu me nikad nisu pitali
Korisnikov avatar
kragujevac
Reactions:
Pridružio se: 16 Jul 2016, 08:46
Garaža: Jaguar XF 4.2 V8 (NA)

Post od kragujevac »

Moju mamu nisu zadnja tri-četiri puta ništa pitali. Aerodromi FJS Minhen i Memingen.
Za bolesnike postoji bolnica, za ludake ludnica. Samo za budale nema ništa, zato ih se toliko i nakotilo.
Ljuba Moljac
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Risto napisao: 30 Dec 2017, 11:16Drugi problem jeste što kod nas poslodavci nisu ozbiljni, neretko se desi da naprave pro forme konkurs (čak i u privatnom sektoru) a onda uzmu nekog interno. Meni ne smeta što uzmu interno ljude, naprotiv, to podržavam ali onda nije OK da me zovu na dva kruga intervjua i na kraju uzmu nekog interno.
Baš to se meni desilo pre par godina, otvoren interni konkurs u firmi u kojoj radi moja supruga za jednu prilično visoku poziciju (osoba koja je to radila do tada je trebala da ode u inostranstvo na još višu poziciju, pa je ostalo upražnjeno mesto) a ja sam ipak uspeo uleteti sa strane na suprugin nagovor i preporuku ali i zbog visokih kvalifikacija i još većeg iskustva u toj branši. Nakon dva intervjua (od kojih je drugi bio na engleskom jeziku i preko video veze/konferencije sa njihovim direktorima/upravom iz inostranstva) i nakon što je sve prošlo super - prime neku devojku kojoj je očigledno od početka bila namenjena ta pozicija i koja verovato nije bila ni na jednom intervjuu, a ja sam samo poslužio kao "paravan" da sve to izgleda ozbiljno i verodostojno. Ta devojka je inače "smrdela po ćoškovima" pola godine-godinu na toj poziciji i posle su je sklonili u stranu na neku poziciju bez odgovornosti (uz zadržavanje plate za prethodnu poziciju) a na to mesto se vratila osoba koja je to inače ranije i obavljala (jer izgleda nije baš sjajno prošla napolju). Ta osoba koja se vratila je inače i odlučivala ko će je "naslediti" pa sam ukapirao da su kod takve odluke imali dvostruku pogodnost - ona je odabrala manje opasnog konkurenta u slučaju da se mora vratiti i kojeg će lakše skloniti sa svog mesta (što se i desilo) a time je ujedno i pogodovala "struji" u firmi koja je toj devojci nameštala radno mesto. Njima dakle sve super a ja ispao magarčina, trošio svoje vreme i energiju bez veze. A za šta je bolje za firmu - firmu ko šiša, naravno. Neverovatno, pogotovo što je to privatna, velika i naizgled vrlo ozbiljna multinacionalna kompanija, ali eto, neki "maniri" iz prošlih vremena su očigledno i dalje duboko ukorenjeni... Ženi sam posle toga zabranio da ijednom pomene kući bilo šta u vezi te kokošarske firme, a pogotovo otvore li ponovo neki konkurs. :D
ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

To sto si opisao je tipicno za velike firme. Nema veze sto je strana firma, ali zemlja je Srb.

Lokalci u tim firmama su sa lokalnim navikama i interesima, i tu cesto vazi danas cu ja tvog a sutra ti mog.

Fora je da kada se konkurise, da se zna da uvek svasta moze da ispadne, i bez nerviranja.
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Risto napisao:Laki,

Frankfurt je za mene idealan, čak mi i deda i baba u okolini Frankfurta imaju kuću. Iz nekog razloga, jako malo oglasa nalazim za Frankfurt a nisam siguran ni koliko sam konkurentan u takvom gradu. Dodatni problem je to što je za nas bez radne dozvole istu mnogo teže dobiti u DE, više traje procedura, nego recimo u Austriji. Ja bi radije u Nemačku ali mi se Austrija čini kao "lakša" za dobijanje posla.

Passenger,

u obe firme su mi odmah javili da nisam prošao, čim su videli CV, nisam siguran da li su problem kvalifikacije ili samo neće da se cimaju oko radne dozvole. Nastaviću sa slanjem, svestan sam da to sve mora da potraje i da ću možda provesti i godinu ipo dana u projektu dok to ne sredim sve. Hvala za link, svaki izvor informacija je dobar, doduše meni trebaju veće internacionalne firme gde su navikli na strance ali pretražiću bazu i sigurno ću naći neke koje su mi zanimljive.

Sto se mene tice, onda smo se dogovorili da ides u Frankfurt Slika

Cekaj da prodju praznici, mislim da ce dogodine biti mnogo lakse naci posao, pocece zestoko da se oseti nedostatak radne snage.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

Hvala.
passenger napisao:Putno osiguranje.
Ja sam ranije stavljao sve u pasoš: obe karte, putno osiguranje i rekao da idem u posetu.

Za adresu me nikad nisu pitali
Jel obevezno putno osiguranje. Nisam ni razmisljao o njemu

Korisnikov avatar
passenger
Reactions:

Post od passenger »

Da, da.
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:

Post od blaugrana »

E, dobro si mi rekao

ikac2000
Reactions:

Post od ikac2000 »

Za 10 dana samo za mene je kostalo 690 rsd letos.
Odgovori