Beograd

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Re: Beograd

Post od Darko »

Ko treba da ulozi pare je komplikovano pitanje ali neki delovi grada izgledaju katastrofa. Na primer dzordza vasingtona. Zgrade/kuce su u raspad stanju. Moze malter da padne ljudima na glavu dok setaju. Trotoar sa rupama, ulegnucima. Ima smeca po trotoaru. Definitivno to neko mora resiti, dal u privatnoj dal u opstinskoj reziji.

Primer iz mog mesta petrovaradin. Staro podgradje tvrdjave je dugo vremena u raspadu. Bilo je ruglo grada, a stanari sve sirotinja nemocni da sami nesto urade. Videlo se da ne moze vise tako. Grad je izdvojio sredstva i sad se radi veoma kvalitetna rekonstrikcija gde ce se od najveceg raspada pretvorititi u najlepsi deo grada. Ne moze i turizam i da padaju crepovi i cigle na glavu.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Naravno da treba da se reši i naravno da vlasnike stanova treba zakonski obavezati da to urade. Centar je raspad, NBG koji je poslovni deo isto. Zgrade nisu okrečene otkad su napravljene a neki predviđeni rok za farbanje fasade je 15 godina. Svi hoće da budu vlasnici, da izdaju stanove ali porez i održavanje niko ne bi plaćao :)
Korisnikov avatar
blaugrana
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 17:08

Post od blaugrana »

Darko posalji im Vucevica u BG ;)

Sent from my SM-J500FN

Korisnikov avatar
igor_harris
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2017, 13:47
Garaža: 2004 Mazda 3 (1.6CD)

Post od igor_harris »

Ja sam primetio da su stanari tih zgrada u centru podjednako oronulog izgleda kao i fasade.
To mi je jako intresantna pojava koju ne mogu da shvatim u potpunosti.
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Eto kako Beograd vidi neko ko retko dolazi. Bruka I sramota. Sta li tek onda misle oni koji dolaze iz normalnih drzava ?

Nisi spomenuo ulice ?
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Floyd napisao: 08 Okt 2017, 09:42 Zgrade nisu okrečene otkad su napravljene a neki predviđeni rok za farbanje fasade je 15 godina.
Zapravo ovo sto sam ja gledao, tu nema krecenja. Zbog neodrzavanja, na mnogim objektima je otpalo do cigle, treba sve to obiti, ocistiti, malterisanje, izrada novih ukrasa za stare fasade, pa tek onda glet i krecenje. Ozbiljna tu lova treba. Trebalo bi godine da se srede samo tih par glavnih i prometnih ulica.

Eto kako Beograd vidi neko ko retko dolazi. Bruka I sramota. Sta li tek onda misle oni koji dolaze iz normalnih drzava ?

Nisi spomenuo ulice ?
Fora je i sto kad neko dodje na izlet, parkira, prodje terzije, trg sindikara, trg republike, skupstina, knez mihajlova, kalemegdan, popije pice tu, pojede nesto, eventualno svrate na dunav na splav neki na pice.. I tu sve izgleda fino i sredjeno. Cim se izadje van tog okvira druga prica, drugi grad.

Nisam gledao ulice, jer sam samo pesacio, i to mnogo, prosao kroz cvijicevu, takovsku, dz. vasingtona..itd pa nisam ni obracao paznju kakav je asfalt ali trotoari su losi.

Meni je Pesta primer kako treba da izgleda grad te velicine, bili su 50 godina u bedi i evo sad za 20 god su preporodili grad i stalno se nesto radi, obnavlja, kreci, uteze, poplocava..

p.s. inace bas je dobra pljeska kod cika mileta :thumbup:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Nmogu verujem da Novosadisti našto pričaju na ovu temu, 'bo vas polikolor. Znači, šokovi...
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Trotoari su sramotni, ako ih uopste ima. Pesaka se sve najbolje vidi, cak I ulice.
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:

Post od Darko »

Velja napisao: 08 Okt 2017, 13:45 Nmogu verujem da Novosadisti našto pričaju na ovu temu, 'bo vas polikolor. Znači, šokovi...
Ns izdominiro sa kičem :kezo:

Slika
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

To nije kič. To je "samo" promašena boja. Kič je puno složeniji i nedefiniše ga samo boja

Послато са SM-J510FN уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

To se kaže "Zahtev investitora" a projektante, ko hebe.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Ima mnogo takvih sarenila na glavnim ulicama. Sramota teska, ajde da je neka zavucena i da ne bode oci ali ocigledno svaki investitor ima svoju paletu boja.

Sent from my LG-H440n using Tapatalk

Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Darko napisao: 07 Okt 2017, 23:51 Pitanje za beogradjane. Danas sam dobrano prepesacio bg. Zanima me (ako izuzmemo strogi centar) zasto ima toliko starih kuca, vila, zdanja, jako zapustenih, sve oronule fasade. Veoma je tesko ubosti neku kucu da se renovira ili ima sredjenu fasadu. Video sam na stotine takvih gradjevina. U cemu je kvaka, tu niko ne zivi po tim kucama, ili su ljudi jednostavno nemocni da desetinama godina uloze neki dinar u sredjivanje. Ne pamtim da sam negde video zapustenije kuce. To sve da se sredi grad bi izgledao kao budimpesta.
Mnoge od tih predratnih velikih kuća / vila su komunisti nacionalizovali ili jednostavno oteli. U najboljem slučaju su ostavili vlasnicima jednu sobicu, a ostatak dodelili "zaštićenim stanarima". Nešto od toga je vraćeno, nešto nije, neke su prazne jer naslednici vlasnika žive u inostranstvu... Neke su "pod zaštitom države", pa je stanarima zabranjeno da na njima vrše bilo kakve intervencije. A "država" nema nameru da ih obnavlja. :glavomuzid:

Darko napisao: 07 Okt 2017, 23:51 Na primer primetio sam i u skadarkoj da ima dosta zapustenih objekata, ona kamena podloga na setalistu ima delova gde se izrovarilo i otvorile se rupe.
Ha, nisam odavno bio u Skadarliji, ali to je bukvalno ulica kroz koju prođe svaki strani turista. Baš je poznata kao možda jedino mesto u gradu gde je sačuvana prava turska kaldrma. Ako to ne mogu da zakrpe / održavaju, onda stvarno... :twisted:

Inače, sve to što si obišao je najuži centar grada i mnogo je bolji od ostatka. Tu ne živi ni 10 % ukupnog broja stanovnika. Kako god da izgleda - bar odaje utisak jedne centralno-evropske prestonice (osim pomenute Skadarlije, koja je namerno ostavljena u orijentalnom fazonu). Da vidiš kako izgledaju delovi grada samo 5 km dalje... Kao naselje Šangaj u NS (koje meni uopšte nije toliko strašno kao pričaju Novosađani). Pa čak i u užem centru... siđi npr. ispod ulice Cara Dušana prema Dunavu, tu je jedan od desetina "beogradskih Šangaja" (sa sve Romima i njihovim "kreativnim" uređenjem kuća).

Darko napisao: 07 Okt 2017, 23:51 Slika
Ali, pre nego što se krene u obnavljanje kuća, mislim da treba ponovo da naučimo neke osnovnije stvari, npr. da trotoar ne služi za parkiranje vozila, već za kretanje pešaka. Na citiranoj slici se vidi da čak ni gradske vlasti to ne znaju.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ne znam kako misliš to da se izvede, jednostavno je preveliki broj vozili jer imaš mnogo stanara i prosto se tako mora. Osim nekih radikalnih i skupih rešenja
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Na isti način kao u civilizovanim zemljama. Da, najbolje je sa radikalnim i skupim rešenjima (izgradnja parkinga, garaža). Ali u svakom slučaju mora se poštovati zakon i namena trotoara. Ili ako neće, onda mogu i skroz da ga sklone, pa da sve bude u nivou kolovoza. Taman da se ne oštećuju točkovi udaranjem u ivičnjak. U centru je stvarno teško nešto uraditi, a da ne bude radikalno. Za početak bi se za nove zgrade (kako stambene, tako i poslovne) moralo zahtevati da imaju dovoljno svojih parking mesta. Kako u centru, tako i van centra.
Ђенерал Јанковић
Odgovori