Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od Risto »

Ja za 45 kvadrata plaćam 6k informatiku, 2k struka, kablovska i internet su još oko 3,5k.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

blaugrana napisao: 09 Jan 2018, 15:52

Pa nisu ni u NS mnogo daleko od toga, ako racunas i grejanje npr
Nama su racuni za 51m2. Informatika 11k, struka 1700, kablovska+tel+net msm da je oko 3500. To dodje oko 140 eur.

Gesendet von meinem SM-J500FN
[/quote]

Gledano iz ugla prosecnih primanja, u SRB je dosta skuplje, iako na papiru izgleda jeftinije.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
123456
Reactions:
Pridružio se: 30 Nov 2012, 05:14
Garaža: Nissan X-trail e-power Tekna

Post od 123456 »

Ajmo malo realno.

Stoji da su troskovi veci. Evo detaljno za stan od 70 m2 i 5 osobe (3 deteta):
- grejanje prosek na godišnjem nivou oko 45-50 evra (zimi vise, leti 17 eura), temperatura 24 C.
- struja oko 40 e
- int. + kabl. + tel 38 evra
- mob 8 eura zajedno zena i ja
- zajednicki troskovi zgrade (djubre, voda, lift, mesecno odvajanje za odrzavanje zgrage, cistacica, osiguranje od pozara i vode...oko 110-120 eura)

To je sve. Skuplje je jos vrtic i usluge majstora u odnosu na Srbiju.

Ajmo sad drugu stranu.

Hrana isto ili jeftinije. Odeća i obuća drastično jeftinije. Kasice za decu, pampers, sokici i ostalo drastično jeftinije. Dizel nesto malo jeftiniji. I da objasnim praktičan primer vecih troskova održavanja.
Živim u zgradi iz 70ih godina. Elektronika i motor lifta su promenjeni pre 3 godine kada sam se uselio (sto je uradjeno preventivno jer se jednom mesecno pogleda lift od strane servisa i zameni sve sto ce se potencijalno u buducnosti pokvariti), a u 2017. godini komplet nova kabina jer je stara bila stara, znaci u pitanju je bio estetski izgled i nista vise, jer kabina sama po sebi ne moze da se pokvari. Racun je bio okruglo 20 000 eura samo za lepsu i novu kabinu. I to je izglasano na kucnom savetu (80 % u zgradi su penzioneri) i to je i jedan od razloga vecih troskova na mesecnom nivou ali se barem u zgradi sve sija. Od komsije je pukla cev od vode i samo sam pozvao upravnika koji je odmah pozvao majstora i kvar je odmah saniran jer je zgrada osigurana. A cak i da nije, problem se resava odmah, jer za urgentne stvari kao sto je popravka lifta ili izliv kanalizacije ili propustanje vode na krovu nije ni potrebna saglasnost stanara. Samo se posle racun majstora podeli na broj stanova i svakom dodje na naplatu kao racun za struju. Predlog je ponovno krecenje zgrade a mogu da vam pokazem slike kako izgledaju zidovi. A sada malo digresije. :think:
Imam stan kod apoteke Sveti Sava u Bg, koji smo kupili 2006. tokom mog studiranja. Isti taj lift se pokvario posle 6 meseci i jos uvek ne radi. Znaci 11 i po godina a u zgradi isto sve penzioneri i stariji ljudi. Zgrada ima 6 spratova. U komsiliku u Sarajevskoj se u isto vreme pokvario i nije radio do mog odlaska 2010., a zdrage imaju po 12 spratova. Kada mi je 2011. procurela voda od komsije, stanar me probudio u 2 h ujutru i naravno da sam morao ja da platim 200 evra sanaciju kvara od komsije jer nije ni hteo da otvori vrata. Ovde toga nema jer njegova saglasnost ne bi ni bila potrebna. Podrum u Bg nismo ni koristili jer se izlila kanalizacija i tako je i ostalo a posle su se doselila i dva beskućnika. :twisted: :besan:

Tako da se ne mogu svi troski apsolutno porediti nego relativno u odnosu na to sta se dobija zauzvrat. Licno radije nesto platim pa da je stvar uredjena nego da zivim u dzungli. Naravno da ne idelalizujem stvari i da i u Slo ima puno propusta ali se u odnosu na Srbiju ne moze ni porediti jer je neuporedivo bolja. :bravo:

A vi realno kazite da nije tako i nema problema, ja sam izneo moje poredjenje za obe drzave :pivo:
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

123456 napisao: 09 Jan 2018, 19:04 A vi realno kazite da nije tako i nema problema, ja sam izneo moje poredjenje za obe drzave :pivo:
Realno - nije tako ... mnogo je gore! :kezo:

:mrgreen:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

@123456, zivis u mariboru? kakav je grad?
Meni je koper bas po meri. Pogotovo klima.

Mogao bi da napises cime se ti i zena bavite i koje su otprilike neto plate u vasim strukama ako pitanje nije suvise licno..

I koliko placas rentu za stan mesecno.
Kao i koliko ste zadovoljni uslugama u zdravstvu.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Führer lično bio u Mariboru... :mrgreen:

Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Tada se zvao Marburg an der drau.
Pre prvog svetskog rata 80% su cinili nemci.
Mislim da je i do skora nemac bio gradonacelnik .
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Darko napisao: 09 Jan 2018, 19:27 @123456, zivis u mariboru? kakav je grad?
Meni je koper bas po meri. Pogotovo klima.

Mogao bi da napises cime se ti i zena bavite i koje su otprilike neto plate u vasim strukama ako pitanje nije suvise licno..

I koliko placas rentu za stan mesecno.
Kao i koliko ste zadovoljni uslugama u zdravstvu.
Uslugama u zdravstvu smo prezadovoljni jer smo i samo lekari i radimo u zdravstvu :doubleup: svaki ciga svoga konja hvali :D Najveci problem su preduge čakalne vrste ali to nije tema. Sto se tice plata u nasoj struci, tačno 3 X su vece nego u Srbiji sa mogućnošću većeg usavršavanja i trenutnog zapoljavanja. Zavisi i od toga koliko imas dece pa plaćas manji porez. Ali je glavna prednost mogućnost zapošljavanja i odmah se krece sa specializacijom. Masa mojih kolega sa faksa iz generacije (35 god) jos uvek su ili na odredjeno ili uopste ne rade u Srbiji.

U Mb zivim. Maribor je super, ne previše veliki a opet ima svega potrebnog, oko 120k bez okoline. Za vecinu stvari ti ne treba auto i nisu nesnosne guzve kao u Lj ili jos vise u Bg.

Stan smo kupili i nemamo ni kredit ni rentu. Inace je oko 350 eur ili malo više za 70 m2.

Ima spomenik gde je Hitler držao govore :(
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Slika

Nije Hitler, a nije ni Maribor ... već Zaječar za vreme okupacije u II. Svetskom ratu.
Ovaj spomenik (na slici) našim vojnicima iz I. Svetskog rata, Nemci naravno nisu dirali ali su zato naši "Komunisti", čim su došli na vlast, hteli da ga sruše 1945. ili 6-te, i odbranile su ga motkama žene tih istih palih boraca (među njima i moja baba). Eto kakva je bila ta nova vlast :glavomuzid:

P.S.
Zanimljivost: na spomeniku onaj vojnik koji stoji, zamahuje da baci bombu ... kažu ovde kod nas "baciće je kad ispod njega prođe nevina Vlajna" :mrgreen:
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

blaugrana napisao: 09 Jan 2018, 11:28 Kakve su cene zakupa stana (cca 50m2) u Slo? Okolina Maribora je u pitanju. Da li ima razlike u ceni izmedju vecih gradova i manjih mesta?

Planiraš da se seliš u MB?
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:

Post od maxer »

Kao i svi: u toku je III. velika seoba Srba, zbog zuluma domaćih Političara :kezo:
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

@123456. Lepo je cuti da si zadovoljan. :thumbup:
Korisnikov avatar
123456
Reactions:

Post od 123456 »

Pa jesam, mozda je i do toga sto sam skroman :D

Hvala :doubleup:
Korisnikov avatar
DukeNS
Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
Reactions:
Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07

Post od DukeNS »

Kako skroman, a vozis A6? :mrgreen:
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

maniaxxx napisao:
blaugrana napisao: 09 Jan 2018, 11:28 Kakve su cene zakupa stana (cca 50m2) u Slo? Okolina Maribora je u pitanju. Da li ima razlike u ceni izmedju vecih gradova i manjih mesta?

Planiraš da se seliš u MB?
Samo prikupljam informacije da malo dobijem jasniju sliku ;)

Odgovori